Menu
 

Topic:

overblijf - raar verhaal...

Pino  schreef op: 12-11-2013 11:22:20
Hoi meiden,

ik ben een tijdje niet op het forum geweest, maar nu heb ik toch iets wat ik even kwijt moet en waar ik graag de mening van andere ouders over zou horen...

Onze kinderen zijn 8, 6 en 4, een meisje en twee jongens. De jongste zit sinds begin september op school. Omdat wij ver van de school wonen, blijven ze 3 dagen in de week over. Voor de jongste was dat in het begin natuurlijk even spannend en de oudste twee ontfermden zich over hem. Superfijn en lief vind ik dat! Ik ben enorm trots op ons drietal en dat ze zo hecht zijn!

Nu kwam mijn dochter (de oudste) gister echter thuis met het verhaal dat de "baas van het overblijven" had besloten dat broertjes en zusjes niet meer met elkaar mochten spelen tijdens het overblijven. Ze moesten met klasgenootjes/leeftijdsgenootjes spelen.
Ik vond het een raar verhaal en heb zojuist die overblijf-coordinator gebeld.

Wat bleek; het ging alleen om onze kinderen. Ze spelen volgens haar "teveel" met z'n drietjes en ze vond dat met name de jongste ook zelf vriendjes moest maken en dus met klasgenootjes moest spelen. Ze had dit ook met de juf van de jongste overlegd, omdat ze eerst zeker wilde zijn dat hij wel genoeg aansluiting had in de klas.
Ook zei ze dat ze vond dat de oudste twee de jongste "klein hielden". Ze hielpen hem met vanalles. Ik ben vergeten te vragen met wat eigenlijk... Het gaat namelijk alleen om het speelgedeelte dat ze elkaar opzoeken. Het broodje eten doen ze alledrie in hun eigen klas.

Ik weet niet zo goed wat ik hier allemaal van moet denken. Ik ben een beetje lamgeslagen eigenlijk...
Mijn man was er ook beduusd van en vindt dat dit echt niet kan.

Ik vind het met name erg dat zoiets niet met ons overlegd wordt maar zo aan de kinderen medegedeeld. Ook de juf van de jongste heeft mij niet ingelicht.
En daarbij... wat is er mis met samen spelen... De rest van de dag zien ze elkaar niet tot nauwelijks en mijns inziens is de overblijf toch een soort pauze waarbij ze vrij zijn om even te doen wat ze willen...

Onze kinderen zijn behoorlijk hecht en daar ben ik alleen maar heel erg trots op. Ze helpen elkaar als dat nodig is en ik vind dat een heel groot goed. Onze jongste is overigens allesbehalve een verlegen jongetje. Die staat echt zijn mannetje wel op school. En dat hij bepaalde dingen nog niet kan (z'n rits van z'n jas dichtkrijgen bijvoorveeld), tja volgens mij is hij daarin niet het enige 4-jarige jongetje!

Wat denken jullie van dit alles? Ik ben heel benieuwd... Misschien zie ik het wel helemaal verkeerd?

Groetjes Pino


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende
RE: overblijf - raar verhaal...
Snoepje023  schreef op: 12-11-2013 12:08:27
Ik snap zowel de school als jou.

Dat ze thuis zo hecht zijn is alleen maar goed, maar op school zien ze dat wat thuis gebeurt ook op school gebeurt.
En misschien gebeurt dat net te veel. Want als ik het goed moet uitleggen, dan zouden zogezegd de hele tijd bij elkaar hangen en dan hebben bijna geen vrije ruimte om te spelen, met elkaar wel weliswaar. Maar de jongste moet ook vrijgelaten worden op school, en doordat die andere kinderen hem zo beschermen krijgt hij dat waarschijnlijk niet.

Ja anders zie ik geen reden om dat te veranderen. 
Het is namelijk van groot belang dat kinderen vrienden maken, en de leraren zullen daar wel heel goed over nagedacht hebben. 

Vind overigens wel, dat het eerst met jou besproken moest worden. 
En niet zomaar achter je rug om gedaan moest worden, dat is niet netjes van ze. 
Maar ik begrijp jou standpunt, maar ook dat van school. 




