Menu
 

Topic:

diabetes en rijbewijs verlengen

Mama2  schreef op: 08-02-2014 18:23:04
Toch de vraag even hier stellen, wie weet hoe het zit met je rijbewijs verlengen en je intussen diabetes hebt gekregen ????

Kom er op internet niet zo uit, de 1 zegt je moet een eigen verklaring invullen en opsturen naar Cbr en dat moet 4 tot 6 maanden voor verlopen rijbewijs ( tja red ik al niet meer ).

Maar er staat ook op internet als je je rijbewijs al hebt dat het dan weer niet verplicht is .....ik weet het nu dus even niet meer en mijn rijbewijs is 26 maart verlopen en ik kan echt niet zonder auto nu ivm alle afspraken die ik heb van de jongens.


Iemand hier bekend mee ????
 
Quote
Navigatie
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Mama_anja  schreef op: 08-02-2014 18:31:04
een eigenverklaring halen bij het gemeente huis op sturen naar een specialist mag niet de eigen zijn 
daarna naar het cbr  en wachten maar

wel op tijd aan vragen kan behoorlijk lang duren 
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Marjolein852  schreef op: 08-02-2014 20:20:04
Ik zou zo snel mogelijke een eigen verklaring halen bij de gemeente; invullen en opsturen naar het CBR. 

Ik heb het ook gedaan (MS) en kreeg binnen 2 weken (? kan ook korter zijn geweest) dat ik naar een neuroloog moest. Idd niet mijn eigen.

Hou er rekening mee, dat als je blijft rijden terwijl je had kunnen weten dat het niet mocht (en dat geef je nu al aan) dat je verzekering eventuele brokken niet vergoed.. Lijkt mij het risico niet waard..

Denk dat je misschien wordt door verwezen naar een arts (bij wat voor arts ga je naar toe voor suikerziekte? internist?), die doet een onderzoekje en geeft een advies. 

Succes!


 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Mama2  schreef op: 08-02-2014 20:27:55
Er staat nergens dat je dan niet mag rijden hoor, er staat dat als je al een rijbewijs hebt dat het dan niet verplicht is en als je voor het eerst je rijbewijs haalt dat je het dan wel verplicht bent te melden.

en op een andere site staat weer dat je het wel moet melden......

dus 2 verschillende site' s en 2 verschillende antwoorden, daarom ook de vraag hier wie er mee bekent is.

en loop nu nog bij huisarts en diabetes verpleegkundige , heb 28 februari 1e afspraak bij internist over eventueel een insuline pomp.

en over iets van 5 a 6 weken is mijn rijbewijs verlopen pppffff

 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Mama2  schreef op: 08-02-2014 20:35:00
Euhhhh nee sis , ben blij dat je het zegt niet geweten dat dat moest.
Ga maandag gelijk ff tussenpersoon bellen.

Thanx.
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Marjolein852  schreef op: 08-02-2014 20:47:21
Klopt; gewoon verlengen en wel de verzekering op de hoogte brengen. Verder zou ik maandag het CBR even bellen..

 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Ster  schreef op: 08-02-2014 21:05:51
Je bent idd niet verplicht om het te melden. Maar mocht er onderweg iets gebeuren, wat een gevolg is van je diabetes, ben je wel strafbaar. Het valt dan namelijk onder artikel 5. Gevaarlijk rijgedrag.

Het verstandigste is om zo snel mogelijk een eigenverklaring in te vullen, kan geloof ik tegenwoordig ook digitaal via het CBR. Een keuring aan te vragen via een huisarts, mag tegenwoordig wel je eigen zijn. Weet niet of je onlangs nog bij je oogarts geweest is, want die moet ook een formulier invullen. Dat mag namelijk niet langer geleden zijn dan een half jaar. En wordt tegenwoordig standaard gevraaagd door het CBR.

Het CBR kan heel snel heel snel zijn, maar kan ook een aantal maanden duren. Daarom geef ik je nu alvast bovenstaande tips, en stuur die meteen mee met de EV. Dan heb je kans dat het heel snel gaat.

Weet niet of je de verzekering op de hoogte hebt gesteld, maar is ook verstandig dat die het weten.

Verlening van het rijbewijs is voor de duur van 5 jaar. Dan mag je weer opnieuw.

Ik heb afgelopen mei mijn motorrijbewijs gehaald, terwijl mijn rijbewijs voor de auto nog gewoon geldig was. Maar ook toen moest ik de hele rij weer af. Dus was al 150 euro lichter voor ik een examen kon aanvragen, want moest eerst de goedkeuring van het CBR hebben. Eerder kon het niet worden aangevraagd, vanwege een blokkade in het systeem. Het is tegenwoordig te belachelijk voor woorden. Maar het is niet anders je zult het er mee moeten doen.

Succes met verlengen en doe het zo snel mogelijk en wees zo verstandig om het gewoon te melden. Doe je het niet en er gebeurd wat, dan ben je veel verder van huis.
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Jolanda1974  schreef op: 08-02-2014 21:47:15
Natuurlijk moet je het melden, zeker bij je verzekering. Wat als je een hypo krijgt tijdens autorijden en een ongeluk veroorzaakt? En het CBR en je verzekering zijn  niet op de hoogte dan is de aanwezig dat ze de schade niet vergoeden.
Zou maandag even bellen met de gemeente, je verzekering en het CBR. Zij kunnen je precies vertellen welke stappen je moet ondernemen.

