Menu
 

Topic:

NIPT-test

Zijlijn  schreef op: 17-12-2013 07:48:34

'Zwangere vrouwen kunnen vanaf april 2014 NIPT-test doen'




Zwangere vrouwen kunnen vanaf 1 april 2014 in Nederland een bloedtest doen om te weten te komen of hun kind het syndroom van Down heeft.



Foto:  Thinkstock

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers, zal een advies van de Gezondheidsraad hierover dinsdag goedkeuren.Dat schrijft RTL Nieuws dinsdag.


Maandag werd bekend dat zeker tien ziekenhuizen de test al aanbieden. Toen zou Schippers nog geen besluit hebben genomen over toelating van de test.



 


Bloedstalen


 


Nederlandse artsen en verloskundigen stuurden volgens het NCRV-programma Altijd Wat het afgelopen jaar bloedstalen van ongeveer zevenhonderd vrouwen naar een laboratorium in België. 


De test zou beschikbaar zijn voor vrouwen die een positieve uitslag na de combinatietest hebben gekregen, meldt RTL Nieuws verder. Voorheen konden vrouwen een vlokkentest of een vuchtwaterpunctie. Eén op de tweehonderd zwangerschappen zouden hierdoor echter in een miskraam eindigen.


"Een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest brengen een klein risico op een miskraam met zich mee. Dus is het goed nieuws dat de NIPT-test nu ook in Nederland wordt toegelaten", citeert RTL minister Schippers.



 
Quote
Navigatie
RE: NIPT-test
Mamalu  schreef op: 17-12-2013 07:51:06
Duur testje wel... 600€ (en ze betalen niets terug hier in België en de gyn van mijn vriendin zei dat in het wereldje het vertrouwen in deze test nog niet zo groot was. Minder risico dan een punctie natuurlijk, maar als er dan een positief resultaat uit komt, moet je de punctie eigenlijk nog doen ter bevestiging. 
 
Quote
RE: NIPT-test
An  schreef op: 17-12-2013 09:07:25

Quote Mamalu:
Duur testje wel... 600€ (en ze betalen niets terug hier in België en de gyn van mijn vriendin zei dat in het wereldje het vertrouwen in deze test nog niet zo groot was. Minder risico dan een punctie natuurlijk, maar als er dan een positief resultaat uit komt, moet je de punctie eigenlijk nog doen ter bevestiging. 



Zonde van het geld, laten ze het beter besteden. Bijvoorbeeld aan voorkomen van gehandicapte kinderen. Daar gaat namelijk nog een hoop fout.
 
Quote
RE: NIPT-test
Lisje  schreef op: 17-12-2013 09:25:33
Volledig eens met Sis!!
 
Quote
RE: NIPT-test
Pixie  schreef op: 17-12-2013 09:35:36

Quote An:
[...]

Zonde van het geld, laten ze het beter besteden. Bijvoorbeeld aan voorkomen van gehandicapte kinderen. Daar gaat namelijk nog een hoop fout.



voorkomen van gehandicapte kinderen ?

volgens mij kun je daar weinig aan voorkomen hoor....
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 17-12-2013 09:36:20
Mijn vriendinnetje is zwanger va neen kindje met groeiachterstand, werd direct gesproken over weg kunnen laten halen. Nu had ze een andere arts (paar week terug) en die zei dat er ook nog een kans was op een gezond, maar wat kleiner kindje... Dat zou je dan weg laten halen.

Bij dit soort testen vind ik ook: zelf betalen. Ik heb dan liever dat ze wat extra vergoeden bij mensen die moeilijk zwanger kunnen raken of bij adoptie of wat dan ook.
 
Quote
RE: NIPT-test
An  schreef op: 17-12-2013 10:06:13

Quote pixie:
[...]

voorkomen van gehandicapte kinderen ?

volgens mij kun je daar weinig aan voorkomen hoor....



Er zijn kinderen die vanaf het begin van de zwangerschap al gehandicapt zijn. Daar gaat het met deze testen om. 
Maar er zijn ook heel veel kinderen die later in de zwangerschap of tijdens de bevalling gehandicapt worden. Daar valt nog een boel te redden, waar nu nog veel te weinig aan gedaan wordt.
Mijn dochter is gehandicapt geworden toen ik ongeveer ruim 39 weken zwanger was. Dat had zeker voorkomen kunnen worden.

