Menu
 

Topic:

5 jaar en astmatisch

Spatje  schreef op: 23-10-2014 10:26:18
mijn dochter van 5 is in haar leven al heeeeeeeeeeel vaak verkouden geweest en met name hoesten, nachtenlang, dagenlang

nu heb ik een tijd geleden een topic geopend over haar zuchten/ heel diep ademhalen, volgens de dokter had ze geen conditie, maar ik kon me dat niet voorstellen, ze zwemt, we lopen naar school en daarnaast doet ze niks anders dan spelen buiten, in ieder geval altijd druk, maar goed, ik dacht zal wel, totdat iemand we erop wees dat mijn halve familie altijd aan de puffers had gezeten, ikzelf ook, dat mijn man allergisch is en mijn dochter eczeem klachten heeft al van geboorte af aan, maar dat relateerde ik altijd aan haar lactose-intolerantie ( van teveel lactose kreeg ze eczeem en diaree, dit gaat overigens nu heel goed)

verder hebben we huisdieren

dus ben ik toch eens terug naar de dokter gegaan en die vertelde me dat ze nog te jong is om officieel op het ziekenhuis te laten testen, ze heeft me naar de praktijkverpleegkundige gestuurd voor een piekflow test, ze zou 180 moeten blazen , maar ze komt niet verder dan 130 smorgens, na de puf 160

ze kreeg in eerste instantie bricanyl 250 voor als ze kortademig is, zij zelf zegt dat het niet werkt, maar als ik dan zie dat ze 160 blaast doet het wel iets

ze krijgt nu pulmicort 250 en dan 2x per dag, de bricanyl is zo nodig bij benauwdheid, nu is het de bedoeling dat ze binnen 3 weken die 180 gaat halen, nou ben benieuwd, ik wil niet zoveel waarde hechten aan die piekflow, maarja, ze zeggen meten is weten

haar eczeem is zo goed als weg, dus zou die kortademigheid een reden zijn, dat de een het ander vervangt?

ze kan heel goed aangeven wanneer ze benauwd is, maar ik merk het zelf ook aan haar, dan zit ze echt heel diep te zuchten een paar keer, ze zegt dat ze dan meer lucht krijgt

ze heeft het het ergste smorgens, als we naar school lopen bv en het is vochtig/mistig en als ze druk is geweest, ik merk wel dat ze veel minder hoest sinds de puffers, dus dat is al een heel verschil

wie wilt haar ervaring delen?



 
Quote
Navigatie
RE: 5 jaar en astmatisch
Onsjanneke  schreef op: 23-10-2014 12:57:26
geen verstand van astma, dus wat je alemaal schrijft over piek-flows kan ik niet echt volgen.

Maar eczeem, intoleranties en astma zijn allemaal uitingen van je auto-immuunsysteem. En als je er eentje hebt is de kans groot dat je ook op andere manieren (en dingen) gaat reageren.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 13:10:45
Hihi,  een piekflow meter dat is een apparaatje waar je in moet blazen.  Zo hard mogelijk.  3 achter elkaar en de hoogste noteer je ineen tabel.  Na een tijdje krijg je dan een soort van grafiekje.

Ze moet 2x per dag meten. Zo kunnen we zien of er verbetering is. 

Ik heb gevraagd om een allergietest,  maar dat willen ze pas bij 6 jaar doen. Gelukkig heeft zij een lichte vorm en niks extreem. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 15:48:33
@spatje, ik heb zelf van kinds af aan astma.

de peakflow heb ik nooit gebruikt, omdat de artsen het nooit nodig vonden. 
wat jij schrijft dat  ze sochtends benauwder is, is voor mij heel herkenbaar.
hoelang is ze bezig met de pulmicort?
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 16:00:27
Wat je trouwens ook zou kunnen overleggen met je arts, is dat ze eerst de bricanyl puft, en dan een kwartiertje later de pulmicort.  zodat de pulmicort dieper in haar longen komt. (dat wordt vaak gedaan op het moment dat iemand veel last heeft)
Pulmmicort heeft ongeveer een week of 3,4 nodig voordat het optimaal werkt.
ik schrijf ook mee op het longforum, daar is ook een heleboel info te vinden. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 16:01:01
Ze is gisteren begonnen.  Vanmorgen zei ze dat de nieuwe puffer niet werkte. Ik zei haar dat ze vond dat die andere ook niet werkte.  Jawel zei ze bij die andere  hoef ik niet zo diep te ademen. Maw dan kreeg ze meer lucht. 

Dus bedacht ik me dat ze dus wel degelijk verschil heeft gemerkt aangezien die andere luchtwegverwijderend werkt en de pulmicort niet.

