Menu
 

Topic:

kleine woordenschat bijna 2 jarige

Joyce_1979  schreef op: 16-01-2012 20:25:32
Mijn jongste dochter wordt binnenkort 2 jaar oud en ze kan nog niet zo goed praten. Ik ben nu de woordjes aan het opschrijven en ze zit nu met 23 maanden op 19 woordjes waarvan ze er ook een paar nog niet goed kan uitspreken.

Ze is trouwens sowieso laat met alles dus misschien heeft dat ook wel met elkaar te maken. Zo liep ze pas met 20 maanden en loopt ze nog steeds niet heel erg stevig. Daar hebben we ook wat fysio voor om in de gaten te houden.

Nova heeft over 3 weken een controle in het ziekenhuis met een gehoortest en een afspraak met de arts in het ziekenhuis. Dit is haar 3e gehoortest. Als baby en als 1 jarige heeft ze daar ook een gehoortest gehad omdat we dachten dat ze niet goed kon horen. Toen bleek dat er niets mis was maar omdat ze met 1 jaar nog niet veel brabbelde mocht ik ervoor kiezen om met 2 jaar nog een keer terug te komen voor een gehoortest. Dat is nu wel fijn omdat ze nog steeds niet goed en veel praat en dit scheelt weer een bezoek aan de HA.

Zijn er nog meer kindjes die nog niet zoveel kunnen praten? En wat voor dingen hebben jullie allemaal gedaan om het te verbeteren of ging dat allemaal vanzelf?

 
Quote
Navigatie
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Lauw  schreef op: 16-01-2012 20:27:35
Novaley praten tot 3 maanden terug ook weinig,

maar sinds ze op de creche zit lult ze de oren van me kop haha
ik sta elke dag versteld van hoeveel ze zegt, ze praat nu zelfs zinnetjes.

ik heb hier zelf weinig aan gedaan dus maar door de creche komt het..

miss als ze dalijk peuterspeelzaal gaat dat et beter gaat?
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Debby1977  schreef op: 16-01-2012 20:28:18
Ik weet dat de dochter van mijn broer, nu 5 jaar, op de leeftijd ook erg weinig woorden kende en wat ze sprak was ook nog voor een buitenstaander niet te begrijpen. Ze hebben het op zijn beloop gelaten en ze lult je nu de oren van de kop.........en goed verstaanbaar ook nog
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Joyce_1979  schreef op: 16-01-2012 20:29:29
Nova gaat al vanaf de geboorte naar het KDV dus ze komt wel veel in aanraking met kindjes. Peuterspeelzaal heb ik haar niet voor opgegeven maar dat is misschien wel een idee. Ik zal eens overleggen met de arts tegen die tijd.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Joyce_1979  schreef op: 16-01-2012 20:30:02
@Debby, daar ga ik voor
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Bepje  schreef op: 16-01-2012 20:30:33
Dat kan allemaal nog goed komen hoor, de een is nu eenmaal sneller dan de ander. Misschien zeg je volgend jaar wel tegen jezelf dat je zou willen dat ze haar snater even 5 minuten dicht houdt.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Joyce_1979  schreef op: 16-01-2012 20:32:39
Dat hoop ik wel. Maar ik maak me toch wel zorgen. Maar de zorgen krijg je gratis bij het moederschap heb ik begrepen. hahah. Maar ik ben het ook niet gewend van mijn oudste. en ik weet dat ik niet mag vergelijken maar mijn andere dochter maakte al 4 woordzinnen met met jaar haar eerste 5 woordzin.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Linn03  schreef op: 16-01-2012 20:34:21
mijn zoontje kwam met 2 jaar niet eens aan de 19 woorden.Hij zei papa mama en oma,en dat was het.Met twee ging hij naar school,hij is nu 2,5 en nu praat hij echt goed.ookal echt zinnetjes enzo.Ik heb dus nu al af en toe zoiets van,snatertje toe

Ik zou het nog even aankijken...
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Erna  schreef op: 16-01-2012 20:34:29
Mijn middelste was precies zo en bleek DCD te hebben. Het kan allemaal onschuldig zijn en geen oorzaak hebben, maar het omgekeerde kan natuurlijk net zo goed.

Wanneer je je zorgen maakt, kun je dit het beste met de ha bespreken. Soms is het prettig om resultaten van bijv een logopedist en fysiotherapeut naast elkaar te leggen...
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Anoniem  schreef op: 16-01-2012 20:45:31
Mijn dochter van bijna 2 krijgt logopedie omdat haar broer en zus een achsterstand hebben in taal en spraak, en dat willen we nu bij de jongste vroeg mee beginnen.

