Menu
 

Topic:

Dilemma schooladvies

Essie@  schreef op: 28-01-2015 07:51:40
En toen was het zo ver. Gisteren het definitieve advies voor Esmée gekregen. Voorlopig advies was HAVO/VWO, haar NIO en DO was HAVO dus daar hadden we op gerekend.
Ze wil naar een school hier vlakbij waar bijna iedereen heen gaat. Ze heeft er enorm zin want ook 2 vriendinnen van haar hadden HAVO advies. Ze zou dan in een dakplanklas HAVO/VWO komen.
Maar ja toen kwam het defintieve advies gisteren en dat was vol overtuiging VWO. Ze had weer een enorme groei doorgemaakt dat ze haar een VWO advies gaven. Normaal zou je een gat in de lucht springen maar Esmée was geschokt en kon zo in huilen uitbarsten. Want ja niemand van haar vriendinnen heeft een volledig VWO advies die naar die school gaat. En alleen, dat durft ze niet. Het is een hele jonge leerling, in december net 11 geworden en altijd heel onzeker en faalangstig geweest. Ze is de afgelopen 2 jaar heel erg gegroeid naar een zelfverzekerde meid (in haar vertrouwde klas). 
Huilend fietste ze gisteren naar huis na dit advies gekregen te hebben. Ik ga niet naar het VWO zei ze, ik wil het niet. Juf vind het zonde als ze het niet doet en vraagt hoe ze haar kan helpen. Maar ze kan haar niet helpen want ze wil niet als enige naar het VWO. Als er een vriendin heen zou gaan dan had ze het wel gedaan. Ik wil haar ook niet dwingen, heb ook wel gezegd je krijgt vast wel nieuwe vriendinnen maar ze wil/durft niet. Ik wil haar niet dwingen en haar zelfvertrouwen op het spel zetten door haar naar het VWO te sturen.
Ik neig dus toch naar die HAVO/VWO klas. Als na dat jaar toch blijkt dat ze VWO aankan stroomt ze alsnog door en kent ze de school en heeft ze er ook vriendinnen gemaakt. 
Ik ga de middelbare school maar eens mailen en vragen wat de na en voordelen zijn van die dakplanklas ten opzichte van meteen VWO. Maar goed Esmée haar keuze is al gemaakt.....
Zucht....hadden we nu maar gewoon HAVO/VWO advies gehad dan was er geen twijfel en dilemma haha.
Je bent toch ook niet verplicht om je aan het advies te houden?? Ik begrijp dat je niet hoger kunt maar lager zou toch wel kunnen?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Dilemma schooladvies
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 28-01-2015 09:29:52
Oke fijn dat dat kan idd, hier werkte dat vroeger heel anders! 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:33:07
Ik had iemand op fb, dat vond ik wel apart...
Dochter had havo advies, maar ze gaat lekker mavo doen, want dan hoeft ze niet zo hard te werken en kan ze genieten van dr schooltijd
Heb mn mond maar gehouden..
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:35:25
Nee ze schreef "je moet het namelijk ook leuk hebben"
Alsof je het niet leuk hebt als je havo doet
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Myself  schreef op: 28-01-2015 09:35:45
Toch hoor ik dat wel vaker Son, hier ook iemand gesproken wiens dochter zo fanatiek is in sport en muziek, dat is echt 'haar leven' zeg maar.
En ze gunnen haar daar voldoende tijd voor, dus ook bewust gekozen voor mavo ipv havo.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:37:15
Maar waarom kan dat niet naast havo ? Als dat je advies is, betekend het dat je dat aankan....niet dat je dan niks anders meer kan doen...maar goed...ieder moet t voor zich weten, mijn haren gingen overeind staan
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Bakkenm  schreef op: 28-01-2015 09:47:25
Tja hier een zoon met hoge cijfers en zowaar ook hoge cito's. Kan zo naar het VWO, echter hij is dyslectisch. Belronde langs alle scholen levert op dat hij hooguit meer tijd krijgt voor proefwerken, maar dat hij nog steeds keihard wordt afgerekend op spelfouten.
Daarnaast heeft hij geen fijne schoolervaringen. 
Dus deze moeder kiest er ook voor om hem lager te laten starten, hem te laten ervren dat school ook leuk is en mogelijk na de eerste klas alsnog door te stromen naar een school met HAVO/VWO. Daarnaast heeft hij een belofte status in een bepaalde sport en hier gaat veel tijd in zitten. En ja misschien zou het hij redden op het VWO, maar hij gaat ook voor de sport.
Middels het samenwerkingsverband hier hebben wij eea buiten de regels om kunneen regelen met 2 scholen waardoor deze constuctie is ontstaan.
Maar het doel blijft een diploma halen!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 09:55:46
Maar jij geeft al 2 goede redenen op.... dat klinkt logisch toch !
Maar de rede dat je dan ook nog plezier kan maken....sorry...alsof mijn dochter die vwo doet geen plezier kan maken....geloof me...