 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Caithy  schreef op: 12-11-2013 12:10:56
Het geldt of voor iedereen of voor niemand!

Ik zou er niet mee akkoord gaan, met name omdat er niet over gesproken is.
Na een gesprek kan je prima andere gedachten hebben, maar je moet dit ook met de kids bespreken, zodat zij zelf ook nu gang gaan, dan zijn de extra regels voor hen niet eens nodig.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Snoepje023  schreef op: 12-11-2013 12:11:00
Ik snap zowel de school als jou.

Dat ze thuis zo hecht zijn is alleen maar goed, maar op school zien ze dat wat thuis gebeurt ook op school gebeurt.
En misschien gebeurt dat net te veel. Want als ik het goed moet uitleggen, dan zouden  ze zogezegd de hele tijd bij elkaar hangen en dan hebben ze bijna geen vrije ruimte om te spelen, met elkaar wel weliswaar. Maar de jongste moet ook vrijgelaten worden op school, en doordat die andere kinderen hem zo beschermen krijgt hij dat waarschijnlijk niet.

Ja anders zie ik geen reden om dat te veranderen. 
Het is namelijk van groot belang dat kinderen vrienden maken, en de leraren zullen daar wel heel goed over nagedacht hebben. 

Vind overigens wel, dat het eerst met jou besproken moest worden. 
En niet zomaar achter je rug om gedaan moest worden, dat is niet netjes van ze. 
Maar ik begrijp jou standpunt, maar ook dat van school. 

Sorry even mijn tekst aangepast naar de goede versie. 
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Sneeuwwitje  schreef op: 12-11-2013 12:25:54
zoals je het hier nu zegt vind ik moet je het op school ook zeggen. Ik ben het helemaal met je eens. En zo te lezen kun je het ook prima verwoorden. Laat ze ook jou kijk hierop weten en wellicht draaien zij hun mening bij.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Minou  schreef op: 12-11-2013 12:33:41
Ik vind het ook apart, puur omdat het alleen voor JOUW kinderen geldt. Zie het probleem ook niet, laat ze toch.

hier hebben ze pleinen, kleuters, gr 3 tm 6 en gr 7/8 dus hier zou het niet eens kunnen.



 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Boterbloem  schreef op: 12-11-2013 12:38:15

Ik snap de uitleg van de overblijf coordinator.


Doet met herinneren aan vroeger toen mijn zusje op school kwam. Ik zat in groep 2 en zij kwam in groep 0. Weet nog dat ik toen niet meer met haar mocht spelen en ik persoonlijk heb dat toen nooit begrepen (nooit meer aan teruggedacht, maar kwam ineens weer naar boven) want zo werd ze niet groot (ik dacht dat ze bedoelden dat ikh aar naam met een verkleinwoord zei hihi).

Ik zou hiermee akkoord gaan als het gewoon een algemene regel is. Dus dat ze zeggen dat het enkel voor jou kinderen geldt kan betekenen dat ze nu een uitzondering maken voor hun (vnid ik niet goed) maar het kan ook betekenen dat ze de enigen zijn die samenspelen en mogelijk daarbij de jongste wat beperken oid in de groep en de regel daarom toegepast wordt op jou kinderen (vind ik wel goed.)

dDaar zou ik helderheid over willen hebben.

TSO staat voor mij gelijk aan een BSO. Ook daar is het juist belangrijk dat ze ook met leeftijdsgenoten spelen. En in het diepe gooien is soms dan beter omdat het voor de jongste anders steeds moeilijker wordt. Hier thuis stimuleer ik ze ook om regelmatig met buurtgenootjes te spelen in plaats van de hele tijd met elkaar. De oudste helpt de jongste vaak heel snel (lief bedoeld maar ze wordt er verwend van haha, ze gaat zich ernaar gedragen) wat niet de bedoeling is.


