Menu
 

Topic:

Motivatie zoon ineens weg...

Fluit  schreef op: 30-10-2014 09:50:38
Hoi allemaal,

Onze zoon van 8 is sinds een maand ineens niet meer gemotiveerd op school. In groep 3 en 4 was het werk soms niet aan te slepen en nu in groep 5 gooit hij er ineens met de pet naar. Vooral rekenen, een vak waar hij eerder heel veel plezier in had, lijkt hij nu heel lastig te vinden. Volgens juf wil hij echt niet aan het werk. Hij heeft nu een stickerkaart en dat lijkt te helpen, maar of dat nu echt een oplossing voor het probleem is?

Hij speelt thuis heel graag met technisch lego en bouwt van alles en nog wat, vaak uren achter elkaar. Hij heeft zich altijd prima kunnen concentreren. Hij is vorig jaar naar een nieuwe school gegaan, in verband met onze verhuizing, en hij heeft even moeite gehad met aansluiting vinden binnen de groep. Nu gaat dat allemaal prima. Hij speelt met vriendjes en gaat graag naar school.

Mijn man en ik denken dat hij het soms lastig vindt en dat hij dingen die hij niet begrijpt niet wil vragen aan juf. Juf gaat hier nu ook mee aan de slag, maar het blijft moeilijk hem te motiveren.

Hebben jullie misschien ervaring met een kind dat ineens minder gemotiveerd is? Gelukkig hebben we goed contact met juf en we merken dat ze er druk mee zijn.
 
Quote
Navigatie
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Ma Dalton  schreef op: 30-10-2014 10:04:25
Hem vragen en juf vragen of ze iets mee wil geven van het werk. Misschien heeft hij net een stukje uitleg gemist doordat hij op een andere school zat. Maar kan ook te makkelijk zijn. Wij zijn in de grote vakantie verhuisd en dus van school verandert. Mijn oudste bleek dit jaar totaal te prutsen met wat voor hem eigenlijk makkelijk is. Maar als het af was kreeg hij ook een krul, een sticker en meer vanhetzelfde. Daar werkt hij niet voor. Nu mag hij echt iets anders doen als hij zijn werk goed afmaakt.. En in drie weken tijd zit hij van een de vier slechtsten in rekenen bij het groepje van drie dat ook ander werk mag doen.. Praat met je kind dan komt er wel wat uit
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 30-10-2014 10:26:58
We proberen inderdaad met praten erachter te komen wat er aan de hand is. Hij zegt zelf dat hij rekenen stom vindt. Vooral rijtjes sommen (automatiseren), daar ziet hij het nut niet van in. Hij zit nu een half jaar op de nieuwe school en het is altijd goed gegaan. Hij heeft ook extra werk voor als hij klaar is. Dat vond hij altijd heel leuk! Nu heeft hij ook een puzzelboek van rekenen voor als hij klaar is, maar dat lijkt hem niet te motiveren.

Fijn dat jullie zoon weer gemotiveerd is!!! Kon hij ook echt verwoorden dat hij het te makkelijk vond?

Onze zoon begint ook te prutsen met zijn werkboekje en zijn potlood ligt in 30 stukjes... Het lijkt dus ook of hij zich verveelt.
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Ma Dalton  schreef op: 30-10-2014 10:41:14
Hij zei"saaiiiiii" en meer is alleen maar meer saai. Duidelijker kon het niet
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 30-10-2014 10:47:38
Ha ha, dat herken ik wel!!! ;-)
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Kyla  schreef op: 30-10-2014 11:41:45
Is hij al getoetst? Daar kun je vaak makkelijk zien of het inderdaad te makkelijk is. Mijn jongste heeft nu allemaal tienen en krijgt nu minder gewoon rekenwerk, omdat hij minder oefening nodig heeft om de stof te beheersen en ervoor te zorgen dat hij ook echt aan het andere werk toekomt.

Ik herinner me van mezelf ook nog wel eindeloze rijen sommen met breuken die ik op moest lossen terwijl ik het al 100 jaar geleden snapte, wat een straf was dat.
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 30-10-2014 13:29:37
Kyla, hij is voor de zomer getoets en had toen A op rekenen. Daarvoor ook altijd A of A+. Je zou dus verwachten dat hij het makkelijk aankan. Toch merken wij dat wanneer hij iets lastiger vindt, hij snel de neiging heeft om het maar niet te doen. Dat was in het begin (groep 3) een beetje met lezen. Later ook met spelling. Inmiddels gaat dat heel goed. Daarom dachten we in eerste instantie dat hij nu met rekenen toch ergens tegen aan loopt. Misschien vindt hij de tafels lastig of automatiseren in zijn geheel???

Thuis is hij super leergierig (leest informatieboeken en kijkt heel graag klokhuis en jeugdjournaal) en wil hij alles weten. Op school was dat ook altijd het geval, tot ruim een maand geleden...

Ik zal eens vragen wat hij precies bedoelt met rekenen is stom of saai.
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Mamajenti  schreef op: 30-10-2014 13:58:57
Automatiseren is een straf voor kinderen die rekenen makkelijk oppikken en hetinzicht hebben. Mijn zoon had dit aan het begin van het schooljaar ook. Gingen ze herhalen van eind groep drie en toen begon hij dus te denken dat hij het nog niet goed kon en daarom opnieuw moest doen. Na wat uitleg en versnellen, is zijn demotivatie nu weer weg en zit hij nu weer aan de verrijking en versnelling.

