Menu
 

Topic:

weerbaar maken

Lin77  schreef op: 17-04-2014 13:42:34
pffff in wat voor wereld leven we. Ik heb net geholpen op de school van mijn dochters. Wat mij dan opvalt is hoe gemeen kinderen naar elkaar toe zijn. Alsof ze het leuk vinden elkaar opzettelijk te kwetsen.
Mijn oudste dochter kwam laatst met een opmerking welke tegen haar gezegd werd op haar 7e verjaardag( ze is nu 9)
Gefeliciteerd vetzak'was de opmerking. Nu is mijn dochter niet dik, ze heeft een normaal postuur. Maar ze werd er erg verdrietig door.
in de loop der jaren is ze wel wat gebekter geworden maar ik houd mijn hart vast. Is ze te 'lievig'opgevoed? Ik ben consequent, nee is nee, geen grote mond, dat soort dingen. En wanneer haar zusje vervelend doet mag ze vervelend terug doen. Ze is sociaal lief aardig maar moet ik haar dan 'bitchy' maken? Hebben jullie tips?
 
Quote
Navigatie
RE: weerbaar maken
Sjiraf  schreef op: 17-04-2014 13:51:44
Ik zou haar vooral niet bitchy gaan maken. Ze is zoals ze is en als je dochter niet beïnvloedbaar is (gemene woorden overnemen van klasgenoten) dan zou ik juist in mijn handjes klappen. Kinderen zijn nu eenmaal gemeen tegen elkaar. Je moet er ook niet de hele dag tussen zitten, want dan word je gek van het taalgebruik. Ik zou juist blijven hameren op het beleefd zijn en blijven zeggen dat ze zich niks moet aantrekken van wat anderen tegen haar zeggen. Althans zo is hoe ik er naar kijk. Heel veel sterkte ermee!
 
Quote
RE: weerbaar maken
Xsara  schreef op: 17-04-2014 14:41:19
lastig want aan de ene kant wil je niet dat je kind een makkelijk slachtoffer gaat worden aan de andere kant wil je je eigen normen en waarden meegeven. ik probeer altijd wat in het midden te zitten.. hier zijn het soms losgeslagen wilden die alles mogen doen en zeggen.. ik leer mijn kinderen eerst netjes te blijven en geen ruzies te zoeken maar ik leer ze wel om weerbaar te zijn en te zeggen dat als een kind een grens over gaat dat hij/zij best ook eens wat harder uit de hoek mogen komen maar dat het niet gebruikelijk is en dat je de situatie per keer moet inschatten. dat is natuurlijk moeilijk maar in het latere leven is dat ook zo. ook dit is dan maar weer een leermomentje, zelfs voor ons als ouders.. vervelende is ook dat de kinderen zelf het amper in de gaten hebben dat ze grof naar elkaar zijn he?
 
Quote
RE: weerbaar maken
Vera  schreef op: 17-04-2014 15:47:47
Bij ons op school krijgen ze weerbaarheidstraining. Dit is kort gezegd dat ze leren dat ze hun eigen grenzen mogen bewaken en hoe ze dat goed kunnen bewaken. Het is echt een aanrader kan ik melden. Mijn onzeker  mannetje is er vreselijk mee opgeknapt. Ook hoor ik heel veel positieve verhalen over judo..... ook stukje grenzen bepalen. En verder denk ik dat je als ouder een grote taak hebt om te blivjen herhalen dat ze goed is zoals ze is ,wat kinderen ook zeggen.
Bij ons op school zijn ze er zo en zo heel goed is iedereen in zijn waarde te laten, daar is extra toezicht op 
 
Quote
RE: weerbaar maken
Marie8  schreef op: 17-04-2014 21:50:14
Het is geen leuke opmerking, maar ik zou er niet te zwaar aan trekken. Kinderen moeten ook nog leren in sociale situaties, waarschijnlijk heeft ie dat toen zelf ergens gehoord (vooral ook omdat het niet klopte).
Verder is ze wie ze is, dus zou ik haar niet anders gaan maken dan dat ze is. Wel zou ik dit soort opmerkingen luchtig oppakken, als jij aangeeft dat je het zo gemeen vindt, een harde wereld en denkt dat kinderen elkaar opzettelijk kwetsen, zal ze dat overnemen. Als jij zegt, nou das niet aardig...punt. Of als je er last van hebt, ga dan even naar juf ofzo, dan maak je er ook niet zo'n ding van.
Kinderen van die leeftijd kunnen heel gemeen zijn, maar eigenlijk is hun inlevingsvermogen nog niet zo ontwikkelt dat ze dat echt doorhebben. Niet dat je het dan moet accepteren, maar je moet het ze leren zeg maar.
 
Quote
RE: weerbaar maken
Suus  schreef op: 17-04-2014 21:58:30
Ik denk dat heel veel kinderen dit doen, een ontwikkeling die ze doormaken. Het doen, de reactie krijgen maar ook het incasseren.
 
Quote
RE: weerbaar maken
Chloe  schreef op: 17-04-2014 22:24:22
Dit vind ik nou niet zoiets ernstigs eerlijk gezegd.. tenminste niet op die leeftijd en niet als losse opmerking. Mijn zoontje van 6 heeft ook wrl eens zulke opmerkingen tegen zijn zus van 9. Die wordt daar woedend om, maar hij bedoelt daar echt nog niets mee. inderdaad uitproberen.  En dat heeft ook weiniv met de huidige tijd te maken, was in mijn jeugd ook zo. Ander verhaal wordt het als het echt pesten wordt uiteraard, maar dit valt nogal mee zoals ik het lees. En ieder kind is anders. Bitchy maken kan niet en hoeft niet. Zou met mijn dochter ook onmogelijk zijn, is veel te bescheiden en onzeker.
 
Quote
RE: weerbaar maken
Lin77  schreef op: 18-04-2014 10:18:31
Bedankt voor al jullie reacties. Wat ik aan de oudste merk is dat zij erg gevoelig is en zij dingen blijft onthouden van 'lang geleden'.
Misschien trek ik mij het zelf teveel aan,ben zelf erg gevoelig en voel dit af en toe als een 'last. Het lijkt mij makkelijker in het leven wanneer je dingen meer van je af kunt zetten
 
Quote
RE: weerbaar maken
Minou  schreef op: 18-04-2014 22:12:46


denk dat je meisje op jou lijkt


ken het wel die leuke opmerkingen en ik kon me daar altijd echt heel rot over voelen..minderwaardig.

en had geen verbale kracht helaas



Idd makkelijker worden hihi, kost tijd
 
Quote
RE: weerbaar maken
Blauwtje  schreef op: 19-04-2014 18:35:12

Snap je helemaal.

Als volwassen persoon kun je makkelijker relativeren, dingen begrijpen en er iets mee doen.
Als kind zijnde is dit veel moeilijker, zij moeten hier nog mee leren omgaan.
Ik zou toch eens aan een weerbaarheidscursus denken.
Baat het niet...

 
Quote
RE: weerbaar maken
Liefje  schreef op: 19-04-2014 20:10:29
Ik was als kind ook iemand die te lief was en geen weerwoord had mijn moeder heeft mij geleerd wat ik terug kon zeggen zodat hun geen weerwoord meer hadden en niks was beter voor mijn zelf vertrouwen dan dat kan dus als t moet bitchie zijn nou ja ik vind het gewoon voor mijzelf opkomen
 
Quote
Navigatie


Reageren op weerbaar maken
Naam
Bericht