Menu
 

Topic:

Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?

Debbel79  schreef op: 08-02-2015 08:17:23

Terwijl ik gister aan het werk was en mijn vriend boven de was aan het opvouwen was hebben mijn dames het gepresteerd om onze splinternieuwe printer helemaal leeg te kopiëren. Terwijl we paar dagen terug een duidelijke afspraak hadden gemaakt: afblijven van de nieuwe printer, wil je iets printen if kopiëren, dan mag dat als je het eerst aan papa of mama vraagt.

er is een Barbie onder de klep gelegd en daarna op kopieerstand ontelbaar gezet, en zelfs waren ze buiten gaan spelen terwijl dat ding papieren barbies bleef printen. Hoppa 60 euro aan inkt op.

Op mijn vraag of ze dat samen hadden gedaan: nee!
Op mijn vraag wie dan: zegt fiene: ikkuh niet!
En Nora's antwoord: ik ook niet.

Iemand liegt. En daar heb ik een bloedhekel aan.
Nu hebben ze beide kamerarrest tot ik weet wie het gedaan heeft.

Ik had gehoopt dat 1 van de 2 toe zou geven maar ze zijn hardnekkig dit keer.

We hebben vanmiddag een feestje, maar ik heb gezegd dat we niet gaan zolang er niet eerlijk verteld wordt wie het gedaan heeft.
Heb ook gezegd dat ik bozer en over het liegen dan over die printer zelf.

Het risico is nu natuurljk dat 1 van de 2 de schuld op zich gaat nemen om toch maar naar het feestje te mogen. En dan heb ik nog geen idee wie de lolbroek was.

Hoe pakken jullie zoiets aan?
 
Quote
Navigatie
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Sapperdeflap  schreef op: 08-02-2015 08:25:06
Hmmm, even denken.

Ik denk niet dat je op deze manier de waarheid zal achterhalen. Wat ik zou doen is het volgende:

De meisjes hebben 60 euro verspild aan Barbie-kopietjes. Beiden mogen ze van mij hun spaarpot omkeren en ieder 30 euro lappen voor de "geleden schade". Ze gaan zelf naar de wnkel om een nieuwe cartridge en/of papier te halen van hun eigen geld en dan is het klaar. 

 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Xsara  schreef op: 08-02-2015 08:25:12
apart houden en zeggen dat je van beide apart wil horen wie het gedaan heeft.. dus ook echt uit de mond van ieder.. zo hoor je als iemand liegt want dan klopt het verhaal niet. en je moet nu volhouden!! Dus ook echt niet gaan als je de waarheid niet achterhaald krijgt. je maakt als duidelijk dat je het liegen erger vindt dan de daad maar ik zou aan zo'n daad wel consequenties verbinden.. zoals zakgeld in nemen of een deel...

succes ermee...
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Xsara  schreef op: 08-02-2015 08:28:58
mijn man zegt dat je ze beide moet bestraffen alsof ze het ieder gedaan hebben.. diegene die het niet gedaan heeft wordt daar snel zat van.. misschien niet nu maar wel de volgende keer... 
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Son  schreef op: 08-02-2015 08:49:45
Ik denk dat je ze idd beide moet straffen...dat zou ze leren niet meer te liegen..... en ooh wat onwijs stout zeg. Zou dubbelop straf geven.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Myself  schreef op: 08-02-2015 08:54:20
Ik kan niet uit je verhaal opmaken of je ze al één op één gesproken hebt of niet?
Dat zou nl mijn methode zijn, op die manier krijg ik hier altijd wel de waarheid boven tafel.
(dochter van 9 geloofd nog steeds dat ik altijd overal achter kom, ben benieuwd hoelang nog )

En ze zelf mee laten betalen vind ik wel kunnen, maar ieder de helft vind ik te heftig.
Voor hun (als ze zakgeld krijgen?) is zo'n bedrag zoveel duurder dan voor jezelf in verhouding, zou er op neer komen als je het gaat omzetten je er zelf misschien wel een half jaar voor moet gaan werken.
Dan zou ik het eerder bij ieder €5,- houden bv.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Mamajenti  schreef op: 08-02-2015 08:55:55
Ze hebben gekozen te liegen en elkaar te dekken. Dat zou ik bestraffen door ze allebei volledig verantwoordelijk te houden voor wat er gebeurd is. Immers als je als volwassene iemand dekt die iets strafbaars hebt gedaan, ben jij ook strafbaar.

