Menu
 

Topic:

Veel verwaarloosde kinderen

Smvn&d  schreef op: 03-05-2015 19:45:23

Zag dit net op rtl nieuws voorbij komen.. Echt heel triest.

Vele honderden kinderen komen 's ochtends uitgehongerd, met kapotte kleding en ongewassen op school. Dat blijkt uit een rondgang van de researchredactie van RTL Nieuws langs basisscholen.



160 basisscholen melden in totaal 1100 gevallen van kinderen die van huis uit niet de primaire levensbehoeften mee kregen als voldoende voeding, fatsoenlijke kleding en worden thuis niet gewassen of hun tanden gepoetst.


Het komt overal in Nederland voor, op dorpsscholen en op scholen in achterstandswijken en zowel in grote steden als buiten de randstad. Acht scholen geven aan meer dan twintig van deze schrijnende gevallen in de klas te hebben.


Volgens de scholen spelen in de gezinnen van deze kinderen meerdere problemen. De belangrijkste probelemen zijn armoede, scheidingen en GGZ-problematiek van de ouders. "Ouders verwachten dat de school het wel oplost. Ze stellen de verkeerde prioriteiten. Wel een nieuwe game, geen nieuwe schoenen of een ontbijt", schrijft een school in een reactie.





De scholen melden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem. Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school.


55 scholen geven aan dat ze de kinderen zelf eten, drinken en zelfs kleding geven. Ook dit houden ze liever geheim omdat ouders dit vaak niet willen. Of om te voorkomen dat dit een aanzuigende werking heeft. Sommige leerkrachten nemen zelfs tijdelijk kinderen in huis of ze brengen ze onder in een hotel.


Engelse scholen geven miljoenen uit
Gisteren bleek dat Engelse scholen deze problemen ook hebben. Daar geven ze noodgedwongen meer dan 42 miljoen pond onderwijsgeld uit aan onder meer eten, drinken, kleding, douches voor verwaarloosde kinderen. 


Jan Dirk Stokkedreef, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland herkent de gevallen en vindt dat scholen dit eerder moeten melden bij hulpverleners. "3 procent van de meldingen van verwaarlozing bij het AMK komt van scholen, terwijl zij veel meer zien. Dat kan niet anders. Scholen vinden het vaak moeilijk om te handelen in dit soort gevallen. Een gesprek met ouders over dit soort dingen vinden ze moeilijk. Een melding doen bij het AMK is nog een stap verder."


De scholen melden de schrijnende gevallen bijna allemaal anoniem. Ze vinden het belangrijk dat er aandacht voor komt, maar zijn bang voor ruzie met ouders als ze hiermee naar buiten treden. Veel schoolbesturen vrezen voor de goede naam van de school.


 



  • "Een jongen bij ons op school loopt iedere ochtend 40 minuten. Ook in de winter. Vertrekt op tijd ivm het gladde weer om niet te laat te komen. Is daarom te vroeg op school. Wordt daarom eerder binnengehaald, heeft niet gegeten dus wordt een ontbijtje gegeven."

  • "Een gezin bleek uit hun huis te zijn gezet en sliep een aantal dagen in een auto voor de school. Zij hadden niets over om van te  leven. Om dit gezin een overnachting te geven heeft een hele dag werk gekost (van het kastje naar de muur) uiteindelijk een uithuisplaatsing van de kinderen voor een paar dagen, een hotel voor ouders bekostigd door personeel van de school, en uiteindelijk een Poolse vrijwilligers-instelling."

  • "Kinderen zeggen het soms gewoon: 'ik heb zo'n honger'. Ze hebben niks gegeten en hebben niks mee. En moeten overblijven zonder eten. Ze dragen een heel dun jasje in de winter. Te grote schoenen. Ze hebben rouwrandjes en ze ruiken uit hun monden."

  • "Deze kinderen zijn altijd ziek de dag van hun verjaardag. Trakteren kunnen ze namelijk al helemaal niet."

  • "Schoen zetten met Sinterklaas, doen we niet meer. Want kinderen hebben geen tweede paar schoenen."

  • "Gezin kreeg huis toegewezen. Ze hadden alleen geen kleding, handdoeken, beddengoed enzo. Ze sliepen op matrassen op de grond. Met andere leraren het hele huis ingericht. Dit kan je alleen niet blijven doen. Dit mag ook verder niemand weten."

  • "Sinds begin dit jaar krijgen 40 kinderen van school ontbijt en lunch. In een kamertje buiten het zicht van ouders en andere kinderen. Het is erg dat het moet, maar het is nodig. We willen het niet aan de grote klok hangen. Slecht voor de naam van de school."

