Menu
 

Topic:

houdt het dan nooit op?!

Mv5  schreef op: 20-01-2015 11:29:14

Ik weet het echt even niet meer. Mijn vierde is 12 en het gaat de laatste tijd absoluut niet lekker met haar.
Ze is echt aan het puberen en niet zo'n beetje ook. Alles was ik vraag is NEE, ze luistert slecht, zoekt continu ruzie met alles en iedereen hier thuis, vind dat ze niks mag, is vaak boos, verdrietig, gefrustreerd.
Ze is een paar maanden geleden voor het eerst ongesteld geworden, dus de hormonen vliegen ook in het rond.
Een normaal gesprek voeren met haar is tegenwoordig vrij zeldzaam. Meestal als ik met haar probeer te praten, stampt ze binnen vijf minuten boos de trap op. Straf geven? Boeit haar helemaal niks. Voor haar is het naar mijn idee zelfs een bevestiging van het feit dat ze niks mag en dat ik een rotmoeder ben die meer van de andere kinderen houdt dan van haar (wat absoluut niet waar is, ze zijn me alle vijf even dierbaar en ik zou ze alle vijf voor geen goud willen missen).

Nu kreeg ik zojuist een telefoontje van haar mentor dat hij zich zorgen maakt. Ze heeft de laatste tijd vaak haar huiswerk niet gemaakt, cijfers gaan achteruit, brutale mond tegen docenten (dat vertelt ze thuis natuurlijk niet) en het viel hem op dat ze de laatste tijd wel erg vaak naar de ortho moet, zo ongeveer elke week mist ze wel een paar uur daarvoor aldus de briefjes. Dat is dus niet waar. De ortho bezoekt ze ongeveer eens per maand en dus niet elke week. Ergens ben ik blij dat ik dit nu weet, maar jezus, mijn kind spijbelt gewoon! Ik vind het niks voor haar. Op school valt haar nukkige en boze gedrag ook op. De mentor wilde al z.s.m. een gesprek met mij en dochter. Dat wordt dus morgen. Nou, helemaal prima want er moet echt wat gebeuren. Maar dit had ik nooit verwacht van mijn dochter, echt niet. (Ik voel me nu echt zo'n slechte moeder die haar kinderen niet op kan voeden)

Nu moet ik wel zeggen dat er de afgelopen tijd (en ook al wat langer geleden) wel een en ander gebeurd is waar mijn dochter het moeilijk mee heeft en naar mijn idee heeft dat wel met de hele situatie te maken. Maar dit valt daarmee niet goed te praten.
Mijn dochter is altijd al heel onzeker geweest over zichzelf, dus nu in de puberteit wordt dat erger. Ze heeft altijd al een slecht gebit gehad, vanaf het eerste tandartsbezoek altijd gaatjes, verschillende tanden en kiezen moeten laten trekken (de meeste van het melkgebit gelukkig), verschillende wortelkanaalbehandelingen en vorig jaar zelfs een behandeling onder narcose. En dat terwijl ze ontzettend goed poetst en flost. Bovendien staat de zaak ontzettend scheef waardoor ze al sinds haar zevende bij de ortho loopt en alles duurt langer dan gepland. Dat is voor haar ook erg frustrerend en al die ingewikkelde beugels zijn natuurlijk geen pretje.
Vorige maand stond weer een tandartsbezoek gepland. Helaas voor haar weer slecht nieuws. De kiezen in haar bovenkaak zijn erg slecht en eigenlijk moeten die eruit. Maar ze zijn ook nog nodig om met een beugel haar kaken goed op elkaar te zetten. De tandarts heeft ons daarom naar de kaakchirurg verwezen die samen met een orthodontist zou kijken hoe dit op te lossen. Dit was een grote klap voor mijn dochter (en voor mij). Ik heb haar nog nooit zo verdrietig gezien. Vorige week konden we bij de kaakchirurg terecht. Die heeft besloten de kleine kiezen (4 stuks) op korte termijn te trekken en bij de grote kiezen (ook 4 stuks) een wortelpuntoperatie te doen en als haar kaken goed staan (naar verwachting over ongeveer een jaar), moeten die er ook uit en krijgt ze een plaatje. Volgende week worden de kiezen getrokken en in de carnavalsvakantie worden de wortelpuntoperaties gedaan. Dochter is ontroostbaar (wat ik me heel goed kan voorstellen), maar sinds vorige valt er ook geen normaal woord meer met haar wisselen. Ze zit naar mijn idee ongelofelijk met zichzelf en haar gevoelens in de knoop, is alleen maar boos en verdrietig en is op school absoluut niet bij de les volgens haar mentor. Ik heb hem dit ook allemaal verteld en hij schrok er wel een beetje van. Hij had laatst al geprobeerd een gesprekje met haar aan te gaan, maar ze liep resoluut weg omdat ze 'geen zin had in gezeur'.

