Menu
 

Topic:

konijnen vraagjes

Pup78  schreef op: 06-09-2013 21:54:32

Wie helpt me een beetje op weg?

Wij hebben sinds een paar weken een konijntje, hij is aan komen lopen. De eigenaar is niet gevonden ondanks dat we hem opgegeven hebben bij de dierenambulance. We hebben besloten hem te houden. Ik ben absoluut geen konijnenmens, maar dit beestje heeft mijn hart gestolen. Wat een schatje!! Zo lief!!

De eerste twee weken stond hij binnen in de woonkamer in een buitenhok. Dat hok hebben we gekregen van iemand. Maar hij plast steeds door een nis heen waardoor alle plas op de grond ligt. Dus sinds gisteren is hij buiten. Met dit weer vind ik dat prima. Maar van de winter wil ik hem binnen in een hokje. Binnen komt dan een ander hok en zodra het weer mooier weer wordt wil ik hem weer naar buiten doen. Buiten wordt het straks al vroeg donker en ik ben bang dat we hem dan vergeten. Ik durf in het donker niet naar buiten ivm spinnen... En hij loopt hier binnen gewoon los, wordt geaccepteerd door de katten. Hij komt bij je zitten, duwt zijn koppie onder je arm om aangehaald te worden... Echt leuk! Jammer toch als hij dan buiten staat of in de schuur?
Nu loopt hij buiten in een rennetje, is dan zindelijk. Houdt alles op totdat hij weer in zijn hokkie getild wordt! Binnen daarentegen... vanavond zeker 60 keuteltjes moeten ruimen en drie plasjes!! Hoe kan het dat hij buiten op de stoep alles ophoudt en binnen overal waar hij komt zijn keutels dropt? En wat kan ik neerzetten zodat hij daar zijn plasje in doet? En wat moet ik daar in doen als bodembedekker?
Wat kan ik hem geven zodat hij zich een beetje kan vermaken? Ik las op internet een wc rolletje, dat kunnen ze versnipperen en zijn ze lang mee bezig. Maar die van ons eet dat op. Dat lijkt me niet de bedoeling. Kattenspeeltjes las ik ook, maar hij vreet alles aan!! We hebben van die hard plastic dingetjes met een belletje erin, jute sokjes etc geprobeerd, maar alles vreet hij aan.
Moet hij verder nog iets hebben?

Ik heb weinig verstand van konijnen en wil wel het beste voor hem. Dus wie helpt me een beetje? Waar moet ik verder nog aan denken? Wat kan en mag ik hem geven qua eten en hoevaak? Het is een dwergkonijntje overigens.

 
Quote
Navigatie
RE: konijnen vraagjes
Caatje  schreef op: 06-09-2013 22:20:13
Wat lief dat jullie het beestje hebben opgevangen! Wij hebben er zelf ook eentje, een buitenkonijn. Wij hebben hem gekregen van mensen die niet meer voor hem konden zorgen. Hij kreeg toen al gemixt voer, maar het liefst had ik hem op van die bixjes (die zwarte dingetjes). Daar zit alles in wat ze nodig hebben. Het gevaar bij gemixt voer is dat ze niet alles opeten (het zijn net kinderen, haha.) en dan dus niet binnenkrijgen wat ze moeten binnen krijgen. Gelukkig eet ons konijn zijn bakje elke dag leeg, maar hou dat wel in de gaten.
Wat het poepen betreft, dat zou ik niet weten. Misschien komt het door de andere dieren?
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Angelique  schreef op: 06-09-2013 22:32:01
leuk he wij hebben sinds een weekje ook 2 konijntjes van die heerlijk snoezige pluizen bolletjes echte knuffeldozen ook

bij de dierenwinkel hebben ze veel konijnen speeltjes van hout en van touw zo hebben wij een bal van touw in de kooi liggen
ook hebben wij zoon hooi bal in de kooi hangen is zon tralie bal waar je hooi in kan stoppen maar ook sla enz kan erin zijn ze ff bezig om t lekkers eruit te halen  

we hebben ook buiten hok en een ren hij dropt alles overal buiten en binnen
net hebben ze voor eerst binnen los gelopen en daar tot nu een keuteltje gevonden
het schijnt dat konijnen wel vrij netjes zijn ze poepen vaak in een hoekje je kan daar dan zon konijnen toilet neer zetten is ene hoekbakje mini kattebakje kan gewoon zaagsel in als bodem bedekker

 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Mama-van-aimy  schreef op: 06-09-2013 22:45:51
Kan het niet zijn dat het te maken heeft met terrein afbakenen?

