Menu
 

Topic:

Jeugdpsychiater in 6 dagen

Mama2  schreef op: 08-01-2014 16:22:38
De waanzin: ruim vierhonderd gemeenteambtenaren, verspreid over heel Nederland, krijgen komend jaar een basiscursus jeugdpsychiatrie. Na deze zesdaagse cursus is het hun taak te beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben of niet. Iets wat nu nog is voorbehouden aan deskundigen die hiervoor jaren hebben gestudeerd. Ik verzin dit niet.

Waarom deze stoomcursus? Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg in werking. Vanaf die datum zijn gemeenten zelf financieel verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. Aan de ruim vierhonderd overheidsdienaren dus de taak de kosten zo laag mogelijk te houden. Het gevolg? Recht op jeugdzorg wordt een gunst, van een ambtenaar. Mits de gemeentelijke budgetten het toelaten natuurlijk. Geen onafhankelijke, objectieve beslissingen meer van gekwalificeerde professionals. Voortaan is het een gemeenteambtenaar die beslist of uw kind wordt doorverwezen naar een jeugdpsychiater. Want stoomcursus van zes dagen, dus deskundig. Oh, die bestuurlijke arrogantie! Alle macht aan de incapabelen, want we weten allemaal hoe ambtenaren zijn wanneer ze macht ruiken: "Ja mevrouw, dat kan wel zo zijn dat uw zoontje elke dag zijn hoofd kapot bonkt tegen de deurpost, maar heeft u al eens Sinaspril geprobeerd? Een vertrouwde kinderpijnstiller hoor. Wacht, dan pak ik de cursusmap erbij. Kijk, hier staat het: Sinaspril kauwtabletten, bij voorkeur de frisse pepermuntsmaak. Bent u voor iets meer dan drie euro klaar. Ook handig op vakantie of onderweg. Makkelijk mee te nemen en ze kunnen zonder water overal worden ingenomen. Kunt u daar iets mee? Nee? Hoezo zware gedragsproblematiek en DSM-5? Nu niet met moeilijke termen gaan smijten hè! Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat veel buitenlucht kinderen echt goed doet. Toen ik nog stadswacht was, had ik nooit hoofdpijn. Machtig mooi werk was dat. En over DSM hoeft u mij ook niets te vertellen. Mijn zwager heeft daar nog gewerkt. Nee, nu niet huilen. Heeft u al een helmpje aangeschaft voor uw zoon? Die zijn op Marktplaats helemaal niet duur."

En dat is het dan. Hopla, voldongen feit, succes ermee. Dit wordt de hel voor ouders die met de handen in het haar zitten. Zij mogen opboksen tegen een plaatselijke overheid die nergens zin in heeft wanneer het geld kost. Oh, die bestuurlijke waanzin in barre tijden. Waar is de eerste gemeente die liever failliet gaat, dan dit wanbeleid door te voeren? Waar is de weigerambtenaar wanneer je hem écht nodig hebt?
 
Quote
Navigatie
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Bepje  schreef op: 08-01-2014 16:44:11
Jeugdzorg gaar zoals het er nu uitziet idd naar de gemeente, voor psychische hulp moet je nog steeds naar ee n ggz instelking of een vrijgevestigde psychiater te beginnen bij de huisarts. Gelukkig maar dat zij een cursus gaan volgen, nu weten ze helemaal niets e n straks hebben ze dan nog een beetje idee van wat er zoal kan zijn misschien.
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Suus  schreef op: 08-01-2014 16:53:51
Eens met Bepje. Vind het een stom artikel, bevat onwaarheden en idioot denigrerend over ambtenaren....
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Jacquelien  schreef op: 08-01-2014 17:27:45
Al da niet een stm artikel met onwaarheden. In de praktijk vrees ik straks grote ellende.......
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Boterbloem  schreef op: 08-01-2014 18:15:46

Ik vind het wel naar geschreven naar ambtenaren toe. Ik geloof dat velen het met de beste bedoelingen willen doen.


MAAR ik vind het een erg foute ontwikkeling. Binnen een paar dagen kun je niet genoeg leren in de cursus. Eerst een jaar meelopen (stage).