Sorry voor het lange verhaal, maar ik weet het gewoon even niet meer en ik moest dit even kwijt. Ik weet gewoon echt niet wat ik er mee aanmoet. Ze is heel introvert en bij haar zie ik vaak wel de emoties, maar niet de reden daarachter. Ik wil mijn lieve leuke blije kind terug. Ze is nu echt zichzelf niet en dit gedrag is echt niet te tolereren, maar ergens wel te begrijpen.

 
Quote
Navigatie
RE: houdt het dan nooit op?!
Bepje  schreef op: 22-01-2015 10:16:57
Fijn !  
 
Quote
RE: houdt het dan nooit op?!
Mv5  schreef op: 26-01-2015 14:42:50
Zodadelijk moet ik met mijn dochter naar de kaakchirurg om vier kiezen te trekken. Ik weet dat mijn dochter er enorm tegenop ziet en eerlijk gezegd heb ik er ook wel buikpijn van. Ik hoop echt dat ze niet teveel pijn zal hebben.
 
Quote
RE: houdt het dan nooit op?!
Saskia70  schreef op: 26-01-2015 14:48:02
Sterkte!!!!
 
Quote
RE: houdt het dan nooit op?!
Boterbloem  schreef op: 26-01-2015 14:49:57

Mijn advies: maak duidelijk afspraken.


Als ze pijn voelt moet ze het aangeven en kan er bijverdoofd worden (duidelijk zijn dus naar de kaakchirurg)
Blijf bij haar om haar reactie te interpreteren.
Wees duidelijk tegen haar dat je wel merkt dat er getrokken wordt (geduw en getrek) maar dat het geen pijn mag doen,
In korte tijd zijn er nu 5 kiezen en 1 wortelpuntoperatie bij mij gedaan, en deze afspraken maakte de kaakchirurg bij mij (was verder dan wel alleen maar ben dan ook een stukkie ouder).
Dit gaf mij rust, en ik ben echt een schijterd als het om tanden gaat. Maar door die afspraken vind ik het nu niet eng meer.

Onder heb ik niets gemerkt van de kiezen die eruit gingen. Boven geduw en getrek maar zeker geen pijn.

 
Quote
RE: houdt het dan nooit op?!
Mv5  schreef op: 26-01-2015 22:10:06
Gelukkig is alles goed gegaan vanmiddag. De kaakchirurg zei al dat ze aan moest geven als ze pijn voelde, dan zou er bijverdoofd worden. Was gelukkig niet nodig. De prikken waren wel even vervelend, maar ze heeft geen pijn gehad tijdens het trekken.
Toen het voorbij was, moest ze wel huilen. Van verdriet. Toen realiseerde ze zich opeens dat ze haar kiezen definitief kwijt is en dat daar ook geen nieuwe meer voor terug komen en dat vond ze toch wel even heel erg moeilijk. Dus toen heb ik haar maar even een hele dikke knuffel gegeven want dat had ze wel nodig. Thuis lekker op de bank hangen en op tijd naar bed gegaan. Toen de verdoving was uitgewerkt had ze nog wel een beetje last, maar ze hoefde geen paracetamol of iets.

Over een paar weken die wortelpuntoperaties nog... Pfff, ben blij als dat ook achter de rug is.
 
Quote
Navigatie


Reageren op houdt het dan nooit op?!
Naam
Bericht