Menu
 

Topic:

Misdienaar

Jo  schreef op: 12-11-2014 22:07:13
Onze dochter van 8 zit in groep 5 van een Katholieke school.
Ik zelf ben ook Katholiek maar deze school hebben we gekozen omdat de andere 2 scholen in de buurt me niet aanspraken en deze school klein.
Omdat ik geen voorstander ben van de kinderdoop hebben we onze dochter niet laten dopen en heeft ze dus vorig jaar ook geen communie gedaan.

Nu zit ze in groep 5 en heeft de juf van godsdienstles rondgevraagd in de klas wie het leuk leek misdiernaar te worden.
Op deze vraag heeft ze nogal enthousiast ja geantwoord en de juf heeft mij daar vorige week over gebeld.
Dat ze altijd zo leuk mee deed in de klas en had gezegd dat ze wel misdienaar wilde worden.
Ook hebben we beproken dat ze niet gedoopt is en geen communie gedaan heeft.
Dit was volgens haar geen probleem en vroeg of ze mijn telefoonnummer aan de pastoor mocht doorgeven.
Vanmiddag werd ik dus gebeld door de pastoor om de verifieren of het correct was dat onze dochter dit graag wilde.
Volgens de pastoor was het geen enkel probleem, want in zijn kerk was iedereen welkom.
En dopen kon altijd nog, al was dat niet noodzakelijk.

Ik heb de pastoor gevraagd of hij mij van de week wilde terugbellen omdat we het nog eens met zijn drieen wilden bespreken.
We hebben onze dochter uitgelegd dat het iets serieus is en je verantwoordelijkheden moet nemen en niet alleen maar iets "leuks"is.
Sinds een jaar gaan we regelmatig naar de kerk omdat we zingen en voorlezen met de gezinsmissen.
De pastoor is een vrij jonge pastoor die best modern is in zijn doen en laten en met hem kan je overal over praten en terecht met vragen. Zijn vervanger is echter een oudere man die heel streng en nors kan overkomen en de kinderen een beetje bang voor zijn.

Om een lang verhaal kort te maken ik zie allemaal beren op de weg, wie heeft er ervaring mee??

 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 08:48:42
ja nina, zij moet uiteindelijk een volwassen vrouw worden met haar keuzes wat geloof betreft, als wij haar tegenhouden zal ze nooit leren wat het katholieke geloof inhoudt en kan ze die keuze niet bewust maken, maar meer van wat ze geleerd heeft van haar ouders

iedereen moet doen wat bij hun past natuurlijk en bij ons is dat zo

mijn andere dochter wilt er dus niks van weten, als we wel eens naar een schoolviering willen gaan bv nu met sint maarten en dan aansluitend de fakkeltocht wilt ze niet, vindt ze stom, saai enz, prima ook goed

de oudste vond dat altijd prachtig, die kan ook genieten van het bezichtigen van een kerk als we bv op vakantie zijn, dat weten we en dan dat doen we dan ook, de jongste vind dat dat alleen maar interessant omdat er zo'n goede echo is
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 08:52:19

Quote Boterbloem:
De pastoor kan wel omgaan met boze mensen hoor 

Met mijn trouwen ben ik overgegaan naar een andere kerk. De kerk waar ik uitkwam daar mocht ik ineens niet meer aan het avondmaal. 20 jaar lang was ik daar geweest, catechesatie gevolgd, belijdenis gedaan, was in diezelfde kerk ook gedoopt, maar toen ik ineens protestants werd mocht het van de een op de andere dag niet meer.

De dominee in die kerk zei dat we wel mochten, omdat hij ons geloof kende en dat het daar om draaide.

Hij heeft met die keuze ook ellende over zich heen gekregen, maar inmiddels mogen mensen die geloven aan het avondmaal, en niet enkel die van die kerk lid zijn. Soms zijn boze reacties ook wel goed om een gesprek op gang te helpen.

Inmiddels zit ik in een heel andere kerk waar kinderen niet gedoopt worden en de volledige vrijheid krijgen om te ontdekken. Ze helpen ook met van alles mee en dat vind ik een goed iets.

Hoe dat zit met al die gebruiken als communie enzo dat weet ik niet, maar als de pastoor groen licht geeft, jullie het zien zitten en je dochter het graag wil doen zijn er mijns inziens geen problemen. Een kerk zou nooit kinderen (en anderen) mogen verplichten iets langer te doen dat gevoelsmatig goed is. (in mijn ogen).