  • "Het heeft ook te maken met verkeerde prioriteiten. Kinderen lopen wel met het nieuwste versie van GTA op het schoolplein, maar hebben niet te eten gekregen of lopen in schoen met gaten."

  • "Een jongen van 7 moet 's ochtends alleen naar school. Z'n moeder ligt nog in bed en zorgt niet voor eten of kleding. Moeder aangesproken, maar ziet het probleem niet."

  • "Deze kinderen krijgen om 10 uur vaak van andere kinderen wat of de leerkracht neemt wat extra boterhammen mee in zijn broodtrommel."

 
Quote
Navigatie
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Marie8  schreef op: 04-05-2015 14:49:19

Quote kees:
Marie8: gewoon belangstelling: wat doe jij voor werk?


Ambulante gezinshulpverlening, teamleider.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Marie8  schreef op: 04-05-2015 14:58:07

Quote Senna:
Marie8, waarom is anoniem melden een probleem?



Op zich is anoniem melden helemaal geen probleem en sowieso beter dan niet melden.
Maar op school worden vaak vele signalen gezien, zij dienen te werken met een landelijk vastgestelde meldcode. Het is geen persoonlijke zaak en scholen zouden in staat moeten zijn om signalen van verwaarlozing en mishandeling met ouders te kunnen bespreken.
Ik heb laatst serieus meegemaakt dat een school niet in gesprek wilde bij signalen van verwaarlozing (kind zonder eten en volledig onverzorgd naar school gedurende langere tijd). Vervolgens kwam ie met een dik blauw oog naar school, sprak duidelijk uit dat vader dit had gedaan en nog durfden ze er niks mee te doen.
Ze hadden bij de signalen al best ouders uit kunnen nodigen, kunnen vragen of het wel goed gaat thuis omdat er gezien is dat pietje in die en die periode onverzorgd en zonder eten naar school kwam.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Jolanda1974  schreef op: 04-05-2015 15:09:52
Weet je het gaat natuurlijk altijd om het hele pakket.. en niet om enkele dingen die niet gebeuren. Onze jongste gaat bijv  ook wel eens met ongekamde haren naar school. En dat is niet omdat IK er geen zin in heb of nog in mijn bed lig, maar omdat zij zelf de beslissing neemt om het niet te doen. Dus zij gaat onverzorgd naar school op dat moment. En inderdaad ook wel eens met een vlek in d'r kleding. Maar ook die beslissing neemt ze zelf omdat ze weet dat ze gaan schilderen.

Ik begrijp dan ook niet dat bijv. Ilse zich aangesproken voelt over het artikel. Maar hoe vaak zien we ook niet de andere kant. Mooi weer spelen naar de buitenwereld toe maar achter de gesloten deuren een drama voor de kinderen thuis. Die krijgen bij wijze van spreken alles wat hun hartje begeerd, lopen in de duurste merkkleding maar krijgen geen liefde, begeleiding en aandacht van hun ouders.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Jo  schreef op: 04-05-2015 15:38:03
Dat is zo Jolanda, gaat vaak om het totaalplaatje, en keer de haren niet kammen of een trui met vlek is natuurlijk geen verwaarlozing.
Maar als je bij kinderen duidelijk ziet dat de haren en dagen niet zijn gekamt en al dagen dezelfde vieze kleren aanhebben vind ik dat wel verwaarlozing. Hier is de regel, elke morgen haren kammen, wassen en tanden poetsen, kam je zelf je haren niet, doe ik het.


 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Smvn&d  schreef op: 04-05-2015 16:50:30
het is inderdaad de manier waarom, hier gaat de oudste nog wel eens met een oude broek met gaten, crocs, en een vest naar school omdat hij een heel *piep* drama maakt omdat hij dat zo wil.. nou prima jongen ik heb hier geen zin in dan ga je toch zo naar school.
Ook krijgen ze hier niet dagelijks fruit mee naar school, vaker niet dan wel eigenlijk, ze ontbijten namelijk al met fruit, dus op de dagen dat ze ontbijten met fruit krijgen ze niet nog eens fruit mee, want smiddags willen ze ook weer fruit, en anders word het te veel.