"Ik ging stuk" hoor ik dagelijks
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Myself  schreef op: 28-01-2015 10:11:40
Waarom dat niet kan naast  havo?
Dat is niet mijn keuze, maar die van hen geweest
Ze zullen  wel naar de verwachte hoeveelheid van huiswerk hebben gekeken.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 10:24:08
snap ik haaha
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Myself  schreef op: 28-01-2015 10:37:51
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Ma Dalton  schreef op: 28-01-2015 10:44:42
Ik ben als bijna enige uit mijn klas naar een VWO in een andere stad gegaan. We gingen nog twee jongens. Ook nog met de bus. En ik was heel klein en jong. en voor mij was dat prima! Ik was naar de open dagen geweest en voelde me gewoon veel minder verloren in die school verder weg. Die was kleiner en was een veel beschermdere omgeving. Dus het hoeft niet voor elk kind zo lastig te zijn. Ik zou voor mijn kinderen zoals ze nu zijn ( kan veranderen) dus altijd voor school kiezen boven vriendjes. Want die maken die van mij wel vlot nieuw.

Maar boven niveau van de school, wil ik graag een school waar ze "passen", als ze er niet lekker tussen passen, dan worden het zulke zware jaren. En dat voel je wel als je er geweest bent. Dus daar zou ik denk ik ook op sturen. Ben je met haar op beide scholen geweest?? 

Maar als jouw kind zo onzeker is, en voor jou en haar voelt deze school fijn , dan zou ik haar lekker naar die havo/ vwo laten gaan. En het eerdere advies stuurde daar ook naar toch?
je verliest niks. De lat is voor haar haalbaar en dit is wat zij graag wil.. Win, win, win.. 


 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Ma Dalton  schreef op: 28-01-2015 10:50:20
Son, ik denk dat je als ouder soms heel goed wete wat beter is. En soms is dat mavo ipv havo...  Ook als het om zaken gaat die jij/ ik ondergeschikt zouden vinden. Als je havo advies krijgt en je weet als ouder dat je kind dat alleen voor elkaar krijgt met focus en hard werk, maar je kind is nog heel kinds of zo ontzettend meer geïnteresseerd in andere zaken, dan zou ik ook kiezen voor een niveau lager en minder kans op uitval. Dan op veel strijd, een ongelukkig kind en misschien uitval en geen diploma.. Er zijn meer wegen naar Rome..en kinderen zijn net mensen, allemaal anders!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Jill  schreef op: 28-01-2015 10:51:02
ik werk op een middelbare school en wij hebben havo/vwo brugklassen en vwo brugklassen. De leerlingen van de havo/vwo brugklas die het goed doen en aan de norm voldoen mogen het jaar na de brugklas starten in vwo 2. Ze komen dan bij kinderen die in 1 vwo zaten. Geen enkel probleem. Ik zou haar dus lekker laten starten in de dakpan. Tijdens dat jaar maakt ze vast en zeker nieuwe vriendinnen waar er vast en zeker ook een aantal van na vwo zullen gaan. Als ze dus na de dakpan klas alsnog naar vwo gaat dan verliest ze dus geen jaar.
Daarnaast zien wij vaak dat leerlingen die met vwo binnenkomen toch vanuit de dakpan naar havo 2 gaan: het is natuurlijk nogal wat: van basisschool naar middeblbare school en dan ook nog eens gaan puberen

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Suus  schreef op: 28-01-2015 10:51:09
Havo/vwo! Geen twijfel! Goede binnenkomer en na de brugperiode heeft ze mogelijk nieuwe (vwo) contacten.

hier kan je met een havo trouwens niet op de mavo komen.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 11:08:45
Ma Dalton, Esmée is ook klein en jong. Op zich vind ik dat niet zo erg maar zij is heel verlegen en onzeker als ze niet op haar gemak is. Het eerdere advies was idd Havo/VWO dus we gaan daar gewoon voor.