Hij gaf zelf heel duidelijk aan dat het herhalen saai was. Tja als je het al snapt en beheerst, kan ik me dat helemaal voorstellen
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 30-10-2014 14:31:48
Bedankt voor het meedenken. Gelukkig hebben we snel een gesprekje met juf en dan zal ik haar even verder vragen hoe zij het ziet.

Het optellen en aftrekken vindt hij gewoon heel gemakkelijk. Bladzijden vol met dat soort sommen zal hij inderdaad saai vinden, omdat het misschien te veel herhaling is... Maar de tafels... Ik weet niet of dat er wel al zo goed in zit bij hem? Zal juf eens vragen.

Ik weet dat ik het zelf ook vervelend vond vroeger, hele pagina's vol met sommen. Ik weet nog wel dat ik de uitdaging vond in het zo snel mogelijk maken van alle sommen, maar dan wel foutloos!
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Jo  schreef op: 30-10-2014 14:35:05
Super herkenbaar, dochter 8 altijd A+ met rekentoetsen, laatste keer eind groep 4 een gewone A.
Reken had ze altijd een plusboek voor extra uitdaging, dit jaar groep 5 niet.
Hier krijgen ze vaak hele rijen sommen op, keer het vaakst, soms een blad met 100 sommen en ze vind het echt helemaal niet leuk en maakt er veel fouten in waardoor ze ook voor een toets een keer een 4 gehaald heeft terwijl ze nooit minder had dan een 8.
Sommen waar je meer moet nadenken vind ze heel leuk, voorbeeld, jan heeft 18 euro en Klaas 20 bla bla bla jullie kennen ze wel.
Ze geeft ook aan dat ze het niet leuk vind geen plusboek te hebben maar de meester vind het blijkbaar niet nodig.

Wel heel fijn dat de school mee denkt voor jullie, hier doen ze verder niks met kinderen die het makkelijk af gaat, heel jammer.
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 30-10-2014 14:41:39
Jeetje Jo, dat is inderdaad precies zoals het hier gaat!!! Wat vervelend dat school niet mee wil denken! Ligt dat aan de leerkracht, omdat ze vorig jaar wel extra werk kreeg?
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Jo  schreef op: 30-10-2014 14:52:51
De vorige leerkracht was een 'oudere' leerkracht die echt heel erg lang in het onderwijs werkt.
Hij wilde altijd het beste uit kinderen halen en heel veel mensenkennis heeft.
Het is een kind dat niet makkelijk iets durft te vragen en ik ben er bang voor dat ze niet vraagt.
Ze hoort ook altijd bij het groepje die zelfstandig werkt en de naam hebben van: die redden zich wel want ze zijn goed.
Nu heeft ze een hele jonge leraar, prima vent hoor en ik denk dat die toch soms de mensenkennis missen.
Waarmee ik absoluut niet bedoel dat ik jonge leerkrachten niet goed vind!
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Fluit  schreef op: 31-10-2014 13:33:25
Jo, dat zou heel goed kunnen. Als de leerkracht dat (nog) niet ziet bij je dochter, is het ook lastig. Heb je wel al een gesprek gehad met de nieuwe leerkracht?

Onze zoon vindt het ook moeilijk om dingen te vragen aan de juf. Ik denk ook eigenlijk dat daar een beetje het probleem ligt. Hij vindt dingetjes soms lastig nu, maar is niet gewend het dan aan juf te vragen. Hij redde zichzelf altijd wel. Ik heb het net nog even met zijn andere juf besproken en zij denkt dat dat voor een deel het probleem is. Ze denkt hij het waarschijnlijk niet te makkelijk vindt, omdat hij toch wel foutjes maakt. Ze zij wel dat ze hoge verwachtingen van hem had, maar dat hij deze nog niet heeft waargemaakt... Dat geeft dan weer een ander signaal, als ik jullie berichten zo lees... Het blijft lastig!

Maar, we zijn in ieder geval in gesprek. Natuurlijk met onze eigen zoon en ook met zijn juffen.
 
Quote
RE: Motivatie zoon ineens weg...
Jo  schreef op: 31-10-2014 14:51:00
We hebben een 10 min kennismakingsgesprekje gehad maar dat ging niet echt inhoudelijk over vakken enzo.
Ja hij zei, ze doet het hartstikke goed, maar verder niet echt veel besproken.
Ga het in december wel aangeven want ik vind het zonde als ze begeleid moet worden en het niet gedaan wordt omdat ze denken, die redt zich wel. Wat jij schrijft is herkenbaar, ook onze dochter vraagt niet snel om hulp op school.
Hier hebben ze trouwens 2 leraren en soms 1 juf om 1 leraar te vervangen, ook niet heel handig vind ik.
Het is een combiklas 5-6 vorig jaar 4-5 en deed ze soms mee met groep 5 en leerde ze daar veel van zei de leraar.
In ieder geval eens bespreken want wat we altijd horen is, ze doet het heel goed, is sociaal, doet goed mee etc etc, maar toch is het goed eens te bespreken.
Fijn om te lezen dat je er ook tegen aan loopt, ja niet fijn voor jullie natuurlijk maar om eens ervaring op te doen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Motivatie zoon ineens weg...
Naam
Bericht