Menu
 

Topic:

geen vriendinnen in de klas?

Moeder  schreef op: 16-09-2014 20:53:49
dames ik ben zo verdrietig. Mijn dochter is 7 jaar . in de kleuterklas speelde ze met vele kindjes. En in groep 3 werd dit langzaamaan minder. Vanaf het voorjaar laatste maanden groep 3 kwam ze geregeld verdrietig uit school omdat er niemand met haar wilde spelen, of omdat ze met iemand af gesproken had (waar ik bij was) en op het laatste moment ging het kindje met iemand anders, dit laatste kwam zeker wel 1 keer per week voor.
nu groep 4 speelt ze bijna nooit meer met iemand . ze vind het erg jammer.
onlangs heeft ze goede vriendschap gesloten met een jongetje dat 2 jaar jonger is als haar. 5 jaar dus. Ze speelde al wel eens met hem, maar nu bijna elke dag. Ze speelt dagenlang met hem. logeert er wel eeens. af en toe spelen ze ook hier. helemaal leuk voor haar.
ik vroeg me nog even af of ze niet ook vriendjes en vriendinnetjes in de klas moest hebben, maar nee ze lijkt gelukkig zo en laat haar.

maar vandaag hadden we het over haar kinderfeestje. en inene zegt ze; ik nodig alleen I uit op mijn kinderfeestje (het jongetje dat 2 jaar jonger is) want ik heb toch geen vriendinnen. En niemand nodigt mij meer uit op hun feestje
in het verleden had ze vaak kinderfeestjes , maar dat is uiteraard sinds ze bijna nooit meer speel afspraakjes meer heeft ook voorbij.
mijn hart brak. zie dat ze het er moeilijk mee heeft.
ik probeer met haar te praten. is ze wel aardig tegen kinderen? waarom willen ze niet met je spelen?

ze is niet snel met spelletjes, dus mag niet meedoen met rennen tikken verstoppertje  wordt nooit gekozen met gym.
wat kan ik voor haar doen? hoe kan ik haar hierin begeleiden ?
 
Quote
Navigatie
RE: geen vriendinnen in de klas?
Miepie1972  schreef op: 17-09-2014 14:13:02
Hier is ook de regel: afspreken doen we na schooltijd, om idd dit soort ellende te voorkomen.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Krumelke  schreef op: 17-09-2014 14:54:42
gedwongen speelafspraakjes werkte hier averechts. we kregen advies van school om zewlf gewoon af te spreken. hierdoor zijn knutselmiddagen ontstaan omdat iedereen die leuk vind. elke maand een woensdagmiddag enkele kinderen hier die mijn zoon zelf uitkoos. maar nadat we dat 2 jaar gedaan hebben is hij nog steeds niet uitgenodigd op een kinderfeest (op 1 na, meisje speelt nooit met hem buiten schooltijd maar hij mag altijd op kinderfeest komen lol en andersom ook, wel grappig) en heeft hij dit schooljaar zelf gezegd ik wil geen knutselmiddagen meer want ze komen helemaal niet voor mij maar voor het knutselen, ik kan net zo goed zelf niet mee doen. en dat terwijl ze het altijd super leuk hebben en ze spelen ook super gezellig als ze dan hier ff knutselpauze hebben. maar vriendschap is niet af te dwingen.

ook keer op advies school dus met andere mama afgesproken en beide kinderen hebben hier een uur tegenover elkaar gezeten zonder een woord te wisselen met elkaar...ze waren elk met zichzelf aan het spelen....dus ook geen succes, na uur andere mama gebeld kom hem naar huis brengen want ditschiet niet op. lol.

dus zou wat voorzichtig zijn met speelafspraakjes afdwingen.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Ano  schreef op: 17-09-2014 14:54:47
maar het kind spreekt toch af na schooltijd.... ze gaat even naar binnen en omdat er een ander kind is, is de afspraak gewijzigd. Dan praat je over 5 minuten.... Ik zou ze dan alle 2 meenemen, maar dat ben ik....
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Mv5  schreef op: 17-09-2014 14:58:35
maar als je pas na schooltijd gaat vragen heeft bijna iedereen al iemand gevonden, althans zo gaat dat hier.
en ik vind dat kinderen speelafspraakjes wel na moeten komen, tenzij er sprake is van overmacht. ik vind het niet netjes om eerst te zeggen 'ik ga met jou spelen' en dan later 'nee ik heb toch geen zin'  of 'nee ik ga toch met huppeldepup spelen'. dat is voor het kind dat teleurgesteld wordt niet leuk. en zeker niet als dat meerdere keren in de week gebeurt en kinderen daar pas heel laat mee komen. dan vind je niet meer zo makkelijk iemand anders. kinderen moeten toch leren dat ze afspraken na moeten komen, ook als dat speelafspraken zijn.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Kees  schreef op: 17-09-2014 16:40:58