En Jill wat fijn om te lezen dat het dus niet uitmaakt dat mocht het goed gaan ze gewoon in de 2e in het vwo verder kan gaan. Ik heb de middelbare school een mail gestuurd om ook nog even te vragen hoe het in elkaar steekt allemaal. Wat de voor en nadelen zijn.

Precies Suus, zo denk ik er ook over!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Mamsie  schreef op: 28-01-2015 11:28:38
Hier ook HAVO/VWO advies, maar een dochter die naar het VWO wil liefst gymnasium en met haar IQ zou dat moeten kunnen.
Maar door ziekte en Afrika toch veel gemist.
Maar N. moeten we niet te laag inschalen dan doet ze niets meer, waardoor ze zal gaan onderpresteren.
Dus elk kind is anders.

Ik zou net als jullie dan ook mijn kind HAVO/VWO laten doen!
Heel belangrijk dat een kind achter de keuze staat!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Tessa_mv2  schreef op: 28-01-2015 11:34:54

Lijkt mij de juiste keuze!


Vorig jaar advies voor mijn dochter gekregen, wij rekenede op havo advies. Dat zou op 2 manieren kunnen, een tl/havo klas of een havo/vwo klas.
Tijdens het advies werd het duidelijk een vwo advies. Wij twijfelde enorm, want ze is zo ontzettend langzaam. Ze had met technisch lezen ook een C op de cito, (lage c, dus bijna d). Wij waren erg bang dat ze veel te lang over haar huiswerk zou gaan doen omdat ze zo ongelovelijk langzaam leest. (niet alleen lezen is langzaam, ook kiezen wat ze op brood wil, wat ze aan wil enz enz, alles dus....irritant maar goed haha)
De leerkracht van de lagere school zei: ze leest dan wel langzaam maar dat wat ze leest begrijpt ze wel heel goed. Dus geen punt.
Jullie doen haar te kort als jullie haar geen vwo laten doen.

De tl/havo klas viel daardoor onmiddelijk af.

Dan werd het dus de havo/vwo klas. Wij stonden niet achter het gymnasium bij haar. Ze was op dat moment ook erg onzeker, faalangstige trekjes. Dus beginnen in de combi klas en dan kijken we verder.

Na de kerst mocht ze gaan kiezen of ze er latijn bij wilde gaan doen omdat ze er heel goed voor stond. Dan kon ze alsnog doorstromen naar gymnasium.
Ze heeft de keuze zelf gemaakt om dit niet te doen. Ze is veel met haar huiswerk bezig, ze moet er hard voor leren, en dat doet ze dus ook. Het komt haar niet aanwaaien. Maar ze scoort prachtig!! Ze heeft hele leuke vriendinnen gemaakt (zij is wel soort van alleen gegaan, de andere 2 meiden vond ze niet leuk).
Onzeker? Faalangst? Niets meer van terug te vinden. Ze zit zo lekker op haar plek! Heeft het enorm naar haar zin.
Dat is echt heel belangrijk!

En in de havo/vwo klas doet ze toch ook vwo? Ik zie het probleem van de lagere school niet zo eigenlijk.

 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Suus  schreef op: 28-01-2015 11:52:02
@Mamsie, hoe lossen jullie dat op? 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Anne Mv 3  schreef op: 28-01-2015 12:21:28
Het grootste verschil tussen Mavo en Havo is dat de hoeveelheid lesstof op de Havo meer is.
Het grootste verschil tussen Havo en VWO is dat op het VWO er anders omgegaan wordt met lesstof; behalve meer lesstof speelt ook de verdieping/het waarom achter dingen een hele grote rol.
Een VWO kind denkt anders, kijkt anders tegen de wereld aan; een VWO kind naar HAVO laten gaan betekent dus dat hij/zij veel minder wordt aangesproken op het ontwikkelen van zijn/haar denkvermogen en dat vind ik persoonlijk wel jammer.

