Menu
 

Topic:

Waar herkende jij Dyslexie aan?

Keer Zonder Naam  schreef op: 30-01-2012 20:19:06
Ik heb een vermoeden dat mijn zoontje (bijna 7 jaar) Dyslexie heeft.

Hij zit nu in groep 3 en het lezen ging in het begin moeizaam. Nadat wij thuis flink met hem gingen oefenen ging het bergopwaarts. Maar de laatste weken bemerk ik dat hij geen vooruitgang meer boekt.

Wat mij voornamelijk opvalt:

Het omdraaien van letters (b/d ie/ei eu/ui)
Moeilijkere woorden nog steeds hakkelend lezen.
Leestempo niet omhoog kunnen krijgen. (hij loopt ook achter op zijn klasgenootjes).
Woorden lezen die er niet staan. Dus staat er hier, leest hij hoer. Staat er waar, leest hij weer.

Maar ook met cijfers gaat het niet goed. Staat er 14, leest hij 41. Vraag je hem om 14 op te schrijven, schrijft hij 41.

Hij heeft PDD-Nos en ik hoorde dat dat vaker in combinatie met Dyslexie voorkomt.

Nu zijn wij er (na gesprekken met familie) achter gekomen dat 1 neefje ernstig dyslexie heeft (heeft hiervan ook een verklaring). 2 neefjes hebben een lichte vorm van dyslexie (zonder verklaring). En 1 neefje is niet getest, maar vermoeden van dyslexie is groot. Maar ouder willen hem niet laten testen. Dit zijn dus allemaal kinderen van de zussen van mijn man. Dus erfelijkheid zal dan een rol kunnen spelen.

School wuift mijn vermoedens weg en wilt pas over 1,5 jaar laten testen. Ik zit ondertussen met mijn handen in mijn haar... Tja moedergevoel kan je niet uitschakelen.

Wie heeft een kindje met dyslexie en komt er iets bekend voor uit mijn bovenstaande stukje.

Please Help!
 
Quote
Navigatie
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Suus  schreef op: 30-01-2012 20:27:54
Mijn dochter heeft geen dyslexie maar wel moeite met automatiseren, zij deed ook wat jouw zoon doet en dat is in groep 4 helemaal goed gekomen. Ze liep iets achter in groep 3, inmiddels is ze bijna AVI uit (nu M5)

Ik kan niet over jouw kind oordelen maar wilde je alleen vertellen dat het ook gewoon kan zijn zeg maar
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Kimmv3  schreef op: 30-01-2012 20:44:14
mijn zoon heeft dyslexie, en de punten die jij benoemd zijn wel kenmerkend voor dyslexie, maar hoeft zoals suus hierboven beschrijft niet altijd zo te zijn.

als je een vermoeden hebt, of school heeft een vermoeden dan zou ik hem laten testen. dan weet je het pas zeker en kun je ook echt ermee aan de slag gaan.

mijn zoon zit in groep 5 maar leest nu M4 instructie hij heeft dus een jaar achterstand
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Kimmv3  schreef op: 30-01-2012 20:45:44
ow lees net dat school niet wil laten testen, dan zou ik zelf de touwtjes in handen nemen, moeder gevoel zegt veel

en idd dyslexie kan erfelijk zijn.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Kimmv3  schreef op: 30-01-2012 20:47:01
sorry nog een keer... mijn zoon vertoonde deze dingen ook in groep 3 maar is pas in groep 4 getest geworden.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Suus  schreef op: 30-01-2012 20:54:11
Dat komt door protocollen geloof ik die samen hangen met vergoedingen etc, dyslexie mag pas vanaf groep 4 officieel vast gesteld worden begreep ik hier.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Patriciia*  schreef op: 30-01-2012 20:56:17
Mijn zoon heeft er ook moeilijk mee en zit nu in groep 5, maar het gaat wel steeds beter. School gaat het nu in de gaten houden. Alleen Ryan heeft een hekel aan lezen en schrijven dus ja......

Over het algemeen hebben kinderen in groep 3 daar vaak moeite mee. Zelfs voor volwassenen kan het soms nog moeilijk zijn haha. Snap wel dat school hem nog niet wil testen hij zit nog maar een half jaar in groep 3.

Kijk het even aan misschien valt het allemaal wel reuze mee.....
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Méanne  schreef op: 30-01-2012 21:13:05
Mijn zoon heeft een ernstige vorm van dyslexie, school zei zelf al eind groep 2 dat hij hoog scoorde en ook de punten die jij benoemd zijn zeker kenmerken.

