Menu
 

Topic:

wat voor straf voor een 8 jarige?

Melissa  schreef op: 12-03-2014 11:08:36
Ik wil een duidelijke lijst maken voor Dominiek met consequenties voor zijn gedrag (lang verhaal en niet relevant voor mijn huidige vraag)

Maar ik kan weinig bedenken. Geen tabletgebruik kom ik op. Maar dat doet hem toch niets want zo bijzonder vind hij dat niet. schermverbod ... Ja hij kijkt bijna nooit tv, zit bijna nooit op een tablet ...

Leesverbod ... gaat hij met de lego spelen

Lees en lego verbod ... gaat hij met Valentijn spelen

Hemel het kind zou zich nog vermaken met een stukje touw ..


Het betreft trouwens gedrag naar andere kinderen en naar zijn broertje waar we toch nu veel sturing aan willen geven. zoals rare liedjes op school zingen of met zand gooien naar een kleuter.

Dingen afpakken doet hem niet zo veel, het is geen 'eter' en een week geen snoep/koek of wat dan ook zal hem echt niets uitmaken
speelgoed afpakken zal hem ook niets uitmaken
verbieden van het spelen met vriendjes maakte hem niets uit, maar maakte het gedrag ook erger.
Alleen op de kamer zetten vind hij ook niet erg

Ik weet het eigenlijk niet. dan moet je echt al creatief gaan worden. Oh jaaaa, wie zegt dat ik me aan de regels moet houden? Ik verklaar deze week Brocolli/sperziebonen week ... jeehaaaaa , en elke middag lang in het bos lopenweek .... owow, en de valentijnmaglekkerbijomaspelenenjijblijftbijmama-dag ....

Mmmh, ik heb mijn eigen vraag beantwoord ... maar voor jullie vermaak laat ik hem toch staan.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:17:10
Heb je het andersom geprobeert? Een puntenbeloningssysteem? Blijkt vaak erg goed te helpen.

Je maakt een lijst met dingetjes wat hij graag wil hebben. 10 punten is een doosje stoepkrijgt, 25 punten zijn handboeien van de action, 100 punten is samen een dagje... weet ik veel wat hij leuk vindt ;-)

Kunt de punten helemaal indelen zoals jij wilt, en als hij die dag zijn broertje niet heeft lastig gevallen (benoem concreet wat jij wilt) dan heeft hij 1 punt verdient, is het op school ook goed gegaan dan nog en punt enzovoort.

Dit systeem hebben wij zelf nog niet gebruikt maar houden hem achter de hand. Voor onze oudste hebben wij hulp momenteel, en heel veel doet hij inmiddels zonder het puntensysteem, maar door nauwe samenwerking van ons met de hulpverlening en school. Hij reageert er positief op. Maar het kan zijn dat we dit nog gaan toepassen, eerst kijken hoe ver we zonder komen.

Zij geven aan adt het een positief effect heeft, grote nadeel wat ze aangeven is dat je er ook ooit weer vanaf moet...

Maak het ook aantrekkelijk, een doos met dek adootjes of een lijst met foto's van waar hij voor kan sparen en hang het in het zicht.

Zou hij er gevoelig voor zijn denk je? Is hij niet materialistisch dan zou je er dus uitstapjes van kunnen maken, of een mooie mix
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Mafkees  schreef op: 12-03-2014 11:18:56
poeh...lastig! heel lastig!

ik geef nooit straf. maar corrigeer wel (voordat iedereen weer denkt dat ik te vrij opvoed )
een consequentie ergens aanhangen.....

geen idee!

ik ben daar geloof ik niet zo goed in. zou juist in het tegenovergestelde iets zoeken.
dus niet zo zeer straffen, maar juist liefde erin proppen om zo de oorzaak te vinden.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 11:21:25
Aan de ene kant ben ik er helemaal voor Boterbloem, alleen wij zijn nogal doordenkers. En wat zeg je dan, dat dat wat eigenlijk normaal gedrag is iets is wat beloond moet worden.

