Menu
 

Topic:

Twee keer cito-toets maken?

Mv5  schreef op: 23-01-2014 09:11:06

Hallo,
Mijn middelste dochter doet groep 8 dit jaar voor de tweede keer. Binnenkort is er natuurlijk weer de cito-toets. Nu vroeg ze een paar dagen geleden aan mij of ze die dit jaar weer moet maken. Ze heeft hem vorig jaar ook al gemaakt namelijk. Ik zei dat ik dat niet wist en dat ze dat maar aan de juf moest vragen, maar die is ziek, dus er is nu een invaljuf en die weet dat natuurlijk niet. Dus ik dacht dat iemand dat hier misschien weet.
Van de ene kant denk ik; ja, ze doet het jaar over, dus alle andere toetsen maakt ze ook opnieuw. Maar van de andere kant: wat moeten we met twee cito-scores? En stel dat die erg van elkaar verschillen? Wat doet een middelbare school dan? Het is absoluut niet mijn bedoeling om haar op een hoger niveau te krijgen. Vorig jaar was het advies vmbo-tl en dat blijft het ook. Vorig jaar had ze de cito-toets ook precies naar haar capaciteiten gemaakt. Van mij hoeft het dus niet per se nog een keer. Maar het zijn wel drie ochtenden school. Wat moet ze dan gaan doen als ze geen cito maakt? Ik kan haar moeilijk thuishouden. Krijg ik nog gezeik met de onderwijsinspectie ook en bovendien krijg je daar gepraat over in het dorp en kan ik me daarover gaan verantwoorden bij anderen, voordat ze er zelf hun eigen verhaal van maken.
Ik moet het er sowieso nog even met school over hebben, maar haar juf is naar verwachting volgende week weer beter, dus dat kan nu nog niet. Wat denken jullie?

 
Quote
Navigatie
RE: Twee keer cito-toets maken?
Pien  schreef op: 23-01-2014 09:14:09
Ik zou haar denk ik gewoon meelaten doen met de rest van de groep, ook voor het groepsgevoel. Ik zou wel met de juf bespreken dat de uitkomst niet uitmaakt voor haar, zij past bij vmbo-tl en daar gaat zij heen. 
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Caithy  schreef op: 23-01-2014 09:17:02
Ik zou het zeker laten doen. Ze heeft het schooljaar overgedaan en misschien sterker geworden op bepaalde vlakken, dan is het ook fijn voor haar om te weten dat ze vooruit is gegaan, ookal blijf je dezelfde richting.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Ano  schreef op: 23-01-2014 09:18:59
Sterker nog ze moet hem maken. Doubluren is geen reden om een kind buiten de cito te houden.... school mag haar er niet buiten houden. DE score is niet alleen voor je dochter van belang. Ook de inspectie wil het weten namelijk....
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Bepje  schreef op: 23-01-2014 09:55:48
Dit moet je in ieder gebal met de school bespreken maar ze doet groep 8 voor de 2e keer en ik denk dat dat dn ook inclusief de toets is. Voor haar maakt het niet uit als toch al vaststaat waar ze heen gaat dus kan ze het heel relaxt doen.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Vlindertjes  schreef op: 23-01-2014 09:57:13
Ik vraag me af waarom ze het jaar over doet, het lijkt mij toch omsterker/beter te worden? Dan zou ik dus wel de Cito doen want dan kun je ook het resultaat zien van het jaar over doen. Heeft het het gewenste effect gehad?
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Mama_loontje  schreef op: 23-01-2014 10:52:42
Ik denk ook dat ze het nog eens oven moet doen er is toch een reden geweest om goep 8 oven te doen.
Ook is het al bekend welke school ze straks heen gaat het is toch ook wel fijn om te weeten of dit jaar
toch zin heeft gehad dat zal ik denken dan
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Jen9  schreef op: 23-01-2014 11:11:47
Met Ano eens, ze moet ivm inspectie.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Anmv3  schreef op: 23-01-2014 13:46:57
Ik denk ook dat het zeker nog een keer moet doen.
Ben wel nieuwschierig waarom ze groep 8 twee keer doet, dat komt hier
namelijk nooit voor..
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Mikmvg  schreef op: 23-01-2014 16:51:49

Quote Caithy:
Ik zou het zeker laten doen. Ze heeft het schooljaar overgedaan en misschien sterker geworden op bepaalde vlakken, dan is het ook fijn voor haar om te weten dat ze vooruit is gegaan, ookal blijf je dezelfde richting.