MAAR mijn kinderen douche elke dag, worden verzorgd, eten gezonder dan 90% van de kinderen van school (mijn kinderen lusten alles kwa groenten, eten elke dag voldoende fruit, krijgen geen e-nummers, krijgen geen troep uit zakjes en dat soort spul). En dat weten de mensen uit de omgeving ook. Dus als Nick weer eens als een zwerver erbij loopt omdat hij dat zo wil, dan is het alleen maar, joh moest en zou hij het weer zelf uitzoeken.
Hij heeft bijv. ook nooit iets in zijn haren, omdat hij absoluut niet wil dat zijn hoofd aangeraakt wil, kapper is ook drama, dus hij heeft ook nog eens een tondeuse koppie. Niemand die daar wat van zou denken, omdat iedereen weet dat ze prima verzorgd worden.

Dus ja dit artikel gaat echt wel over iets totaal anders. Elk kind loopt toch wel eens raar erbij omdat ze dat willen, of gaan met ongekamde haren omdat ze weigeren te kammen, of noem het maar op, het gaat om het totaal plaatje.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Jolanda1974  schreef op: 04-05-2015 17:01:37
precies Sis.. Maar hier  gaan ze de deur niet uit zonder ontbijt. Maakt mij niet uit wat het is als ze maar wat eten. Anders redden ze het niet op school.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Smvn&d  schreef op: 04-05-2015 17:07:29
Nee ontbijt is verplicht inderdaad, en willen ze niet ontbijten dreig ik dat ze dan te laat op school komen omdat ze eerder niet gaan. Minimaal 1 boterham of 1 stuk fruit met een kwarkje/yogurtje.
Of bijv. 2 crackertjes. En voor uitzondering bak ik nog wel eens een pannenkoekje, of een eitje, of  heelsoms mogen ze 2 plakjes ontbijtkoek, eigenlijk alleen als ik geen beter alternatief heb en het brood bijv perongeluk op is.

Ze ontbijten het liefst met een bakje fruit en een kwarkje/yogurtje. Nou dat is prima.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Jolanda1974  schreef op: 04-05-2015 18:16:39
Ik begrijp werkelijk niet dat er ouders zijn die hun kind zonder ontbijt de deur uit laat gaan. Het lichaam heeft brandstof nodig. Een auto rijdt ook niet eerst 25 km zonder benzine.

Dus hier hetzelfde als bij jouw. Je mag kiezen wat je eet, maar eerder gaan we niet naar school. Dan maar te laat komen maar met een lege maag kom je de deur niet uit. En dat is voor de jongste echt een probleem. Die moet eigenlijk eerst even bijkomen wil ze wat kunnen eten. In het weekend prima, maar op een door de weekse schooldag gaat die vlieger niet op. 7 uur de wekker, wassen, aankleden en dan naar beneden aan het ontbijt. Daarna tandenpoetsen, haren kammen (als ze er zin in heeft ) schoenen aan. Uiterlijk 8.00 uur klaar zitten, 8.15 uur jas aan en naar school. Strak schema..
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Smvn&d  schreef op: 04-05-2015 21:11:35
Nick heeft ook tijd nodig, daarom gaat onze wekker om 6 uur al, en staan we om half 7 op. Dan kan hij rustig wakker worden, en vaak rond half 8 ontbijten, dan gaat het hem goed af. In het weekend ontbijt hij het liefste niet, maar moet hij voor 10:00 wel eten. 
Ik ontbijt zelf nooit, en heb smorgens ook echt tijd nodig, als ik later als half 7 op sta dan red ik het niet hoor. Moet minimaal een half uur/ 3 kwartier rustig zitten, peukkie, bakkie koffie, pas daarna kan ik wat gaan doen haha.

Demi wil het liefst al eten zodra haar ogen open zijn, zodra ze wakker is begint het al, gaan we al eten??? pfff
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Smvn&d  schreef op: 04-05-2015 21:14:15
Demi stuiterd om 6 uur haar bed uit, vaak is zij ook al wakker voor de wekker (zij gaat ook vroeg naar bed, tussen 18:00 en 18:30, later red ze niet). Dat is erg irritant, zowel ik als nick kunnen echt niet tegen haar energie smorgens vroeg 
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Kees  schreef op: 04-05-2015 21:34:26
hier ook vroeg wakker, want dan hebben we alle tijd.
moet ook altijd eerst koffie en roken en dan in actie.

