Menu
 

Topic:

Loon inhouden?????

Even Zo  schreef op: 23-10-2013 21:27:49
Mijn man is begin deze week voor een andere baas begonnen, hij werkt in de bouw.
Nu hoorde hij vandaag van een ex collega dat zijn vorige baas van hem en nog 2 jongens het loon van vorige week wil inhouden, omdat er volgens hem iets niet goed is gegaan op een bouw vorige week.
Ze zijn met materiaal aan het werk geweest wat ze normaal gesproken bij het verwerken mogen gebruiken tot 2 centimeter dikte en ze hebben dat gebruikt tot gemiddeld 8 tot 14 centimeter, ten eerste omdat het niet anders kon en ten tweede omdat het af moest van die baas dus ze moesten wel.
Nu is het werk in principe afgekeurd maar de jongens heb in opdracht van de baas gehandeld, heeft hij dan het recht om loon zomaar in te houden? En kan mijn man hier nu al wat mee of is het eerst afwachten, op vrijdag is normaal de uitbetaling
 
Quote
Navigatie
RE: Loon inhouden?????
Evenzo  schreef op: 23-10-2013 21:37:59
Mijn man werkte zeg maar via een uitzendbureau voor hem, zou het verstandig wezen om daar morgen contact mee op te nemen denk je? Het is nu natuurlijk zijn ex baas maar kunnen het geld absoluut niet missen :-( komen nu al tekortmoet hij ook nog zo gaan dreigen bah

 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Even Zo  schreef op: 23-10-2013 21:46:48
Ik weet alleen dat die baas iedere keer het aantal uren van de jongens doorgaf wat ze gewerkt hebben en dat werd dan door hen uitbetaald, hij is al een keer "vergeten" de uren door te geven en toen kregen we ook geen loon.
Ga ik morgen maar eens contact opnemen met het uitzendbureau, bedankt
 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Mamalu  schreef op: 24-10-2013 09:16:45

idd gewoon uitzendkantoor bellen, dit kan echt niet zomaar!


Moet hij zijn uren niet ondertekenen voor ze doorgegeven worden aan het uitzendkantoor? Ter controle?

 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Caithy  schreef op: 24-10-2013 09:29:14
Idd volgens mij moet hij zelf zijn uren noteren hij moet een handtekening zetten en dan moet hij het zelf opsturen?
 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Caithy  schreef op: 24-10-2013 09:29:42
De baas moet een handtekening zetten! Natuurlijk
 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Mamalu  schreef op: 24-10-2013 09:30:45

Volgens mij moeten zowel baas als werknemer de uren ondertekenen... maar goed, daar gaat het nu niet om. Niet zo laten in elk geval!

 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Ilja Mv 3  schreef op: 24-10-2013 12:46:17

Nee dat mag niet ! En volgens mij is het uitzendbureau officieel de werkgever van je man. Dus zij zouden je man moeten uitbetalen.
Zeker geen genoegen mee nemen.

 
Quote
RE: Loon inhouden?????
Ilja Mv 3  schreef op: 24-10-2013 12:47:50

Mag je baas loon inhouden?






Mag je #werkgever zomaar overgaan tot #loonvordering omdat je bijvoorbeeld te veel betaald kreeg? Lees het hier:







In welke situaties mag een #werkgever besluiten over te gaan tot #loonvordering? Advocaat Diana Simons zocht het uit:





Je baas houdt loon in omdat je te veel betaald kreeg of omdat je iets hebt stukgemaakt. Advocaat Diana Simons legt uit of dat zomaar mag.







Werkgevers die loon inhouden


Het komt voor en ik krijg er regelmatig vragen over: werkgevers die complete maandlonen inhouden. Bijvoorbeeld omdat de werknemer iets heeft vernield of omdat hij door een administratieve fout een tijdlang te veel loon heeft gekregen. Kan dat zomaar?


Over het vorderen van een compleet loon is de wet duidelijk: dat mag niet, in geen enkele situatie. De werkgever moet maandelijks minimaal 90% van de bijstandsnorm (beslagvrije voet) overmaken aan de werknemer. En daar bovenop nog de netto woonkosten en premie ziektekostenverzekering van de medewerker. Eventuele andere inkomsten van de werknemer of inkomsten van diens partner gaan daar weer vanaf. 




Mag je #werkgever zomaar overgaan tot #loonvordering omdat je bijvoorbeeld te veel betaald kreeg? Lees het hier:



Schadevergoeding of boete


Bovendien is er slechts een beperkt aantal situaties waarin een werkgever loon mag vorderen.



  • De werknemer moet schadevergoeding betalen aan de werkgever. Bijvoorbeeld als hij een wanprestatie heeft geleverd, of eigendom van de werkgever opzettelijk heeft vernield. De schadevergoeding moet wel verband houden met het dienstverband. Doorgaans is hier een rechtelijke uitspraak voor nodig, tenzij de werknemer de hoogte van de schadevergoeding zelf erkent;

  • Bij boetes, zoals verkeersovertredingen.

  • Voorschotten. Als de werkgever op verzoek van de werknemer een voorschot betaalt, dan mag dit worden verrekend met de uiteindelijke loonbetaling.

  • Indien de werkgever te veel loon heeft betaald;

  • De huurprijs, als de werkgever woonruimte verhuurt aan de werknemer.


 


Loon inhouden: de praktijk


Uit een uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden van 20 januari 2009 2009 blijkt hoe duidelijk de relatie met het dienstverband moet zijn, vóór een werkgever toestemming krijgt om schadevergoeding te verrekenen met het loon van de werknemer.


In deze zaak ging het om een werknemer die zijn bedrijf had verkocht en bij de kopende partij in dienst was getreden als operationeel manager. In de koopovereenkomst stond dat hij de bedragen die sommige klanten nog op zijn rekening overmaakten, direct moest doorstorten aan de nieuwe eigenaren.


In januari 2008 meldde de werknemer zich echter ziek. De werkgever weigerde zijn loon door te betalen omdat de werknemer een aantal bedragen van klanten had ontvangen die hij nog niet had doorgestort. De werkgever beroept zich dan ook op verrekening.


De werknemer vorderde in een kort geding doorbetaling van zijn salaris. Bij de rechter erkende hij dat hij een bedrag van € 6.100,- had ontvangen dat hij moest doorstorten, maar betoogde dat hij dat nog niet gedaan had omdat hij ziek was.


Het Gerechtshof oordeelde dat de werkgever dit bedrag niet mocht verrekenen met het salaris van de werknemer. Zijn vordering hield verband met de koopovereenkomst tussen de partijen en niet met het dienstverband. De werkgever moet het loon van de werknemer dus gewoon doorbetalen.





 
Quote
Navigatie


Reageren op Loon inhouden?????
Naam
Bericht