Menu
 

Topic:

Ik ben zo boos!

Evenzo  schreef op: 09-09-2013 11:01:10

Evenzo voor de zekerheid.

Ik ben echt zo boos he! De oma van mijn man zit in een aanleuning woning, en de zorg is ZO slecht. Ze is incontinent, en zit continu in de nattegeid, ze heeft luierbroekjes die niet voldoende werken, ze kan niet lopen en sleept zichzelf continu naar de wc waardoor ze haar heup al eens gebroken heeft, ze word niet geholpen, ze stinkt verschrikkelijk, douche doen ze niet aan, haar broek is altijd helemaal door en door nat. Ze schaamt zich er heel erg voor, ze kan bijna niks meer.
En haar kinderen doen helemaal niets! 6 stuks, niks nada noppes. We hebben net 1 van hun gebeld, en die zegt gewoon oma doet het zelf, het is haar eigen schuld. Eigen schuld dat ze incontinent is? Eigenschuld dat ze niet meer kan lopen? Eigen schuld dat ze kanker heeft?
Wij hebben maar weinig contact met oma, we zien een spreken haar maar een aantal keer per jaar. Ze woont ver weg. Het liefste zou ik haar hier heen halen en in huis nemen, maar dat gaat niet, ik kan niet zelf voor haar zorgen, en we hebben er ook eigenlijk geen ruimte voor. Daarbij is ze heel eigenwijs en zou ze het nooit accepteren.
Als het mijn eigen oma was, dan had ik het wel geweten. Wij mogen ons er van haar kinderen niet mee bemoeien, ik het een paar jaar geleden al een thuiszorg indicatie aangevraagt zodat ze hulp zou krijgen, en dat heeft ze toen ook gekregen. Hoogste ruzie gehad, want waar bemoeide ik mij mee?

Echt ik ben zo boos, ik ga in elk geval een hele boze mail naar dat tehuis sturen. Ik kan verder gewoon niets doen, en dat maakt me echt zo boos he. Die familie die spoort niet, het intreseert ze gewoon niet dat hun moeder er zo bij zit, voor mijn man is hun reactie ook normaal, hij weet niet beter, in mijn familie zou dit echt niet gebeuren. Nooit niet! Al moeten we er omstebeurt gaan slapen, of een bed in onze eigen woonkamer zetten, iemand zo laten zitten is bij ons niet normaal, maar bij hun helaas wel.
Mijn man wil niet dat ik ze ga opbellen, omdat ze dan compleet uit hun plaat gaan, maar ik word echt zo boos steeds.

Al zorgen ze maar dat ze een catheter krijgt, dan is ze van dat plas probleem af, hoeft ze niet steeds zichzelf op de wc te hijsen, en gaan mensen weer naast haar zitten omdat ze niet meer zo stinkt. Mijn man heeft dat idee net geopperd, dat ze dat moesten vragen, maar nee hoor, oma moet het zelf maar uitzoeken.

Zo even lekker van me afgeschreven.

 
Quote
Navigatie
RE: Ik ben zo boos!
Evenzo  schreef op: 09-09-2013 12:31:32
nee dat gaat haar niet lukken, dit ding krijgt ze al niet goed omhoog en goed recht, waardoor ze dus continu nat is omdat het niet goed zit.
Ze kan ook niet staan he, ze kan helemaal niet staan, ze trekt zich nu uit der rolstoel en schuift zo de wc op, al zittend sjord ze dan haar broek naar beneden en zo ook weer omhoog.
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Mikmvg  schreef op: 09-09-2013 12:51:16
Aah, wat sneu voor haar!
Zoals ik het begrijp hebben jullie sowieso al weinig contact met de familie? Dan zou ik ruzie riskeren hoor. Wat een stelletje oetlullen om haar er zo bij te laten zitten!
Mag je man ook geen contact zoeken met het evrpleeghuis, het si tenslotte zijn oma?
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Angelique  schreef op: 09-09-2013 12:58:35
jeetje zou ook woest zijn
maar ja er zijn nogal wat problemen
fam doet niets oma is stront eigenwijs en jullie mogen en kunnen niets
zou is via je ha of evt de MEE proberen
oma moet haar trots aan de kant zetten en nar een verpleeghuis het is duidelijk dat ze daar niet op haar plek zit personeel in de aanleun woning is daar gewoon niet voor is alleen heel erg jammer dat datzelfde personeel gewoon niet inziet dat dat mensje het gewoon niet meer kan en gewoon moet verhuizen
succe s
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Saskia  schreef op: 09-09-2013 13:26:37
Bewind met Mentorschap aanvragen en dat mag iedereem tot de 3de graad van de familie. Jeetje wat schijnend zeg en wat een echoisten die kinderen. Kun jij geen contactperson worden, als de andere toch niets doen.