"Wat goed dat je vandaag geen kleuters hebt gestompt, hier heb je ene cadeautje"

Het is wel de aanpak die we tot nu toe gedaan hebben hoor. Maar het komt blijkbaar niet aan. De druk om bij zijn 'clubje' te horen is zo groot dat hij zich er niet los van kan breken met onze normale opvoedingsmethoden.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 11:24:41
Wij zijn dus ook niet van het straffen, maar er is gedrag wat echt niet door de beugel kan. En ik heb al zoveel met hem gepraat en hij zegt zich machteloos te voelen. Maar als ik dan op school hoor dat hij kleuters gestompt heeft (hij zegt dan weer dat een ander kind dat gedaan heeft en hij de schuld op zich heeft genomen omdat niemand hem toch meer geloofd), liedjes zingt over de dood en een meisje echt pest. Tja dan vind ik je niet zo machteloos. Je kiest zelf voor wat je zegt en je kiest zelf voor wat je doet. 

En onderhand voel ik me machteloos. Mensen denken onderhand dat Dominiek echt een gemene gestoorde bullebak is. Terwijl hij thuis echt zo lief en gevoelig is.... Wat kan ik nu nog doen. In de klas gaan zitten en hem steeds in de gaten houden?
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Xlente-marjolein  schreef op: 12-03-2014 11:24:48

Lees het boek 'opgroeien in vertrouwen' van Justine Mol eens!
dun boekje wat snel en prettig leest en gaat over opvoeden zonder straffen en belonen. Beide gaat namelijk uit van manipulatie van gedrag.


Ik denk dat het jou wel ligt.

groet Marjolein

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Annie  schreef op: 12-03-2014 11:25:06
Hier voor een 7-jarige: op de gang, op je kamer, geen zakgeld.
Ik zou D. trouwens zelf mee laten denken over wat voor straf gepast is. Hier bleek dat heel effectief!
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Danna  schreef op: 12-03-2014 11:25:44
Ik vind dat beloningssysteem wel een goed idee.
of als straf op een stoel zitten met neus naar de muur en niets in je handen. 
op school met zan naar anderen gooien betekent de rest van de dag bij het buitenspelen op een bankje zitten zonder iets om mee te spelen.
als je werkt met een puntensysteem, zou je ook bij pesten bijv zonder iets gezeggen ph ten weg kunnen halen zodat het langer duurt tot hij zijn doel herijkt, en vervolgens de gepeste aandacht geven. Broertje pesten is zonder wat te zeggen punten weghalen, en dan met broertje spelen en de 'dader' geen aandacht geven.
ik merk zelf aval dat ik bij een ruzie tussen de kinderen al mijn aandacht richt op de dader door boos te worden ed, en het slachtoffer staat erbij. Ik probeer nu juist de dader te negeren en het slachtoffer aandacht te geven zodat de dader geen aandacht krijgt met het gedrag, ook geen negatieve aandacht.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:26:15
Nee, ben ik helemaal met je eens dat punt. Alleen momenteel trekt hij zich weinig tot niets aan van straffen...

Nu kan hij ergens voor gaan werken. En dat zou positief kunnen uitpakken. Soms is lief zijn gewoon hard werken. Helemaal als je groepsdruk hebt. Ik zou dato ok gewoon benoemen dat hij er moeite mee heeft, maar dat we hem gaan helpen op deze manier.
Daarbij is het punten systeem belangrijk zodat hij ook kan bedenken of snelle beloningen wil of juist wil sparen. Ook wordt voor hem indirect zichtbaar hoe vaak het misgaat wanneer hij geen punten krijgt (zou je in het meest extreme geval ook voor kunnen stickeren al ben ik daar geen voorstander van).

Soms kan het ze net over de streep trekken en ervaren ze vervolgens hoeveel leuker het wordt.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Heleenmv2  schreef op: 12-03-2014 11:26:26
Dat kan van alles zijn natuurlijk.
Je zou hem klusjes kunnen laten doen, die hij niet graag doet. Extra beurten met afwassen? Als klusjes doen juist zijn hobby is, dan dus bewust een tijdje niet laten helpen.
Of een aantal dagen eerder dan zijn broertje op bed?
Geen idee wat jullie speciale momenten zijn  natuurlijk. Normaal gesproken op vrijdagavond later opblijven of gezellig met papa en mama een speciaal tv-programma kijken? Dan nu dus even niet! Onze jongste kijkt bijvoorbeeld ook nauwelijks tv, boeit haar niet zo. Maar is nu toevallig helemaal 'into' Wie is de Mol jr. Als ze daar 1 of 2 aflveringen van zou missen, zou ze toch echt wel van balen.