En ik zou ze dubbel straffen. Allebei de helft van de kosten, niet naar het feestje en bijvoorbeeld de hele week niet afspreken oid. Als je nu de ernst van de situatie duidelijk maakt, heb je kans dat ze de volgende x andere keuzes maken
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Kees  schreef op: 08-02-2015 08:59:40
ooh ooh wat een stoute dames...
hier geen ervaring met liegen (soms doen ze een poging maar lijkt nergens op)

ik zou denk ik een politieverhoor geven, dwz: allebei apart de kans geven om eerlijk op tafel te gooien.
blijven ze nog steeds liegen (het siert ze wel om het voor elkaar op te nemen!) dan hardere aanpak door het terug te betalen

jullie hebben het zo afgesproken ook! verdikkie en dan toch eraan zitten. daar zou ik ook al boos van worden en dat terug laten betalen.
dat het veel geld is: jammer dan, ze hoefden het niet te doen...

het liegen zou ik ook erger vinden.
dus nog een allerlaatste kans om eerlijk te zijn.
als ze dan eerlijk zijn zou ik daar niet meer iets van zeggen. want dan zijn ze de volg keer misschien gelijk eerlijker?

maar wel hen straffen door zelf voor de kosten op te draaien

niet naar het feestje gaan...hmm, en lullig voor de jarige en lullig voor jezelf (of je moet geen zin hebben )
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Ano  schreef op: 08-02-2015 09:01:48
Bij ons thuis is de afspraak dat liegen zorgt voor straf en als je het eerlijk verteld ben ik niet blij maar kan ik wel waarderen dat je het verteld hebt. de gevolgen zijn dan minder groot.

er spelen nu 2 dingen, 1 van de 2 of beiden hebben zich niet aan de afspraak gehouden door aan iets te zitten wat niet van hun is. Dat er nu schade is, is een gevolg hiervan maar dat hebben ze niet kunnen overzien. gevalletje pech. kern is dat ze met hun tengeltjes niet aan de printer hadden mogen komen.

het tweede ding is het erover liegen. Liegen zorgt ervoor dat je niet meer te vertrouwen bent en geen respect toont voor de ander. Dit heeft gevolgen voor de relatie. Ook op langere termijn.

ik zou ze dus aan tafel zetten en dit met ze bespreken. Aangeven dat de gevolgen van liegen veel groter zijn en dat ze nu nog de kans hebben eerlijk te zijn. Doen ze dat niet dan mogen ze ervaren wat het is als mama en papa je niet kan vertrouwen....dus mam mag ik kleuren.....eeeh nee wat ik weet niet of jou kan vertrouwen dat jij je spullen weer netjes opruimt....mag ik dan buitenspelen.....eeeh nee want ik weet niet zeker of jij je wel aan de afspraken houdt dat je niet te ver gaat....

het verschil is dat je niet boos maar teleurgesteld bent en echt op hun emoties en gewetensontwikkeling speelt. En dat is veel erger dan bang zijn voor een boze moeder en voor straf een lege spaarpot...
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Jomi  schreef op: 08-02-2015 09:08:02
Hebben ze het niet samen gedaan?
Je gelooft ze wel als ze zeggen dat ze het niet samen gedaan hebben, maar niet als ze individueel zeggen dat ze het niet gedaan hebben.

Kk zou ze allebei apart aanspreken en niet samen. Net zoals in politieseries, de verdachten niet bij elkaar laten


Kan je geen oppas regelen: jullie gaan gezellig samen naar het feestje en zij blijven thuis.

 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Sammy  schreef op: 08-02-2015 09:38:42
Hier weten dat als ze liegen en ik er achter kom de straf zwaarder zal zijn dan wanneer ze gewoon iets eerlijk vertellen...!

Jullie hebben met de meiden duidelijke afspraken gemaakt over het printen en daar hebben ze zich niet aan gehouden. In dit geval mogen ze dus ook samen voor de kosten opdraaien. Ja het is een hoop geld en ja het zal een flinke hap zijn uit hun spaarpot zijn. Maar dat zijn dan de consequenties van het je niet aan de afspraken houden. Zelf laten betalen met contant geld, dat doet dan nog even extra zeer...

Betreft het liegen, het blijft lastig, maar zou in dit geval je poot stijf houden. Geef ze voor een laatste keer de optie om eerlijk te zijn en zo niet... dan zijn de sancties voor beiden.
Straf ze met iets waar ze veel zin in hebben of wat ze heel leuk vinden om te doen en trek dat, vanwege het liegen in.