Dus vind het geen gek iets, maar het is goed er even over te praten als het je niet lekker zit.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Boterbloem  schreef op: 12-11-2013 12:41:41

Quote Smvn&d:
Ik vind het maar raar, en had mijn kinderen van die bso afgehaald.
Je betaald hun om op jou kinderen te letten, en als het blijkbaar nodig is dat zus en broer de kleine moeten helpen ipv de leidsters gaat er iets mis!



Ik ben invaller bij de VSO en stimuleer kinderen vanaf groep 1 om zelf hun jas bijvoorbeeld dicht te doen. Dat is mijn rol als VSO juf. Als oudere broertjes en zusjes telkens direct daarmee beginnen beperkt dat de kleuter in het zelfstandig worden.


Juist plekken als VSO, BSO en TSO zijn heel geschikt om dat stukje zelfstandigheid aan te leren. Maar dan moeten er niet grotere kinderen zijn die telkens veters strikken, jassen dichtdoen of snotneuzen afvegen ;-)


Soms moet je kinderen even laten klooien, zo leren ze. Letten op kinderen is in mijn ogen niet alles uit handen nemen. Een van de belangrijkste opvoedkundige taken van ouders en mensen in pedagogisch werk is van kinderen uiteindelijk zelfstandige volwassenen maken. 

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Alice  schreef op: 12-11-2013 12:46:14
Ik vind het wel heel fijn voor je zoontje dat hij juist niet in het diepe gesmeten hoeft te worden en ik denk dat hij er geen schade van ondervindt dat het nu op deze manier ging. Lekker op zijn eigen tempo een beetje beschermd wennen aan een hele nieuwe situatie. Ik denk dat hij vanzelf wel meer zijn eigen weg gaat gaan. 
Ik denk dat kinderen nooit expres "klein" blijven, maar dat ze allemaal een eigen tempo hebben om dingen te kunnen en te leren. Ze willen allemaal graag groot en zelfstandig worden, dat zit volgens mij in de mens. De een doet er wat langer over dan de ander en zo is 't met alles. 
Een kind belemmeren is wel verkeerd, maar ik heb niet de indruk dat dat hier aan de hand is. Dat zou goed uitgezocht moeten worden voordat er zulke beslissingen genomen worden. En dus zeker overleg met de ouders. 

Het spelen met leeftijdsgenootjes.. is dat echt zo belangrijk? Is dat een natuurlijke situatie? Volgens mij niet, volgens mij leren kinderen er meer van om met verschillende leeftijden te spelen. 

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Boterbloem  schreef op: 12-11-2013 12:50:17

Wat heet expres klein blijven? Het is niet hun eigen insteek maar hoe de omgeving er mee omgaan.


Kinderen die alles voor gezegd krijgen zullen lang blijven steken op wijzen en 'die' zeggen. Want meer is niet nodig. Wijs ik naar de snoepjes en zeg ik die dan krijg ik wat ik wil.
Dat doet het kind niet bewust, maar het is geen extra zelfstandigheid aangeleerd. Dit was voldoende v olgens de opvoedende omgeving of broertjes en zusjes die springen om te helpen (wat je veel hoort).

Zo ook met jassen dichtdoen en veters strikken. Het is niet dat het kind expres kiest dit niet te leren. Maar als jij leert dat als je bij je schoenen staat dat er als iemand opspringt om ze dicht te doen, hoe weet het kind dan dat het het zelf moet leren?


Inv ergelijking met rijkere mensen met bediening. Als jou altijd geleerd is dat anderen voor jou koken, kies je dan bewust om klein te blijven en niet te leren koken, of heeft de omgeving dat jou onthouden?


Daarom is het goed dat ouders en overblijfkrachten hier naar kijken. Om het kind de zelfstandigheid te leren die het aankan. En lukt iets niet dan help je daarna mee, maar positief stimuleren is zo belangrijk

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Alice  schreef op: 12-11-2013 13:00:52
En toch zit dat gedrag er in... zelf doen.. voor jezelf zorgen. 
Mijn oudste worstelt nu met zn sokjes. Hij is net 3. Heb hem nog nooit gezegd dat hij dat zelf moet doen. Maar hij ziet mij het zelf doen en doet het, op een gegeven moment, na
Zelfde met eten, drinken, kruipen, lopen, zindelijk worden

Als het op een gegeven moment erg lang duurt, kun je stimuleren. Maar dat is wel de beslissing vd ouders vind ik en niet van een tsojuf die een kind 3x id week een half uur ziet
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Boterbloem  schreef op: 12-11-2013 13:05:21

En waarom Alice? Omdat hij de kans krijgt het zelf te doen.