hier gaat het weer anders. iedereen spreekt van te voren al af omdat ik en andere ouders dan niet bij school hoeven te staan en als ze ter plekke afspreken ben ik voor Jan L daarheen gereden en dat wil ik niet meer.


maar ik moet erbij zeggen dat er nog nooit problemen van gekomen zijn....


TO, lastige situatie hoor. ik heb geen tips, sta juist aan de andere kant.


ik zou het eens in de groep gooien tijdens een ouderavond. heeft een moeder hier ook gedaan. zo konden we met de ouders de kinderen erop wijzen/stimuleren dat er ook kinderen zijn die niet zoveel aanspraak hebben .


heeft hier goed uitgepakt

 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Kees  schreef op: 17-09-2014 17:20:55
nee dat is waar Sis, soms komt het de ouders ook beter uit en dan is het gewoon verkapte BSO en daar werk ik niet aan mee.
hier kan in principe altijd gespeeld worden en dat weten sommige ouders feilloos

ik bemoei me niet met wie en waarom en hoe enzo.
dan moeten ze zelf weten.

maar serieus, er was dus een jongetje helemaal alleen in de klas. geen vriendjes, geen feestjes. zijn moeder vertelde dit op de ouderavond. superzielig.
ik dwing mijn kind niet om met hem te spelen maar kan hem er wel op wijzen dat J. nog nooit ergens gespeeld heeft maar het wel graag wil.
mijn zoon offert zich dan op, dus J. speelt regelmatig hier....niet met mijn zoon maar alleen.

 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 17-09-2014 17:47:22
ik vind ook afspraak is afspraak. Als er tussentijds ruzie is geweest op school met het kindje waar mijn zoon mee heeft afgesproken en mijn zoon wil niet meer is dat een goede reden. Of als hij niet lekker of moe is uiteraard ook.
Maar wat ik gewoon sneu vind is het afwijzen van kinderen, dus zonder reden ineens met een ander afspreken en dit niet eerst aan het speelvriendje zeggen, dat vind ik niet kunnen. Ik zeg altijd tegen mijn zoon dat we niet dagen van te voren al iets afspreken omdat het op die leeftijd van dag tot dag kan verschillen.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Mv5  schreef op: 17-09-2014 17:49:31
ja ouders die hun kinderen verplichten af te spreken daar houd ik ook niet van. vooral niet als die kinderen altijd verplicht ergens anders moeten spelen bij wijze van bso. hier kan het bijna altijd, maar als een kind hier heel vaak komt en mijn kinderen mogen nooit daar spelen, daar heb ik echt een hekel aan. ben geen opvang ofzo.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Liefje  schreef op: 17-09-2014 17:53:27
Ik bemoei me niet met speelafspraakjes staat morgens staan er al kindjes die vragen of mijn zoon kan spelen maar zeg altijd dat hij dat zelf bepaald en met wie ook ook als het gewijzigd wordt 
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Moeder  schreef op: 17-09-2014 21:34:06
Wow wat veel reacties.  Dank voor jullie woorden!  Nee die oma was het juist eens. Het was nu de zoveelste keer dat dat meisje zo met leeftijdsgenoten omging. Ze heeft het bij mijn dochter niet weer gedaan maar bij andere wel waardoor ze nu deze maand niet eens meer mag spelen.  Maar dat terzijde. 
Het gaat me eigenlijk meer om vriendinnen/ aansluiting in de klas. Die speelafspraakjes zal ons een worst wezen.  Ze speelt graag met het jongetje op dit moment en dat is dan Prima.  Maar in de klas met buiten spelen enz mag ze nooit meedoen.  Ze heeft zich erbij neergelegd dat ze niet willen spelen uit school. Al zegt ze het soms wel jammer te vinden.  Ook haar kinderfeestje wil ze enkel met het jongetje vieren. Prima haar keuze.  Maar in de klas doet ze haar best aansluiting te vinden wat niet lukt. Ik hoop dat het haar lukt en dat ze dan in de loop der tijd ook na schooltijd weer eens met leeftijdsgenoten kan spelen. 
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Ano  schreef op: 18-09-2014 07:10:22
Ik zou snel een afspraak maken met juf....zij kan echt wel wat voor je dochter betekenen
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Anne Mv 3  schreef op: 18-09-2014 10:18:32
Op school wordt nu 'Rots en Water' gebruikt, een methode om kinderen zelfbewuster te maken. Sociale vaardigheden oefenen etc.
De kinderen leren ook: op het plein speel je met elkaar, je mag niemand buiten sluiten!
Als je met een clubje wilt spelen of alleen met je vriend(in), dan spreek je maar af na schooltijd, op school mag iedereen mee doen!