Ik weiger dan ook om ons kind met dyslexie naar HAVO te laten gaan omdat school de dyslexiehulp niet goed op orde heeft; hulpmiddelen als Kurzweil zijn echt een uitkomst voor haar - maar ook het aanleren van leertechnieken die aansluiten bij haar manier van denken.
Dat betekent wel dat we dus 'lastige ouders' zijn voor de school; hetzij dan maar zo!

Veel ouders realiseren zich niet wat het voor de toekomst betekent als hun kind een niveau lager doet (en soms ís het ook echt beter om voor een lager niveau te kiezen! maar meestal niet!); juist nu zijn ze ontzettend leerbaar en het leren doorbijten, ontdekken hoe je zelf nu echt in elkaar steekt, opkomen voor jezelf, is van onschatbare waarde voor de toekomst.
Daar zijn we bewust mee bezig, op een manier waardoor de kinderen zich gehoord en gestimuleerd voelen; niet omdat wij hen zo graag op VWO of HAVO willen hebben maar omdat ze de talenten én mogelijkheden hebben om dit niveau aan te kunnen.

TO: dakpanklas is voor je dochter w.s. een goede keuze. Ervaring leert dat kinderen op een nieuwe school ook nieuwe vriendschappen ontwikkelen. Blijf wel alert welke vorm van onderwijs het beste bij je dochter past; je dochter heeft vrije tijd genoeg om met vrienden af te spreken ook al zit je niet meer met elkaar in de klas.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Smvn&d  schreef op: 28-01-2015 13:20:41
Son, misschien wilde die moeder wel niet toegeven dat het mavo advies was, en maakte ze er zelf havo van met de vermelding dat ze toch lekker naar de mavo ging. hoeveel ik er wel niet om heb horen liegen pff.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Roze  schreef op: 28-01-2015 14:31:49
Ik vind het juist een érg goede keuze om haar naar een havo vwo klas te laten gaan. Vooral omdat ze het goed doet, maar juist op het laatst nu pas echt VWO eruit komt. In een havo vwo klas kan ze prima op het vwo doorgaan als het goed gaat.

Mijn dochter mocht TTO gaan doen, dat zagen wij en onze dochter niet helemaal zitten. Nu doet ze gewoon VWO en is ze idd de beste in de klas. Toch hebben we er geen spijt van. Ze voelt zich hier fijn.
Bij haar zitten er trouwens ook een aantal havo/vwo leerlingen in de klas. Die krijgen wat extra mentorbegeleiding, maar verder wordt eigenlijk wel iedereen voorbereid op het VWO. Dus ik zou voor e dochter zeker naar een 'veilige' havo vwo klas gaan!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Annie  schreef op: 28-01-2015 14:59:46
Ik zou voor de Havo/vwo klas gaan als zij dat graag wil. Na dat jaar kan ze toch alsnog naar het VWO.

Ik vind dit niet vergelijkbaar met het andere topic waar het ging om VMBO of HAVO.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Mamsie  schreef op: 28-01-2015 17:42:10
Suus we weten het echt nog niet....
De leraar vind het ook heel moeilijk al ziet hij absoluut dat ze het nivo van VWO makkelijk aan moet kunnen.
Ik denk dat we binnenkort advies gaan vragen bij de psycholoog waar ze bij heeft gelopen om Afrika te verwerken
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Mamvan3  schreef op: 28-01-2015 20:05:30
Hier ook een meisje (van 11) die alleen naar Havo/vwo gaat, 15 km verderop. De rest van haar klas gaat allemaal naar de VMBO vlakbij. Ze hebben daar ook de combinatie Havo/vwo voor de eerste 2 jaren, maar omdat ze niet over 2 jaar wilde overstappen, gaat ze direct naar verderop. Ze heeft er zin in, ze weet precies wat ze wil. Ze geeft zelf ook aan, dat ze vanzelf nieuwe vrienden maakt. Dit past ook bij haar, ze heeft nu ook vriendinnen op 3 verschillende scholen. Contact loopt via wattsapp, dus kan ze zelf onderhouden. 
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Essie@  schreef op: 28-01-2015 21:12:59
Ik heb al bericht terug van de school waar we heel gelukkig van worden!


