Menu
 

Topic:

stage lopen/afspraken niet nakomen

Caatje  schreef op: 27-02-2014 09:39:50
Laat ik voorop stellen dat ik weinig tot geen ervaring heb met deze leeftijdsgroep. Onze kinderen zijn 9 en 6, dus het is bij ons nog niet aan de orde. Maar ik ben benieuwd hoe jullie, als ouders, hierop zouden reageren.

Ik doe vrijwilligerswerk in een buurthuis. Daar regel ik voornamelijk de kinderactiviteiten. Voor deze vakantie heb ik een knutsel-, filmmiddag en kinderbingo geprogrammeerd. Een paar weken terug kreeg ik een mailtje van onze coordinatrice waarin stond dat ze 2 stagiaires had die een maatschappelijke stage bij ons lopen. Ze wilde ze ook inzetten voor de kinderactiviteiten. Er volgde een mailtje van de stagiaires dat ze konden en wilden helpen bij de kinderactiviteiten.
Gister was de knutselmiddag en de stagiaires waren er om te helpen, hartstikke fijn. Ik wilde met ze afspreken hoe laat ze er vandaag voor de film moesten zijn. Maar de één wist niet zeker of ze kwam en de ander ook niet, het werd allemaal een beetje vaag. Ik heb het maar zo gelaten. Even later vroegen ze naar vrijdag, of ik dan wel genoeg mensen had, want ze wisten niet zeker of ze konden komen.
En gisteravond kreeg ik dus een mailtje dat ze beide dagen niet komen, want ze gaan leuke dingen doen, omdat het vakantie is.

Dat ze iets leuks willen doen, omdat het vakantie is, snap ik best, want het zijn jonge meiden (gok een jaar of 15/16). Maar dan moet je je van te voren ook niet vastleggen aan iets. Ik kan me niet voorstellen dat mijn ouders vroeger tegen mij gezegd zouden hebben 'Zeg maar lekker af, ga maar wat leuks doen'. Bij ons gold altijd afspraak is afspraak. Is dat tegenwoordig zoveel anders? Ben ik te streng? Of zijn mijn verwachtingen te hoog?
 
Quote
Navigatie
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Jolanda1974  schreef op: 27-02-2014 09:46:32
Ik ben het helemaal met je eens.. Maar weet ook niet hoe het nu gaat en geregeld is. Contact opnemen met school gaat natuurlijk ook niet.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Made  schreef op: 27-02-2014 09:50:26
Neehoor vind dat je gelijk hebt. Het valt mij ook erg op dat ze de afspraken niet echt nauw nemen tegenwoordig (bij veel dan, niet allemaal).
Ik kon vroeger mooi heengaan van mn ouders. Ondanks dat ik best rebels was op die leeftijd, kwam ik zulke afspraken wel na
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Angelique  schreef op: 27-02-2014 09:51:13
als van te voren afgesproken is dat ze komen dan moeten ze komen
ook als stagair heb je verplichtingen
echter is het ook belnagrijk dat je als begeleider standvastig bent als ze vragen hoe en wat en jullie blijven alle vaag is niet handig