Vraag eens aan de juf of er zoiets op school ook afgesproken is/kan worden.

Ik heb wel gemerkt dat kinderen waarvan de ouders 'bij elkaar op de koffie komen' veel makkelijker afspreken met elkaar.

Het is een lastig probleem, in groep 5 of 6 werden de klasgenoten zo bijdehand dat ze mijn dochter in de maand voor haar verjaardag ineens wel zagen staan. 'Alles' deden ze om in ieder geval maar wel op haar feestje te kunnen komen terwijl ze de rest van het jaar haar links lieten liggen (niet iedereen hoor, maar onze dochter denkt ook anders en is ook een kind wat zich niet gaat aanpassen om erbij te horen).

 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Moeder  schreef op: 18-09-2014 13:44:46
Het meisje wat het hardst roept dat mijn dochter niet mee mag doen, die moeder is mijn vriendin waar ik minstens een keer per maand koffie mee drink. Ik ga inderdaad eens vragen an school of er ook gewerkt wordt met rots water training.  Ik denk van niet.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Ingrid  schreef op: 22-09-2014 08:07:14
Wat een verdrietige verhalen allemaal.
Krijg er gewoon kippenvel van.
Onze 8 jarige dochter heeft ook niet heel veel vriendinnen maar ze heeft ze wel en komt ook op feestjes.
Ik zou het zeker met de Juf bespreken en misschien is een teamsport wel een optie.
Onze dochter doet handbal en dat gaat allemaal erg leuk.
Ik ken een moeder waarvan haar dochter ook niet werd geaccepteerd op school en die heeft haar kind naar een andere school gedaan halverwege groep 4.
Ze vond het een hele beslissing maar het besef dat haar dochter tot groep 8 op deze manier door zou moeten gaan heeft haar over de streep getrokken.
Dit meisje zit nu sinds een klein jaartje op een andere school en het gaat best goed moet ik zeggen.
Ze heeft niet ineens veel vriendinnen maar ze hoort er wel bij en heeft zeker 1x per week een speelafspraak en naar wat ik had begrepen heeft ze ook al eens een kinderfeestje gehad.Haar moeder(collega van mij) staat nog steeds 100% achter haar besluit om te wisselen van school en haar dochter zit ook beter in haar vel.Is minder vaak ziek en heeft geen hoofdpijn meer.Dit meisje kreeg er fysiek ook last van.
Ik wil niet zeggen dat je dit ook moet doen want het hoeft niet altijd de oplossing te zijn maar het kan misschien wel helpen.Vooral instromen in een lagere groep gaat doorgaans minder moeizaam dan bijvoorbeeld in een groep 6/7.
Veel sterkte met je meisje.Kan me heel goed voorstellen dat dit je moederhart pijn doet.
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Hhhgg  schreef op: 27-03-2022 21:55:20
Guggh
 
Quote
RE: geen vriendinnen in de klas?
Mamavanflint  schreef op: 16-01-2023 18:48:44
hHHier heb ik een jongetje van 5 dat nu juist veel vriendjes heeft, alleen mankeert hij iets aan zijn voeten en benen. Hij mist tenen en een bot in zijn benen. Hierdoor kan hij ook niet zo snel rennen, en stiekem hoop ik dat hij hier geen last mee gaat krijgen, maar ik houdt er maar wel rekening mee. 
Ik vind het echt erg dat er kinderen zijn die dus nooit speelafspraakjes hebben, of nooit op feestjes worden gevraagd. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op geen vriendinnen in de klas?
Naam
Bericht