Heel rigoreus zou je natuurlijk ook zijn kamer minder aantrekkelijk kunnen maken. Dat het echt een slaapkamer is en geen speelkamer. Tijdens speelmomenten kan hij dan een krat met het één of ander meenemen naar zijn kamer, maar daarna wordt dat weer opgeruimd en weggezet.
Nou heb ik toevallig kinderen die, als ik ze vroeg naar bed zou sturen, ook daadwerklijk op bed gaan liggen en er niet uit zouden komen om doodleuk te gaan spelen of lezen in de 'voor straf vroeg naar bed tijd'.

Je schrijft dat speelafspraakjes opschorten niet hielp, maar het erger maakte. Hoe lang heb je dat geprobeerd? Op zich sta ik daar namelijk niet van te kijken. Dat zie je vaak dat het ongewenste gedrag eerst toeneemt. Juist dan is het een kwestie van volhouden en consequent blijven!
En hij heeft vast wel 1 of 2 favoriet speelgoed waar hij het liefst naar grijpt. Natuurlijk kan hij dan nog met iets anders gaan spelen, maar het feit dat hij niet meer (zo veel) kan kiezen doet hem heus wel wat hoor. Als je maar volhoudt! Hij gaat de lego + tablet heus wel missen hoor al zal hij dat niet snel toegeven.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:27:48

Weet je wat ook het moeilijke is in dit geval: zijn gedrag wordt door jullie (terecht) niet geaccepteerd. Daar zitten engatieve gevolgen aan. Daar kan hij zich wat van aantrekken, of niets van aantrekken en dan steeds meer de acceptatie binnen het groepje zoeken wat je juist niet wil... Dan voelt hij zich daar iig geaccepteerd en neemt de rest op de koop toe. 


Maar moeilijk hoor!!

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 11:28:10
Op de gang ... Ik ben hem een keer vergeten en na dik 20 minuten kwam hij vragen of hij van de gang mocht, erg vond hij het niet (heeft net als mij een compleet entertainment system in zijn hoofd)
Op je kamer ... mmh opgesloten worden op een prachtige kamer met boeken, lego, speelgoed en een raam om uit te kijken. En al pak je alles af, dan doet dat entertainmentsystem in zijn hoofd het altijd nog wel.
Geen zakgeld, vind hij prima.

We hebben hem mee laten denken, zijn reacties

Dan moet je mij heel hard slaan want ik ben toch een idioot
Dan moet ik maar van school en naar een school voor stomme idioten
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Heleenmv2  schreef op: 12-03-2014 11:30:41

Quote Boterbloem:

Kunt de punten helemaal indelen zoals jij wilt, en als hij die dag zijn broertje niet heeft lastig gevallen (benoem concreet wat jij wilt) dan heeft hij 1 punt verdient, is het op school ook goed gegaan dan nog en punt enzovoort.



Ik ken dit systeem, maar wil er wel even bij aangeven dat 'een dag lang je broertje niet lastig vallen' en véél te groot doel is! Juist met zo'n systeem moet je klein beginnen. Eerst maar eens 15 minuten samen spelen zonder incidenten. Later kun je dan dansteeds wat op gaan rekken. Ook moet je heel specifiek zijn over wat je onder 'lastig vallen' verstaat. En hyper consequent zijn ander werkt het juist helemaal niet.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 12-03-2014 11:31:50
Het systeem waar boterbloem het over heeft gebruiken wij hier al tijden alleen iets anders.

bij ons krijgt elk kind in de ochtend drie lego blokjes in zijn of haar bakje. Bij gedrag dat we niet willen, slaan schoppen grote mond pesten niet luisteren dat soort dingen. Eerste een waarschuwing daarna blokje kwijt. Aan het einde van de dag gaan de blokjes op een stapel. Wij hebben drie borden met beloningen. 10 20 of 30 blokjes en ze varieren van een extra verhaaltje voorlezen tot een extra uurtje tablet tot half uur opblijven en daarnaast kunnen ze ook kiezen voor een kadootje uit de schatkist voor 30 blokjes. in de schatkist zitten allemaal kleine dingetjes, een rolletje snoepjes, leesboekjes, action prulletjes, stuiterbal, kleurtjes. Soms een doosje playmobiel als ik die goedkoop kan krijgen. Allemaal max 1,5 euro. Bij ons werkt dit systeem prima en houden we dus ook vol. Soms gaat het een tijd heel goed en daarna weer een tijd minder. Maar wij gaan dus ook voorlopig niet stoppen met het systeem. 

