Menu
 

Topic:

ACM waarschuwt :

Son  schreef op: 21-03-2014 12:42:04
KOM MET SPOED IN ACTIE !!

Alarm om computervirus

DEN HAAG - 

Via tientallen grote populaire Nederlandse websites is maandagavond een computervirus verspreid. Het gaat om een zogenoemde 'banking trojan' die ongemerkt financiële gegevens kan stelen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept consumenten vrijdag op met spoed in actie te komen.


Iedereen die afgelopen maandagavond bekende webwinkels en andere populaire websites heeft bezocht en gebruikt maakt van Windows wordt geadviseerd een virusscan te doen om daarmee verdachte bestanden te verwijderen, zegt een woordvoerster van de toezichthouder. Ook kunnen deze mensen komende tijd het beste hun bankrekening in de gaten houden of er niet door onbekenden bedragen zijn afgeschreven.

De ACM kan niet zeggen om welke websites het precies gaat. Het gaat om grote online merken, onder meer op het gebied van nieuws, dating, kleding, tassen, reizen, boeken, muziek en verzekeringen. De getroffen sites hebben zelf niets met het virus te maken. Het virus is daar nu ook niet meer actief.


Het komt niet vaak voor dat ACM een dergelijke waarschuwing naar buiten brengt. „Wij doen dit niet zomaar”, stelt de zegsvrouw. „Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben een grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de consument niets 'raars' gemerkt aan zijn computer en niets aangeklikt op de websites.”


ACM ontdekte het virus door informatie van computerbeveiligingsbureau Fox-IT. De toezichthouder doet momenteel zelf onderzoek naar de zaak. Volgens een zegsvrouw is het mogelijk dat een buitenlandse partij achter het virus zit.

 
Quote
Navigatie
RE: ACM waarschuwt :
Son  schreef op: 21-03-2014 12:46:13
kan denk ik geen kwaad om even te scannen...
 
Quote
RE: ACM waarschuwt :
Onsjanneke  schreef op: 21-03-2014 12:46:41
Beetje wazig dat ze niet zeggen om welke sites het gaat. Zo zaai je een beetje paniek in het rond.
 
Quote
RE: ACM waarschuwt :
Son  schreef op: 21-03-2014 13:07:05
De ACM maakt niet bekend om welke sites het precies gaat, maar Fox-IT zei eerder tegen Tweakers dat het onder meer ging om Marktplaats en Wehkamp. Er zijn vijftien sites geïdentificeerd, maar waarschijnlijk werd de malware via meer websites verspreid.
 
Quote
Navigatie


Reageren op ACM waarschuwt :
Naam
Bericht