Menu
 

Topic:

alimentatie vaststellen: hoe?

Esther_mv_ifmi  schreef op: 15-10-2013 17:11:39
De alimentatie voor mijn zoontje is nooit gerechterlijk vastgesteld. We hebben destijds samen afgesproken dat hij 100 euro in de maand zou betalen en zwemles (95 euro per jaar). Begin van dit jaar is hij op eigen beweging gestopt met betalen omdat hij geen geld had volgens hem. Na een paar maanden is hij toen wel weer gaan betalen. Nu heeft hij besloten dat mijn zoontje te lang bezig is met het halen van zijn diploma en valt hij erover dat ik wel eens verzuim om naar zwemles te gaan (ouderavonden van de andere kids, ziekte etc.) en heeft hij besloten om nog maar de helft te betalen.

Ik ben er nu een beetje meer dan zat van dat hij dit soort beslissingen zomaar neemt en kan nemen en wil nu alimentatie gerechterlijk vast laten stellen (inclusief een draagkrachtberekening). Maar hoe werkt dit? Zal via een advocaat moeten neem ik aan? En hoe zit het dan met de kosten? Lopen die niet ontzettend op dan?
 
Quote
Navigatie
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Jolanda1974  schreef op: 15-10-2013 17:19:11
Je kan een advocaat bellen voor advies. Meestal is het eerste gesprek gratis.

Verder heb ik er (gelukkig) geen verstand van.!
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Ladyb  schreef op: 15-10-2013 17:19:32
Ik weet er niet heel veel van maar weet wel dat als je onder een bepaalde grens (rond de 25000 ) dat je dan geen kosten aan een advocaat hoeft te betalen. 
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 17:27:56
Je kan het ook laten vastleggen via het lbio, kost 50 en is rechtsgeldig
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Tamaramvc&f  schreef op: 15-10-2013 17:31:21
Het kan idd via een advocaat, die doet dan een draagkrachtberekening en aan de hand daarvan word vastgesteld wat jij aan hem/haar kan betalen voor de kosten die hun maken. Dat is vaak wel een berekening over 2 jaar terug. Hun regelen het dan viade rechtbank verder. Je kan ook via een mediator of zelfs via t Lbio tegenwoordig een alimentatieberekening laten maken, kost een stuk minder voor iig de berekening zelf maar wil je dat echt bindend laten verklaren moet t alsnog naar de rechtbank maar dat kost je dan wel minder ws omdat ze dan alleen papieren moete n regelen. Je ex moet dan wel akkoord gaan met een berekening want zijn gegevens zijn dan ook nodig en als hij die niet wilt geven heb je dus niks. Dan heb je bij een advocaat dus meer kans want die daaht hem dan zegmaar en dan moet hij ook een advocaat in de hand nemen.
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Esther_mv_ifmi  schreef op: 15-10-2013 17:31:46

Quote mv4:
Je kan het ook laten vastleggen via het lbio, kost 50 en is rechtsgeldig



Ik heb even gekeken, maar dan moet ik zelf vragen aan hem om de gegevens op te sturen en dat gaat hij vast niet doen
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 17:34:03
Dan zul je het via een advocaat moeten doen en met een salaris tot een bepaalde grens kost dat 167 euro, als je boven die grens valt gaat het veel meer kosten.
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Anne Mv 3  schreef op: 15-10-2013 17:59:10
Ik begrijp dat het beroerd is dat je ex zelf bepaald wat en wanneer hij betaald, maar... de kans bestaat dat jullie relatie (nog?) beroerder wordt als je op deze manier betaling eist. Soms moet je gewoon enorm slikken in het belang van je kind.
Hoe rot dat ook voor je is, jij kunt je zoon altijd recht in de ogen kijken, maar of z'n vader dat ook kan?!

Er was laatst een uitzending van Zembla over vechtscheiding etc. en de conclusie is toch wel dat kinderen enorm de dupe (kunnen) zijnvan dit soort problemen.

Bedenk wat het je kost en wat het je oplevert (zowel materieel als immaterieel)
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mamajaxx  schreef op: 15-10-2013 18:27:24

Quote mv4:
Je kan het ook laten vastleggen via het lbio, kost 50 en is rechtsgeldig



Op de site van het lbio staat dat dit een advies is. Je zal alsnog naar een advocaat moeten om het vast te laten leggen.

