Boterbloem schreef op: 10-05-2015 13:42:19 |
Toeval? Of niet... De afgelopen paar dagen eten wij witbrood. Vakantie, de kinderen vinden het soms zo lekker. Witte
bolletjes, afbakbolletjes, witte boterhammen. Je zou het toch precies andersom verwachten?? |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 15:12:42 |
Nee hoor kan heel erg goed. Er zijn best veel mensen met gevoelige darmen die geen bruin/volkorenbrood verdragen. Ik zou eens 2 weekjes overstappen op alleen wit, voor jou alleen natuurlijk, en dan 1 dagje volkoren nemen. Dan weet je het direct. Het is lastig uit te leggen, maar het kan juist heel logisch zijn, gezien de samenstellingen en reacties van darmen, vergeet niet dat elk darmstelsel anders is! |
Quote |
Boterbloem schreef op: 10-05-2015 16:01:29 |
Nee, dat is zo... Maar het klinkt zo tegenstrijdig. Zou er echt van balen. Ga idd nog een paar dagen wit eten en weer over op volkoren. Anders weet
ik sowieso dat ik op werkdagen over ga op witbrood. Heb wel van meer last hoor, altijd al, maar
brood lijkt het ergste te zijn. Ontbijt ook vaak met havermout, dan heb ik weer nergens last van... |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 16:56:58 |
Wat je dan kunt proberen is speltbrood, wel 100% spelt, dit is vergelijkbaar met volkorenbrood, maar
dan tarwe vrij. Althans, tarwe vrij mag je het niet noemen, maar het is een geheel andere tarwe als
wij in ons brood kennen. Het feit dat je bij witbrood minder last heb klinkt voor mij als dat je op tarwe reageerd, in wit brood zitten deze wel, maar zijn heel anders bewerkt. Het is allemaal nogal ingewikkeld gedoe haha, maar goed je kunt dus eventueel eens spelt proberen. Het is ook nog mogelijk dat je op gluten reageert, maar dat is minder logisch, omdat dat ook in gewone vorm in witbrood zit. In speltbrood zitten trouwens wel ook gluten. Dus ik zou als je dit heb getest en het blijft zo, eens spelt proberen. Nadeel is wel dat het vrij duur is, en je moet goed opletten en duidelijk vragen om 100% spelt. er zijn ook veel speltbroden waar ook andere tarwe in zitten. Dus let hier op. Ik weet niet hoeveel brood je eet, maar als jij het alleen zou eten dan is het denk ik wel te doen kwa prijs. zelf bakken kan natuurlijk ook. de smaak is wel iets anders als gewoon volkoren brood, maar ik zelf vind het erg lekker. Speltbrood is veel gezonder als volkoren. |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 16:58:05 |
Vergeet het havermout gedeelte, ook dat wijst er op dat je op de tarwe reageert. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 10-05-2015 16:58:51 |
Echt spelt? Bij de bakker zeker? Vind het zeker het proberen waard wanneer ik last lijk te hebben
van volkoren brood. |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 17:00:49 |
AH heeft ook 100% spelt, op deze broden zit een blauwe sticker met 100% erop. Echter koop dan wel het ongesneden, want het gesneden word in dezelfde machines gesneden als het gewone brood. Beetje dubbel is dat. Bij AH is het goedkoper als bij de bakker, en ik vind hem het lekkerste van allemaal die ik heb geprobeerd. Het vult trouwens ook beter als volkoren brood. |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 17:01:49 |
En bij de bakker kun je het uiteraard ook kopen, alleen dan moet je duidelijk aangeven dat je niet
tegen tarwe kan en dus 100% moet hebben. Bij de bakker gaat het nog vaak mis met het speltbrood. |
Quote |
Jen9 schreef op: 10-05-2015 17:02:49 |
Speltbrood lan nooit hoger zijn dan 10/15 cm ongeveer.. kan je gelijk goed zien of het echt 100%
is.. vrijwel al het speltbroodis maar gedeeltelijk spelt.. t Is t proberen waar toch? |
Quote |
Smvn&d schreef op: 10-05-2015 17:23:33 |
Klopt, het is kleiner omdat er geen gist word gebruikt, en dus veel minder rijst. (oke nu hoop ik
