Menu
 

Topic:

Vast contract met vaste uren

Mamajaxx  schreef op: 17-10-2013 18:26:55
Hoi Allemaal,

Ik heb even een vraagje..
Ik werk in de zorg en daar gaat het momenteel niet echt top mee!
Ik heb een vast contract voor onbepaalde tijd met 10 uur per week.

Nu kan mijn baas mij  geen meer werk geven. (af en toe inval) En zit ik wekelijks op de 8.5 uur.
Nu vertelde ze me, dat dat geen probleem was want dat haalde ze dan wel van mijn overuren af als ik die draaide.
Volgens mij hoort dit niet zo?

En ik krijg net te horen dat een collega met een 0 uren contract gewoon 20-25 uur per week werkt!
En ik kan er niet eens 1 client bij krijgen..

Wat moet ik hier nu mee?
 
Quote
Navigatie
RE: Vast contract met vaste uren
Danna  schreef op: 17-10-2013 18:39:57
Bijzonder! Heb je in je contract ook staan per hoeveel tijd je uren gemeten worden? Ik heb bijv staan 16 uur per week, te meten eens per jaar. Dit houdt dan in dat ik in een heel jaar gemiddeld 16 uur moet werken. Dan mogen ze bijv, een half jaar lang 32 uur inplannen en een half jaar niets, en dan klopt alles onder de streep. Misschien bedoelt je leidinggevende dat?
Wat ik me wel; afvraag, als je maar 8,5 uur kunt werken, hoe maak je dan overuren? En met een vast contract voor 10 uur per week, krijg je wel 10 uur uitbetaald toch, alleen je werkt er maar 8,5, en alles wat je extra werkt wordt met die uren verrekend en dus niet uitbetaald. Volgens mij mag dit wel zo. Het is wel balen.
Ik denk trouwens dat ze geen risico willen lopen dat jij teveel overuren draait, want als je gedurende een bepaald aantal maanden structureel meer werkt dan je contract, kun je die uren claimen. Bij een 0-uren of tijdelijk contract, hebben ze dat risico niet.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Pip  schreef op: 17-10-2013 18:52:02
Wat Danna zegt klopt, in de meeste contracten is daar iets over opgenomen. Wellicht staat het ook in je CAO beschreven.

Het is natuurlijk wel vreemd dat jij je contracturen niet kan maken en iemand met een 0 urencontract minstens 20 uur kan werken.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Chantal  schreef op: 17-10-2013 19:03:04
Ik werk in de schoonmaak en bij ons is ook wisselend werk,werk nl op vakantiepark.
4 van mijn collegas en ik hebben contracturen.
de rest een contract van 2 uur per week.

mij werd laatst gevraagd door de rayonmanager of ik ook eens af en Toe thuis wou blijven zodat iedereen eens kon komen werken.
heb hem toen gezegd dat ik dat best wilde doen als ze me de uren ongewerkt uitbetaalden.want dat zijn ze verplicht.

hij zette grote ogen op want hij wist dat ik gelijk had.ik was nl net vantevoren naar het juridisch loket geweest om advies in te winnen omtrent deze kwestie.
en nog nooit ben Ik thuis moeten blijven.

ga dit na en ga met je papieren naar een juridisch loket.zij geven gratis advies
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
K  schreef op: 17-10-2013 19:54:18

@ Danna: ook mensen met een 0 uren contract kunnen na een periode van 3 of 6 maanden (afhankelijk van de CAO) het gemiddeld aantal gewerkte uren per die periode claimen. In dat opzicht zijn de rechten van een 0-uren contracter gelijk aan die van de structurele meerwerker.

@ TO; In de meeste CAO's is er sprake van een jaarurensystematiek. Dat betekent dat je gemeten over een jaar gemiddeld aan je contractverplichting van 10 uur per week moet doen.
Dat betekent dus dat je "overuren" inderdaad gebruikt kunnen worden om je tekort aan uren nu te compenseren. Ik schrijf "overuren" tussen aanhalingstekens, omdat strict pas sprake is van overuren als je volgens de jaarurensystematiek meer dan gemiddeld 36 uur per week werkt. Alles boven de gemiddeld 36 uur per week zijn overuren, alle uren van partime contracten tot aan 36 uur per week zijn extra gewerkte uren.