Ik heb wel wat tips voor:

Benoem alles met wat jij en zij doet, met aankleden bijv: Nu doen we broek aan... en de woorden die ze al kent wat uitbreiden, zoals ze zegt Auto: Auto rijden.. of met Broodje: Broodje eten.

Gewoon steeds taal gebruiken om haar woordenschat uit te breiden. Lees elke dag voor en benoem alles wat ze ziet.
Volg haar met spelen en benoem alles. op een gegeven moment slaat ze het op en zul het later terug horen.

Zoveel mogelijk woorden herhalen en laat zien met wat je bedoelt zoals: Tractor en dan laat je een plaatje ofzo zien van een tractor.


Wat je ook kan doen is een afspraak maken bij je HA en vragen om een indicatie voor logopedie. Zij kunnen je heel goed helpen om het taal en spraak te vorderen. Ook kunnen zij testen uitvoeren vanaf 2 jaar (die gaat mijn dochter ook krijgen), zo kunnen ze kijken of ze achterloopt of dat ze gewoon lekker rustig aan doet.

Maak je niet al te veel zorgen, op een gegeven moment gaan ze wel praten en word je juist helemaal knetter
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Mo27  schreef op: 16-01-2012 21:14:18
Ryan word eind maart ook 2 jaar.
hij was ook erg laat met lopen(21 maanden).

maar praten gaat hier wel goed. maar idd maak je niet al teveel zorgen hoor.

ene praat eerder als de ander. en ineens gaan zej e de oren van je kop kletsen
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Anoniem  schreef op: 16-01-2012 21:40:08
mijn oudste zoon sprak met 3 jaar nog steeds niet. paar woordjes en een hoop chinees en russisch door elkaar. ik dacht toen nog even aankijken en dan laat ik het eens checken. net na zin 3e verjaardag begon hij goed verstaanbaar te praten en na een half jaar sprak hij net als de meeste 3 jarige....

mijn jongste is net 2 en praat al hele zinnen, heel bijzonder dit verschil

ik heb me nooit druk gemaakt om de taalontwikkeling van de oudste toen.
de ene is wat sneller en de ander wat later.

goed om scherp te blijven maar ik zou met 2 jaar me nog geen zorgen maken
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Inky69  schreef op: 16-01-2012 22:10:57
Mijn zoon van 3 praat wel veel maar was ook voor anderen moeilijk verstaanbaar. Wij hebben in december een gehoortest gedaan en hij bleek aan beide kanten best wel doof. Geen wonder dat hij zo slecht praat, als je het niet goed hoort kan je ook niet leren om het oed uit te spreken. Hij heeft op 3 januari buisjes gekregen en je merkt het verschil. Hopelijk kan hij de schade inhalen en heeft hij geen logopedie nodig. De logopedist bij wie ik de gehoortest deed, zei dat ik niet teveel moest pushen om woorden goed te laten uitspreken omdat ze daar weer heel onzeker van kunnen worden.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Fruitsalade  schreef op: 16-01-2012 22:13:04
Thiuri praat ook heeeel erg slecht. Hij is nu 3,3 jaar. Met 2,9 jaar zijn we gestart met logopedie. Sinds november praat hij steeds verstaanbaarder en sinds een week of 2 begint hij met 2- en 3-woords zinnen. Nog niet alle woorden zijn verstaanbaar voor een buitenstaander, dus ik ben vaak aan het ondertitelen. Voor de mensen die hem wat vaker zien, praat hij redelijk verstaanbaar. Hij heeft nu ook ontdekt dat, wanneer hij niet het juiste woord kan vinden, hij het ook op een andere manier duidelijk kan maken. Wanneer wij dan direct het juiste woord zeggen, probeert hij zo goed en kwaad als het kan het woord na te zeggen. Dat doet hij pas sinds een week. In deze week heeft hij ook ontzettend veel woordjes bij geleerd en is niet gelijk boos wanneer hem iets niets lukt.


Ik maakte me wel zorgen toen hij niet sprak, maar hij brabbelde ook niet, dat was bij mij de grootste zorg.
Hij schrok ook vaak van harde geluiden en ben toen verder gaan kijken hoe hij reageerde wanneer wij hem riepen of wat vroegen. Uiteindelijk bleek dat hij ons gewoon niet goed hoorde. Hij heeft buisjes gekregen en sinds dien is hij wel iets beter gaan horen, maar nog niet optimaal. Binnenkort moet ik weer terug voor een gehoortest, maar daar moet ik de afspraak nog voor opgestuurd krijgen, dan gaan ze proberen om een iets uitgebreidere gehoortest te doen om te kijken hoe hij wel of niet hoort en wat de eventuele acties zijn!