Maar als er elke keer anderen voor je klaarstaan krijg je die kans niet ;-)


Op school moet het soms gewoon omdat het anders te lang duurt. TSO/ VSO/ BSO hebben hier vaak meer tijd voor.


Je ziet ook nu ouders werken dat steeds minder kinderen hun jas dicht kunnen doen of veters kunnen strikken. Het heeft allemaal net wat minder aandacht. Of ouders die wel thuis zijn maar er gewoon geen aandacht aan besteden, die het makkelijker vinden het zelf snel te doen.
Er zullen altijd kinderen zijn die later zijn met een jas dicht KUNNEN doen of veters KUNNEN strikken of je billen afvegen of wat dan ook. Dat geeft ook niets, valt snel genoeg op als de vaardigheid gewoon nog niet lukt. Maar heb ik het idee dat een kind het wel kan dan zou ik hulp van anderen ook willen ontmoedigen hoe lief ook.


Idd het beste als de ouders het doen, maar ik vind het mooi als anderen hier aan mee willen werken. Zie dat als positief.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Alice  schreef op: 12-11-2013 13:11:30
Maar daar gaat het toch ook juist om in dit topic.. de kans krijgen om het zelf te doen? Het mannetje de ruimte en de tijd geven om op zijn eigen manier te wennen en zijn plekje te vinden?

Overigens heb ik tot nu toe altijd geholpen met sokken aan doen en ineens wil en kan hij het zelf. Ik heb er echt geen enkele rol in gespeeld. Dat vind ik nou juist mooi. 

Oudere broers en zussen werkt 2 kanten op, afhankelijk van het karakter van de jongste. 
Mijn jongste is juist super vlot, wij denken omdat zijn broertje het doet, dat hij het ook wil doen. Hij liep met 7 maand rond de tafel, want dat doet zijn broer ook en dan kunnen ze fijn samen spelen. 
Was mijn jongste blijven zitten waar hij zat, was mijn oudste wel naar hem gekomen met speelgoed. 

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Blauwtje  schreef op: 12-11-2013 13:11:58

Quote Smvn&d:
Mijn zoontje zit vanaf april op school, en kan pas sinds een maand zijn rits zelf doen.
Daarvoor hielp zijn maatje hem daarmee.. Of een oudste kleuter nou helpt of een broer of zus, dat maakt toch niet uit?
Hier helpen de oudste kleuters de jongste kleuters tot ze het zelf kunnen.



Ja, hier ook zo Sis.

Ach, ik denk maar zo, als ze 18 zijn kunnen ze vast wel hun rits dichtkrijgen ;-)
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Boterbloem  schreef op: 12-11-2013 13:15:49
Maar wie zegt dat dit de manier is van het kleine mannetje ;-)
Of die van de oudere kinderen?

Maar snap je punt hoor. Het is een moeilijk punt, het kind respecteren in zijn ontwikkeling en daarin een gezonde balans vinden van hulp en bescherming van anderen en zelfstandigheid aan de andere kant.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Alice  schreef op: 12-11-2013 13:19:46

Quote Boterbloem:
Maar wie zegt dat dit de manier is van het kleine mannetje ;-)
Of die van de oudere kinderen?