Ze was net weer heel diep aan het zuchten, terwijl ze rustig tv kijkt.  Ik vraag me echt af of het aan haar longen ligt.  Aan de andere kant hoest ze veel minder en zegt de peakflow genoeg. ( Ik schrijf btw piekflow omdat de dokter dat doet,  maar op het doosje staat idd peak )

Ik ben bang dat als ze niks aan haar longen heeft ze onnodig medicijnen krijgt.  Volgens de praktijkverpleegkundige kon dat geen kwaad. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 16:03:51
Nou ze heeft last in die zin dat ze wel nog alles kan doen,  alleen hoest ze veel en is ze snel buiten adem. Zij zal lichte astmatische klachten hebben als ze ingedeeld werd.

Ok longforum.  Zal eens gaan kijken.  Dankjewel voor de tip
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 16:16:30
het zuchten is op zich logisch omdat ze moet werken om de lucht eruit te werken zeg maar. Je kan benauwdheid b.v. herkennen aan het neusvleugelen. Dus als ze uitademt dat haar neusvleugels heen en weer bewgwn, en dat haar uitademing langer duurt als de inademing. Vaak komt de benauwdheid langzaam opzetten, en merk je het Later. Ik  snap heel goed dat je bang bent dat ze onnodig medicijnen krijgt, maar de bricanyl kan op zich geen kwaad, maar de ontstekingsremmer zitten corticosteroïden in, en die kunnen problemen geven bij grote hoeveelheden. Omdat je ze inhaleert heb je verhoudingsgewijs veel minder nodig.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 16:23:02
En daarbij kan je haaR longen nu wel goed beschermen. De pulmmicort legt als het ware een beschermend laagje in de longen.
gelukkig maar dat ze alles gewoon nog kan doen. Je zal zien dat als de pulmicort zijn werk eenmaal doet, dat ze de bricanyl veel minder hoeft te nemen. 

 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 16:23:44
Sorry voor de spelfouten, komt door de iPad.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 16:23:46
Dat neusvleugels doet ze niet.

Afspraak is om een aantal weken de pulmicort te proberen.  Gaat ze meer blazen op de peakflow weten we genoeg. Dan zou ze echt astma hebben.  Dan gaan we kijken of ze aan 1 X puffen genoeg heeft. Het is zo dat ze in de zomer geen last had. Of erg weinig.  Dus was er al aan het denken om mocht het zo zijn haar bv alleen te laten puffen in de maanden met de r. Of is dat raar?


 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 16:32:53
Nee dat is niet raar, maar dat zou ik even aankijken hoe het dan gaat met haar. Je bent dan wel een paar maanden verder.
Wel goed, dat jullie en de arts de tijd nemen om het middel goed te laten werken.

 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 16:48:10
Vind het gewoon eng omdat er hormonen in zitten al is het maar heel weinig.

Dankjewel 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 19:08:29
Xxx je spookt
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Debby1977  schreef op: 23-10-2014 19:09:47

Quote Spatje:
Dus bedacht ik me dat ze dus wel degelijk verschil heeft gemerkt aangezien die andere luchtwegverwijderend werkt en de pulmicort niet.

. 



Dat hoop ik toch niet ik hoop luchtverwijdend haha

Kan ze niet allergisch zijn voor de huisdieren?
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 19:14:56
  staat er idd beetje raar whahahahahhaa

Zou kunnen, maar ze testen pas bij 6 jaar. Maar dan zou ze voortdurend last moeten hebben volgens de dokter.  Ik heb dus werkelijk geen idee.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kaatje  schreef op: 23-10-2014 19:20:21
Hoi spatje, ik ben Longfunctie analist en wij doen de longfunctie testen vanaf 4 jaar. 
Dit kan prima. ben niet heel enthousiast van zon test bij de ha. Een peakflow zegt zeer weinig is erg techniek afhankelijk. Dus snap niet zo goed dat dit wel kan en een test niet. 
Pulmicort en bricanyl zijn toch turbohalers dat is best moeilijk voor een kind van 5. Of zijn dit toch puffers met een voorzetkamer. 
Ik zou toch vragen of ze niet in het ziekenhuis getest kan worden ipv bij de huisarts. 

Alleen klachten in de wintermaanden komt wel vaker voor. Verschil tussen koud en warm kan klachten geven. 
Pulmicort gebruik je meestal 2x daags. Bricanyl kan zonodig misschien voor het gymen/sporten/zwemmen. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 19:33:42
Kaatje de puffers gaan heel goed.  Hoe testen ze een kind op het ziekenhuis? 

Kan ik ervan uitgaan dat als de peakflow  omhoog gaat na gentiaan de pulmicort een aantal weken ze echt astmatisch is.  Lijkt me wel logisch dan.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 19:34:35
In het ziekenhuis dus
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 19:40:53
Ik hoor trouwens om me heen veel kinderen met puffers ivm langdurig hoesten. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kaatje  schreef op: 23-10-2014 20:08:01
Wij testen meer uitgebreid met beeld erbij zo kun je beter beoordelen of de oefening technisch goed is uitgevoerd en kan je beter beoordelen of er verbetering is op medicatie. De peakflow is wel een mooie meting als ze die goed uitvoert maar deze kan je door verkeerde techniek makkelijk verkeerd interpreteren.
Als pulmicort verbetering geeft kan dit astma zijn maar dat hoeft niet kan ook zijn dat er een infectie zat welke later weg is.