dat ik het goed zeg, het kan ook iets anders als het gist zijn wat er nou voor zorgde dat het
kleiner bleef, ben even niet 100% zeker, maar daar kun je het indd wel goed aan zien, alleen alsnog
wel even goed op de verpakking kijken of het vragen.) |
Quote |
Boterbloem schreef op: 10-05-2015 17:36:45 |
Nou, morgen eens even op zoek. Ken wel gedeeltelijk spelt, maar het 100 procent nog niet gezien
zelf. |
Quote |
Onsjanneke schreef op: 10-05-2015 21:54:06 |
Ik heb precies hetzelfde en rageeer dus idd slecht op tarwe, wat sis zegt. Ik eet s ochtend tegenwoordig vaak havermout, griekse yoghurt met fruit of omelet met groente (helemaal geen brood dus). En dan voor lunch speltbrood. Ik koop het bij de appie of bak het zelf (in duitsland kan je hele goedkope broodbakmix halen, ik haal daar ook speltbloem en speltpasta). Sindsdien veeel minder vaak buikpijn, weer een normale stoelgang (Ik zat altijd of verstopt of had diaree), en heb vooral 1000x meer energie. Ik ben er bij toeval achter gekomen dat dit werkte voor mij, door het volgen van een dieet. En heb toen ik tot die ontdekking kwam mij ook laten testen op glutenallergie en aanverwante zaken. Daar kwam niks uit verder, maar feit is dat het werkt. |
Quote |
Suus schreef op: 10-05-2015 22:03:17 |
Voor wit brood hoeven je darmen weinig te doen, evt kwalen merk je dan ook niet op denk ik |
Quote |
Boterbloem schreef op: 10-05-2015 22:16:33 |
Ik ga het gewoon eens tijdelijk aanpassen, kijken wat het verschil is.... Suus, daar dacht ik later ook aan... of het zo is weet ik niet... Tijdens het werk probeer ik altijd even een rustpunt te zoeken (zittend iets met een kind doen),
maar soms ben je ook op plekken dat het niet kan. Als ik dat kan voorkomen, graag! Had overigens nog nooit van tarweallergie gehoord, dacht dat jullie coeliakie bedoelden maar dat
blijkt weer iets anders te zijn (gluten en niet tarwe zelf) |
Quote |
Marloesje schreef op: 10-05-2015 22:36:38 |
mijn zusje heeft jaaaaren hevige buikpijn aanvallen gehad, waarbij ze ook zo erg moest overgeven dat
zelfs water niet binnen bleef. Compleet binnenstebuiten gekeerd maar nooit wat gevonden. Tot haar
vriend op een gegeven moment aangaf dat ze er in Frankrijk (op vakantie) nooit last van had. Daar at
ze alleen maar stokbrood en hier donker brood. Sinds dien eet ze hier alleen nog wit of mais en
heeft ze er nooit meer last van gehad. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 11-05-2015 08:51:56 |
Het wordt dus ook steeds heftiger. Dit is al iets van 2 jaar ofzo bezig, ben er al mee bij de dokter
geweest maar na onderzoek kwam er ook uit: je moet er mee leren leven. Maar hoe verder ik kom, hoe erger het wordt. En idd, steeds vaker ook hondsberoerd erbij. En als de aanpassing in die zin zo simpel is door volkoren te vermijden en dat het dan minder is, dan is me dat het zeker waard. Maisbrood vind ik overigens wel erg lekker. Nog een week vakantie dus kan ook mooi uitproberen om te kijken of het dat is. Maar heb hier dus niet van jongs af aan last van gehad... Het is echt iets van de laatste jaren. |
Quote |
Caithy schreef op: 11-05-2015 10:01:48 |
Ik zou de aflevering van de keuringsdienst van Waarde eens bekijken over speltbrood!! Wat niet alle speltbroden zijn 100% spelt! Helaas!! Hier vinden we speltbrood erg lekker. |
Quote |
Jolanda1974 schreef op: 11-05-2015 10:08:45 |
Ik herken het maar al te goed.. Voor de operatie at ik alleen maar meergranen brood. Hoe donkerder
hoe beter. Na de gastric bypass (maagverkleining en darmomlegging) kan ik dat helaas niet meer
verdragen en ben dus aangewezen op het wit brood. En oh wat baal ik daar van. Zou, bij wijze van
spreken, een moord doen voor een meergranenboterham met oude kaas. Dus ja het is wel degelijk mogelijk dat je last hebt van bruin / tarwe brood. Succes met je zoektocht ![]() |
Quote |