Mijn zoon is in groep 3 blijven zitten omdat het gewoon niet ging. In groep 4 kreeg hij extra ondersteuning en ging hij heel langzaam vooruit.
School wilde hem niet laten testen dus ben ik er zelf achter aan gegaan en wij hebben nu een verklaring gekregen voor onbepaalde tijd.
Hij krijgt alles op A3 formaat maar moet eigenlijk met een laptop werken maar daar begint schoolniet aan, ook extra tijd krijgt ie niet, morgen weer een gesprek want hij krijgt ook ambulante begeleiding van en speciaal onderwijs. Die geeft school tips. Justin heeft ADHD.

Mijn zoon draait ook de cijfers om heeft zowel moeite met rekenen als taal maar met lezen zit hij nu op niveau midden 6, hij zit ook in midden 6 maar omdat hij is blijven zitten loopt ie weer achter, snap je?

Ik zou zeker eens navraag doen eerst bij de leraar!
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Méanne  schreef op: 30-01-2012 21:14:28
Oja mijn zoon heeft nog steeds moeite met het lezen van ondertiteling op de tv terwijl mijn dochter, nu midden groep 3 het wel kan! Zij leest ook terwijl mijn zoon het vreselijk vind, ik heb nu luisterboeken dat vind ie geweldig en strip boeken vind ie ook super
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Ingrid  schreef op: 30-01-2012 22:32:36
Mijn dochter is sterk vermoeden dyslexie. Maar helaas mag dit pas getest worden naar 2 jaar leesonderwijs en meer dan 1 jaar achterstand. Dit zou voor mijn dochter over 5 maanden beteken. Ze zit wel in groep 4 maar volgt eigen lesprogramma. Eind groep4 word zij getest. Ze loopt erg achter. Ik heb mij laten v ertellen dat als het van vaders kant komt dat erfelijkheid een grotere rol heeft. Mijn man heeft dyslexie. Mijn dochter loopt al sinds groep 2 achter.
Volgend jaar krijgt ze een laptop.(dit is al door de ambulante begeleiding gezegd.) Ze heeft ook een aangepaste tafel waarvan tafelblad schuin kan. Zij werkt nu ruim 1 jaar met een rugzak. (dit omdat ze langdurig ziek is) Ook heeft ze adhd en dcd.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Ano  schreef op: 30-01-2012 23:01:09
Ik heb kinderen met vermoedelijke (ernstige) dyslexie en werk met kinderen met dyslexie....ik weet er dus wel wat van..

De school moet ivm de verzekering een protocol volgen. Om in aanmerking te komen voor een vergoed onderzoek moet de school hem uiteindelijk gaan aanmelden. Voor dat dit kan moet een kind 3 keer een E of V scoren op lezen en/ of spelling. In de tussentijd moet de school begeleiding bieden. Dit houdt aan dat zij 3 maal per week minimaal een half uur per keer in een klein groepje ( max3 kids) extra gespecialiseerde hulp bieden. Een leesmoeder is hierbij niet voldoende.... Vaak zijner al in de kleutertijd toetsen afgenomen bij een vermoeden van dyslexie. De school moet aantonen dat de lees en spellingsproblemen hardnekkig zijn en ondanks extra hulp aangepast aan het kind gaat het toch niet vooruit....

Wat kan je als ouder verder merken.....kan je kind de dagen van de week onthouden? Kan het de namen van andere kids onthouden. Onthoud het de liedjes van school. Je kan dit oefenen door spelletjes te doen als ik ga op reis en ik neem mee....
Als je met je kind leest, neem dan een boek wat je kind leuk vindt. Verder kan je voorlezen, daarna samen lezen en daarna mag je kind de tekst zelf lezen. Verder is voorlezen altijd heel belangrijk..... Ik zou je zorgen melden op school en nagaan wat het beleid hier omtrent is. De meeste kinderen kunnen begin groep 4 getest worden, anderen in de loop van groep 4. Sommige kinderen kunnen heel goed trucjes toepassen en die springen er pas later uit.

Pdd nos komt idd vaker voor met dyslexie, maar dit hoeft niet.... Wel is dan moeilijker om het probleem vast te stellen. Je weet niet of het kind didactisch resistent ( niet de uitleg voldoende oppikt) dooor de dyslexie of door de pdd nos.... Hierdoor willen niet alle verzekeringen het onderzoek vergoeden... Vraag dit goed na, soms heb je een verklaring nodig van de psychiater dat de pdd nos niet van invloed is op de leesontwikkeling om het vergoed te krijgen.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Bianca  schreef op: 31-01-2012 07:14:44
Mijn Oudste dochter heeft een dyslexie verklaring gekregen. Ze is ook in groep 3 blijven zitten ze had nog geen enkele avi gehaald en omdat er ook meerdere problemen speelden zoals een behoorlijk concentratie probleem moest ze een jaartje overdoen. Hier op school laten ze kinderen met vermoeden van dyslexie niet zitten.

