Menu
 

Topic:

"Time-outs zijn schadelijk voor je kind

Cir  schreef op: 29-09-2014 13:08:16

Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson, auteurs van de bestseller ‘Het Hele Brein Het Hele Kind‘, leggen in Time uit waarom time-outs niet goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Zij baseren zich daarbij ook op de laatste bevindingen van hersenonderzoek.


In de meeste gevallen betekent een time-out dat een kind geïsoleerd wordt. Zelfs als dat op een geduldige en liefdevolle manier gebeurt, leren time-outs kinderen dat wanneer ze een fout maken, of als ze het moeilijk hebben, ze gedwongen zullen worden om het alleen op te lossen. Door jonge kinderen wordt dat ervaren als een afwijzing. Daarnaast zeg je in feite tegen je kind: ‘Ik wil alleen bij je zijn en ervoor je zijn als je alles goed op een rijtje hebt’.


Kinderen hebben een grote behoefte aan verbondenheid. Uit jarenlang onderzoek blijkt dat ze zeker in tijden van nood, in de nabijheid willen zijn en getroost willen worden door de mensen die om hen geven. Maar als kinderen de controle over hun emoties verliezen, zetten ouders hen vaak op hun kamer, in de hoek of op de ‘naughty chair’ van Supernanny. Dat betekent dat ze in tijden van emotionele stress in hun eentje moeten lijden.


Als kinderen emotioneel overvraagd worden, misdragen ze zich soms; hun intense emoties en de eisen van de situatie gaan hun kunnen te boven. Het uiten van een behoefte of een sterk gevoel kan leiden tot  agressief, respectloos of opstandig gedrag. Dat is het bewijs dat kinderen nog niet beschikken over bepaalde zelfreguleringsvaardigheden. Wangedrag is vaak een schreeuw om hulp om gekalmeerd te worden en om verbonden te zijn met de ouders.


Als de ouder reageert met het isoleren van het kind, blijft een instinctieve psychologische behoefte van het kind onvervuld. Hersenscans tonen zelfs aan dat het ervaren van relationele pijn – zoals die veroorzaakt wordt door afwijzing – leidt tot hersenactiviteit die vergelijkbaar is met het ervaren van fysieke pijn.


Daar komt nog bij dat time-outs doorgaans niet effectief zijn om de doelen van het disciplineren te bereiken: een gedragsverandering en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ouders denken dat het de kinderen kalmeert en dat ze erdoor gaan nadenken over hun gedrag, maar in werkelijkheid maken time-outs de kinderen nog bozer en raken hun emoties nog meer ontregeld.

 
Quote
Navigatie
RE: "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Alice  schreef op: 29-09-2014 19:23:03
Ik kan me helemaal vinden in het artikel. 
Heb time-out ook nog nooit gebruikt.
Vind de nanny methode belachelijk. Verplicht sorry zeggen. 

 
Quote
RE: "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Jen9  schreef op: 29-09-2014 19:33:04
Hier wel verplicht sorry zeggen.. eerst erover nadenken en ook zeggen waarom ze sorry zeggen.. En time-out tja.. soms is t een timeout voor mama, dat kan ook wel eens goed zijn.. laten we eerlijk zijn... bij een enorme driftbui kan je vaak niks doen om t te doorbreken.. Ik heb t zelden toegepast.. zeker niet standaard..

Maar ik zie t meer als een middel om erger te voorkomen ;-)
 
Quote
RE: "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Ma Dalton  schreef op: 30-09-2014 07:59:35
Welke leeftijd betreft dit onderzoek?
voor hele kleintjes geloof ik het wel. Maar voor mijn groteren is het wel effectief. op het moment zet ik het alleen in voor schoppen/ slaan/ of echt ge-etter wat niet stopt na waarschuwing/ praten, en dan blijkt dat het echt wel effectief is. En het geeft de anderen op zo'n moment ook het gevoel dat het onacceptabel gedrag is wat niet wordt getolereerd..hier werkt het goed. 
 
Quote
RE: "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Jen9  schreef op: 30-09-2014 08:18:39
Dat scheelt natuurlijk ook, die van ij zijn ook al wat ouder... Maar als je kleintje een enorme driftbui heeft kan t , denk ik, ook wel eens beter zijn...

Nu zegt dit onderzoek weer dit, volgend jaar zegt zo;n onderzoek weer anders.. 
 
Quote
RE: "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Nerise  schreef op: 30-09-2014 12:21:43
Het heeft hier nog nooit gewerkt, want ze belven allebei niet op hun plek.
 
Quote
Navigatie


Reageren op "Time-outs zijn schadelijk voor je kind
Naam
Bericht