Mijn vader heeft zijn rijbewijs beroepsmatig nodig en moet elke 2 jaar gekeurd worden. Mag niet door een eigen arts maar door het CBR aangewezen persoon. De keuring moet ie zelf betalen.
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Ster  schreef op: 08-02-2014 21:56:08
beroepsmatig is idd weer een ander verhaal. Maar zoals ik zei, heb het afgelopen jaar weer de ronde gedaan, vandaar bovenstaande tips, omdat ze maandag direct actie moet ondernemen, dan heeft ze nog een kleine kans dat het op tijd is
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Harleysmama  schreef op: 09-02-2014 06:53:48
Rijbewijs halen of verlengen Heeft u diabetes en wilt u een nieuw rijbewijs halen of een bestaand rijbewijs verlengen? U krijgt dan te maken met kosten, keuringen en regelgeving.
Als u uw eerste rijbewijs wilt halen, bent u verplicht te melden dat u diabetes heeft. Als u uw rijbewijs al in uw bezit heeft als u diabetes krijgt dan is er geen wettelijke plicht om dit te melden aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit is ook niet nodig als u uw bestaande rijbewijs verlengt, maar het CBR vindt wel dat u moreel verplicht bent dit te doen.

Bij de verlengingsprocedure krijgt u te maken met de gemeente, het CBR, keuringsartsen en medisch specialisten. Bij elke stap hoort een formulier, een wachttijd en doorlooptijd. Begin op tijd, want dit kan wel vier tot zes maanden duren. Rijbewijs halen of verlengen (rijbewijs A, B en BE) Het CBR bepaalt of uw rijbewijs verlengd wordt. Voor het verlengen van uw rijbewijs dient u een aantal stappen te volgen. •Koop een Eigen Verklaring bij het gemeentehuis, rijschool of het CBR en vul deze in. Sinds begin 2013 kunnen alle klanten van het CBR ook online een Eigen Verklaring verkrijgen. Het gaat via Mijn CBR waar u kunt inloggen met uw DigiD. Mensen met diabetes zullen minimaal een vraag met 'ja' beantwoorden. •Vraag uw huisarts of een andere arts om een Geneeskundig verslag naar aanleiding van een rijbewijskeuring. •Stuur de Eigen verklaring plus het Geneeskundig verslag naar het CBR. •Is de informatie volgens het CBR volledig en goedgekeurd, dan krijgt u uw rijbewijs voor maximaal vijf jaar. Als de medisch adviseur van het CBR meer gegevens nodig heeft, kan hij een nader onderzoek en advies vragen. Daarvoor wordt u verwezen naar een medisch specialist, zoals een oogarts, internist of neuroloog.

Je hebt dus geen wettelijke, maar wel een morele verplichting. Ik zou dus niet het risico nemen en de bovenstaande stappen wel doen. Want je hebt nog relatief kort diabetes en stel voor je krijgt een hypo en veroorzaakt een ongeluk, dan kan het zijn dat de verzekering niks uitkeert en je alle kosten zelf mag betalen.
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Mafkees  schreef op: 09-02-2014 08:10:34
noooooit geweten dit!

zowel niet bij de verzekering als bij het CBR!

als ik erover na denk vind ik het wel logisch klinken. maar ook wel wat overtrokken.
ik denk bijv ook aan de kwaliteit van de ogen, maar ik neem aan dat je als suikerpatient onder controle staat bij de oogarts?

ik zal er eens naar kijken!
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Caatje  schreef op: 09-02-2014 09:40:10
MafKees, er zijn zat mensen die zich helemaal niet laten controleren.
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Ster  schreef op: 09-02-2014 15:36:30

Het CBR vraagt tegewoordig standaard een verklaring van de oogarts. Ben je recent nog bij de oogarts geweest, dus niet langer dan een half jaar geleden dan mag je dat verslag gebruiken. Is het langer geleden moet je dus opnieuw, kost ongeveer 50 euro. Bel evt. verschillende ziekenhuizen, want niet overal is de wachttijd even lang.

Inderdaad staan de meeste diabeten onder controle van de oogarts, het is verstandig maar niet verplicht. Ik heb zelf diabetes type 1, en ga trouw naar conroles en naar de oogarts. Maar ik werk met diabeten type 2, en je wilt niet weten hoe laks sommigen zijn. Zien het nut niet van controles ed. Dus ja snap het CBR ook wel weer. Maar dit soort mensen meld het vaak ook niet bij het CBR, dus of het er allemaal veiliger van wordt.....het is gewoon allemaal heel dubbel.


Het verstandigste is gewoon om het te melden. Het is niet alleen dat de verzekering niks uitkeerd als er wat gebeurd. Het is ook zoals ik al eerder zei dat je dan gepakt wordt op artikel 5. Gevaarlijk rijgedrag. Je rijbewijs wordt dan ingevorderd, en het CBR bepaald dan of en hoe je het rijbewijs weer terug gaat krijgen, met alle gevolgen en kosten van dien.

Dus wees gewoon verstandig en meld het gewoon, ok, het kost best veel geld het verlengen, maar je dekt jezelf ook in mocht er wat gebeuren. Bij mijn laatste rij examen kostte de keuringen in totaal 150 euro, en dan was ik nog niet eens bij de duurste artsen geweest. Daar zit ook heel veel prijsverschil in, net als bij de oogartsen. Je kunt het beste een rondje gaan bellen. Trouwens eigen arts mag tegenwoordig.

 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Spatje  schreef op: 09-02-2014 15:37:55
mijn vader is internationaal touringcar chauffeur en heeft diabetes, maar hoeft alleen maar ieder jaar op keuring voor zijn busrijbewijs, niet voor het gewone
 
Quote
RE: diabetes en rijbewijs verlengen
Ster  schreef op: 09-02-2014 21:58:15
spatje, denk dat ht gewone daar al bij inzit....beroepshauffeurs worden sowieso om de zoveel tijd gekeurd, en als ze de goedkeuring krijen, wordenalle rijbewijzen weer verlengd
 
Quote
Navigatie


Reageren op diabetes en rijbewijs verlengen
Naam
Bericht