Mijn jongste straf ik het meeste wanneer ik voor een paar dagen zijn multi media tijd intrek, terwijl ik de oudste het meeste straf wanneer ik haar telefoon voor een paar dagen afpak en haar een ouderwets basic toestel meegeef om toch bereikbaar te zijn...

Succes! Hoop dat je de waarheid op tafel kunt krijgen.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Debbel79  schreef op: 08-02-2015 09:56:42
Ik heb ze al apart gehad. Meestal valt de jongste dan al snel door de mand.
De oudste kan namelijk niet goed liegen, dan krijgt ze kuiltjes in de wangen hihi. Ze zegt dan vaak al in 1 adem erachteraan dat ze gelogen heeft.

De jongste kan een heel drama uitvoeren, als een volleerd actrice om pas na uren met de waarheid te komen.

Maar nu? Ik weet het ECHT niet.

Spaarpot is geen optie want die hebben ze pas omgekeerd voor een furby.
Maar ik heb ze net naar beneden gehaald dat ze hun furby moeten pakken omdat die op marktplaats gaan om een nieuwe cartridge te gaan kopen als ze niet vertellen wie wat heeft gedaan.

Ben benieuwd.

 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Debbel79  schreef op: 08-02-2015 10:21:27
Zo... De aap is uit de mouw....
De jongste was de dader.
Schoorvoetend kwam ze me vertellen dat ze iets in mijn oor moest fluisteren.

"Ik heb het gedaan, sorry mammie"
Fluisterde ze.

Draak... Pffff
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Mamajenti  schreef op: 08-02-2015 10:30:54
Heel fijn dat je het weet. Toch zou ik straf geven voor het liegen! Wist de oudste ervan? Zo ja, beiden straf en anders alleen de jongste. En eigenlijk is het "niet te vertrouwen" verhaal van hierboven wel heel goed om duidelijk te maken wat er allemaal in hun leven gebaseerd is op vertrouwen.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Debbel79  schreef op: 08-02-2015 11:12:32
Straf krijgt ze wel.
De oudste wist wr van en bleef ook zeggen dat ze zelf niks gedaan had, maar dat fiene het was.

Maar fiene zei het uiteraard omgekeerd. Zij wist van niks en Nora was de dader. Waarop Nora laaiend werd natuurlijk,

Maar ja... Fiene werd ook laaiend als Nora haar als schuldige aanwees.
Zoals ik al zei... Actrice eerste klas hoor.

Ze mag de komende week geen speelafspraken maken, en ze mag de hele week niet naar buiten.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Ano  schreef op: 08-02-2015 12:22:09
Maar weet je dochter nu wat de gevolgen zijn van liegen. Zoals het mij overkomt heeft ze nu vooral straf omdat jullie printer geen 3D functie heeft. Weet ze ook het effect van liegen? Dat is voor mij belangrijker in de opvoeding en daar geef ik straf voor.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Ano  schreef op: 08-02-2015 12:23:10
Maar dan een straf waarbij ze de consequenties van hun gedrag ervaren.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Ano  schreef op: 08-02-2015 12:23:11
Maar dan een straf waarbij ze de consequenties van hun gedrag ervaren.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Debbel79  schreef op: 08-02-2015 12:45:23
Tuurlijk weet ze wat de gevolgen zijn van liegen. Ze heeft ook geen straf voor die printer, maar voor het liegen. Wat interesseert mij die printer nou.
Reken maar dat dat overgekomen is hoor.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Marloesje  schreef op: 08-02-2015 19:58:05
hier stuur ik ze beide naar boven met de mededeling dat ik een verhaal wil horen. Dat kan soms even duren maar uiteindelijk komt er een verhaal en is het duidelijk wie er aan het liegen is.
 
Quote
RE: Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Mv5  schreef op: 08-02-2015 21:30:12
Liegen kan ik ook echt niet tegen. Als er gelogen wordt en ik weet niet door wie, krijgen alle verdachten straf. Duurt niet lang of de dader geeft toe. Ze zijn dan wel weer zo dat ze niet willen dat anderen straf krijgen om wat zij hebben gedaan.
Ik denk dat het een goede straf is die je gegeven hebt. Het gaat erom dat ze heeft gelogen en dat mag niet, dus een straf is op zijn plek. Denk dat het nu ook wel duidelijk is dat ze dit niet meer mag doen en de volgende keer denkt ze wel twee keer na voor ze weer liegt lijkt me zo.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Liegen, hoe gaan jullie hiermee om?
Naam
Bericht