Menu
 

Topic:

Leukemiepatiëntje ..

Anne  schreef op: 19-11-2013 19:58:33
JETTE - Leukemiepatiëntje Jietse (10) heeft in het UZ in Jette een operatie ondergaan waarbij dokters een stukje teelbalweefsel wegnamen dat over tien of vijftien jaar kan later worden teruggeplaatst. 'Ik ben blij dat ik misschien toch ooit een papa kan zijn', vertelt de jongen. Door chemo is de kans anders immers bijzonder groot dat de jongen onvruchtbaar wordt.

Op je acht jaar een stukje van je teelbal afgeven om later een kind op de wereld te kunnen zetten. Het klinkt ietwat futuristisch, maar voor Jietse Roose uit Oeselgem is het pure realiteit. De jongen was amper acht jaar oud toen bij hem leukemie werd vastgesteld. Chemotherapie alleen bleek niet genoeg en al snel moest de jongen naast stamceltherapie ook een volledige lichaamsbestraling ondergaan.


Die bestraling had verregaande gevolgen, vooral op lange termijn. 'In een document met de gevolgen van die behandeling stond dat er 99% kans bestond dat Jietse onvruchtbaar zou worden. We vonden dat zo wreed dat we de dokters vroegen of er een oplossing was', vertelt Jietses moeder in Het Laatste Nieuws.


Te jong om sperma in te vriezen


En die oplossing was er in het universitair ziekenhuis in Jette. Omdat Jietse nog te jong was om zaadcellen in te vriezen - zoals bij volwassen mannen met kanker vaak wordt toegepast - stelden de artsen voor om teelbalweefsel weg te nemen. In het weefsel zitten immers spermatogoniale stamcellen, of voorlopercellen van de latere zaadcellen. 'De cellen kunnen over tien of vijftien jaar teruggeplaatst worden zodat ze op dat ogenblik toch nog uitgroeien tot spermavormende cellen', vertelt professor Michel De Vos van het UZ in Jette. 


Geen garantie op succes


Een fantastische uitvinding, want op die manier kan Jietse misschien ooit papa worden. Kan, want de revolutionaire techniek biedt geen garanties. Hoewel de weefselbank al tien jaar bestaat werden nog bij niemand bewaarde cellen met succes teruggeplaatst. Bij muizen herstelt de vruchtbaarheid na de transplantatie, maar bij de mens is het momenteel nog niet mogelijk om rijpe zaadcellen te bekomen na transplantatie.


Toch was de keuze voor Jietse en zijn familie snel gemaakt. 'De wetenschap evolueert snel en we hebben nog zo'n vijftien jaar tijd voor het zover is', vertelt mama Veerle. Bij meisjes is de techniek wel al succesvol. Bij hen transplanteren ze eierstokweefsel dat later wordt teruggeplaatst. Met de techniek werden wereldwijd al dertig kinderen geboren.

Bijzonder wel he?


 
Quote
Navigatie
RE: Leukemiepatiëntje ..
Anne  schreef op: 19-11-2013 19:59:06
 
Quote
RE: Leukemiepatiëntje ..
Nala  schreef op: 19-11-2013 20:17:06
Blijf de wetenschap soms een mooi iets vinden

Hoop dat Jietse later als blijkt dat hij steriel is dmv die stamcellen inderdaad papa mag worden

Dan blijft hem het verdriet in iedergeval bespaart wat mijn man nu heeft.
Gevochten voor je leven, jaar in jaar uit en dan jaren later weer een klap in je gezicht omdat die rotziekte je wens heeft afgepakt.

Dus lieve lieve wetenschappers ga zo door
 
Quote
RE: Leukemiepatiëntje ..
Onsjanneke  schreef op: 19-11-2013 20:22:14
 
Quote
RE: Leukemiepatiëntje ..
Mamavan2boys  schreef op: 19-11-2013 20:22:22
Heeel bijzonder 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Leukemiepatiëntje ..
Naam
Bericht