Ik ben van mening dat het totaal geen zin heeft je kind/kinderen in een bepaald geloof te duwen, zelf ontdekken, zelf beleven en uitzoeken.
Geloven in God kun je in mijn beleving ook niet aanleren, dat moet je zelf leren en het liefst op je eigen manier.
Het kan dan ook gebeuren dat kinderen volwassen worden en dan uiteindelijk nergens in geloven, ook prima.

Het is jammer als kerken mensen anders gaan behandelen ineens zoals bij jullie, dat vind ik ook vaak het meest nare aan kerken, dat hun geloof de enige waarheid is en de andere geloven er niet toe doen.



 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 08:52:21
dankje jo, de keuze was zo gemaakt, was een trieste tijd en we hebben er geen spijt van gehad, de pastoor wilde aan zijn sterfbed de kleine dopen, maar hij wilde perse naar de kerk, prima, hij in de rolstoel erbij, hij was intens gelukkig en wij ook omdat het zijn laatste wens en tijd met zijn eerste kleindochter was

als ik op de foto's zie hoe intens hij dit beleeft heeft krijg ik nog de tranen in mijn ogen

maarre nu weer ontopic
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 08:54:12
maar jo hier is het allemaal wat losser wat het geloof betreft, tenminste zo ervaar ik het, als ik wel eens verhalen lees van dames hier hoe dat bij hun gaat dat denk ik huh, is dat nederland, denk dat het per streek hetzelfde is

hier heb je bv heel veel heilighuisjes en kruispunten met een kruis, hoorde laatst dat dit echt typisch zuid-limburgs is, ik zou het niet weten
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:00:25
Spatje, wat jullie hebben gedaan vind ik prachtig, dat jullie dit gedaan hebben voor je schoonvader.
Je hebt in jullie geval puur naar je kind gekeken en niet naar je eigen gevoel, dat vind ik heel goed.
Wij gaan ook al een tijdje naar bepaalde missen, vooral de gezinsmis omdat die niet zo lang duren en omdat onze dochter (en ik helaas want ik zing echt vreselijk) dan een aantal liedjes zingen en ze mag ook voorlezen.
Helaas zijn er met de gezinsmissen amper kinderen in de kerk, 90% is 75+.
Ik vind dat toch best jammer als je bedenkt dat er dit jaar 25 kinderen van de deze parochie de communie hebben gedaan.


 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:02:34

Quote nina1:
Denk dat het niet alleen in zuid limburg zo is dat ze alleen communie doen en vervolgens nooit meer in de kerk. Hier in de achterhoek ook hoor. Maar mooi dat je je dochter daarin volgt. Haar keus.



Nee dat denk ik ook niet, is volgens mij overal zo.
Ik roep altijd, ze moet haar eigen keus maken, nou dat doet ze nu dus en ja dan moet je als je a zegt ook b zeggen

 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:04:29
Ik kom ook uit Limburg
Hier is het ook niet heel strak en strikt gelukkig, we hebben een jonge pastoor, denk dat dat ook veel scheelt.
Blijft een pastoor natuurlijk maar hij is wat losser zeg maar en wat ruimdenkender, heel fijn.
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:05:40
Heel verdrietig meid, van je schoonvader, maar ook zo mooi
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:06:02
de gezinsmissen hier worden georganiseerd door een werkgroep met moeders van school samen met de pastoor, iedereen mag hier naartoe, maar er wordt elke mis wat speciaals gedaan , zo mochten de kinderen met dierendag allemaal een huisdier meenemen, echt hilarisch, ik heb een tijdje bij de werkgroep meegeholpen, vonden een paar moeders vreemd omdat ik niks met de kerk heb, maar na uitleg van mijn kant dat ik het deed omdat ik het leuk vond om te helpen en dat verder niks met de kerk te maken had begrepen ze het wel, zo ging ik op school mee knutselen, een thema waar de mis over ging, die knutselwerken komen dan altijd in de mis te hangen, of ik bakte wafels voor bij de sint-maartensviering enz

mijn dochter zat toen nog bij het zangkoor, dus dan moest ik haar brengen, en ach dan help je toch een handje mee, ook al vind ik het allemaal kolder, dat staat er buiten

jo ik zou me niks aantrekken van anderen en je dochter laten ervaren wat het is , ze is snel gestopt mocht ze het niks vinden

 
Quote
RE: Misdienaar
Monica Mv 2  schreef op: 13-11-2014 09:07:14
Hoi Jo

Even op de laptop.