Dat is idd het twistpunt, maar dan niet aan een tsojuf die het kind nauwelijks kent om te bepalen, zonder overleg met de ouders
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Bloemblaadje  schreef op: 12-11-2013 13:24:13
ik snap je heel goed, maar heb zelf ook de tso gedaan en zag vaak dat de kleintjes door de oudere kinderen inderdaad klein werden gehouden. Ik zag vaak dat als er van iemand een broertje of zusje in groep 1 zat dat dan ook de vriendinnetejs zich als moedertjes gingen gedragen en dat zo'n kindje dan overal heen gedragen werd en alles voor ze gedaan werd. Ik zeg niet dat dit ook zo gebeurt bij jouw kinderen, maar ik snap dus wel de insteek van de tso. Inderdaad over praten en dan komen jullie er vast wel uit.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Anne Mv 3  schreef op: 12-11-2013 13:27:51

Het valt mij ook wel op dat je als ouders niet overal over geïnformeerd wordt. Blijkbaar werkt dat zo, school/TSO realiseert zich niet dat ouders (gevoelsmatig) heel anders tegen zo'n situatie aan kijken.
Ik denk dat je wel het vertrouwen mag hebben dat TSO/school het beste voor heeft met je kinderen.
Aan alle voordelen zitten ook nadelen; het is mooi dat je kinderen zo betrokken zijn bij elkaar maar het gevolg kan zijn dat je jongste hierdoor tijdens de TSO geen kans krijgt om met kinderen van zijn leeftijd te spelen terwijl hij dat misschien wél wil.
Ga in gesprek met TSO en school, je neemt een dienst af van de TSO dat betekent ook dat je bepaalde verantwoordelijkheden voor je kind bij hen neer legt. En dat betekent ook dat zij soms dingen oplossen op een manier wat niet je keuze is. Deels moet je dat ook accepteren, alhoewel je daarover natuurlijk altijd in gesprek kunt gaan.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Suus  schreef op: 12-11-2013 13:37:56
Eens met Bloemblaadje. Overigens is het bij ons regel voor iedereen dat groten niet rond sjouwen met kleintjes, of het nou broer en zus is of niet.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Jolanda1974  schreef op: 12-11-2013 13:46:13
Bij ons op school eten de jongere kinderen apart van de oudere kinderen. Ook spelen ze buiten op aparte pleinen. Ik vind het persoonlijk  niet zo raar dat ze willen dat jullie jongste ook dingen doet zonder zijn broer of zus.
Wel vind ik dat je persoonlijk geinformeerd had moeten worden over de insteek van dit plan. En ik blijf er ook bij dat kinderen op school anders zijn dan thuis.Op school is onze jongste een "engeltje" met af en toe haar momenten maar thuis gaat ze "los". Misschien is dat bij  jullie kinderen ook het geval. Dat ze anders zijn dan thuis.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Flipstra  schreef op: 12-11-2013 13:53:12
tja,ik zou supertrots op mijn kids zijn dat ze elkaar zo helpen en goed met elkaar omgaan. als het nu vervelend was,maar dat is het niet. nee ik zou hier niet mee akkoord gaan. zou het anders vinden als de jongste niks zonder de anderen deed of kon,maar als dat goed zit,dan is het toch juist fijn zo.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Orange  schreef op: 12-11-2013 14:21:56
Groep 1 en 2 eten en spelen hier apart. Dus daar al geen hulp van bovenaf.
Maar ik vindt het wel zot dat een TSO juf die de kinderen 3x een half uurtje ziet dat besluit
dat dit anders moet.
Dat had ze eerst met de juf moeten overleggen. Als de juf daar nu ook achter staat dan kan daarover
gesproken worden met ouders en niet de kinderen. Kinderen spelen de hele dag al met klasgenoten.
Lekker toch even met je broers en/of zussen tutten. Hij zit net pas op school, gaat echt wel over ;-)
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Mikmvg  schreef op: 12-11-2013 15:22:22

Quote Suus:
Ik ben TSO-er en bij ons gaat dit ook zo. Als moeder snap ik dat het raar voelt maar ik zie elke dag dat het voor de kinderen beter is. De kleintjes worden enorm beperkt in het vinden van hun plekje. Als ze bezig zijn met de ouderen gaan hun klasgenootjes ondertussen wel met elkaar door en als TSO-er en als ouder denk ik..... hoe eerder ze hun draai vinden hoe beter. Het lijkt nl dat het helpt... het stelt eea alleen maar uit en dan lopen ze er uiteindelijk achteraan.