ik heb mezelf voorgenomen om nooit te zeggen " opschieten" tegen mn kinderen en dat lukt nog steeds
gewoon eerder uit bed gaan, dan lukt alles wel op tijd (hier dan)

om 7.50 uur zitten wij schoon, vol energie en volgevreten in de auto.
maar ja...dan nog verwaarloos ik
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Mamsie  schreef op: 04-05-2015 21:45:29
Wij voeden onze kindere op met de wetenschap dat je nie het beste en nieuwste hoeft te hebben. Best sober vergeleken anderen.
Vaak tweede hands kleding en dergelijke.
Sokken raken hier altijd kwijt. Noa trekt gerust twee verschillende sokken aan. Vinden het zonde om we te gooien.
Ik denk niet dat ik mijn kinderen verwaarloos, weet ik wel zeker, maar er zullen er op school misschien best zijn die vinden dat we sober leven en dat dat verwaarlozing is.
Maar dit is onze manier van leven.
Ik ddenk dat dat waardevol is voor ze, en ze zeuren ook nooit eigenlijk

Maar dit gaat grotendeels over gezinnen waar geen tijd is voor opvoeden.....of geen tijd gemaakt wordt voor opvoeden.
Waar gezinnen langs elkaar heen leven, geen eenheid is.
En ik denk dat dat verwaarlozing is
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Marie8  schreef op: 04-05-2015 22:43:07
Verwaarlozen is het onthouden van basisbehoeften; eten drinken, slaap, schone kleding, medische zorg, aandacht, stimuleren van ontwikkelling. Veiligheid....
En dan is t een optelsom. Een dag geen douche of een keer geen aandacht is nog geen verwaarlozing.
En gelukkig hoeven we ook niet perfect te zijn.
Voorbeelden zijn kinderen die je van grote afstand ruikt, die hun ogen geen dag open kunnen houden want zijn weer met ouders mee de hort op gegaan tot in de nacht, het laatste wat ze gegeten hebben was gister friet met frikandel die ze met 8 jaar zelf gebakken hebben wanr moeder lag op bed, tandjes zijn zwart- is niet van een keer niet poetsen.
Dat soort dingen...
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Myself  schreef op: 04-05-2015 22:46:21

Ik schrok van dit bericht, je weet het wel, maar als het dan weer in het nieuws komt met die aantallen maakt het toch weer indruk.
Wij zijn onze kamer en keuken aan het opknappen, daardoor dit jaar even geen vakantie, de rest vh jaar wat meer op de opgaves letten en nu het meivakantie is hebben we dit keer weinig tijd om iets met de kinderen te doen.
Hierdoor voel ik me soms schuldig, maar jeetje , waar zeur ik dan toch over? Ze hebben het gewoon hartstikke goed met on modaal-inkomen-gezin.

 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Mv5  schreef op: 04-05-2015 23:17:40

Eens met Marie8. Verwaarlozing gaat over vergaande situaties. Kinderen die een keer niet ontbeten hebben, tja niet gezond, maar nog niet per se verwaarlozing. Kinderen die elke dag zonder ontbijt en zonder eten voor in de pauze naar school komen wel. Vind het ook heel raar dat ouders denken dat school daarvoor moet zorgen. Gewoon verschrikkelijk.
Het lijkt me echt vreselijk om als kind nooit te eten te hebben op school. Zeker als je verplicht over moet blijven. Zit je toe te kijken hoe iedereen eet.

 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Bepje  schreef op: 05-05-2015 22:11:23
Vroegah hielpen mensen elkaar met opvoeden. Toen kwam verwaarlozing ook voor, dat is van alle tijden, maar men sprak elkaar eerder aan op dingen. Dat er veel ouders zijn met een verstandelijke beperking of andere zoals, bijvoorbeeld verslaving of depressie, problemen is een feit, het risico is dan groter dat er iets mis gaat. Bovendien waren kerken e.d. meer in beeld en die doen soms veel aan hulp. In deze tijd zijn we veel individualitischer en ik ben het eens met Boterbloem, men oordeelt soms hard over elkaar. 
In die zin is een participatiemaatschappij (soms kots ik van dit woord maar in deze niet) waarin mensen elkaar zouden moeten gaan helpen wel goed maar dan moet iedereen wel eerst van zijn of haar eilandje af en dat valt niet mee. Dat scholen en anderen niet durven melden vind ik wel heel triest, dan kunnen veel gezinnen ook niet goed geholpen worden. Ze willen niet allemaal hulp maar velen ook wel.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Mama Van Drie  schreef op: 06-05-2015 12:53:24
Een maatschappij waarin mensen elkaar meer zouden moeten gaan helpen...hoe zie je dat voor je? den Haag wil juist dat er meer en meer moders aan het werk gaan, de hele maatschappij gaat bestaan uit twee verdieners, wie gaat dan helpen? Want ik kan me zo heel goed voorstellen dat als je tegen avond eten je kinderen uit de opvang hebt gehaald en langs de super bent gehold voor eten, koken...kinderen aandacht en helpen met van alles....en dan ergens na 8 uur als de kinderen op bed liggen je naaste helpen?
Ik denk niet dat het zozeer is dat iedereen op z'n eilandje blijft zitten maar simpelweg omdat er veel twee verdieners zijn dat daardoor de tijd ontbreekt, je ziet het op school ook, als ze moeders nodig hebben om te helpen is dat vaak ook moeilijk.

