Menu
 

Topic:

Pesten en opstoken

Anoniem  schreef op: 06-01-2014 18:25:02
Ik hoop dat er iemand is die hier ervaring mee heeft, en mij advies kan geven.
Mijn kind heeft een beste vriend op school, ze spelen heel vaak samen te vaak. Al een tijdje valt het mij op dat mijn kind heel erg gevoelig is voor de mening van vriendje. Ook is het mij al een aantal keer opgevallen dat mijn kind zich laat opstoken om dingen te doen voor vriendje. Mijn kind is hier niet de enige in, meerdere kinderen worden voor het karretje gespannen.
Vandaag begreep ik van mijn kind dat het toch verder gaat als ik dacht, zo mag mijn kind niet met andere kinderen praten als vriendje er bij is, en word mijn kind opgestookt om klasgenootjes uit te schelden of te pesten. Ik heb vanavond heel goed met mijn kind gepraat, en duidelijk gemaakt dat dit niet kan zo, en dat ik niet meer wil dat er nog zovaak samen gespeeld word. Mijn kind is heel sociaal, en heeft altijd heel veel vriendjes gehad, en was altijd een allemans vriend. Steeds vaker mag hij niet meer mee spelen, en terecht! Van vriendje mag mijn kind niet met andere kinderen samen spelen, dan komt er gezeur.
Ook hier thuis gaat het niet helemaal lekker als vriendje hier is. Ander kind mag dan niet mee spelen, en er word voordurend gestookt voor snoep ect.

Naar de moeder gaan heeft geen zin, dan word er gezegd dat het normaal is, of dat het toch juist leuk is dat ze zo goed bevriend zijn, en uiteraard is vriendje helemaal niet zo. Moeder van vriendje heeft het zelf ook behoorlijk achter de ellebogen, die discussie ga ik niet eens met haar aan.
Nu wil ik hiermee naar de juf gaan, en vragen of zij ze voorlopig uit elkaar kan houden, ze mogen van mij best samen spelen, maar dat hoeft niet de hele dag en altijd alleen met zijn 2e. Mijn man zegt dat ik dit beter niet kan doen.
De kinderen zijn even oud. Bijna 5 jaar. Wat moet ik hier nu mee? Ik ben heel duidelijk tegen mijn kind geweest, ik ben niet boos geworden, ik ben blij dat het eerlijk is verteld nu. Ik heb wel gezegd dat ik absoluut niet meer wil hebben dat er gepest word. Hoe maak ik mijn kind minder gevoelig voor de mening van vriendje? Wat is jullie advies?
 
Quote
Navigatie
RE: Pesten en opstoken
Fransje72  schreef op: 06-01-2014 18:29:45
Lijkt mijn verhaal wel, alleen gaat het dan om onze dochter. Ik heb ze in de klas uit elkaar laten, ze zitten niet meer naast elkaar en met groepjes kiezen zitten ze ook niet bij elkaar. In de pauze mogen ze best wel samen spelen, maar ook met andere vriendinnetjes. Afspraak met school is dat als vriendinnetje weer dreigt of onze dochter afzonderd het meteen gemeld word zodat actie kan worden ondernomen. Klinkt als kleutergrdrag maar was even nodig.
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Caithy  schreef op: 06-01-2014 18:46:39
Ja hoor gewoon naar de juf gaan!
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Sammy  schreef op: 06-01-2014 19:02:43
Bespreken met de leerkracht!

Onze dochter stond onder invloed van een vriendin. We herkende haar gewoon niet meer, zo brutaal als ze deed! Ook haar cijfers knalde naar beneden en ze had een slechte werkhouding in de klas. We vermoedde dat het kwam door haar vriendin en de leerkracht bevestigde dit. We hebben hun uit elkaar laten halen en mijn dochter mocht ook niet meer afspreken met haar.
Binnen 2 weken hadden we onze eigen dochter alweer terug en schoten haar cijfers weer om hoog!
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Mafkees  schreef op: 06-01-2014 19:06:50
oh dat herken ik ook, van een tijdje terug.

mijn zoon is nu 7 jaar en in de kleuterklas ook zo gevoelig voor de mening van zijn vriend.
het ging van kwaad tot erger, gelukkig had ik het ook door, net als jij nu.

ik ben blijven praten met hem.
en elke keer erachteraan gezegd " zelf nadenken"
dat is nu een beetje zijn lijfspreuk geworden
ook met juf toen besproken en zij heeft er in de klas aandacht aan besteed.
gelukkig kon ik het toen wel met de ouders van zijn vriend bespreken.

hier was het duidelijk het geval: mijn zoon toont wat jonger gedrag en zijn vriend duidelijk wat ouder.
vriend maakte daar " misbruik" van.
blijven praten, opengooien met juf en toch ook met ouders van het andere kind.
je kunt het altijd proberen.
niet om de schuld daar te leggen, maar meer de overlegvorm zeg maar...