Ik zou dus ook eerder kiezen voor een beloningssysteem ipv een strafsysteem. mijn jongste is ook niet gevoelig voor straf,maar wel voor blokjes. Want die schatkist is veel te leuk. En ook een rondje fietsen met papa "koopt" ze vaak. Dan heeft ze papa helemaal voor haar alleen. 

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Annie  schreef op: 12-03-2014 11:32:24
O en hem opgeven voor een training sociale vaardigheden! Rots/water, Kanjertraining of iets in de lijn!
Ik geloof er namelijk in dat je naar de oorzaak van zijn gedrag moet kijken en daar iets aan miet doen. Zolang hij niet de 'tools' heeft om met groepsdruk om te gaan, zal zijn gedrag niet veranderen denk ik.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:47:40
Heleen, mooie aanvulling! Ik heb een heel korte uitleg erover gekregen, even als idee wat we achter de hand hebben. Mogelijk dat wanneer we het zouden gaan toepassen dat dit erbij komt kijken. Maar jehebt een heel goed punt te pakken.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 11:54:53
Ik vind het ook echt heel erg moeilijk. Dominiek is namelijk niet gemeen van aard. Het is een lief zachtaardig ventje met de gave om andere in een seconde te lezen en precies dat te zeggen of te doen wat de ander blij maakt. Vanaf baby af aan doet hij dat, wildvreemden in de winkel liep hij op af en wist altijd precies dat te zeggen om ze een glimlach op het gezicht te toveren. Met zijn favoriet nog altijd om op bejaarde vrouwtjes af te stappen ze bij de hand te pakken en te zeggen "Hallo ik ben Dominiek, ik ben twee jaar en ik ben mijn mama kwijt" en dan bewust de hele zoektocht te doen met zo'n bejaarde die dan helemaal blij was dat ze zo'n kindje had geholpen, en dan een minuut later pakt hij de volgende bejaarde "Hallo wilt u me helpen mijn mama zoeken?" ...

Alleen nu weet hij het ook andersom te gebruiken. Net dat te zeggen waardoor andere kinderen helemaal op de kast komen, en dan zelf de onschuld spelen. Als je tegen Valentijn zegt "je mag nooit meer uit een vliegtuig poepen" (ik roep maar wat raars) zal hij helemaal flippen, want hij mag NOOIT MEER iets doen!! Dan word Valentijn boos en slaat Dominiek, en dan krijgen we weer "mamaaaaaa Valentijn slaat mij!!" . Gek word ik er van. Valentijn mag niet slaan, maar D weet precies net zo'n knop te drukken en zich dan helemaal onschuldig te voelen "Ja maar ik zei dat hij nooit meer uit een vliegtuig mag poepen, maar je mag toch sowieso niet uit een vliegtuig poepen?" 
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Heleenmv2  schreef op: 12-03-2014 11:59:04

Besef me nu dat ik hier weinig ervaring mee heb. Hier heeft de time-out met nagesprekje namelijk altijd best goed geholpen. 
Voor hele specifieke problemen (oudste die met 8 jaar nog tig keer zijn bed uit kwam 's nachts en jongste die veel te lang over ontbijt deed) hebben we wel succesvol met beloningssysteem gewerkt.
Sticker plakken als het gelukt is en laten kiezen of ze bij 5 stickers inwisselen of bij 10, 15, 20 of 25. Doorsparen leverde grotere beloning op. Wij wilden geen cadeautjes, maar inderdaad dingen extra tijd en aandacht dingen als samen stukje fietsen, uurtje langer opblijven.
Niet gelukt? Daar hebben we het niet over. Volgende dag nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Ik zou niet eerst punten toekennen en die later weer afpakken bij negatief gedrag!

Wat ik wel eens gedaan heb als straf is 'vandaag niet meer op de trampoline' en 'zonder voorlezen naar bed'
Niet vaak hoeven doen en ik denk dat zulke dingen ook eigenlijk alleen werken als het niet te vaak voorkomt...

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Boterbloem  schreef op: 12-03-2014 11:59:37

Oooh dat is heel herkenbaar van hier en bij een vriendin, dat stukje tussen broer en zus is ook een stukje karakter met leeftijd, verschrikkelijk irritant vind ik het.
Soms stuur ik ze beide naar hun kamer. Geen straf, ze mogen er gewoon spelen maar dan geef ik ook aan dat ik geen zin heb in het geruzie te zitten dus als ze niet normaal kunnen doen mogen ze vertrekken om alleen te spelen op hun kamer. De vorige vakantie hebben ze voor 1 uur 's ochtends een 2,5 uur op hun kamer gezeten, bij elke keer direct weer naar boven, ajuuuus!