Hoe gaat het qua financien?
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
El64  schreef op: 09-09-2013 13:31:23
Het kan ook dat de kinderen zeggen eigen schuld omdat ze zelf niet meer hulp wil en daar wil blijven. Als oma zelf niet wil kan je als kind niks doen en dat is voor kinderen ook niet fijn hoor.
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Xxx  schreef op: 09-09-2013 13:35:27

Quote el64:
Het kan ook dat de kinderen zeggen eigen schuld omdat ze zelf niet meer hulp wil en daar wil blijven. Als oma zelf niet wil kan je als kind niks doen en dat is voor kinderen ook niet fijn hoor.



idd, vaak is dit wel zo......
Bij mijn opa, oma en nu mijn vader herken ik dat
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Sammy  schreef op: 09-09-2013 13:37:05
De kinderen kunnen nog zoveel willen, als oma nee zegt is en blijft het nee! Daar kan de zorginstelling heel weinig aan en tegen doen. Ze gaan uit van de wens van de patient en niet van de wens van de familie. Helaas realiteit!
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Anne Mv 3  schreef op: 09-09-2013 13:44:38
Begin met begrip tonen naar oma. Denk je zelf eens in dat je voor anderen gezorgd hebt, alles zelf regelde en deed en dat je nu stapje voor stapje steeds minder kunt én anderen voor je gaan bepalen wat goed voor je is!
De ene mens is veel flexibeler dan de andere, het valt echt niet mee om afhankelijk te worden!
Neem de tijd om hierover te praten (niet één keer heel lang, maar benoem het regelmatig dat je ziet dat ze daar moeite mee heeft en dat het ook moelijk is! - oud worden willen we allemaal maar oud zijn niet!)
En ga dan van daaruit samen kijken wat een goede oplossing is voor oma.

Ik kan me goed voorstellen (en ik zie dat ook vaak gebeuren) dat oma 'de hakken in het zand zet' omdat ze het verschrikkelijk vindt dat anderen besluiten nemen over haar leven, en die anderen vertrekken vervolgens naar hun eigen huis... terwijl zij opgescheept zit met mensen die haar moeten verzorgen - waar ze mogelijk helemaal geen vertrouwen in heeft, of waar ze geen klik mee heeft. Meisjes die haar kleindochter hadden kunnen zijn moeten haar douchen... dat is voor sommige mensen écht héél erg lastig!
Laat haar zelf beslissen hoeveel zorg ze wil, maar praat ook met haar wat de consequenties zijn van haar keuzes.
"Oké oma, ik begrijp dat je in je aanleunwoning wilt blijven wonen, maar vind je het dan niet vervelend dat je de hele dag in een natte broek zit?" etc.

Overigens is een catheter ook niet ideaal, de kans op blaasontsteking is véél groter (en je wilt niet weten hoe beroerd oude mensen daar wel niet van kunnen zijn, ook geestelijk! - in de war, dingen zien die er niet zijn etc.)