Laten ze daar de tijd en het geld insteken.
 
Quote
RE: NIPT-test
An  schreef op: 17-12-2013 10:28:31
Dat begrijp ik ook nog steeds niet. Ik vraag me af hoe ze dan met een gehandicapt kind omgaan, want eigenlijk was het dan dus niet gewenst (als ze het eerder wisten hadden ze "het weggehaald")

 
Quote
RE: NIPT-test
Zijlijn  schreef op: 17-12-2013 10:51:54
interessante meningen wel


ik weet niet goed wat ik moet vinden van het 'zelf betalen' .. want waar ligt dan de grens als je stelt dat het vanuit eigen keuze is?
vanuit hetzelfde argument zou je dan de hele bevalling en kraamzorg zelf moeten betalen...of sterilisaties
en als je het helemaal doortrekt ook kinderopvang, school enz

ik wel denk hetzelfde bij maagverkleiningen en hersteloperaties...

ik vind het in elk geval goed nieuws dat onnodig risico door puncties kan worden voorkomen zo, en die zijn sowieso veel duurder
het lijkt mij geen gek idee om een forse eigen bijdrage te vragen

 
Quote
RE: NIPT-test
Anne Mv 3  schreef op: 17-12-2013 10:53:23
In het ziekenhuis wordt (vaak) het meest ernstige scenario voorgespiegeld.
Diverse keren heb ik  ouders over hun keuze voor abortus horen praten nadat vast gesteld was dat hun kindje down had.
Iedere keer zeiden die ouders (verschillende ouders): ja, als het alleen Down was geweest... maar de arts zei dat er zoveel kans was op probleem zus en zoveel kans op probleem zo; dat wilden we ons kind (en onszelf) niet aan doen.

Artsen zijn heel erg bang dat ouders achteraf zeggen dat het veel erger/zwaarder was dan in eerste instantie gezegd is dus wordt alles flink aangedikt (en soms zál het ook zo ernstig zijn!), maar Hallo zeg, we hebben het wel over een Mensje!!
Ik vind dit hele verdrietige en frustrerende ontwikkelingen!

Nog even een voor jou Sis, het idee alleen al dat je zo in de stress gebracht wordt!
Ik heb er echt bewondering voor dat jullie zo je eigen pad zijn blijven gaan, ongeacht wat de artsen gezegd hebben
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 17-12-2013 10:59:18

7 van de 10 handicaps ontstaan tijdens of na de zwangerschap... Is dat zo belangrijk voor je dan moet je heel serieus na gaan denken of je wel een kind wil... Want heel veel handicaps zeggen nog heel weinig. Heel vaak wordt er geroepen dat ze geen leven hebben, mensonterend enzovoort. Maar dan gaan we uit van onze belevingswereld. Hoe wij het nu zouden vinden als...
Maar er zijn er genoeg die heel veel plezier hebben. Maar dan moet je ze de kans wel geven.

Zag gister nog een filmpje van een vrouw die abortus heeft overleefd. Haar aborteur heeft zelfs haar geboortecertificaat moeten ondertekenen en wonder boven wonder hebben ze haar naar het ziekenhuis gebracht na de 'abortus' (zoutoplossing die het kindje zou verbranden van binnen en van buiten, en normaal zou ze omdat ze toch levend is geboren weg zijn gegooid of zijn gewurgd om toch dood te gaan maar gelukkig was op dat moment de aborteur nog niet aan het werk en heeft ze het mogen overleven...) 


Deze vrouw, die dood moest zijn, is een vrouw waar velen van ons van kunnen leren.


Sis ik geloof net als jou dat vele kinderen zijn weggehaald waar niets aan mankeerde. Ik heb nu al te vaak gehoord dat een kind gehandicapt zou zijn en dat het toch niet zo was. 

 
Quote
RE: NIPT-test
Mv4  schreef op: 17-12-2013 12:17:09
volgens de testen zou mijn nichtje te klein zijn, niet gezond zijn bijna vegrelijkbaar met een alien...

meisje is 2 weken terug geboren, woog 3200 gram en is kerngezond!

en meneer de dokter maar bang doen
 
Quote
RE: NIPT-test
Mamalu  schreef op: 17-12-2013 18:27:54

Quote Smvn&d:
Vind dat ze dit soort test helemaal niet moeten vergoeden.
Je wilt een kind, maar omdat je geen gehandicapt kind wil, moet iedereen maar mee betalen aan die testen.
.