Ik vind het heel goed dat je toch nog een keer een gehoortest gaat doen!
In elk geval sterkte
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Made  schreef op: 16-01-2012 22:37:03
Mijn dochter zei volgens mij alleen nog maar mama, papa, opa, oma, bal en kon 1 t/m 10 zeggen op die leeftijd. Ze praatte wel heel veel in haar eigen taal, maar daar verstond ik zelfs niks van. Ze is met 2 jaar en 2 mnd naar de psz gegaan en toen ging ze met sprongen vooruit. Ze was met lopen en klimmen weer heel snel en kinderen schijnen zich maar op 1 ding tegelijk te kunnen concentreren. Ze kletst me nu de oren van het hoofd, waar veel nog niet te verstaan is voor een buitenstaander, komt vast wel goed
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Made  schreef op: 16-01-2012 22:39:22
Ik lees trouwens heel veel voor en laat haar dingen benoemen. Ook zingen we veel oud hollandse liedjes in de auto, continue dezelfde cd. Ik word er hondsdol van inmiddels, maar zie ook dat zij er veel van leert
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Joyce_1979  schreef op: 16-01-2012 22:55:20
Hey meiden, bedankt voor jullie reacties. Ik haal hier al veel bruikbare tips uit die ik zeker ga toepassen.

Ik ben wel benieuwd wat ze straks bij het audiologisch centrum gaan zeggen. Misschien hoef ik me nog helemaal geen zorgen te maken. Het is wel fijn om te horen dat niet alle kindjes even snel met praten zijn.

Ik vind het ook wel fijn om er hier even over te praten. Ik merk in mijn omegving dat ze vaak zeggen dat het allemaal goed komt. Maar soms zou ik zo graag willen dat het dan al zover was. Eerst zien dan geloven. Niet dat ik minder van haar hou als het niet zo is maar ik maak me gewoon zorgen.

 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Fruitsalade  schreef op: 16-01-2012 23:37:19
Hier werdt het ook gezegd hoor, komt wel goed, over 10 maanden gaat Thiuri naar school en moet hij wel mee kunnen komen, dus ik snap je zorgen maar al te goed! En inderdaad, je houdt echt neit minder van ze!

Voor ons is het echte en kwestei van afwachten, dat ik hem versta, betekend niet dat iemand anders hem verstaat, mijn man verstaat hem vaak genoeg niet eens. En dan Isaura van anderhalf, kletst gezellig met hem mee, wat helaas wel eens nadelig dan zijn. Dan zegt zij een nieuw woordje op haar niveau en hij gaat dat woordje dan nazeggen, terwijl hij het woordje op zijn eigen niveau al goed kon zeggen...
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Joyce_1979  schreef op: 17-01-2012 20:19:22
Fruitsalade, ik snap je zorgen helemaal. Je wil graag dat je kind ook straks naar school kan gaan en onbezorgd kan genieten. Eigenlijk zou zijn zusje van hem moeten leren en niet andersom.

Ik lees dat hij ook niet veel gebrabbeld heeft. Dat heeft Nova ook heel erg. Ik ben blij voor jullie dat hij nu wel wat meer probeert en dat hij ook op andere manieren dingen duidelijk wil maken.

Met welke leeftijd zou hij weer voor een gehoortest moeten dan?
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Ivy  schreef op: 18-01-2012 18:36:07
Mijn oudste begon pas te praten toen hij bijna 4 was! Er mankeerde niets aan zijn gehoor, maar om de 1 of andere reden praatte hij gewoon niet eerder. Had idd ook wel een aantal woordjes die hij zei, maar niet veel.

Ik heb er destijds om die reden voor gekozen om een jaar thuisonderwijs te gaan geven. Uiteindelijk zijn we nu 8 jaar verder en doe ik dat nog steeds, maar dat late praten was voor mij de reden om ermee te beginnen. Ik maakte me ook zorgen om het naar school gaan terwijl hij niet kon praten.

Mijn 5e kindje is net 3 geworden en praat wel veel, maar lang niet altijd even goed verstaanbaar. Ze lijkt met andere dingen in ontwikkeling ook veel op haar grote broer, dus ik denk dat het wel gewoon goed gaat komen.

