Menu
 

Topic:

Voer dienstplicht weer in

Soesjaa  schreef op: 08-02-2015 17:25:54
Door de onvoorspelbare militaire ambities van Rusland en de dreiging van de Islamitische Staat (IS) moet Nederland de militaire dienstplicht weer invoeren. Daarvoor pleit Kamerlid Joram van Klaveren van Groep Bontes/Van Klaveren.
 

 





Daarnaast kan de dienstplicht helpen ontspoorde allochtonen weer op het rechte pad te brengen, laat Van Klaveren weten tegenover NU.nl.


Maandag behandelt de Tweede Kamer zijn initiatiefnota waarin hij pleit voor de herinvoering van de militaire dienstplicht voor alle Nederlanders vanaf de leeftijd van 18 jaar.


"De dienstplicht werd in 1993 na de val van het Sovjet Rijk en de beëindiging van de Koude Oorlog opgeschort", zegt Van Klaveren. "De militaire opleving van Rusland en de terroristische dreiging van IS tonen aan dat Nederland serieus werk moet maken van het op orde brengen van de krijgsmacht."


De dienstplicht zal ertoe leiden dat Nederland weer kan beschikken over een volwaardige krijgsmacht, denkt het voormalige PVV-Kamerlid.



Bezuinigingen


Al jaren is Defensie een bezuinigingspost op de rijksbegroting en dat heeft de organisatie uitgehold. Door de samenleving weer in contact te brengen met de krijgsmacht, verwacht Van Klaveren dat het draagvlak voor krijgsmacht zal toenemen.


Het personeelstekort bij het ministerie denkt Van Klaveren op te lossen met de aanwas van dienstplichtigen. Hierdoor kunnen de beroepsmilitairen zich beter focussen op hun militaire werk. 


"Door de gehele samenleving in aanraking te laten komen met Defensie, zullen veel meer competente jong-volwassenen voor een carrière bij de krijgsmacht kunnen kiezen die anders nooit met de krijgsmacht in aanraking zouden komen." 



Heropvoeding


Een belangrijke andere reden voor de herinvoering van de dienstplicht is de opvoedkundige en disciplinerende rol die het half jaar in het leger op de jeugd van Nederland kan hebben.


"We zien in Nederland een oververtegenwoordiging van niet-Westerse allochtonen in de criminaliteitscijfers. Wie de fout in gaat moet hard worden aangepakt, maar we moeten ook kijken naar hoe we deze ellende kunnen voorkomen", zegt Van Klaveren.


In het leger zullen de jongeren orde, structuur en discipline in hun leven krijgen, denkt hij. Daarnaast biedt het probleemjongeren een toekomstperspectief en komen zij in aanraking met verschillende jongeren uit verschillende lagen van de samenleving. "Dat zal de integratie bevorderen."


"Zij krijgen een doel in hun leven, gaan niet zomaar op straat hangen en komen minder snel in de verleiding zich met criminele zaken bezig te houden. En als ze het goed doen, komen ze misschien wel in aanmerking voor een baan bij Defensie", aldus Van Klaveren.


Van Klaveren is niet bang dat hij met zijn plan de deuren van Defensie opent voor potentiële jihadisten.


"De screening zal uitvoerig zijn. Dat wordt goed gecheckt door onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Als je al verkeerde intenties hebt, kun je je nu ook al aanmelden bij het leger."



Vrouwen


In het voorstel van Van Klaveren zullen zowel mannen als vrouwen voor de duur van zes maanden in dienst treden. "Hierdoor zullen zij geen studievertraging oplopen." Ook worden zij financieel gecompenseerd. "Van het Rijk ontvangen zij het minimumloon inclusief vakantiegeld, huisvesting en reiskostenvergoeding."


De dienstplichtigen zullen in het half jaar naast de militaire basistraining die zij krijgen kunnen worden ingezet bij rampenbestrijdingen en beveiligingswerkzaamheden. Zij worden niet uitgezonden voor militaire missies. De dienstplicht gaat niet ten koste van de huidige beroepskrijgsmacht. 


Voor jongeren die de dienstplicht niet kunnen vervullen bestaat de vervangende burgerdienst die drie maanden langer duurt. Zij moeten werkzaamheden uitvoeren die het algemeen belang van het land dienen. Van Klaveren: "Als je gewetensbezwaren hebt, kun je bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis werken."


Het hele plan kost de staat 600 miljoen euro per jaar en past wat Van Klaveren betreft in het voornemen dat verschillende politieke partijen hebben uitgesproken om het defensiebudget structureel te verhogen.




 
Quote
Navigatie
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 09:47:01
Ik denk ook niet dat de huidige generatie het accepteerd als er tegen ze geschreeuwd word alsof het honden zijn... Het zal ws nog een heel grappig tafereel worden.