Ze weten ook dat het geen straf is, maar puur dati k het niet hoef te horen en boven mogen ze dan niet bij elkaar. Ze mogen gewoon spelen op hun kamer (ben ook geen straftype, ook van de consequenties zeg maar).

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Heleenmv2  schreef op: 12-03-2014 12:01:59

Quote Boterbloem:
Heleen, mooie aanvulling! Ik heb een heel korte uitleg erover gekregen, even als idee wat we achter de hand hebben. Mogelijk dat wanneer we het zouden gaan toepassen dat dit erbij komt kijken. Maar jehebt een heel goed punt te pakken.



  Er is een hoop info over te vinden en echt de moeite om er even in te duiken tegen die tijd.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Bepje  schreef op: 12-03-2014 12:07:19
Ik vind deze leeftijd heel lastig, hier is het ook niet luisteren, negeren, rare dingen doen. Het is een soort losmaak e ik beslis zelf wel fase. Op de trap zitten doen we dan wel eens, daar heb je niets. Het is ook vaak in combinate met andere kinderen dus als dat nog lang doorgaat dan mag er met die kinderen dan een tijdje niet gespeeld worden.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Martine  schreef op: 12-03-2014 12:53:57

Melissa,


Voor het omgaan met Valentijn vind ik de oplossing van Boterbloem niet zo raar. Ga dan maar alleen boven spelen. Ook al is dat geen straf, Valentijn heeft dan geen last van Dominiek en andersom.

Over kleuter stompen op school... hoe moeilijk het ook is. Ik zou met hem blijven praten. Dat hij de schuld niet op zich mag nemen en dat hij beslist niet mag stompen. Maar straf geven voor iets waar jij niet bij was, voor iets wat op school is gebeurd dat vind ik niet terecht. Laat de juffen dat op school oppakken. Ben je het niet eens met de aanpak van de juf, praat met hen...

 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Anna28  schreef op: 12-03-2014 13:10:51
Ik zag in het tv programma van eerste hulp bij opvoeden een goede tip: nadenken op een stoel en daarbij ligt een schriftje. Je schrijft in dat schriftje precies wat er fout ging en wat je een volgende keer anders moet doen. Nadat de bel gaat (1 minuut voor elk levensjaar) ga je dit bespreken met je moeder/vader. 

Maar het is lastig hoor als hij zichzelf zo goed vermaakt met alles in zn hoofd. Ik moest vroeger strafregels schrijven thuis, dat vond ik vreselijk. Of vroeg naar bed een week lang. Nuttige dingen doen: afwassen, was vouwen, schoenen poetsen, klusjes in huis. Aan de zijlijn zitten: plaag jij je broertje? Ga maar een tijdje aan de zijlijn zitten, op een stoel tegen een muur. En stil zijn. Dat hij zichzelf in zijn hoofd dan gaat vermaken kun je toch niet tegenhouden, maar je punt is dan in elk geval duidelijk. Jongens die plagen moeten maar even nadenken. 
Maar lastig is het wel lijkt me.... 
Ik zit momenteel met een 2.5 jarige die gewoon per definitie niet blijft zitten op zijn nadenkplek. Die blijft de strijd aangaan al zet ik hem honderd keer op zijn plekje terug. Die bijt zich vast en gaat oneindig door in zijn driftbui dan. 

Een beloonsysteem is altijd goed, maar ik zou het inderdaad niet snel doen voor 'normaal' gedrag. Geen zand gooien is normaal, daar hoef je niet voor beloond te worden. Een compliment: je hebt je goed gedragen vandaag knul! is altijd goed natuurlijk. Maar zoiets met die legosteentjes of punten ofzo, dan kun je er ook punten afhalen bij slecht gedrag. Hij kan dan punten verdienen door goed gedrag te vertonen. 
Succes! 
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
K  schreef op: 12-03-2014 13:11:08
Mijn jongste weet precies op alle knoppen bij mijn oudste te drukken. Als jong kind was dat schattig en bijdehand, nu hij bijna 8 is wordt het hondsbrutaal wanneer hij opmerkingen maakt tegen volwassenen en gewoonweg irritant tegen zijn broer. 
Het is bij hem een combinatie van mimiek, gevat/ adrem zijn en een perfect gevoel voor timing. 