Het gekke was, dat toen mijn zoontje eenmaal wel begon te praten, zijn mondspieren slap leken te zijn. We hebben toen dagelijks oefeningen gedaan. Ik denk wel 2-3 jaar.
Achteraf, nadat we meer kinderen hadden, realiseerden we ons dat onze oudste ook heel lang alleen gepureerd eten wilde eten en dat hij vaak moest kokhalzen. Veel meer dan de andere kinderen.
Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen en blijkt mijn oudste juist wel veel feeling voor talen te hebben. Hij doet nu al zijn schoolwerk in het Engels. Wel is het voor hem nog steeds lastiger om dat goed uit te spreken dan voor zijn jongere broertjes en zusjes. Het klinkt wat harder als hij praat (niet qua volume), maar ik twijfel er niet aan dat het met oefenen goed zal gaan.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Erna  schreef op: 18-01-2012 20:47:15
Ach, je hebt grote kans dat het allemaal wel weer goed komt, eventueel met de juiste hulp...

Mijn zoon (met DCD dus), was nog compleet onverstaanbaar toen hij naar school ging. Als je z'n juf van toen zal vragen wat haar het meeste bijstaat, dan zal ze beginnen over de 'toene tittuh'. Juf had echt geen flauw idee wat hij allemaal zei. Hij heeft een jaar lang heel intensief logopedie gehad (2x per week plus dagelijks oefenen) en nu zou je onmogelijk raden dat hij ooit zoveel problemen heeft gehad. Hij heeft alleen nog een lichte vertraging in zijn spraak omdat het hem extra moeite en tijd kost om z'n mondspieren goed aan te sturen. Maar de meeste mensen horen dat niet eens. Hij wordt trouwens in maart 7, maar praat eigenlijk al een jaar heel goed...

Maar ik begrijp je zorgen helemaal!

Overigens heeft hij ook bijna niet gebrabbeld, hooguit wat 'huh huh' klanken enzo... Maar nooit gevarieerd.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Erna  schreef op: 18-01-2012 20:49:34
Oh ja, mijn zoon heeft in totaal 4 jaar non-stop logopedie gehad, waarvan dus een jaar 2x in de week...
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Fruitsalade  schreef op: 18-01-2012 20:51:17
Hij moet opnieuwe een gehoortest als hij ongeveer 3,5 is, dus ik zit echt te wachten op de brief. In april is hij 3,5 jaar oud.


Ik vind het zelf ook wel heel lastig allemaal hoor. Helemaal als je nagaat dat hij in oktober al naar school "moet". Hoe gaat hij het ooit redden daar... Dus ik ben echt heel blij dat je stappen aan het ondernemen bent. Misschien ben je ook wel een mazzelaar en gaat ze gewoon lekker kletsen ineens.
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Inky69  schreef op: 18-01-2012 21:00:34

Quote :
Hij moet opnieuwe een gehoortest als hij ongeveer 3,5 is, dus ik zit echt te wachten op de brief. In april is hij 3,5 jaar oud.


Ik vind het zelf ook wel heel lastig allemaal hoor. Helemaal als je nagaat dat hij in oktober al naar school "moet". Hoe gaat hij het ooit redden daar... Dus ik ben echt heel blij dat je stappen aan het ondernemen bent. Misschien ben je ook wel een mazzelaar en gaat ze gewoon lekker kletsen ineens.



Misschien is hij de buisjes kwijt?
 
Quote
RE: kleine woordenschat bijna 2 jarige
Pollyanne  schreef op: 18-01-2012 21:06:53
meis maak je niet druk, ik werk op een kdv en echt waar je hoeft je nog lang geen zorgen te maken!!

ik werk op een peutergroep en daar komen kindjes pas vanaf twee jaar. er komen er genoeg van 2.5 jaar die minder (verstaanbare) woordjes zeggen dan jou dochter!!

geef haar even de tijd!! veel voorlezen, splender wijs dingen benoemen en zelf veel benoemen en tegen haar praten. praat niet in baby taal tegen haar, maar benoem alles op de juiste manier...
dan gaat ze vanzelf ook meer zeggen, let maar op!!

en als ze op een kinderdagverblijf zit, lijkt het mij niet zo zeer nodig om haar ook nog naar een peuterspeelzaal te brengen. als het goed is doen ze op een kdv ook veel om de spraak te stimmuleren. vraag daar anders eens hoe zij denken over de spraak van je dochter...

succes.

 
Quote
Navigatie


Reageren op kleine woordenschat bijna 2 jarige
Naam
Bericht