Het is ontzettend lief dat je zo begaan bent met oma, maar houdt het gesprek met haar wel open - en ga niet over haar hoofd heen van alles regelen en beslissen! Respecteer haar keuzes!
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Femke  schreef op: 09-09-2013 14:22:08
Denk ook dat het grootste probleem haar eigenwijsheid is, als mensen hulp nodig hebben maar het niet accepteren, dan moet je het wel heel bont maken in nederland, wil die hulp je verplicht opgelegd krijgen. En voor de kinderen is dat zo moeilijk, je kunt ophaar in gaan praten maar zie hier op de afdelingen dat dat meestal zo moeilijk gaat en dat de praktijk ze meestal inhaalt...dus doordat het ergens flink fout gaat en bijv na een ziekenhuisopname/ incident er pas een verpleeghuisindicatie komt...Zo zal het in de toekomst toch vaker gaan gebeuren, eigenlijk hebben we over 20 jaar alleen nog verpleeghuizen en geen bejaarden en verzorgingstehuizen meer. Iedereen blijft thuis totdat je je laatste weken van je leven in een verpleeghuis mag slijten. Als je totdie tijd alle hulp wegstuurt en niet accepteert zullen er flink wat mensen vervuilen.. 
En inderdaad een catheter gaat maar zo'n 5 werkdagen mee dan heeft 90% een blaasinfectie...dus ook geen optie..
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Joltje  schreef op: 09-09-2013 15:53:12
Wat ik mij hier zit af te vragen, de verzorging moet toch ook ruiken dat oma stinkt. De verzorging heeft toch de mogelijkheid om met oma in gesprek te gaan en met oma te praten dat meer zorg in dit geval echt wel mogelijk is. Je schrijft namelijk dat oma erg zit met het feit dat ze incontinent is, dan moet dit toch ook met oma besproken kunnen worden... Ik lees namelijk nregens dat oma dementerend is......waarom moet de familie hierin betrokken worden.  Mijn schoonmoeder zit in een verzorgingshuis en als er iets nodig is en zij hebben dat met mijn schoonmoeder besproken, dan wordt dat geregeld. Zolang mijn schoonmoeder niet dement is, bespreken ze de dingen met haar zelf. Wij als familie krijgen uiteindelijk wel te horen wat er geregeld/ gedaan is, maar zeggenschap erin hebben wij bijna niet. En dat hoeft ook niet. Mijn schoonmoeder woont dan wel in een zorginstelling, maar is nog gewoon een volwassen vrouw die haar eigen keuzes kan maken.

incontinentiebroekjes die niet voldoende urine kunnen opnemen, dan zal ze niet de goede broekjes hebben. Er zit nogal verschil in de capaciteit van opnemen van urine in broekjes....catheter zou ik niet doen als het niet nodig is......je kan wel gaan voor een verblijfscatheter, die mogen een flink aantal weken blijven zitten ( alleen de urinezakjes moeten dan verwisseld worden) maar dit is vaak voor de client niet fijn.....vaak blaasontstekingen, irritaties. 

De zorginstelling waar de aanleunwoning bij staat, die zal onder een organisatie vallen. Bij elke organisatie is een contactpersoon die over die zorginstelling gaat. ga een stapje hoger met je zorgen.....bel niet de instelling zelf, maar bel de organisatie waar de instelling onder valt en leg daar je zorgen neer. Wie weet met wat voor een goede oplossing zij nog kunnen komen. 

succes ermee en ontzettend lief dat jij zo begaan bent met oma. 
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Joltje  schreef op: 09-09-2013 16:05:57
sorry, ik lees net wel dat jij denkt dat oma dementerend is, dat maakt de situatie dan wel moeilijker ja.....dan is overleggen met oma misschien niet meer goed mogelijk. ik zou toch eens gaan bellen met de organisatie. Binnen de zorginstelling wordt gezegd dat jij de contactpersoon niet bent en dus gaan ze niet met jou in gesprek, maar ik denk dat ze jou bij de organisatie zelf wel netjes te woord zullen staan..tenminste, dat mag ik toch hopen, want ik vind dit nogal wat....
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Debby1977  schreef op: 09-09-2013 16:39:44

Quote femke:

En inderdaad een catheter gaat maar zo'n 5 werkdagen mee dan heeft 90% een blaasinfectie...dus ook geen optie..



Hoe kom je daar bij dan? Een catheter gaat echt wel langer mee dan 5 dagen hoor.

Daarbij, als het alleen om incontinentie gaat dan moet ze gewoon goed incontinentiemateriaal aan krijgen, en geen catether
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Debby1977  schreef op: 09-09-2013 16:42:59
Ik denk trouwens dat je het over een tijdelijke catheter hebt? Verblijfscatheters gaan wel een paar weken mee
 
Quote
RE: Ik ben zo boos!
Minou  schreef op: 09-09-2013 17:21:45
Arme oma..wat een leven...
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ik ben zo boos!
Naam
Bericht