(en het gaat vanzelf over)
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Anne Mv 3  schreef op: 06-01-2014 19:10:54
Absoluut bespreken met de juf, zeker op die leeftijd anders blijft dit de hele basisschool 'door-etteren'.
Suc6, want dit zijn lastige dingen maar ik vind het super dat je je verantwoordelijkheid neemt voor het gedrag van je zoon (en wat daar invloed op heeft). Zóveel ouders kijken de andere kant op....
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Anoniem  schreef op: 06-01-2014 19:40:15
Oke toch naar de juf gaan dus. Ik ga het bespreken.
Mijn zoon is absoluut niet heilig, ik weet dat hij ook uit zichzelf wel eens pest. Heb het afgelopen weekend ook in de speeltuin gezien daar was vriend niet bij. Heb hem toen ook straf gegeven. Op school is hij duidelijk heel erg gevoelig voor vriend. Hij vind het stoer om dat te doen, ik heb gezegd dat het niet stoer is en dat straks niemand meer met hem wil spelen als hij zo blijft doen. En heb gezegd dat als hij hiermee door gaat, ik aan de juf ga vragen of hij naar een andere klas kan. Dit ga ik niet doen maar het is wel iets waardoor hij denkt ik kan het beter niet meer doen. Ik heb hem vandaag heel duidelijk verteld wat de gevolgen van zijn gedrag kunnen zijn en dat hij dan de schuld krijgt. vriend zelf houd zich op de achtergrond en laat zoon het doen. Ook heb ik afgesproken dat hij 1 van de buitenspeel momenten met andere kinderen gaat spelen, en niet met vriend. Heb gezegd dat ik kom kijken of hij dat ook echt doet. Ik vind het heel lastig. Hij denkt zelf echt dat het stoer is. Ik wil niet dat hij een pestkop word. Bedankt voor jullie ervaring. 
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Marli  schreef op: 07-01-2014 10:18:55
Wij zijn ook naar de juf gegaan; we hebben gevraagd of wat wij zagen, ook op school zichtbaar was. Daar zou ze op letten.
De meisjes worden niet naast elkaar gezet (ook niet in de zelfde groep).
Dochterlief is zelf nu steeds mondiger en ziet in dat ze het gedrag van haar vriendinnetje niet hoeft te pikken.
Hier wordt door meisje X op het schuldgevoel van onze dochter gespeeld en daarmee wordt onze dochter gemanipuleerd (groot woord, maar dat dekt wel de lading). Hier zijn de beide dames 7,5 en bijna 8...
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Anoniem  schreef op: 07-01-2014 10:24:36
Op school zitten ze al bijna nooit naast elkaar, omdat ze al teveel naar elkaar toe trokken.
Ik heb het net tegen de moeder gezegd, dat ik heb gezegd dat er even niet meer zoveel samen gespeeld word. En ook uitgelegd waarom, en zoals ik al dacht was de reactie nogal lacherig. 
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Mam Van Twee  schreef op: 07-01-2014 11:40:09
Goed dat je het ziet gebeuren en er iets mee wil doen. Een kleuter moet je juist goed begeleiden in het leren van sociale vaardigheden en het is ook belangrijk dat de juf dat in de groep doet.

Hier vorig jaar een heerlijke kleuterklas met goede sociale structuur doordat er structureel aandacht is op school voor het groepsproces en respect voor alle kindjes met al hun eigenschappen.

Bijvoorbeeld: iedere week was een kindje het zonnetje. Die mocht op een groot vel een zon met stralen schilderen en elke dag werd er in de kring een aantal stralen gevuld met complimentjes die door de andere kinderen bedacht werden.

Zo werden ze allemaal getriggerd ook eens op een andere manier naar elkaar te kijken. Te leren een complimentje te geven en te krijgen en was er niet de neiging om 1 kind altijd maar op 1 negatief ding eruit te pikken door de hele groep.
Ongemerkt en onbedoeld kan dat nl snel gebeuren. Indelen in hokje en oordelen zit nu eenmaal erg in de mens.

Mij lijkt je aanpak de goede - een goed gesprek en steeds herhalen van de boodschap richting je eigen kind is toch de eerste stap en ff wat afstand met dat vriendje kan echt helpen.
 
Quote
RE: Pesten en opstoken
Marli  schreef op: 07-01-2014 11:41:53
Ik denk dat je het dan moet blijven bespreken met je mannetje. Laten zien en weten hoe je met anderen omgaat en hopen dat de klik er komt en hij zijn eigen plan trekt en de goede keuze maakt...
Succes iig! Ik merk dat ik het jammer vind dat het zo jong al zo moet gaan. Je gunt ze zo graag een makkelijke periode op de basisschool.
Maar goed; als ik terug denk aan mijn eigen basisschooltijd, dan was die ook al niet zo fijn en begon het pesten ook daar al (toen ik een jaar of 6 was).
 
Quote
Navigatie


Reageren op Pesten en opstoken
Naam
Bericht