Ik reageerde vooral op de pulmicort en bricanyl omdat ik deze weinig zie bij kinderen en meestal bij onze volwassen astma groep, kinderen bij ons krijgen bijna altijd dosisaerosol met voorzetkamer En vaak qvar met salbutamol. Echter ik weet dat medicatie heel erg per arts verschilt

De kinderen die ik zie komen allemaal van de kinderarts en hebben meestal puffers. Ik weet of het gebruik van puffers is toegenomen. Omdat ik aan de andere kant zit weet ik ook niet hoeveel kinderen 'gewoon' bij de huisarts worden geholpen. Ik zou zelf kiezen om eerst een diagnose via de kinderarts te krijgen en daarna verdere behandeling via de huisarts, maar besef dat mijn beeld is aangepast door mijn werk.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Inky69  schreef op: 23-10-2014 20:08:52
Hier ook een kleine dame van 2,5 jaar die dagelijks 2x een puf moet en als ze begint te hoesten komt er nog de Ventolin bij. Dit vookomt dat ze erg benauwd wordt.
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Inky69  schreef op: 23-10-2014 20:11:34
Wij hebben trouwens een oranje puf, geen idee wat de naam is  . Wel verkregen via huisarts en kinderarts, ze moest onder controle blijven van de kinderarts maar ivm kleine hart problemen blijft ze ook met de puf onder controle van de ka
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 20:13:23
@inky flixotide zeker?  Die heeft mijn zoon ook een tijd gehad icm ventolin
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kaatje  schreef op: 23-10-2014 20:17:05
ik denk ook flixotide. In ieder geval een beschermer. Kleuren zeggen wat over het soort medicijn. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kriebel  schreef op: 23-10-2014 20:19:06
@spatje, ik hoor het ook veel om mij heen dat kinderen een puf krijgen.
@kaatje, mijn huisarts zei over onze zoon dat zij de diagnose niet  mag stellen Bij kinderen. bij hem is het inmiddels niet meer nodig.


 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 20:19:30
Flixotide is dat inderdaad.  Pulmicort heeft dezelfde werking. 

Dankjewel voor je toelichting kaatje. 

Ik heb met mijn man afgesproken dat we het de komende maand aankijken.  Tot december.  Als we duidelijk verbetering zien gaan we Door.  Anders laat ik haar doorsturen. 

Soms weten we het gewoon niet meer. Zo vaak is ze verkouden en dat slaat gelijk op haar longen.  Ook ligt het heel erg aan het weer. Overigens functioneert ze verder normaal. Ze lijkt er vaak weinig last van te hebben zelf.  Zelfs als ze wat kortademig is.  Dan ademt ze een paar keer diep in en uit om weer door te gaan waar ze mee bezig was. 
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Kaatje  schreef op: 23-10-2014 20:26:53
Goed plan spatje

Veel kinderen gaan door, voor kinderen is het soms moeilijk om verschillen te voelen. Soms weten ze niet hoe het is niet benauwd te zijn. Soms uit het zich in moe zijn en niet in benauwd zijn.
Je zou op zo'n moment als je hierboven beschrijft een keer bricanyl kunnen geven, om te kijken of het verschil uitmaakt.

Heel veel succes ermee
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Inky69  schreef op: 23-10-2014 20:40:13

Quote Kriebel:
@inky flixotide zeker?  Die heeft mijn zoon ook een tijd gehad icm ventolin



Ja klopt idd het is flixotide
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Spatje  schreef op: 23-10-2014 20:41:57
Dankjewel kaatje
De bricanyl mag ik inderdaad zo nodig gebruiken.  

Ben gewoon bang dat ik haar medicijnen geef die misschien niet nodig zijn.  Zou dat veel schade aanrichten?
 
Quote
RE: 5 jaar en astmatisch
Inky69  schreef op: 23-10-2014 20:47:49
Ik ben ook niet zo'n fan van medicijnen en een tijdje terug kreeg ik het advies van de ka om de flixotide 2x daags te gebruiken als onderhoud....maar ik dacht, volgens mij gaat het zonder de flixotide ook wel goed en ik gaf het haar niet. Alleen wanneer ze begon te hoesten en benauwd werd....ik heb het geweten....ik had mij toch een benauwd kind  Sindsdien geef ik haar trouw 2x daags een puf. Het heeft wel even tijd nodig om echt te werken.

Nu gaat het beter maar ik merk wel wanneer ze verkouden wordt, ze daar erg vatbaar voor is en dus sneller benauwd is.

 
Quote
Navigatie


Reageren op 5 jaar en astmatisch
Naam
Bericht