 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
C@th  schreef op: 15-10-2013 18:49:25
is de alimentatie opgenomen in de scheidings papieren? dan is deze wel vastgelegd. mijn vriend en zijn ex hebben dat ook samenafgesproken en is in de scheiding meegenomen.
mocht hij nu ruim een maand  te laat zijn kan zij het lbio inschakelen. deze nemen de betaling over en kost jou niks (alleen hem extra geld)
het enige nadeel is wel dat de relatie tussen jou en je ex direct slecht wordt. 

ik heb ook een ex die denk dat alimentatie een extraatje is voor de kinderen. maar helaas moet ik daarvan leven waardoor ik elke maand in de knoei zit en soms rekeningen niet kan betalen)
gelukkig voor mij is de relatie al super slecht dus schroom ik niet om elke keer weer het lbio in te schakelen. helaas voor mij betaald hij dan net weer binnen die wettelijke termijn om de volgende keer weer niet te betalen waardoor ik elke keer 2 geen geld krijg
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Ma Dalton  schreef op: 15-10-2013 19:21:57
Annemv3. Ik denk dat je soms geen keuze hebt he.. Je moet toch leven. En kindje kost natuurlijk wel geld.
vechtscheiding.. Dan denk ik meer aan elkaar opzettelijk dwars zitten.
maar Vader zijn is niet alleen lusten, maar ook lasten delen.. Dat is toch raar dst je naar zo'n aflvering kijkt en niet denkt.. Wat een lullehommel die niet beter voor zijn eigen bloed zorgt.. Maar dat je ervan over houdt dat je in een topic als dit, met een moeder die financieel aan het absoluut minimum zit gaat zeggen dat ze het maar moet slikken?

ik vraag me altijd af waar het verantwoordlijkheidsbesef van die mannen zit, samen kindje maken, samen verantwoordelijkheid dragen. 
En ik denk dat je je kind prima recht in de ogen kunt blijven als je bij zijn/ haar vader opkomt voor waar het recht op heeft. 
het gaat vaak niet om geld om een extra kadootje te kopen.. Maar geld wat gewoon nodig is om te leven. Een vader die niet bijdraagt, pakt dingen van zijn kind af. 
Ik snap dat nooit hoor, dat mensen dan de moeder aanmoedigen om maar helemaal niks meer te vragen, omdat ZIJ anders de kwaaie pier is..:-(  dat gaat natuurlijk nergens over. 
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 19:25:37
nou het spijt me anne mv3 maar ik heb 10 x liever oorlog met mijn ex als dat ik elke maand tegen mn kind moet zeggen sorry schat je kan niet naar zwemles/feestje van je vriendje/ ik heb niks in huis want daar is geen geld voor!

Mijn ex heeft geholpen bij het maken van mijn kinderen dan is het minste wat hij nog kan doen zorgen dat zn kinderen dat krijgen waar ze recht op hebben.

Alimentatie is in de meeste gevallen echt geen extra vakantiegeld ofzo hoor maar gewoon keihard nodig om je kinderen een dakboven hun hoofd, gas en licht en kleding te kunnen geven
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Suus  schreef op: 15-10-2013 20:10:58
mv4, Zembla niet gezien? Aanrader voor allen die denken dat kinderen veel kunnen hebben
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Esther_mv_ifmi  schreef op: 15-10-2013 20:57:31
ik heb heel lang gedacht laat maar, ik red het wel. Maar als hij nu weer ineens de stekker eruit gaat trekken, dan red ik het niet. En inderdaad, moet ik dan tegen mijn zoontje zeggen sorry je kunt niet meer naar zwemles? De relatie is toch al slecht, tenzij ik hem please, nou daar ben ik heel lang geleden al mee gestopt. HIj denkt dat hij alles kan maken. En inderdaad hij denkt dat de alimentatie een extraatje is en dat hij mij daar een plezier mee doet (wat hij dus liever niet doet) maar vergeet dat dit een bijdrage in het onderhoud van mede zijn kind is. Ik ben er nu gewoon klaar mee, heb dit al lang genoeg laten gebeuren. En ook al komt er uit de draagkrachtberekening dat hij inderdaad niet meer kan betalen dan die 100 euro, dat maakt mij niet uit, maar dan kan hij in ieder geval niet meer zomaar de stekker eruit trekken wanneer het hem uitkomt. Heb mijn best gedaan, maar met hem zijn dus geen afspraken te maken helaas
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 21:00:19
suus die heb ik niet gezien, leg eens uit hoe je hem bedoeld....
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Anne Mv 3  schreef op: 15-10-2013 21:18:15

Quote Suus:
mv4, Zembla niet gezien? Aanrader voor allen die denken dat kinderen veel kunnen hebben



Ik vond het echt bizar...