En als je het anders draait? Je wil een kind, maar omdat je geen testen wil, moet iedereen maar mee betalen voor dat kind... 


Want zo gaat het wel in een zorgstaat. En aangezien er idd al zoveel handicaps zijn die niet voorzien kunnen worden, waar niet op getest kan worden enz, vind ik het normaal dat daar geld voor beschikbaar is, om die mensen een mooi en gevuld leven te geven, want eenmaal jij er niet meer bent, valt je gehandicapte kind wel terug op deze zorgstaat. 


En ik besef dat deze mening me allesbehalve populair maakt, maar goed... het is dan ook maar een mening. Ik wil er zeker niemand persoonlijk mee aanvallen, iedereen doet wat ie goed acht, maar ik ben het wel een beetje beu dat er zelden begrip is voor mensen die de andere keuze maken, die van de tests en de eventuele zwangerschapsonderbreking bij slechte resultaten. 


 


Eerlijk gezegd versta ik nog steeds niet hoe ze jou, Sis, een abortus konden aanraden enkel op basis van echo's, dat zooooooo fout!!!! 

 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 17-12-2013 18:46:06

Als je zo denkt moet je kinderen die gehandicapt raken ook dood maken zodat ze geen geld kosten. 7 van de 10 handicaps gebeuren tijdens of na de geboorte.

Ik vind het heel erg als een kind doodmaken goed is als het de staat geen geld kost... als geld belangrijker wordt dan een mens...

Mamalu, dat bij Sis gebeurd nu nog heel vaak, bij mijn vriendin een poosje terug dus ook. Abortus is geen uitzondering meer voor extreme gevallen, maar gewoon een keuze. Je maakt een kind, is het niet naar je zin omdat er wat mis is (zelfs bij een hazelip al!!) dan mag je het weg laten halen en kun je gaan voor een nieuwe als je het heel plat zegt.. De uitzondering is verdwenen, het niet met het leven verenigbaar zeg maar...


Ik denk dat een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: als mijn kind het wel zou overleven of ik kom het later tegen, kan ik dan uitleggen waarom het niet mocht komen?

 
Quote
RE: NIPT-test
Mamalu  schreef op: 17-12-2013 19:26:22

ho, maar dat lezen jullie dan mis, ik vind helemaal niet dat abortus MOET als er MISSCHIEN iets mis is met het kindje, ik zeg net... ik vind het normaal dat we hulp bieden aan alle mensen die een handicap hebben. 


Maar jullie vonden niet dat deze test vergoed moest worden door de staat... dus jullie vinden dat betalen voor een kind met een handicap ok is, maar als je dat wil voorkomen als ouder (om eender welke reden dan ook) is dat niet ok... dat is toch een vreemde redenering? Ik zeg toch ook nergens dat de staat niet zou mogen betalen voor mensen met een handicap? Waar is dan nog de vrije keuze? Ik mag er toch voor kiezen om bepaalde dingen uit te sluiten?


En ik denk dat zomaar abortus zonder meerdere testen, enkel gebaseerd op een echo, dan vaker gebeurd in Nl dan in België... hier krijgen we ook veel meer echo's dan enkel die 20 weken echo, dus kan er sneller ingegrepen worden en bijgestuurd, wat de kansen van het kind wss verbeteren.


Ik heb m'n punctie ook gehad met een professor, die enkel vruchtwaterpuncties deed... de kans op miskraam was bij hem vrij klein

 
Quote
RE: NIPT-test
Kaasje  schreef op: 17-12-2013 19:36:02
Ik vind de vraag of een kindje mag komen of niet een hele moelijke en ben heel dankbaar dat ik nooit voor die keuze heb gestaan.

Vind het goed dat er een screening is. Kindjes die niet levensvatbaar zijn, of die in de buik al lijden....