Ik ben zelf niet super super super gelovig zoals sommige hier zijn. Ja ik ben we gelovig en ja, mede door Kirsten gaan wij wat vaker naar de kerk als mijn gemiddelde leeftijdsgenoot. Maar, ik denk dat dat hier in Limburg normaal is. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat het bisdom van oudsher erg veel invloed heeft op hoe een regio/provincie tegenover het katholieke geloof aankijkt. In andere delen van het land is het anders als hier in Limburg.

Ik merk dat Everart de Jong en bisschop Gijsen hier een hele grote stempel op heeft gehad. En, wij zitten in Limburg met Rolduc in het achterhoofd. Echt believe me, dat heeft meer invloed gehad als iemand ooit maar denkt.

Wij hebben Kirsten laten dopen, omdat wij dat wilden. Mijn man en ik komen uit een zelfde soort gelovig gezin. Net zoals wij onze kinderen opvoeden. Mijn opa was grafdelver, 40 jaar lang heeft hij mensen begraven. Niet met een graafmachine, maar gewoon een gat graven met een schop. Hij is niet ver voor Kirstens geboorte onderscheiden met de hoge kerkelijke onderscheiding pro ecclesia et pontifice. Daar waren wij als hele familie erg trots op omdat we hem allemaal wel eens geholpen hadden.

Afin, Kirsten werd gedoopt, wilde zelf de communie doen, en wilde ook misdienaar worden. ij is de enige uit haar klas van 38. Er waren meer kinderen die wilde, maar mochten niet van pap en mam.

In groep 7 bleek van de 38 er 23 geen kerk meer van binnen te hebben gezien sinds hun communie!!! Toen heeft mijn dochter gezegd dat ze dan ook niet het vormsel moeten doen. Nou morgen doen ze het vormsel en maandag op de ouderaond zeiden ouders dat er een kind had gezegd dat ze het hypocriet vond om wel het vormsel te doen. Diezelfde ouders waren er bij die zeiden dat het desbetreffende kind (en ik weet dondersgoed dat Kirsten dat was) gelijk had maar ze moesten van pap en mam omdat het erbij hoorde.

Toen heb ik niks gezegd. Maar het is juist ook best wel hyprocriet. Pastoor deelt die mening dus die weigert deze klas te vormen dus komt de hulp bisschop dat doen. Mijn dochter zit in groep 8, en zij is de laatste misdienaar die erbij gekomen is. Als ik pastoor was, dan zakte mij de moed in de schoenen.

Wat jouw dochter doet vind ik wel dubbel. Aan de ene kant, is het wel raar. Aan de andere kant, vind ik het wel supergoed. Kirsten heeft de eerste keren een paar keer meegelopen met de gewone misdienaars en kon meekijken. Mocht het ouw dochter bevallen dan is ze denk ik nu wel oud genoeg om te kiezen om gedoopt te worden. Als ze dat wil en dan misdienaar is, weet ik zeker dat je een super trotse pastoor voor je hebt staan.

Ik zou haar dus gewoon die kans geven en kijken hoe het verloopt
 
Quote
RE: Misdienaar
Nina1  schreef op: 13-11-2014 09:08:10
Hier gaan al 4 kath kerken samen de communie doen en uit 4 plaatsen. Totaal net 15-20 kinderen en de meesten alleen om het feestje en kado's. Nu wordt het hier niet zo groots gevierd als in brabant en limburg.

Mijn jongste zit wel op een katholieke school maar is hervormd gedoopt. Dus mag dit jaar niet naar de communie. Niet dat wij dat willen hoor. De lessen ed die erbij horen doen de kinderen na schooltijd. Omdat er veel kinderen de communie niet doen.
Was zelf katholiek. Maar nu al heel lang uitgeschreven.
 