Mijn oma is op 52 jarige leeftijd gestorven en liet een groot gezin achter waarvan de jongste 8 jaar was, mijn tante was 12 jaar toen en zij moest het huishouden gaan doen, het gezin gaan runnen, 12 jaar, mijn opa was niet in staat om het gezin te begeleidden zoals het zou moeten en de jongste van 8 jaar zwierf vaak over straat 's avonds, want een kind van 12 kan natuurlijk geen overwicht uitoefenen op een kind van 8.
Toch zijn ze allemaal redelijk terecht gekomen, buren zullen vast wel eens bijgesprongen hebben maar het meeste kwam toch gewoon op het gezin zelf neer.
Oja...en dat was in de tijd dat ze 1 keer in de week in bad gingen, niemand sprak toen over verwaarlozing, dat was heel normaal.

Als ik nu naar mijn situatie kijk, ik ben thuis, ik zou dus tijd hebben om iemand te helpen die dat nodig heeft maar als ik om me heen kijk dan zou ik werkelijk niet weten wie, er is niemand in mijn omgeving die eruit springt wat betreft hulp nodig hebben en je gaat neem ik aan ook niet langs de deuren om daar naar te informeren ;-)
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Even Zo Graag  schreef op: 06-05-2015 17:27:42
Ik schrik hier ook enorm van maar vraag mij wel af waar die gezinnen dan zijn bij ons in de buurt......

Ik zie bij ons op de scholen of in de buurt echt geen gevallen van verwaarlozing... gelukkig maar.

wij wonen in een dorp op de veluwe en misschien komt het in de steden dan meer voor...

Ja oke een keer een gat in een broek (mijn zoontje is ook altijd met twee weken door zijn broeken heen omdat hij continue op zijn knieen lig te spelen)  of een keer vieze nagels tuurlijk zie je dat wel maar echt het totaal plaatje.....

Ik ken ze niet.....

En als het echt zo is omdat ze het niet kunnen betalen wil ik ze met alle leifde helpen maar geen idee waar ze zijn....

EN GELUKKIG MAAR...







 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Bepje  schreef op: 06-05-2015 17:53:35
Mama van drie, dat is ook een probleem. Bijna iedereen moet werken waardoor anderen helpen heel moeilijk is.  Maar al zie je niet wie er hulpo npdig heeft ze zijn er echt wel, de deuren hoef je daar heus niet voor langs, de meeste gemeenten hebben vrijwilligersorganisaties sie zitten te springen om mensen.

En je weet het toch nooit echt, hier in de buurt is een tijdje geleden een heel vervelend incident geweest met een kind dat toen accut uit huis geplaatst is zelfs. Er was blijkbaar al heel lang van alles aan de hand en veel mensen hadden dat niet in de gaten, ik ook niet terwijl ik geschoold ben om de signalen te kunnen zien, zo zie je maar.
 
Quote
RE: Veel verwaarloosde kinderen
Jomi  schreef op: 06-05-2015 17:55:29
Toen mijn oudste op de kleuterschool zat, zat er een jongetje bij hem in de klas wat verwaarloosd werd. Gezin stond al onder toezicht van Jeugdzorg, maar het heeft nog bijna 1 jaar geduurd voordat hij uit huis geplaatst werd.

Op zijn verjaardag kwam hij in de klas zonder traktatie en vertelde dat papa geen geld had voor een kado. Dan breekt toch je hart als je dat hoort.
Wij zijn toen met wat moeders naar de winkel gegaan en hebben snel traktaties in elkaar gezet zodat hij kon trakteren, ook hebben we een kadootje gekocht voor hem.

Hij kwam hier regelmatig spelen, dan kookte ik heel vroeg en liet hem mee eten voordat hij werd opgehaald, dan had hij tenminste gegeten die dag

Er is het gezin genoeg hulp aangeboden maar alles werd afgeslagen, bijv kleding wilde ze niet hebben en als de kinderen het toch meenamen naar huis dan gaf de vader het weer af op school.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Veel verwaarloosde kinderen
Naam
Bericht