En mv4, ik heb niet gezegd dat de moeder de kwaaie pier is maar dat het goed is om alles nog een keer af te wegen.
Kan best dat je er recht op hebt, maar wat levert het op de lange termijn op?
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 15-10-2013 21:24:25

Een vraag, geen aanval....


Er zijn dus vrouwen  afhankelijk van hun ex.
IK ben van mening dat beiden ouders hun verantwoording moeten nemen. Maar het belang van het kind hoort voorop te staan. Als  jullie ex werkloos raakt en dus minder kan afdragen. Waar zouden jullie dan van willen rondkomen?

 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 21:38:31
laat ik het zo zeggen dat ik heel goed oorlog kan voeren met mijn ex zonder dat de kinderen hier onder lijden.

En ja het is vervelend dat je voor sommige dingen afhankelijk bent van je ex maar draai het eens om... als ik morgen werkloos word breng ik de kinderen toch ook niet bij hem van nu ga ik minder zorgen?

En we hebben het hier ook niet over schokkend hoge bedragen aan allimentatie he, mijn ex betaald ook maar 100 euro totaal voor zijn kinderen terwijl ze echt wel meer kosten per maand.

Hier gebruik ik de allimentatie dus voor de zwemles, mocht mijn ex dus niet meer betalen tja dan valt zwemles weg jammer maar helaas maar het blijft vervelend als je als moeder zijnde continu overal alleen voor opdraait
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 15-10-2013 21:48:32
 Je houd van je kinderen en daar speelt geld toch geen enkele rol in. Dus ik snap jou vergelijking niet mv4. Kinderen merken alles, onderschat dat niet.

Ik schrik wel van sommige bedragen. 100 euro per kind, plus zwemles vind ik veel geld.
Bij weinig inkomen kun je kindgebondenbudget, belastingheffingen en kinderbijslag krijgen. Dat dekt een hoop kosten.


Ik kan mijn mening slecht zo omschrijven. GRRR
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Esther_mv_ifmi  schreef op: 15-10-2013 21:56:00
100 euro per maand, dus 25 euro per week en nog geen 8 euro per maand voor zwemles is veel? Wat mij betreft genoeg hoor maar veel? Ik jen iemand die voor 1 kind 530 euro per maand betaalt: dat is veel (absurd veel zelfs)

De maanden aan het begin van het jaar dat hij niets betaalde heb ik het wel gered hoor, maar het is wel onderdeel van mijn inkomen
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 15-10-2013 21:59:29
Maar jij hoort dan toch net zoveeel bij te dragen?

Mijn kinderen kosten niet zo'n hoop. 200 euro plus alle extraatjes die je nog krijjgt. Dat verbaast mij gewoon.

Je bent nu als vrouw erg afhankelijk van zijn financiele situatie. En zijn zin om te betalen.

Super dat je het gewoon hebt gered!
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Suus  schreef op: 15-10-2013 22:05:45
Hij is vast terug te zien.... Deskundigen en ouders met bord voor hun kop aan het woord....
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Marie8  schreef op: 15-10-2013 22:07:35
Ik heb m toevallig net gekeken want was er door collegas op gewezen. Echt goed om even te kijken! 
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Esther_mv_ifmi  schreef op: 15-10-2013 22:10:21
Het is niet alleen een extraatje voor het kind he, het gaat om het totale levensonderhoud en dan vind ik het niet zo gek veel. De vader van de meiden betaalt geen alimentatie trouwens. Met hem zijn wel afspraken gemaakt en als de meiden iets nodig hebben of er moet iets voor school betaalt worden etc. Dan doet hij dat. Vind ik persoonlijk prettiger dan maandelijks een bedragje op mijn rekening.Met mijn zoon zijn vader zijn zulke afspraken niet te maken dus dan op deze manier. En dat wil ik nu dus vast laten leggen omdat ik vind dat het niet zo mag zijn dat hij wanneer het hem blieft afspraken terug mag draaien en dus niets bijdraagt aan het levensonderhoud van een kind dat wij samen op de wereld hebben gezet.
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 22:14:06
ik krijg dus voor 4 kinderen 100 euro, dat is 25 euro per kind per maand.... 