Ook lijkt het mij fijn om als ouders van te voren te weten dat er iets is met je kindje, dan kun je je voorbereiden.
Zoals bijv. schisis.... als je niks weet en je kindje wordt geboren met een spleet in het gezichtje schrik je je rot...
Kun je dan nog wel genieten van het kennis maken met je kindje of trekt een dokter het kindje op zo'n moment bij je weg omdat hun de boel moeten onderzoeken?

Als je het van te voren weet, kun je je als ouders inlezen en voorbereiden.
Weet je ook of het nodig is dat een kindje gelijk bij je weggetrokken wordt voor onderzoek of dat je eerst even kennis mag /kan maken.
 
Quote
RE: NIPT-test
Mamalu  schreef op: 17-12-2013 20:03:35

Het ging voor mij over de vergoeding van de test... over de vergoeding van de abortus had ik niet echt nagedacht. Ik denk dat als er medische indicatie is, het vergoedt word, maar ik ben niet zeker. 


En als ik er dan over moet nadenken... zie ik niet in waarom de zorg voor een gehandicapt kind wel vergoed mag worden, maar voor het voorkomen van het krijgen van een gehandicapt kind niet. Waarom mag je daar als ouder niet zelf voor kiezen? Als je 100% uitsluitsel hebt natuurlijk. Ik blijf het absurd vinden dat abortus word aangeraden enkel op basis van echo's, dat vind ik echt een grove fout van de desbetreffende arts(en). 


En je moet toch niet alles zelf betalen als je heel graag wil en niet kan? Hier worden toch altijd een bepaald aantal pogingen van ivf ed terugbetaald. En waarom abortus zo duur is begrijp ik ook niet. Waarom dat zo moeilijk is... er zijn zoveel kinderen zonder ouders, en zoveel ouders die niet het geluk hebben een kind te hebben, maar in hun hart echt helemaal klaar zijn om een kind met liefde te omringen. Als adoptie zo moeilijk niet was, ken ik toch meerdere koppels die niet door dat intense mmm proces zouden zijn gegaan (met soms nog steeds geen kind op het einde), en een kind zouden geadopteerd hebben. Maar de regels en kosten zijn gewoon absurd. 


Maar geloof me ajb als ik zeg dat ik echt alle respect heb voor iedereen die de keuze maakt niet te testen, en het wel aankunnen om hun verder leven intensief voor hun kind te (moeten) blijven zorgen. Ik ken prachtige mensen met Down, maar heb ook al schrijnende verhalen gehoord, en heb daarin voor mezelf een keuze gemaakt. Als ik die van jullie respecteer, waarom kan die van mij dan niet gerespecteerd worden? Waarom is mijn mening hierin verkeerd? Ik vind het helemaal niet zo zwart/wit. 

 
Quote
RE: NIPT-test
Deborah  schreef op: 17-12-2013 21:28:09
Natuurlijk moet zo'n test voor iedereen bereikbaar zijn.
Je kunnen voorbereiden. Zodat je in het ziekenhuis bevalt ivm de risico's. Geestelijk voorbereiden.
En ook de keuze hebb om tijdens voor abortus te kunnen kiezen wanneer het kindje niet levensvatbaar is.

Ik vind het kortzichtig om te roepen dat het niet medisch noodzakelijk is.
 
Quote
RE: NIPT-test
Suus  schreef op: 17-12-2013 21:33:41
Ik vIND dit soort zaken een zeer negatieve ontwikkeling in de wetenschap. 
 
Quote
RE: NIPT-test
Ma Dalton  schreef op: 17-12-2013 21:35:47
Kindjes met Down hebben wel een behoorlijk vergrote kans op hartproblemen. Veel kindjes moeren vrij vlot na geboorte geopereerd worden. dan is het wel handig te weten!
en ik denk dat die vlokkentest ook niet gratis was... 
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 17-12-2013 21:44:55

Quote Mamalu:

ho, maar dat lezen jullie dan mis, ik vind helemaal niet dat abortus MOET als er MISSCHIEN iets mis is met het kindje, ik zeg net... ik vind het normaal dat we hulp bieden aan alle mensen die een handicap hebben. 


Maar jullie vonden niet dat deze test vergoed moest worden door de staat... dus jullie vinden dat betalen voor een kind met een handicap ok is, maar als je dat wil voorkomen als ouder (om eender welke reden dan ook) is dat niet ok... dat is toch een vreemde redenering? Ik zeg toch ook nergens dat de staat niet zou mogen betalen voor mensen met een handicap? Waar is dan nog de vrije keuze? Ik mag er toch voor kiezen om bepaalde dingen uit te sluiten?


