Menu
 

Topic:

Kijken: over de streep met oa autisme

Kyla  schreef op: 20-05-2014 10:41:47
Sowieso vind ik over de streep een leuk programma om te zien. Vandaag is er een aflevering met een meisje met autisme. Ik ga hem opnemen en aan mijn zoon laten zien, komt misschien later ook nog eens van pas. Ik weet dat er een aantal moeders zijn met kinderen op het VO die ook een ass hebben, maar ik hoop ook anderen te bereiken, zodat er misschien meer bewustzijn, kennis en begrip komt.


Volgens de 14-jarige Anna verloopt haar leven volgens 'uitlegbare structuren'. In een zeldzaam openhartig interview vertelt Anna aan presentator Arie Boomsma hoe moeilijk het is om te leven met autisme, iets waar veel vooroordelen over bestaan.


De normale drukte in de hallen van de school, aanrakingen van andere leerlingen, onverwachte ontwikkelingen; voor Anna zijn dit elke dag weer ingrijpende gebeurtenissen die zorgen voor overprikkeling. Leerlingen begrijpen daarom niet altijd waarom ze op een bepaalde manier reageert. Ze maakt zich dan ook druk om de Challenge Day, een dag die er om bekend staat heel energiek te zijn en waar leerlingen elkaar vaak steunen met omhelzingen, iets wat voor Anna en vooral haar autisme een enorme uitdaging is.


Dit is te zien in deze aflevering van 'Over de Streep' bij 't Hooghe Landt in Amersfoort. Ook vertelt Aurelia (15) over haar extreme jaloezie. Zij wordt soms letterlijk fysiek ziek van jaloezie als haar vriendinnen tijd willen doorbrengen met een vriendje. Ook haar oudere broer moet het ontgelden als hij een vriendinnetje mee naar huis brengt. Aurelia verafschuwt haar eigen jaloezie en wil haar soms afwijzende gedrag nu graag uitleggen aan haar klasgenoten.


In deze aflevering gaan de VWO-leerlingen van deze school over de streep. Onder deze leerlingen heerst veel drang tot perfectionisme. Door deze wil om alles perfect te doen en door problemen thuis ontwikkelde de 17-jarige Tessa op jonge leeftijd een ernstige depressie. Na een moeilijke periode koos zij ervoor om haar klasgenoten op een bijzondere manier duidelijk te maken wat er met haar aan de hand was. Kan Tessa tijdens 'Over de Streep' op begrip rekenen van haar klasgenoten? En houden andere leerlingen nu wat meer rekening met Anna nu ze weten hoe zeer zij worstelt met haar autisme?


'KRO's Over de Streep': 't Hooghe Landt in Amersfoort, dinsdag 20 mei om 21.05 uur bij de KRO op Nederland 3.

 
Quote
Navigatie
RE: Kijken: over de streep met oa autisme
Tiesmv3jongens  schreef op: 20-05-2014 10:58:54
Dank je wel voor de tip die ga ik vanavond kijken met Quincy. Ben benieuwd hoe hij het ervaart en misschien herkent.
 
Quote
RE: Kijken: over de streep met oa autisme
Vikki  schreef op: 21-05-2014 07:50:27
Ik heb de uitzending met mijn bijna 13 jarige gekeken. Hij heeft pdd-nos. Toevallig zat hij naast en heb ik het hem laten afkijken. Hij vond het wel interessant. Bij het stukje over autisme  en veranderingen vroeg hij al lachend dat heb ik toch niet?...grapjas
Af en toe verstopte hij zich achter een kussen en meldde ook nog even dat bij zielige stukjes in een film of op tv hij niet moet huilen maar kriebel in zijn ogen krijgt. Mijn puber
 
Quote
RE: Kijken: over de streep met oa autisme
Kyla  schreef op: 21-05-2014 10:22:18
Hahaha, grappig Vikki!

Jammer dat het geluid niet helemaal klopte, de muziek overstemde af en toe de spraak. Ik ben benieuwd wat J. ervan gaat vinden. Vandaag heeft hij een kennismakings dag op zijn nieuwe school
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kijken: over de streep met oa autisme
Naam
Bericht