Boterbloem schreef op: 11-05-2015 12:10:54 |
Het speltbrood wat ik nu heb (en echt heerlijk is!) staat 100 procent spelt op... Maar het is echt heel erg lekker! Moet bewust na 3 plakken stoppen maar met alleen boter ish et al heerlijk! |
Quote |
Boterbloem schreef op: 11-05-2015 12:11:51 |
en verrekte duur trouwens haha, wij hebben altijd heerlijk vers volkoren brood voor 1 euro, dan is
die 2,60 een tegenvaller zeg voor een kleiner brood. Maar goed, ik ben de enige die er van eet
hebben we afgesproken. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 11-05-2015 22:44:46 |
vandaag speltbrood gehad, geen bruinbrood oid. Enkel buikpijn gehad na druiven, maar niet extreem ofzo. Een buikpijnloze dag verder... Morgen weer eens verder kijken. |
Quote |
Smvn&d schreef op: 12-05-2015 12:26:50 |
Nou dat is fijn. Ik denk dat je er dus wel vanuit mag gaan dat je niet tegen tarwe kunt. Wat druiven betreft, die kunnen inderdaad voor buikpijn zorgen bij sommige mensen. Ik denk dat je wellicht voor meer producten gevoelig bent. Je kunt evt ook nog kijken of je iets met koemelk kunt. Daar reageren mensen die gevoelig zijn voor tarwe vaak ook op, niet persee met buikpijn, maar kan ook slechts een opgeblazen gevoel of ontlasting problemen/rare ontlasting. Ja duur is het wel. Je kunt het ook zelf bakken, bij de AH hebben ze ook speltmix welke 100% spelt is. 2,75 voor een kilo, hier kun je 2 broden van bakken. Dus scheelt toch. Je kunt de variant nemen waar je alleen water bij hoeft te doen, die heb ik zelf. En het is erg lekker! Ook weleens in de aanbieding, dan wat zakken inslaan scheelt ook weer. |
Quote |
Smvn&d schreef op: 12-05-2015 12:27:56 |
Deze gebruik ik: Abdij Speltbroodmix volkoren met gistPrijs per KG € 2,75
Abdij speltbroodmix volkoren is een kant-en-klare broodmix voor een volkoren speltbrood.
|
Quote |
Gewoon Ik schreef op: 12-05-2015 14:35:07 |
Zaten er pitjes in de druiven? Toen ik nog werkte in de groentewinkel hoorde ik die klacht heel vaak
. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 12-05-2015 14:38:24 |
Oooeeeh dat is wel de moeite waard inderdaad! Tegenwoordig belemmerd het mij echt. Hij kan bijvoorbeeld wel pannekoeken eten, maar dan moet hij geen melk drinken bijvoorbeeld, want
dan wordt het teveel. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 12-05-2015 14:39:36 |
Nee, geen pitjes in de druiven... Maar dat klopt idd! Die eet ik niet zo snel meer ondanks dat ik
alle druiven heerlijk vindt! Oh en trouwens, de tip van een heel brood kopen was wel een goeie, lekker vers zo! |
Quote |
Onsjanneke schreef op: 12-05-2015 17:00:48 |
Hoe ver woon je van de duitse grens? Ik haal broodbakmix bij de Kaufland in Duitsland. Daar heb je
volkoren spelt en gewone speltmix 1,39 voor een kilo ![]() Als je het met water aanlengt krijg je dat zurige duitse brood (vind ik lekker,maar niet iedereen), en met melk/soja smaakt het zoals we het hier gewend zijn. Ik reageer ook op andere producten, rauwe tomaat bijvoorbeeld, en noten kan ik ook niet dagelijks eten. Melk heb ik al heeeeeeeeeel lang niet gehad, dat heb ik nog nooit lekker gevonden, is wellicht ook wel een beschermingsmechanisme van mn lichaam Bij mijis de tarweallergie een combi met hooikoorts. Ook wel logisch, gras en tarwe zijn familie van elkaar. Het is een dure hobby zo'n allergie, maar lekker in je lijf zitten is ook wat waard. |
Quote |
Boterbloem schreef op: 12-05-2015 18:02:58 |
nee woon niet dicht bij de duitse grens, maar komen er soms wel doorheen dus dat is een goeie optie!
Wat is kaufland? Een supermarkt? Hier ook hooikoorts helaas. Maar vind het zo gek dat het nooit zo erg was. Zit net weer aan 3 boterhammen. Dit zal de nederlandse versie zijn, maar vind het echt lekker. De structuur lijkt ook wel anders ofzo.. Het is zijn geld wel waard als het om de smaak gaat zeg maar! |
Quote |