En ik denk dat zomaar abortus zonder meerdere testen, enkel gebaseerd op een echo, dan vaker gebeurd in Nl dan in België... hier krijgen we ook veel meer echo's dan enkel die 20 weken echo, dus kan er sneller ingegrepen worden en bijgestuurd, wat de kansen van het kind wss verbeteren.


Ik heb m'n punctie ook gehad met een professor, die enkel vruchtwaterpuncties deed... de kans op miskraam was bij hem vrij klein



ik vind dat het leven (oa financieel gezien) mogelijk voor mensen vergoed moet worden, ik vind dat doden niet vergoed moet worden, ik denk dat je het zo moet zien. En dan is dat tevens zodat het niet te 'makkelijk' wordt. Want velen gaan er heel voorzichtig mee om, maar heb teveel verhalen gehoord van mensen die daar geen zin in hadden... En dan moet het maar vergoed worden dat je geen kind met down wilt... Ik vind dat verschrikkelijk
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 17-12-2013 21:52:21
En ik wil er nog wel bijzeggen: ondanks dat ik fel tegen abortus ben, ben ik sommige mensen wel gaan begrijpen door gesprekken die we vooral hier op het forum hebben gehad. Het veroordelende wat ik had naar de mensen zelf toe dat is bij mij verdwenen en daar heb ik ook echt spijt van. Want ik heb ook mogen ervaren hoeveel pijn sommige mensen hebben bij het maken van een keuze en dat vind ik oprecht verschrikkelijk. Ik kan ik alle oprechtheid zeggen als een vriendin dit zou hebben ondergaan, dat ik haar zou kunnen steunen.

Maar de daad zelf, daar kan ik gewoon niet anders naar kijken. Want voor mij, gevoelsmatig, zit er geen verschil in een moord in de baarmoeder of erbuiten. Misschien maakt dat mijn mening voor het niet vergoeden ook duidelijker.
Je hebt de 20 weken echo waarbij je het kunt horen en je kunt voorbereiden, wil je het eerder weten dan wil je er ook vast voor betalen.
 
Quote
RE: NIPT-test
Deborah  schreef op: 18-12-2013 09:21:37
Met 20 weken tot 21 weken hen je een echo. Voordat je dan echt abortus kunt doen kan het wel 22 weken zijn. Een abortus is dan veel kindonvriendelijker! En wat denk je voor een moeder!!!

Nee juist het vroeg opsporen is fijn voor deze gevallen.
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 18-12-2013 09:26:28
Een abortus is altijd kindonvriendelijk

 
Quote
RE: NIPT-test
Deborah  schreef op: 18-12-2013 09:36:41
Met 22 weken echt wel ingrijpender voor beiden.

Het wel of niet doorlopen van een niet levensvatbaar babytje moet een vrije keuze zijn. Voor dit soort gevallen ben ik blij dat wij de mogelijkheid hebben in Nederland.
 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 18-12-2013 10:14:58
Dan heb je het over niet levensvatbaar. Maar in verhouding zijn de meeste kinderen hartstikke levensvatbaar, maar ze hebben down, een hazelip, klompvoetje enzovoort. En veel ouders willen dat niet, of vinden dat sneu voor de andere kinderen in het gezin (terwijl de overige 70 procent kans op een handicap nogsteeds blijft).


 
Quote
RE: NIPT-test
Boterbloem  schreef op: 18-12-2013 10:16:49

Wat ik ook veel hoor is: ik kan dat niet aan... Maar wie heeft die ouders de garantie gegeven dat hun kind nooit een handicap krijgt of kanker of nog iets anders? Als je dat niet aankan moet je mijns inziens helemaal niet voor kinderen gaan.


Ik denk dat elke ouder van tevoren denkt: ik kan het niet aan als mijn kind gehandicapt raakt of ernstig ziek wordt. En toch als het eenmaal zo ver is vechten deze ouders zo verschrikkelijk hard, hebben ze zo lief.

 
Quote
Navigatie


Reageren op NIPT-test
Naam
Bericht