Ze zijn op school een behandelplan gestart, zij kreeg 3 keer in de week bijles op school en thuis lazen we ook veel met haar. Na een half jaar hebben ze haar weer getoetst en omdat er toen nog steeds heel weinig vooruitgang was kwam zij in aanmerking voor een onderzoek naar dyslexie.
de resultaten waren duidelijk en nu gaat zij wekelijks voor dyslexie training naar een gespecialiseerd persoon toe en 3 keer in de week krijgt zij nog steeds haar bijlessen op school en thuis is het ook heel veel oefenen.

Ik weet wel dat dat letters omdraaien in groep 3 nog mag maar dat het wel iets is wat ze in de gaten moeten houden. Heeft hij al een leesniveau gehaald?

Mijn middelste dochter is ook blijven zitten in groep 3 had ook nog geen enkel leesniveau gehaald en ook bij haar speelde er behoorlijke concentratie problemen en in oktober is zij gestart met medicijnen hiervoor en sindsdien heeft ze M3 gehaald en pas E3. Dus op dit moment is er bij haar nog geen sprake van eventuele onderzoeken hiernaar wel houd de school hier rekening mee en ook voor haar moesten we een behandelplan ondertekenen en krijgt zij 3 keer in de week bijles met lezen en ook met haar lezen we dagelijks thuis.
ADHD en dyslexie zit hier ook in de familie mijn man heeft het beide en ook van mijn kant komt dyslexie voor.

Zoals ano het van hierboven uitgelegd heeft zo heeft onze school het ons ook verteld dus zolang hij nog leesniveaus haalt met heel veel extra oefenen komen ze niet in aanmerking hiervoor.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Sabientjuh  schreef op: 31-01-2012 18:49:19
hier denken ze dat de oudste het ook heeft, ook is er aanleg voor omdat dr linker en rechter hersenhelft niet goed samen werken. maar ze kunnen het nou nog niet onderzoeken,omdat ze te jong is. ze is 8 en zit in groep 4. wel gaan ze haar nu een half jaar volgen met lezen, met een aparte juf, die moet dit een half jaar doen, en dan kunnen ze verder kijken.
 
Quote
RE: Waar herkende jij Dyslexie aan?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 31-01-2012 19:43:25
Bij mijn oudste dochter bestaat het vermoeden van dyslectie. Zij zit op dit moment in groep 4. Ons is gezegd dat ze bij 3 keer een E cito score kunnen gaan testen. Omdat wij halverwege groep 3 samen met de juf het vermoeden hebben geuit, heeft school het dyslectieprotocol in werking gesteld. Dit houd ondermeer in dat ze extra begeleiding krijg, dat cito's worden voorgelezen (als het geen lees of spellingcito is natuurlijk), dat lange stukken tekst worden voorgelezen, ze heeft een leesmaatje voor leessommen, bij gewone spelling oefeningen heeft ze spiekkaartjes (en dan lukt het vaak nog niet), en nog veel meer. Nu heeft ze wel geluk met haar juf dit jaar, die trekt er echt hard aan en mijn dochter is een kind met een ijzeren doorzettingsvermogen. Begin van het jaar was het: laat maar dat lezen, dat kan ik gewoon niet. Na gesprekken met ons en de juf, in de trant van als je oefent zal je het echt leren, misschien niet dit jaar of volgend jaar maar voor je in groep 8 zit kun jij ook goed lezen. En ze is zich gaan inzetten. Waar ze begin dit jaar op AVI start zat, heeft ze nu AVI M3, lijkt een kleine vooruitgang maar ze heeft nu dezelfde ontwikkeling gemaakt die een kind in groep 3 maakt, dus deze aanpak werkt. ok ze scoort nog steeds E voor lezen en spelling maar het belangrijkste is dat ze haar plezier in lezen terug heeft gevonden. Ze leest nu ook zelf en dat is geweldig om te zien.

Overigens zou ik nu nog niet gaan pushen voor een onderzoek maar eerder voor extra begeleiding, juist door de pdd-nos heeft hij misschien een andere soort uitleg nodig of gewoon een op een uitleg. Daar zou ik nu op inzetten, een test kan altijd nog, bereidheid van school om te helpen is nu veel belangrijker.

Sterkte.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Waar herkende jij Dyslexie aan?
Naam
Bericht