Quote
RE: Misdienaar
Nina1  schreef op: 13-11-2014 09:11:30
Monica wat is rolduc?
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:17:08

Quote Spatje:
de gezinsmissen hier worden georganiseerd door een werkgroep met moeders van school samen met de pastoor, iedereen mag hier naartoe, maar er wordt elke mis wat speciaals gedaan , zo mochten de kinderen met dierendag allemaal een huisdier meenemen, echt hilarisch, ik heb een tijdje bij de werkgroep meegeholpen, vonden een paar moeders vreemd omdat ik niks met de kerk heb, maar na uitleg van mijn kant dat ik het deed omdat ik het leuk vond om te helpen en dat verder niks met de kerk te maken had begrepen ze het wel, zo ging ik op school mee knutselen, een thema waar de mis over ging, die knutselwerken komen dan altijd in de mis te hangen, of ik bakte wafels voor bij de sint-maartensviering enz

mijn dochter zat toen nog bij het zangkoor, dus dan moest ik haar brengen, en ach dan help je toch een handje mee, ook al vind ik het allemaal kolder, dat staat er buiten

jo ik zou me niks aantrekken van anderen en je dochter laten ervaren wat het is , ze is snel gestopt mocht ze het niks vinden



Hier krijgen ze maar heel weinig kinderen/ouders om mee te doen/helpen met de gezinsmis. 
De enige die mee wilde doen uit de hele klas was onze dochter.
Als klap op de vuurpijl was ze vorig jaar met het kerstspel dus Maria Kind apetrots dat ze de hoofdrol had
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:26:26
Monica, wat je beschrijft is helemaal herkenbaar.
Ik zelf ben wel gedoopt en heb de communie gedaan, in groep 8 zat ik op een Protestants/christelijke school en was er geen vormsel natuurlijk en heb dit ook niet gedaan.
Dat jouw dochter de kinderen hypocriet vind snap ik wel, zeker gezien haar oogpunt.
Ik zou mijn kind ook nooit geen communie/vormsel laten doen als ik niet van plan ben ooit in de kerk te komen, dan heeft een heilig sacramanent naar mijn mening ook geen zin/nut.
Maar nogmaals wat anderen doen moeten ze zelf weten.
Hier heeft de pastoor ook echt wel donders goed door hoe het gaat hoor in gezinnen
Ik vind de pastoor echt top dat die ook weigerd te vormen!
Ik ben katholiek maar kwam ook zelden in de kerk, ja met begrafenissen, doop ect.
Ben ook niet heel erg bekend met de Katholieke kerk, weet er wel iets van maar niet heel veel.
Maakt mij ook niet zoveel uit, ik lees heel veel over allerlei geloven, vind het heel erg interessant om te lezen.
Nu ik vaker kom ga ik dingen anders zien en begrijpen, onze pastoor pakt ook alle kansen aan meer mensen in zijn kerk te krijgen want als de 75+ er straks niet meer is wordt het wel akelig leeg vrees ik........
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:31:20
herkenbaar, hier ook genoeg animo, maar veel kinderen mogen niet van hun ouders, waarom laat je ze dan communie doen, ik kan me hier enorm aan ergeren

rolduc is een oude abdij in kerkrade, google maar eens, is ook een hotel bij enz

ik ben hier vorig jaar geweest met de misdienaarsdag om te helpen als begeleider, eerlijk is eerlijk, ik als non believer was zwaar onder de indruk van de heilige mis daar, de kerk, en alles eromheen, ik vond het mooi, prachtig en was zelfs even ontroerd, ik wil nog een keer terug om de kerk daar te bezichtigen, is ook een graftome in de kelder, vooral de muurschilderingen, prachtig gewoon, ow en je kunt er lekker eten
 
Quote
RE: Misdienaar
Nina1  schreef op: 13-11-2014 09:40:14
Nie geheel onbelangrijk dat eten spatje!!

Ik ben niet meer gelovig, veel in de katholieke kerk gedaan vroeger..
Maar steeds als we een plaats bezoeken en ik voorbij een katholieke kerk kom moet ik even een kaarsje opsteken.
Was ooit samen met mijn man in maastricht. Natuurlijk de servaas bekeken me manlief, dat wel. Toen we langs nog een kerk kwamen op het vrijthof. Manlief: ik zit hier op het terras en jij gaat maar even kijken! Haha!
De jongens van mij vinden het altijd wel mooi om in kerkn te kijken terwijl wij nooit naar de kerk gaan.
( en ja ze zijn wel gedoopt ondat mijn man toen nig wel eens ging, ik de k dat wij de enigen zijn van zijn familie die nooit meer naar de kerk gaan, hervorm. Familie is gereformeerd)
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:41:28
owwwwwwwww nina, als je in maastricht bent en je wilt een kaarsje opsteken moet je de volgende keer echt even naar de onze lieve vrouwe basiliek, moooooooooooooooi daar
 
Quote
RE: Misdienaar
Monica Mv 2  schreef op: 13-11-2014 09:46:41
Ooh ja, idd, misdienaar zijn heeft ook zijn leuke kanten.