komt er een vraag hebben jullie mensen genoeg ?
u nou ja wel maar we hebben een afspraak dus jullie komen zo niet dan word er aantekening van gemaakt en kost je punten klaar
want zo akn je ook niet met je toekomstige wergever omgaan
ben zelf als stagaire begonnen ook op buurthuis kinderwerk en uiteindlijk was ik samen met 2 andere hoofd kinderafdeling binnen buurthuis heb heel wat jaartjes kinderwerk gedaan en vakntie weken enz georganiseerd was super leuk altijd
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Lind@  schreef op: 27-02-2014 09:51:39
ik ben moeder van  dochter van bijna 18 en hier geld de regel afspraak is afspraak !!! plus dat deze dames afzeggen voor de maatschappelijke stage is NOT DONE puur ze moeten hem volgen omdat ze anders geen examen mogen doen , dus ze snijden zichzelf in de vingers ... jij /jullie moeten een stage verslag schrijven dus ik zou dit er wel in zetten ze hebben de stage niet afgerond hun pech !!! ik vind het wel  sneu voor jou en de kids
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 27-02-2014 09:57:30
Nou, er is van beide kanten iets over te zeggen. Ze zijn namelijk niet verplicht om in schoolvakanties te komen dus daar kan je ze niet op aanrekenen. Misschien hoorden ze van anderen dat ze in de vakantie niet stage hoefden te lopen en dachten ze dan gaan wij ook liever leuke dingen doen.
Ach, ik zou er de eerstvolgende keer dat ze er zijn wel over beginnen, dat je iig uitlegt hoe het voor jou is dat ze ineens niet kwamen en dat je samen afspraken gaat maken. Maar dit alleen omdat ze 15/16 zijn, bij iemand van bijv 19 ligt dat natuurlijk wel weer anders.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Onsjanneke  schreef op: 27-02-2014 10:00:16
Ik zou even contact opnemen met de coordinatrice. Die heeft ws de afspraken met de meiden en school gemaakt over hoeveel uren ze moeten komen en wat de taken zijn. Want als ik het goed begrijp is het kinderwerk er ook later bijgekomen...en dus misschien iets extra's?

Maar dan nog...als je hebt afgesproken om te helpen, zelfs al is het vrijwillig, dan hoor je gewoon te komen.

ik merk het ook dat jongeren daar veel makkelijker in worden. Ik heb op mijn werk ook regelmatig stagaires (en dan hebben we het over MBO en HBO niveau) en die nemen het ook niet altijd even nauw. Reken maar dat ze daar niet mee wegkomen.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Caatje  schreef op: 27-02-2014 10:10:06
Angelique, ik ben hun begeleider niet. Dat is onze coordinatrice. En zij heeft met hen de afspraak gemaakt dat ze alle drie de middagen komen helpen. Ik voel me niet geroepen om ze op hun verantwoordelijkheden te wijzen, dat mag hun begeleider doen.
Wat dat 'vage' betreft, dat kwam meer van hun kant; de redenen waarom ze niet konden waren nogal vaag.
Ik heb de mail trouwens beantwoord en daarin ook gezegd dat ik hun mailtje naar hun begeleider stuur, zodat zij de uren niet als 'gewerkt' telt.
Wat leuk dat je ook stage hebt gelopen in een buurthuis en kinderwerk hebt gedaan! Heb je nog leuke ideetjes voor me? Ben altijd op zoek naar iets nieuws.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Anmv3  schreef op: 27-02-2014 10:15:02

Zeker als de afspraak voor 3 middagen is gemaakt vind ik dit niet kunnen.
Ook al is het in de vakantie, de afspraak is vast in overleg met de meiden gemaakt.
Dan hadden ze dat van te voren moeten bedenken toch ?

Denk dat ze hier nog wel wat van zullen horen..

 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Lind@  schreef op: 27-02-2014 10:15:04
nee het ligt niet anders of je bijna 19 of 15/16 bent ook mijn dochter moest maatschappelijke stage lopen toen ze 15/16 was das nl verplicht tegenwoordig omdat ze anders geen examen mogen doen en deze stage moeten ze dus buiten schooluren doen dus in het weekeind/vakantie dit wordt met school overlegt met de gene die hun begeleid voor het examen (deze stage lopen ze vaak in het 3e jaar maar telt voor hun examen ) geen maatschappelijke stage of niet goed afgerond betekend geen examen ... dochterlief had ieand in de klas die dit aan de hand heeft gehad ... mijn dochter heeft deze stage ook gedaan in haar vakantie die heeft een week stage gelopen op het ggz en gewoon van smorgens 8 tot smiddags 4 en geen haar op haar hoofd die ook maar dacht aan leuke dngen doen in de vakantie , zo is ze ook niet opgevoed , je maakt afspraken en daar hou je je aan klaar zo werkt het nl in de grote mensen wereld , ze zijn 15/16 of ouder en willen ook als groot behandelt worden dan moeten ze zich daar ook naar gedragen
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Caatje  schreef op: 27-02-2014 10:16:18
Nina, ik kan me best voorstellen dat als je van klasgenoten hoort dat je niet hoeft stage te lopen in de vakantie dat je dan zelf ook niet wil. Maar dan geef je dat toch aan bij je begeleider? Hun begeleider was er gister heel eventjes, dus zelfs toen hadden ze het nog kunnen zeggen.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Lind@  schreef op: 27-02-2014 10:17:47
of ik ben zo,n strenge moeder dat kan natuurlijk ook hahaha

