Menu
 

Topic:

test op erfelijke ziekte

Mama_anja  schreef op: 16-10-2014 19:30:32

voor dat je zwanger wordt



Test maakt nog vóór zwangerschap risico op ziekten duidelijk


Geplaatst: 18:56 uur, donderdag 16 oktober 2014







afbeelding
 Foto: Flickr/Remon Rijper (Creative Commons)





Als stelletjes overwegen aan kinderen te beginnen, willen ze dan weten of de baby kans loopt op een ernstige erfelijke ziekte? Op die vraag wil het UMCG in Groningen antwoord krijgen.


Duizenden koppels krijgen binnenkort een test aangeboden, waarbij ze nog vóór de zwangerschap kunnen weten of er erfelijk gevaar dreigt voor hun kind. Het gaat om ziektes die ongeneeslijk zijn, veel pijn veroorzaken en leiden tot handicaps



of vroeg overlijden. 

Erfelijke combinatie
Een kind kan zo'n ziekte krijgen door de erfelijke combinatie van de ouders. Iedereen draagt erfelijke ziektes met zich mee zonder er last van te hebben. Pas als de ander exact dezelfde aandoening draagt, loopt het kind risico.

Stellen kunnen vervolgens beslissen om geen kind te krijgen samen, om onderzoek te doen tijdens de zwangerschap of het risico van 25 procent op zo'n ziekte bij het kind toch te lopen. De proef van het UMCG moet nu uitwijzen of stellen überhaupt op zo'n test zitten te wachten.

 
Quote
Navigatie
RE: test op erfelijke ziekte
Krumelke  schreef op: 16-10-2014 20:51:44
lastig...
 
Quote
RE: test op erfelijke ziekte
Nina1  schreef op: 16-10-2014 21:25:24
Wij hebben hiervoor gestaan omdat mijn man een zeldzame erfelijke ziekte in de fam heeft die voor 50% overdraagbaar is. Zijn moeder is er aan overleden. Wij konden laten testen of hij de ziekte heeft en of onze kinderen kans hebben op de ziekte. De ziekte verschijnselen openbaren zich na zij. 40ste...... En dan dus ook bij onze kinderen, mogelijk.... Wij hebben bedloten om niet te testen....in 40 jaar onderzoek kan ber zoveel gebeuren....
Maar lastig is de keus wel.
Bij ons is de kans overigens 50% op overdraagbaarheid ipv 25%.
 
Quote
RE: test op erfelijke ziekte
Mama_anja  schreef op: 17-10-2014 09:52:16
ik kwam dit tegen en dacht hoe denken de mama's hier over ik zou het met de wetenschap die ik nu heb wat ons zelf betreft niet doen ( ik hartafwijking en dochter ook) wij hebben toen wel dna laten opslaan uit de navelstreng voor onderzoek  en genetisch laten onder zoeken daar is uit gebleken dat het niet erfelijk is alleen ebben we een groter kans op een hart afwijking 
nr 2 en 3 hebben het niet 

 
Quote
RE: test op erfelijke ziekte
Krumelke  schreef op: 17-10-2014 10:17:24
kan niet zo goed omschrijven wat ik bedoel. vandaar dat ik schreef lastig.

zelf zou ik het niet willen weten, maar wij hebben niet te maken met een progressieve erfelijke ziekte maar met een chronische ziekte die hoogstwaarschijnlijk erfelijk is (zit foutje in de genen weten ze inmiddels). 

wilde schrijven kan me voorstellen dat het anders is als je weet dat je je kind heel vroeg moet afstaan. maar nee dan nog zou ik denk ik niet kunnen kiezen voor geen kinderen omdat ik weet dat ze mogelijk ziek geboren worden.

er is nooit garantie voor het leven van je kind en zie zo'n test ook eigenlijk meer als voor informatie dan dat ikhet zie als een reden om geen kinderen te krijgen.

 
Quote
RE: test op erfelijke ziekte
Mama_anja  schreef op: 17-10-2014 13:46:44
zou het ook kunnen dat er dan  juist dit word gedaan ( is nu nog een pilot) dat er juist voor gezorgd word dat de kinderen die geen leven blijken te kunnen hebben daar door de ouders  een keuze kunnen maken in het feit of ze wel of niet kinderen willen gaan krijgen zo dat de kan s op abortussen minder zal worden ?
 
Quote
RE: test op erfelijke ziekte
Mv5  schreef op: 17-10-2014 15:23:28
ik denk dat ik het niet zou laten testen. kans op een ziekte is er altijd. kan ook niet-erfelijk zijn. zou voor mij ook geen reden zijn om geen kinderen te nemen. gelukkig die keuze nooit hoeven maken en vijf gezonde meiden op de wereld gezet.
 
Quote
Navigatie


Reageren op test op erfelijke ziekte
Naam
Bericht