Ik doe nu een thuisstudie, al 2 jaar inmiddels, en volgens de boekjes weet ik prima hoe het werkt. Maar dat was een hele omschakeling omdat ik ook al 8 jaar moeder ben, en weet dat die mooie boekjes niet werken zoals het er staat. Dat is erg moeiolijk bij toetsen, want je moet het wenselijke antwoord geven terwijl je uit ervaring totaal anders zou antwoorden.


En nu in een paar dagen dit moeten weten? Ik vind dat er ook veel te veel op die ambtenaar wordt gelegd... 

 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Mama_anja  schreef op: 08-01-2014 19:23:21
nou je zou dan strx maar iemand van juegdzorg op de stoep krijgen hou je hart dan maar vast  vind het scandalig want de mensen die nu er werken hebben best een lang traject wat betreft op leiding en die gasten doen eht in een week lol

gaat hele maal verkeerd strx laat de jeugd zorg de jeugd zorg en laat het niet naar de gemeente gaan
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Jacquelien  schreef op: 08-01-2014 19:28:41
Maar waarom kinderen met autisme naar gemeente en als kind bv diabetis heeft niet? Beide zijn medische zaken......
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Anne  schreef op: 08-01-2014 20:04:02

Quote Jacquelien:
In de praktijk vrees ik straks grote ellende.......


ik vrees hetzelfde, wat gaat dat worden in de praktijk? 

 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Mm.m.  schreef op: 08-01-2014 21:15:21
@boterbloem, mag ik vragen welke thuisstudue he doet???
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Bepje  schreef op: 08-01-2014 21:22:27
Ik lees een paar misverstanden. Straks krijgen de gemeentes de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg maar gaan dag echt niet zelf uitvoeren hoor. Daarvoor blijven er instanties met mensen die daarvoor opgeleid zijn. De gemeentes kunnen straks wel kiezen met welke instantie zij in gaan huren, dat kan nadelig uitvallen als dat bedrijf niet jou keuze is of positief als de gemeente een goede heeft. Het kan dus wel zij dat het straks in de ene gemeente beter geregeld is da  in de andere omdat de ene waar het beter is er bijvoorbeeld extra geld voor uit trekt. 
Nu wordt het meeste betaald uit de awbz maar dat kunnen we niet meer betalen omdat er meer gebruikt wordt dan ooit. Gemeenen krijgen straks geld waarmee ze dan zorg inkopen bij een instelling naar keuze, het wordt dus aanbesteed. Dit gaat gelden voor de meeste vormen van begeleiding, de verpleging en verzorging gaat naar de verzekeringen is onlangs besloten.
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Anne  schreef op: 08-01-2014 21:28:52
Waar dan Sis? Er werd over gepraat in dat topic jonge kinderen met autisme maar ik herinner me niet dit artikel..zag hem net wel op FB
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Bepje  schreef op: 08-01-2014 22:15:40
Ow.... dat wist ik niet, ik vierde denk ik vakantie
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Anne  schreef op: 09-01-2014 07:51:58
o ik had hem ook gemist blijkbaar
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Mama2  schreef op: 09-01-2014 07:55:06
Ooooh sorry die had ik niet gezien.
 
Quote
RE: Jeugdpsychiater in 6 dagen
Mvi  schreef op: 10-01-2014 07:20:09
bezuinigingen brengen dit me zich mee, de drempel moet opgehoogd worden, een ambtenaar gaat bepalen of pychische hulp nodg is of niet, hij gaat niet de psychische hup gven, hij wordt de bewaker van de schatkist. hetzelfde bij ons in het ziekenhuis. ik ben nu opleiding doktersassistente aan het volgen om uiteindelijk onze oogartsen te assisteren op de ok bij bepaalde handeling, de ok assistenten zijn  daar boventallig geworden en ik pik hun baan in.Scheelt het ziekenhuis duizenden euro's pm, ik zit in functieschaal 35 en de ok assistenten in 55. tel uit je winst. en zo gaan veel bedrijven en instellingen denken.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Jeugdpsychiater in 6 dagen
Naam
Bericht