Ik zeg ook niet dat ik oorlog voer alleen ik zou het wel kunnen.

Het ging mij er om dat het niet fijn is als een vader ineens besluit te stoppen met betalen, eind van het verhaal reken je er als moeder toch op en dan ineens moet je een gat zien te vullen.

Ik vind het ook heel moeilijk om me precies te verwoorden......


Het is alleen absurt dat er vaak vaders zijn die zeggen niet meer te kunnen betalen maar ondertussen wel dure abbonnementjes hebben of iets.
Terwijl als ik achteruit ga in inkomen zal ik ook ergens anders op moeten besparen en niet op de kinderen.

Maar ik vind ook dat als een vader echt niet meer kan betalen dan een x bedrag het dan niet anders is en je dan als ouders samen zal moeten gaan zitten van hoe kunnen we het zo oplossen dat de kinderen hier niet onder lijden.

ik hoop dat het zo iets duidelijker is
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Anne Mv 3  schreef op: 15-10-2013 22:18:52
Mv4, Ik vind het ook schandalig dat er zoveel vaders zijn die hun verantwoording niet nemen t.a.v. hun kinderen.
Dat ben ik echt helemaal met je eens!
Dat zou niet zo mogen zijn, maar in de praktijk gebeurd het wél.
Grote vraag blijft: wat schiet je erg écht mee op als je als moeder/ouder je recht op eist.
Als de vader niet betaald is er toch vaak al 'stront aan de knikker' en maak je dat dan niet juist erger?
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 15-10-2013 22:23:57
Zij denken jullie te pakken! Maar pakken uieindelijk het kind. Ik zou de eer aan mezelf houden. 25 euro is een lachertje!!!
In de toekomst zullen jullie kinderen wel beter weten.
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mariette35  schreef op: 15-10-2013 22:24:17

Jammer dat sommige vaders niet hun verantwoording willen nemen.


Hier ook een ex die al vanaf 2007 nagenoeg niets betaald, LBIO ingeschakeld maar meneer weet het telkens weer voor elkaar te krijgen om ineens te verdwijnen. Mogelijk woont hij nu in de Fillipijnen. Ik wordt er moedeloos van maar ben inmiddels wel op het punt dat ik zeg: Ik ben er tenminste voor mijn meiden en komen ze niets te kort

 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Mv4  schreef op: 15-10-2013 22:25:56
weet je wat het is anne mv 3,

Ik dacht ook van laat maar ik hoef geen geld

 ik ga aanvullende bijstand aanvragen, gevolg de gemeente gaat dan geld halen bij ex...

Mijn ex werkte eigenwijs niet mee met de gemeente, leverde geen papieren in en kreeg vervolgens de rekening. 1000 euro per maand.

Ik kan je vertellen dat er toen oorlog was want hij schrok zich de ****

Ik kan bv niet meer dan x uur werken waardoor ik gewoon niet meer kan verdienen en had dus echt bijstand nodig.

Ex heeft nu besloten dat hij die 100 euro betaald die ik te kort kom om aan het sociaal minimum te komen en zo zijn we alle 2 blij.


Helaas zul je soms als moeder wel moeten vechten voor je recht omdat er geen andere oplossing is
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Inky69  schreef op: 15-10-2013 22:37:01
Maar.............wat ik mij dan weer afvraag..............mis je veel zwemlessen? Bv ouderavonden zijn vaak of s'avonds en dan heeft je kind vast geen zwemles, of overdag, maar dan kun je bij de leerkracht wel aangeven of je kan of niet, dus als jij die dag zwemles hebt, plan je het gesprek op een ander tijdstip/ dag.

En ziek zullen de kids ook niet vaak zijn..toch?

Dus loopt je ex verschrikkelijke smoezen te verzinnen...bah! Het zijn toch ook zijn kinderen????!!
 
Quote
RE: alimentatie vaststellen: hoe?
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan En Jim
  schreef op: 15-10-2013 22:42:06
De oplossing! Hij gaat naar de zwemles! Zoals elke normale vader ook weleens doet.
 
Quote
Navigatie


Reageren op alimentatie vaststellen: hoe?
Naam
Bericht