Aangezien het een slim ventje is, dachten we in eerste instantie dat het met opzet was. 
Inmiddels weten we dat dit niet het geval is. Hij is bijna 8 en is zich nog niet op voorhand bewust van het effect van zijn gedrag. Achteraf heeft hij wel vaak door dat hij iets teweeg brengt en kan dat dan ook goed lezen bij de ander. Maar vooraf andere keuzes maken is heel moeilijk nog. 

Na veel streng toespreken en boos worden, broers uit elkaar halen, etc hebben we een aantal keren met hem goed gesproken. Hij begrijpt ons als we zeggen dat zijn gedrag niet door de beugel kan, maar kan het niet snel genoeg bijsturen. Merkt pas achteraf dat het mis ging En vindt dat de ene keer erg grappig, maar soms ook helemaal niet.
We hebben dan ook afgesproken nu dat we een signaal zinnetje ("je doet het weer") hebben, zodat wanneer het mis dreigt te gaan, wij dit woord zeggen en hij dan weet dat hij moet bijsturen. Op deze manier heeft hij de keuze: gaat hij door, dan is de consequentie (bijv. Een duw van broer) voor hem. En wordt de oudste ook niet gestraft. Stuurt hij bij, dan wordt hij uitvoerig gecomplimenteerd. 
We merken dat deze manier van feedback geven, spiegel voorhoude.  Een goed effect heeft. Maar het is wel een kwestie van lange adem..... 

Succes, misschien heb je hier iets aan?
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Ans Mv J.k.d  schreef op: 12-03-2014 13:12:33
eens met Martine school problemen dienen het best opgelost te worden op school zelf. Dan zou ik goede afspraken maken met school hierom. Kleuters stompen zou ik hem op de kleuterschool zijn excuus laten aanbieden en hem iets liefs laten bedenken voor die kleuter wat hij dan moet doen. Ik zou voor elk negatief gedrag hem iets positiefs laten uitvoeren.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Jolijn  schreef op: 12-03-2014 13:13:12
ik zou gewoon niet straffen, maar meer begeleiden. Het klinkt alsof hij een goed ontwikkeld geweten heeft, dus waarschijnlijk heeft hij er genoeg aan als je hem steeds blijft wijzen op wat dingen met een ander doen, en of dat zijn bedoeling was.
En voor ruziemaken met broertje/zusje is uit elkaar houden voldoende.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 13:16:43
Net met de juf gesproken en we gaan dat legoblokje systeem doen. Hij is trouwens erg boos nu, want hij vind dat hem geen blaam treft ... moeilijk dit hoor.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Anna28  schreef op: 12-03-2014 13:18:16
Als hij vindt dat hem geen blaam treft kan hij dat bewijzen met de blokjes Dan verdiend hij mooi veel blokjes en dus leuke dingen doen, lijkt me een prima motivatie voor hem  

Succes ermee!
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Melissa  schreef op: 12-03-2014 13:25:06
Nu komt hij ermee dat hij vanmorgen door een moeder was aangesproken dat dit allemaal zijn schuld was. Hij wilde wat tegen zijn vriendje zeggen en toen sprong de moeder ertussen en zei tegen hem "Jij hoeft niets tegen .... te zeggen, het is jouw schuld dat ... mee doet met pesten dus blijf maar even uit zijn buurt" 
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Annie  schreef op: 12-03-2014 13:44:05

Quote Melissa:
Nu komt hij ermee dat hij vanmorgen door een moeder was aangesproken dat dit allemaal zijn schuld was. Hij wilde wat tegen zijn vriendje zeggen en toen sprong de moeder ertussen en zei tegen hem "Jij hoeft niets tegen .... te zeggen, het is jouw schuld dat ... mee doet met pesten dus blijf maar even uit zijn buurt" 



Tja ik begrijp die moeder wel. Als je 9 van de 10 keer de aanstichter bent en ze pakken je dan net die ene keer dan is dat erg naar en vervel;end maar wel een gevolg van je eigen gedrag.
 
Quote
RE: wat voor straf voor een 8 jarige?
Suus  schreef op: 12-03-2014 13:49:00
Hoe voelt hij zich daaronder? Misschien is dat voor hem "straf" voor zijn gedrag? Consequentie aanvaarden dys?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op wat voor straf voor een 8 jarige?
Naam
Bericht