Ze kunnen op kamp, mijn dochter doet dat nooit maar het kan wel. De misdienaarsdag vind mijn dochter geweldig, had ik geweten dat jij er ook was Spat....

En ze doen ook leuke uitjes
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:47:36
Ik woon vlakbij Rolduc Ben er nooit geweest trouwens.
Een nichtje van me haar dochter zit bij mijn dochter in de klas (combi) en ze wilde ook graag mee lezen en zingen, hoor ik haar zeggen: nee voor die onzin hebben we geen tijd!!! Notabene pas de communie gedaan.
Maar het lijkt me voor een pastoor enorm frustrerend allemaal die moet toch iedere keer kinderen de communie laten doen of vormsel terwijl ze dondersgoed weten deze mensen nooit tegen te komen in de kerk.
Ik vind het knap dat zo'n man nog de kracht en energie erin kan steken terwijl je in je achterhoofd best weet dat de kerk over 10 jaar hoogstwaarschijnlijk leeg zal zijn.
We hebben een keer een gezinsmis gehad op zaterdagavond, zaten welgeteld 20 mensen in de kerk, geen 1 gezin, allemaal 50+.
En te bedenken dat je met kerst een uur van te voren in de kerk moet zitten als je plek wil hebben.


 
Quote
RE: Misdienaar
Nina1  schreef op: 13-11-2014 09:47:59
ja de onze lieve vrouwe baseliek ben ik toen in geweest.. idd mooi!!
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:48:32
was jij er ook vorig jaar? heb je niet gezien terwijl ik toch wel met iedere groep heb staan kleppen

was een vossejacht, op de kerkse manier dan, overal stonden heiligen afgebeeld ( waren dan medewerkers) zelfs de bisschop deed mee als sinterklaas
 
Quote
RE: Misdienaar
Nina1  schreef op: 13-11-2014 09:49:37
daar zit toch een terrasje in de buurt?
sorry helemaal off topic!
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:51:23
ja in maastricht heb je overal terrasjes in het centrum

bij de servaas op het vrijthof en de basiliek staat ook op het onze lieve vrouwenplein

jo je moet echt eens gaan, gewoon om te wandelen en dan ff de kerk inlopen, prachtig
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:52:04
Ik ga in Maastricht ook meestal even een kaarsje opsteken, bij ons in de kerk trouwens ook want dan zegt mijn dochter altijd: mama heb je geld bij je??? Dan weet ik het al hahahaha.
Hier hebben ze meestal 2 keer collecte en dan moet ik zorgen wat over te hebben voor een kaarsje.

 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:53:01
Nina1 geen 1 terrasje, heul veul terrasjes
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:53:01
ow en vorig jaar zijn ze ook met de hele bubs naar de efteling geweest, pastoor van bijna 80 samen met de diaken van 70 in de volgelrock,
 
Quote
RE: Misdienaar
Spatje  schreef op: 13-11-2014 09:53:49
en nu ga ik de laptop sluiten, want ik blijf zitten
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 09:54:16
Oh wat leuk!!! Ik heb geen idee van uitjes oid, weet wel dat er soms collecte is voor de misdienaren en acolieten, daar zullen ze dan wel eens per jaar iets van doen.
 
Quote
RE: Misdienaar
Monica Mv 2  schreef op: 13-11-2014 09:59:50
hahaha hier geen pastoor verplicht met iedereen de achtbaan in. Met iedereen apart hé.

Hij is van onze leeftijd dus nog helemaal hipperdepip. Maar dat ging hij niet meer doen hoor. Hij was daarna hard toe aan een schrobbelaér zei ie
 
Quote
RE: Misdienaar
Jo  schreef op: 13-11-2014 10:02:36
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Misdienaar
Naam
Bericht