dit dus!
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Meidenmama  schreef op: 23-01-2014 18:16:11
Ik ben ook benieuwd wArom ze groep 8 twee x doet. Helemaal met zo'n goede citoscore! Hier kan je groep 8 niet overdoen.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Mv5  schreef op: 23-01-2014 20:31:09

Mijn dochter doet groep 8 over omdat ze sociaal-emotioneel achterloopt en nog helemaal niet toe was aan de middelbare school. Ze is van augustus en had eigenlijk drie jaar moeten kleuteren, maar dat hebben we toen niet gedaan omdat ze dan daarna zes jaar lang bij haar zusje in de klas zat. Achteraf hadden we het beter wel kunnen doen, maar dat is te laat. Nu zitten ze dus voor een jaar wel samen en dat gaat eigenlijk ontzettend goed.
Andere toetsen maakt ze over het algemeen wel iets beter nu. Ze haalt nu op het randje havo-scores. Maar als ze de cito gewoon moet maken vind ik dat geen probleem hoor. Ze vroeg me dat en ik had geen idee. Ze doet gewoon haar best en kan lekker zonder stress kijken hoever ze is met de vakken.
Wat ik me wel nog afvraag: er zijn toch ook scholen die de cito helemaal niet doen? hoe zit dat dan met de inspectie?

 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Anon  schreef op: 24-01-2014 09:01:04
De scholen moeten hun opbrengsten aantonen. De meeste scholen doen dit met de CITO eindtoets en het leerlingvolgsysteem. De andere scholen gebruiken andere methodes, maar dit werkt wel lastiger...
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Pien  schreef op: 24-01-2014 09:39:58
Mv5 even een vraagje, is jouw dochter nu dit jaar sociaal emotioneel zo gegroeid dat zij nu wel klaar is voor de middelbare school? Hier speelt dat bij onze zoon nl ook. Sociaal emotioneel is hij er nog niet klaar voor maar zit wel in groep 8 met net 11 jaar. Op leergebied scoort hij havo/vwo. Blijven zitten kan dus niet vind school daar doet hij het te goed voor en zou hij zich gaan vervelen. Maar door zijn asperger loopt hij op sociaal gebied zeker een schooljaar achter op de rest. Hij moet zich volgend jaar dus maar gaan redden op de middelbare school. Nou ik heb daar zeer grote twijfels over. Helaas is hier in de buurt geen school die een brugjaar aanbieden ( soort groep 9 zeg maar) anders had ik hem daar heen laten gaan voor een jaar.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Mv5  schreef op: 24-01-2014 11:37:28
Mijn dochter heeft geen asperger of iets dergelijks. wel adhd. Ze is dus een jonge leerling en voelt/gedraagt zich jonger dan haar kalenderleeftijd. Speelt altijd met kinderen die jonger zijn en zag zichzelf nog helemaal niet rondlopen op de middelbare school. Ze vond het dus zelf ook wel fijn om nog een jaar groep 8 te doen. Ze verveelt zich niet hoor. Ze hoort er in de klas gewoon bij. Groep 9 bestaat hier in de buurt ook niet, daarom dat ze groep 8 dan gewoon twee keer doet. Dat vonden school en ik beter dan vastlopen op de middelbare en vervolgens naar een niveau gaan waar ze niet thuishoort. Ik merk nu aan haar dat ze er veel meer aan toe is en nu heeft ze er ook wel zin in. Vorig jaar had ze echt zoiets van; hmm, de middelbare, moet dat echt nu al?
Maar doubleren in groep acht is inderdaad niet heel normaal. Heb dan ook de nodige vragen gekregen van andere ouders die deze beslissing niet allemaal konden waarderen.
 
Quote
RE: Twee keer cito-toets maken?
Pien  schreef op: 24-01-2014 16:52:06
Mijn zoon zal zich ws wel gaan vervelen omdat hij nu al op havo/vwo zit als allerjongste leerling van zijn groep. Echter hij is ook jong in gedrag. Mijn bijna 9 jarige dochter is bijvoorbeeld al zelfstandiger dan hij is. Hij laat het zich allemaal nog "aanleunen" en vind alles best. Gelukkig hebben we wel hulp in huis dus we werken er hard aan met zijn allen om zijn achterstand in te halen voor dat het september is.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Twee keer cito-toets maken?
Naam
Bericht