Hartelijk dank voor uw mail en jullie interesse in het Jan Arentsz. Ik kan me het dilemma heel goed voorstellen. Je wilt het allerliefst dat je kind gelukkig is op school, zelfvertrouwen heeft en zich goed voelt in een groep. Aan de andere kant zie je je kind natuurlijk ook het liefst op het juiste niveau onderwijs krijgen. Jullie voorstel lijkt me een heel verstandig voorstel, zeker gezien het feit dat ze nog zo'n jonge leerling is. Wanneer ze instroomt in een havo/vwo brugklas kan ze inderdaad geplaatst worden bij haar huidige schoolvriendinnen. In zo'n eerste jaar kunnen we dan zien of ze inderdaad vwo niveau heeft en kan ze, als dit het geval is, probleemloos doorstromen naar een atheneum 2 klas. In zo'n eerste jaar doet ze ongetwijfeld ook weer nieuwe vriendinnen op en kan ze met die nieuwe vriendinnen doorstromen naar de tweede klas. In ieder geval kan ze zich in zo'n brugklasjaar, waarin er toch best al veel op haar af zal komen, in een redelijk vertrouwde omgeving blijven. We hebben dit jaar een zelfde constructie toegepast bij een tweeling die niet hetzelfde niveau hadden. Inmiddels zijn ze goed gewend en gaat de ene helft van de tweeling vermoedelijk naar havo 2 en de andere naar atheneum 2. Nu is dat geen probleem voor ze, maar begin van het schooljaar lag dat heel anders.

 

Wanneer jullie besluiten om Esmee (ik ga er voor het gemak even vanuit dat uw dochter Esmee heet, gezien de afzender) daadwerkelijk aan te melden op het Jan Arentsz, vraag dan tijdens de inschrijving alstublieft naar mij. Ik ben al die dagen op school. We kunnen dan de plussen en minnen nog even met elkaar doorspreken en het stelt Esmee misschien wel gerust als ze weet dat alle wegen nog voor haar open liggen, maar dat ze evengoed weet hoe het eerste schooljaar eruit ziet en met wie ze dan in de klas komt.

 

Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met me op.
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Monica Mv 2  schreef op: 28-01-2015 21:15:38
Super mail !!!!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Son  schreef op: 28-01-2015 21:18:03
Nou !!! Klinkt helemaal super en wat goed geholpen zeg !
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Mamsie  schreef op: 28-01-2015 23:14:36
wauw super mail!
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Sammy  schreef op: 28-01-2015 23:19:55
Gaat helemaal goedkomen met je dochter op deze school
 
Quote
RE: Dilemma schooladvies
Mv5  schreef op: 29-01-2015 09:50:42
In dit geval zou ik haar lekker naar havo/vwo laten gaan. Als ze echt vwo-niveau heeft, komt dat er daar wel uit en kan ze gewoon doorstromen naar 2vwo, ook al zouden haar vriendinnen havo gaan doen. Op havo/vwo krijgen ze gewoon les op vwo-niveau volgens mij, dus geen wezenlijk verschil met vwo. Dat zou ook niet goed zijn, als kinderen uit die twee klassen in het tweede jaar bij elkaar komen, dan is het wel belangrijk dat ze ongeveer dezelfde voorkennis hebben.
Bovendien, als ze niet lekker in haar vel zit, gaat het op school waarschijnlijk ook minder. Dan kun je haar beter in een vertrouwde omgeving laten starten.

Mijn jongste zit ook in groep 8 en dit onderwerp is dus helemaal hot op school. Zo was er hier laatst een vriendinnetje die vertelde; ja ik kan naar vwo maar ik ga havo doen want ik ben te lui voor vwo. Daar zou ik als moeder dan weer niet in meegaan. Beetje mentaliteit is ook belangrijk. Kind doet ook niet fanatiek aan muziek/sport ofzo. Natuurlijk moet je kind daar tijd voor hebben, maar als een kind naast school geen tijd meer heeft voor hobby's, dan zit het in mijn ogen op een te hoog niveau. Ik ben niet zo iemand die haar kinderen koste wat kost op het hoogste niveau wil hebben, maar bewust een lager niveau doen omdat je 'te lui' bent, dat gaat er bij mij ook weer niet in.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Dilemma schooladvies
Naam
Bericht