Advies:
1- vraag je leidinggevende om een overzicht van gewerkte plus en minuren. Je wilt namelijk weten hoe lang je nog extra gewerkte uren kunt compenseren voor het tekort aan uren dat je momenteel werkt. Anders ontstaat er een minsaldo en kan de werkgever je op een bepaald moment gaan verplichten die uren in te lopen.
Wanneer dit in overleg gaat, is er niets aan de hand, maar dit kan niet ad hoc ontstaan. Over de inzet van uren volgens de jaarurensystematiek moeten namelijk per jaar in een jaargesprek afspraken worden gemaakt en vastgelegd.
2- vraag je verlofkaart. Check of er niet (bewust of onbewust) tekort aan gewerkte uren worden aangevuld met verlofuren. Wanneer de uren bijna vervallen, zou het aardig zijn van je leidinggevende, want op die manier gebruik je ze zonder dat ze vervallen. Als ze nog een tijdje geldig zijn (wettelijk verlof van 2013 en eventeel (extra) bovenwettelijke uren / PLB etc - welke term ze dan ook gebruiken in jouw CAO) dan mag de leidinggevende deze uren niet zonder kennisgeving vooraf inzetten.
3- Geef je zorgen aan over het feit dat je al een tijdje minder uren per week werkt dan je contractverplichting en vraag om een extra client. Bevestig dit gesprek in een mail  en vraag tot slot of je de gemaakte afpsraken juist hebt weergegeven, zodat je ook een schriftelijke bevestiging van de kant van je leidinggevende krijgt. Op deze manier kan achteraf nooit gezegd worden dat je de verantwoordelijkheid die je als werknemer hebt om aan je contractveroplichting te voldoen niet serieus hebt genomen.
4- ga vanaf nu elke week bijhouden en vastleggen hoeveel uur je precies werkt,verlof opneemt, etc. En kijk aan de hand van roosters en je agenda of je dit nog terug kunt halen voor in elk geval heel 2013.

Veel succes!!


 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Mamajaxx  schreef op: 17-10-2013 20:54:21
Typ even via mn telefoon. Mn zoon heeft de pc uit gezet..

Verlof uren heb ik op dit moment niet meer. Sta in de min. Als ik niks meer opneem sta ik eind van t jaar weer op +8.

Client er bij krijg ik pas zodra ze een client hebben. Ik sta nu wel elke dag dat ik niet werk op oproep. Dus als een collega ziek is mag ik werken.

Het leuke is mijn contract is door mijn toemalige teamleidster om gezet in een vast contract waar ik nooit voor getekend heb en heb ook geen kopie. Dit is gebeurd tijdens mijn zwangerschaps verlof.

Ik werkte hier voor gemiddeld zo'n 16/18 uur. Dat ik geen contract voor meer uren krijg is al 1.5 jaar bekend. Het gaat te slecht met de zorg.

Dat ik nu minder werk komt doordat clienten over zijn gestapt naar andere zorg aanbieders.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Mamajaxx  schreef op: 17-10-2013 20:55:12
Mijn vaste team leidster is met zwangerschaps verlof. Sinds zij weg is (4 weken) is dit gezeur begonnen.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Jen9  schreef op: 18-10-2013 04:00:15
Bij mij werkt dit ook zo.. kinderopvang. Ik heb altijd 10 spaaruren staan....Hiervan betalen ze de eerste 10 uur uit, als er bijvoorbeeld weinig werk is, of als ik extra vakantie wil.... Zijn ze op, dan houden ze die 10 uur weer in, als ik weer eens meer uren draai dan die 10 uur op contract.
Die10 uren  betalen ze bij t beeindigen van mijn arbeidsovereenkomst uit.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Nina1  schreef op: 18-10-2013 07:01:54
Maar als jij geen contact hebt grld dit niet. Je hebt niets om het te bewijzen? Geen handtekening gezet??? Geen contract waarin je aantal uren staan?? Dan zal het lastig worden voor je.
Win advies bij juridisch loket in.
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Joltje  schreef op: 18-10-2013 07:47:21
Dat is dus de ellende...clienten die overstappen naar een andere zorgaanbieder.  In de regio waar ik woon zou er een op hande zijnde fusie zijn tussen 2 zorgaanbieders. Ikzelf werk als zzp-er en wij kunnen het werk dus niet aan. Er komen nu allemaal aanmeldingen van clienten die niets zien in die fusie en ze stappen dus idd over.  Gisteren nog een nieuwe client aangenomen

Misschien een optie om eens te kijken of zelfstandig worden binnen de zorg een optie is voor jou ? 
 
Quote
RE: Vast contract met vaste uren
Jacquelien  schreef op: 18-10-2013 08:49:10
Als je geen nieuw contract heb getekend dan had je eigenlijk een brief moeten hebben dat je dienstverband naar vast is omgezet en dan gelden de voorwaarden zoals ze in het contract er voor stonden. Je zou die dus even kunnen bekijken wat er in staat genoemd en anders de CAO
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vast contract met vaste uren
Naam
Bericht