Als ik verhalen hoor over de tijd uit de dienstplicht, hoor ik alleen maar slechte dingen.. Dingen die ze allemaal wel niet geflikt hebben ed..
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Maya  schreef op: 09-02-2015 09:52:51
Ik denk niet dat de dienstplicht weer hetzelfde zal zijn als toen het vroeger verplicht was, tijden veranderen tenslotte.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Ma Dalton  schreef op: 09-02-2015 10:18:37
Wat ik trouwens ook nog denk.. "Als gewetensbezwaren hebt mag je in een verzorgingstehuis werken" . En al die goed opgeleide verzorgenden naar huis sturen om gedwongen jongeren met een minimumloon dat werk te laten doen. Die dat grotendeels niet WILLEN doen. En de mensen die verzorgd moeten worden, waar is dan hun waardigheid? Je zult maar hulpbehoevend zijn en je wordt geholpen door iemand die dat werk helemaal niet wil doen.  Brrrrr

 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Tiesmv3jongens  schreef op: 09-02-2015 10:28:09
Hier zal ik er ook alles aan doen om ze te laten afkeuren. Want jammer genoeg ken ik ook de andere kant hie ze terug kunnen komen.

Ben het helemaal met Kees eens.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Anne Mv 3  schreef op: 09-02-2015 11:57:47
Deze meneer moet zijn roze bril maar eens afzetten.
De invulling van de dienstplicht was echt niet om over naar huis te schrijven.. het is niet voor niets dat het is afgeschaft.
Voor veel jongeren was de periode van dienstplicht een tijd van veel verveling. Het was het ene uiterste of het andere: of een paar dagen op bivak o.i.d. waar ze echt wat leerden, of weken je vervelen op de kazerne... geweren poetsen om de tijd te doden etc.

Ken veel mannen uit die tijd die kozen voor marine of commando's om in ieder geval hun tijd goed te besteden.

Veel jongeren met problemen kozen voor uitzending (dat was op vrijwillige basis als je dienstplichtig was) om maar iets te doen te hebben én om hun problemen in Nederland/thuis/met zichzelf te ontlopen. Niet zo vreemd dat veel mensen daar veel psychische klachten aan over gehouden hebben..

Dienstplicht invoeren? voor 6 maanden is dat een hele dure grap! denk aan de scholing die er voor zo'n korte periode gegeven moet worden, kleding die verstrekt moet worden, huisvesting..
Maak het idd tot keuze; mbo of dienstplicht maar ga alsjeblieft niet alle goed opgevoedde, getalenteerde jongeren verplichten tot dienstplicht!
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Caithy  schreef op: 09-02-2015 13:14:32
Ik denk dat het voor menig jongen/ meisje voor de discipline heel erg goed is. Die grote bekken tegenwoordig


 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 13:41:13
die taak is aan de ouders, niet aan de staat. maarja voor luie ouders wellicht een uitkomst 
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Caithy  schreef op: 09-02-2015 13:59:37
Dat is wel zo, alleen dat gebeurd niet, althans aan kleine kids merk ik wel dat ze het weten, maar zodra ze groter zijn en je vraagt iets, dan krijg je een grote bek en als je daar wat van zegt, dan gaan ze helemaal over de zeik.
Dus luie ouders idd maar ik denk dat men ook kinderen ziet als volwassenen en ja dat zijn ze gewoon niet...
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Smvn&d  schreef op: 09-02-2015 15:37:45
Maar opvoeden begin je mee vanaf de geboorten. Niet pas als ze 18 zijn... In hoeverre heeft het zin om als ze 18 zijn ze voor 6 maanden ergens heen te sturen? Niks denk ik.
Ik ben zelf opgegroeid in internaten, nog van die strengen van vroeger. En denk je dat dat effect heeft gehad? Ben ook naar diverse strafkampen gestuurd.. alla het leger.. hoop gebler, alleen maar lopen met een F.... zware tas.. Nou maakte geen indruk hoor.. Op dat moment doe je wat ze zeggen (en probeer je je lach in te houden) en daarna ga je op zelfde voet verder.. dus voor dat soort dingen is het naar mijn idee totaal zinloos. Zeker voor de doelgroep die hier genoemd word, die hebben er toch schijt aan.

Maar goed typisch nederland, laten wij ze lekker opleiden voor als ze naar IS willen... Wij leren het ze wel.

Als ze 18 zijn zijn ze volwassen. Dan kan je er niet veel meer mee, en al helemaal niks veranderen. Laat ze dan iets doen op de middelbare school. 2x per jaar een week op een soort kamp waarin dit soort dingen aan de orde komen, en waarin ze geleerd word hoe te handelen in evt. oorlogstijd. Daar bereik je meer mee. En ben je nog optijd ook om ze wat bij te brengen.
 
Quote
RE: Voer dienstplicht weer in
Mv5  schreef op: 09-02-2015 21:56:43
Ik ben er niet voor. Als het moet, dan moet het, maar het nut zie ik er niet van in. Je kinderen opvoeden vind ik een taak van de ouders en als dat niet lukt, dan kun je overal hulp krijgen. Bovendien lijkt het me nu niet heel erg handig om ontspoorde gasten te leren hoe ze wapens moeten hanteren.
Sociale dienstplicht lijkt me dan nog beter, dat je ook nog kunt kiezen tussen verschillende dingen. Maar dan ben ik wel bang dat dat ten koste gaat van de werkgelegenheid.
En dan vraag ik me nog af hoe je geen studievertraging op wil lopen als je een half jaar in dienst moet? Dat half jaar kun je niet studeren, dus je zult later moeten beginnen met studeren of met werken.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Voer dienstplicht weer in
Naam
Bericht