 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Joanna  schreef op: 27-02-2014 13:00:37
Dit lijkt me gewoon een gevalletje afspraak is afspraak. Als ze dit zo afgesproken hebben gewoon mailen dat ze moeten komen en klaar. Dreig dat je anders met de schoon in overleg moet. Als ze dan echt vrij hebben dan komen ze niet maar als ze onraad ruiken dan staan ze zo voor de deur hoor
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Caatje  schreef op: 27-02-2014 13:12:09
Ik heb verder geen reactie op m'n mailtje gehad, dus ik ga er niet vanuit dat ze er zijn.
Ik neem aan dat hun begeleider er wel iets mee doet.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Joanna  schreef op: 27-02-2014 13:15:26
ja dat lijkt me logisch succes er mee in ieder geval!
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Annie  schreef op: 27-02-2014 13:15:50
Ik zie een stage ook als gelegenheid om ervaring op te doen in het aanleren van een goede werkhouding. Dus afspraak=afspraak. Maar ik vraag me wel af in hoeverre deze afspraak echt afspraak was. Het zijn nog jonge meiden en dan is duidelijkheid heel belangrijk. Ik zou gezegd hebben dat ik wel op ze gerekend heb en de kinderen ook. Maar dat het voor hun ook vakantie is en ik ze wel tegemoet wil komen dat de ene donderdag komt en de ander vrijdag. Dat dan gelijk wel goed vastleggen.

Als ouder zou ik er niet zo veel mee doen. Tegen de tijd dat mijn kind 15/16 is en stage loopt of een baantje heeft dan zal ik ze aansporen te gaan. Maar gaan ze niet dan ga ik daar verder niet continu tussen zitten maar zijn de gevolgen ook voor hunzelf. Vaak is 1x op de bek gaan effectiever.

 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
S@ssefr@s  schreef op: 27-02-2014 13:55:04
Dit is geen echte stage, maar maatschappelijke stage. Niet zozeer werkervaring opdoen, maar verplicht vrijwilligerswerk doen. Dat moeten ze 30 uur in 1 schooljaar doen en ze mogen zelf weten waar en wanneer. Dat moet sowieso buiten schooltijd en eventueel in de vakanties, maar dat moeten de leerlingen zelf afspreken en indelen. De uren worden afgetekend en na 30 uur zit het er in principe op, tenzij ze zelf nog langer door willen. Ik vind zelf dat als je een afspraak maakt voor een bepaalde dag, dat je dan gewoon moet komen. Maar als ze op tijd aangeven een bepaalde dag niet te kunnen/willen, zit er geen verplichting aan. Als ik hun was was ik wel gekomen, want in de vakantie kan je mooi wat uurtjes maken en ben je sneller van de stage af.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Angelique  schreef op: 27-02-2014 13:55:16

