Menu
 

Topic:

Kerstverlichting verbod belgie

Debbel79  schreef op: 28-11-2014 08:09:22


Zo gezellig is het in Gouda met kerstverlichting FOTO: ANP

België doet kerstlichtjes mogelijk uit
De Belgische regering overweegt in de donkere dagen rond Kerstmis de kerstverlichting tussen 17.00 uur en 20.00 uur uit te doen. Dit is onderdeel van een energiebesparingsplan waarmee Brussel het dreigende stroomtekort te lijf wil, meldde donderdag de krant De Morgen.

Gemeenten die de lampjes op het normaal gesproken drukke en donkere begin van de avond aan laten, zouden een boete riskeren. Het uitschakelen van de kerstverlichting is slechts een van de beperkingen die zouden moeten gelden in de stroom vretende uren aan het einde van de wintermiddag en begin van de winteravond.

'Alle niet-functionele verlichting', zoals neonreclames en de verlichte kerstdecoraties in etalages, zouden uit moeten. De ministers van Energie en Economie, respectievelijk Marie-Christine Marghem en Kris Peeters, hopen volgens De Morgen dat de Belgen de noodzaak inzien en vrijwillig tot de energiebesparing overgaan. Dan is er geen controle nodig. Het is volgens De Morgen nog niet helemaal duidelijk of het verlichten van kerstbomen niet functioneel is. De straatverlichting zou ook uit moeten.

België moet rekening houden met een gebrek aan stroom als gevolg van de uitval van kernreactors. Er is een noodplan waarmee bij ernstig stroomtekort de stroom roulerend in zes zones twee tot drie uur wordt afgesloten. Een klein aantal Nederlandse huishoudens langs de grens heeft hier ook mee te maken. Begin deze maand is Brussel begonnen met een campagne om de bevolking ervan te overtuigen dat de beste manier om problemen te vermijden, zuinig te zijn met energie is. Vooral tussen 17.00 en 20.00 uur, want dan is de vraag naar stroom groo
 
Quote
Navigatie
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Debbel79  schreef op: 28-11-2014 08:09:59
Geld dit nu alleen voor ondernemers of ook voor de gewone huishoudens?
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Mirandamvtenl  schreef op: 28-11-2014 09:23:17
Zover ik begreep ook voor de burgers die kerstverlichting in de tuin hebben. Dat zag ik gisteren op het nieuws.
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Ivy  schreef op: 28-11-2014 09:28:04
Volgens mij is nog niet definitief bekend hoe het precies gaat zijn.  Wel is bij ons al 2x de stroom een tijdje uit gezet.  Weet niet of dat een storing was of om te oefenen, maar wij hebben gisteren flink inkopen gedaan bij de Action om led-verlichting op batterijen te kopen.  Ze doen maar wat ze willen, maar mij zetten ze niet in het donker   Gelukkig stoken we op hout en koken we op gas, dus we zullen de winter wel doorkomen.

Ben wel blij dat we volgend jaar naar Ecuador verhuizen.  Daar zijn ze toch iets ontwikkelder dan hier

Voor ons kerstdiner ga ik even goed bedenken wat handig is, want de kans is dus aanwezig dat de friteuse en oven het niet doen. 

Het is ook gewoon stom.  Mijn zoon kan straks dus gewoon niet naar de rugbytraining als zijn vader dan nog aan het werk is.  Ik laat hem niet zo achteraf fietsen in het donker.  Brengen en halen lukt niet, omdat ik dan in een ander dorp 2 andere kinderen moet halen/brengen naar activiteiten.

 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Nina1  schreef op: 28-11-2014 09:32:43
Yeah laten wij nu net met kerst inbelgie zijn.... Kaarsen maar meenemen. Brandhout nemen we ook mee... Sneeuw erbij....

Maar het geldt toch alleen voor kerstverlichting? Niet voor straatverlichting ed.
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Ivy  schreef op: 28-11-2014 09:36:15

Nina1  Er wordt gesproken over een verbod in elke gemeente op straatverlichting en overbodige verlichting en dat is dus kerstverlichting.  Dus ja, die straatverlichting zal waarschijnlijk ook wel uitgezet worden, al heb ik geen idee hoe vaak.  Het staat trouwens ook in het artikel hierboven. 

 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Minou  schreef op: 28-11-2014 09:47:07
Nl pietengedoe en belgie de lampies
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Pien  schreef op: 28-11-2014 10:24:16
En gelijk staat er onder dit bericht een reclame van kerstverlichting kopen? Nee in belgie dus niet!
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Fransje72  schreef op: 28-11-2014 11:11:29
Bij mijn oom, die hier aan de overkant in Belgie woont, gaat al elke dag tussen 17.09 en 20.00 het licht uit, elke dag, door geen stroom daar. Door stillegging van 2 kerncentrales zijn ze bang voor tekorten. Maar hij zegt ook, dat ze dit overdag doen, dan staan er ook apparaten enzo aan. maar goed, een oplossing is er nog niet, maar het zal wel raar zijn. Zonder kerstverlichting.
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Emilie  schreef op: 28-11-2014 14:05:18
Ik, als Belg, denk dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Meer nog, ik denk dat de hele heisa zelfs een beetje gemanipuleerd wordt door een bepaalde politieke partij die graag de kerncentrales langer zou openhouden dan voorzien. Door nu wat paniek te zaaien omdat er 2 centrales stilliggen, hopen ze dat de mensen meer voor het openhouden van de kerncentrales zullen zijn. Er is echt nog nergens een stroomtekort geweest en ik denk niet dat het zo ver komt. Maar dat mensen iets bewuster moeten omgaan met electriciteit, daar kan ik wel achterstaan. Dus geen kerstlichtjes overdag, na 22u of 23u alle kersverlichting uit... Ik hoop dat veel mensen dat doen en niet uit vrees voor een stroompanne, maar gewoon uit bezorgdheid om ons milieu.
Emilie
 
Quote
RE: Kerstverlichting verbod belgie
Leen Mv 4  schreef op: 28-11-2014 14:34:12
Idd Emilie, zo denkt deze belg het ook!  Bewustmaking is natuurlijk nooit verkeerd, maar de stroom uitzetten net op die momenten dat iedereen die nodig heeft, net thuis van werk er moet gekookt worden hé, dat zie ik nog niet zo groots gebeuren. Denk als het toch echt doorgaat, dat dan ineens ook aantal inbraken zal stijgen, alarmen gaan dan ook uit hé! Tot nu toe zijn er enkel testonderbrekingen geweest, hopelijk is het echte uitschakelen niet nodig. Ik vind trouwens dat veel winkels een voorbeeld zouden kunnen geven, heb nooit gesnapt waarom daar ganse nacht, als alles toe is, de lichten volle bak moeten blijven branden...
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kerstverlichting verbod belgie
Naam
Bericht