dit dus... en ik sta er echt van te kijken dat zoveel mensen het niet vinden kunnen of zelfs absurd vinden
Blijkbaar is het voor sommige ouders toch verschrikkelijk moeilijk dat een ander hun schatjes regels oplegt...
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Suus  schreef op: 12-11-2013 15:36:01
Hier heeft juf helemaal geen inbreng, tso is verantwoording van een stichting in kinderopvang en zij bepalen de regels tijdens de tso.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 12-11-2013 15:48:27
Je betaald toch voor de overblijf? Grote onzin laat ze toch zelf ontwikkelen.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Son  schreef op: 12-11-2013 15:52:06
maakt het uit of je ergens voor moet betalen dan ?
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
3prachtkinders  schreef op: 12-11-2013 16:06:32
Nou mij gaat het niet om de regels die anderen op leggen Mik, maar gewoon de communicatie, als er iets op de overblijf, dan vind ik het prettig als ouder, om wat te weten, via hun en niet via mijn kinderen. Zo moeilijk is dat toch niet ?

Dat de TSO eerst met de leerkracht bespreekt en niet eens met de ouder, vind ik persoonlijk not done, want dan kan ik het zelf aan de kinderen uitleggen waarom het zo is, en dan krijg je dit soort taferelen niet, wat er nu gebeurt.

Kinderen nemen dingen zeer letterlijk op, en vertellen dat ook aan de ouders. Wat je dan krijg je juist mis communicatie.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
El64  schreef op: 12-11-2013 16:20:06
Wordt de tso door pedagogischs medewerkers gedaan of door moeders? Bij de vso en bso wordt gewerkt volgens een pedagogischs beleid bij ons op school is de tso door school met moeders geregeld dat is toch een heel verschil.
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
3prachtkinders  schreef op: 12-11-2013 16:24:31
Hier allemaal moeders, niet eens iemand van kdv stichting.

 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Jesmv3  schreef op: 12-11-2013 16:24:50
ik doe ook de tso,
hier gebeurd het zelden dat er met broertjes en zusjes word gesjeuld,alleen mee gespeeld.
Gebeurd dit wel denk ik ook dat ik er wat van zou zeggen.

En de opmerking dat wij moeten zorgen voor jassen etc....Hier moeten ze het zelf.Oke,de kleintjes die net binnen zijn helpen we uiteraard met hun was,we kunnen alleen helaas geen handenvol kleuters helpen met hun jas aan doen.
Ook helpen de grote kleuters de keine kleuters.....

En wij bellen ook niet voor elk wissewasje de ouders,zoals laatst een kind die een surprise ei mee heeft.Het mag niet,dat kind kan dat zelf thuis zeggen en het ei gaat weer mee terug.

Thuis regels,school regels en overblijfregels hoor.
Zo vind ik het raar een pet of muts op te hebben tijdens het eten,bij mij moeten ze het afdoen,mss bij een andere overblijfkracht niet....
 
Quote
RE: overblijf - raar verhaal...
Ma Dalton  schreef op: 12-11-2013 17:00:55
ik heb 2 jongens die overblijven. En het is een fijn idee dat ze elkaar zien. maar als er zoveel leeftijdverschil is als tussen jouw dochter en de jongste dan kan het best zo zijn dat jouw dochter op de BSO een moederrol op zich neemt. Een meisje van 8 maakt dan van een knulletje van 4 gewoon een levende pop. Mijn zoons lieten dat ook altijd graag gebeuren, er is altijd wel een lief zorgzaam meisje. maar dat is natuurlijk toch niet goed. Want dat is ook niet samen spelen.. dan is het moederen.
En als ze dat doet, dan haalt ze je 4 jarige uit zijn eigen groep.
Als ze dat doet, dan snap ik het ontzettend goed dat ze dat niet zien zitten en dat ze dat als belemmerend zien.

En weet je, je schrijft over je 8 jarige hoe ontdaan die is dat het niet meer zoveel mag.. maar je schrijft niet over je 4 jarige.. dus misschien vindt je 4 jarige het helemaal niet erg om een beetje zelfstandiger te zijn?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | Volgende


Reageren op overblijf - raar verhaal...
Naam
Bericht