Quote Caatje:
Angelique, ik ben hun begeleider niet. Dat is onze coordinatrice. En zij heeft met hen de afspraak gemaakt dat ze alle drie de middagen komen helpen. Ik voel me niet geroepen om ze op hun verantwoordelijkheden te wijzen, dat mag hun begeleider doen.
Wat dat 'vage' betreft, dat kwam meer van hun kant; de redenen waarom ze niet konden waren nogal vaag.
Ik heb de mail trouwens beantwoord en daarin ook gezegd dat ik hun mailtje naar hun begeleider stuur, zodat zij de uren niet als 'gewerkt' telt.
Wat leuk dat je ook stage hebt gelopen in een buurthuis en kinderwerk hebt gedaan! Heb je nog leuke ideetjes voor me? Ben altijd op zoek naar iets nieuws.




was ook niet speciefiek voor jou bedoled mee rin algemeen dat beide duidelijke afspraken meoten maken
en ja stage in vakntie is vrijwillig maar als je een afspraak hebt heb je een afspraak
kom je er later achter dat eigenlijk toch niet zou willen dan zul je er eerlijk oevr moeten zijn kijken of je nieuwe afspraken kan maken
ben gewoon streng bij je toekomstige baas hoef je ook neit met die dingen aan te komen en daar is een stage wel voorbereiding van of je nu 15 of 19 bent

heb zeker 4 jaar in zelfde buurthuis gedraaid ben daarna zwemonderwijs gaan doen en moest stoppen maar was zoo leuk en zon leuk team
we hebben echt heeel veel dingen gedaan organiseerde elk jaar zomer kindervakntie week met een overnachting
en alke anere vakntie wel paar dagen dingen en dan elke woensdag middag knutsel middag een sper maand kinderdisco in themas vaak
we hebben zon ontiegelijk veeel gedaan en kan er wel hoop van opnoemen als ik heeel die graaf dus als je greichte dingen wilt dan kan ik is kijken wat me te binnen schiet
ooo wij haddn trouwens ook kinderkookcafe zoooo gaaf
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Sammy  schreef op: 27-02-2014 14:06:40
Maatschappelijke stage moet buiten de schooluren gedaan worden, dus ja dat kan ook tijdens de vakantie!
Ze moeten in totaal 30 uur maatschappelijke stage lopen.

Mijn dochter (14) moet dit jaar maatschappelijke stage lopen en heeft meerdere stageklussen aangenomen. Ze loopt stage op haar oude basisschool, ze heeft een avond geholpen bij een vrijwilligers evenement en ze gaat tijdens de avondvierdaagse helpen. Met deze mensen heeft ze afspraken gemaakt en deze staan ook zwart op wit. Zo weet zij (en wij als ouders) welke afspraken er gemaakt zijn, de cooordinator en ook de school. Mijn dochter komt ruim over haar uren heen nu, maar dat vind ze niet zo erg. Ze geeft zelf aan dat ze het erg leuk vind om te doen, zo kan het dus ook

Neem aan dat die meiden die bij jou stage lopen ook een soort van contract hebben waarop de afspraken staan die ze gemaakt hebben. Ik ben zo dat een gemakate afspraak staat en je die niet ineens af kan gaan zeggen omdat je lekker vakantie wil vieren. Ik snap ze wel... maar dan hadden ze een andere stageplek moeten zoeken. Nu wordt er op hun gerekend.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Caatje  schreef op: 28-02-2014 13:14:27
Ze komen vandaag toch helpen.
 
Quote
RE: stage lopen/afspraken niet nakomen
Anne Mv 3  schreef op: 28-02-2014 13:36:57
Fijn dat ze toch komen helpen!
Ik werk ook regelmatig met jongeren (óók die hun maatschappelijke stage doen), en het is wel een herkenbaar verhaal.
Ze bedoelen het (meestal) niet vervelend , maar ze kijken vaak echt niet verder dan hun eigen belangen/agenda.
Als begeleider/volwassene moet je echt duidelijk zijn wat je verwacht én hen houden aan de afspraken en dan heb je echt enorm veel plezier met hen!
 
Quote
Navigatie


Reageren op stage lopen/afspraken niet nakomen
Naam
Bericht