Mijn konijntje veegt ook altijd met zijn kinnetje tegen de kast aan bijvoorbeeld.

Maar ons konijn is dus wel een echt buitenkonijntje (allergie bij mij en kind).

Let wel op met teveel groenvoer en vooral sla. Want daar kunnen ze echt ziek van worden.

Je kan het beste alleen bix, stro en hooi geven. Hooi blijven de tandjes kort door.



Ons konijntje loopt overdags als we thuis zijn veel los door de tuin. Hij speelt dan ook met van die ballenbakballetjes of met een grote voetbal (erachteraan rennen).

En mijn kinderen knuffelen ook veel met hem.

In de winter is het helaas een stuk minder. Maar helaas is het niet anders.
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Pup78  schreef op: 06-09-2013 22:46:26

Konijnentoilet, kijk daar leer ik wat! Morgen maar eens op zoek. Misschien heb ik ook wel wat staan wat als toilet dienst kan doen.
Heb net het een en ander gelezen, papier mogen ze gewoon eten, mits niet te veel en geen gebleekt of glossy papier. Dat wc rolletje kan geen kwaad... Morgen maar eens op zoek naar wat leuke dingen voor hem.
Bix haal ik idd de volgende keer, anders vreet hij alleen de gekleurde dingetjes op natuurlijk. Maar mijn man wist dat niet... Veel dingen lust hij overigens niet... Wortel vindt hij jakkie! Maar komt vast wel, net als bij kinderen, lol.
Ja hij is echt lief! Ik was eerst een beetje bang hoor, haha. Bang dat hij zou bijten. Maar hij likt je heel lief, geeft kopjes etc. Zodra hij je buiten, maakt hij duidelijk dat hij eruit wil. En hij maakt van die blije sprongetjes in de lucht (binkies lees ik net, whaha).

Bedankt Caatje voor de link!
Angelique vreten die van jou dat touw niet op dan? Ik had op de bank een theedoek liggen, daar ging hij in liggen graven en bijten. Nu is het een gatendoek geworden
Maakt me niet zoveel uit, als hij maar geen last daarvan krijgt.
Maar binnen is die van ons niet zo netjes. In zijn hok doet hij alles op 1 vaste plaats, maar in huis dropt hij het echt overal, grrr. Buiten zal je niets vinden... Laat je jouw konijntjes buiten van de winter Angelique?

 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Jen9  schreef op: 06-09-2013 22:47:08
Misschien staat t er al bij, maar je kan een konijn niet zomaar binnen halen voor de winter. Hij gaat namelijk verharen, krijgt een wintervacht en dan gaat hij echt dood in een warme kamer.

Je moet hem dan ruim voor de kou binnen halen. Hoe of wat weet ik niet, die van ons zit altijd buiten. Dus check even hoe je dat moet doen!

Voer heel gedoseerd door heel zijn hok gooien (behalve t poepgedeelte), dan moet hij zoeken naar zijn eten...
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Pup78  schreef op: 06-09-2013 22:51:39
Ik wil hem eigenlijk binnen nu en een paar weken al naar binnen hebben. Vind dat gewoon gezelliger en omdat hij alleen is krijgt hij dan ook meer aandacht. Ik haal hem 's avonds na het werk uit zijn hok en dan mag hij vrij lopen. Maar als hij buiten zit dan gebeurd dat niet weet ik zeker. Dan is het koud, donker, je bent moe na het werk en ploft op de bank en dan wordt dat beesje vergeten..
Maar ja, wanneer doe ik hem dan weer naar buiten? Wordt het verschil tussen binnen en buiten dan niet te veel, als ik hem buiten in zijn rennetje wil doen?
Moet er nog maar eens goed over na denken...
Sleutelbos vind hij trouwens wel leuk om mee te spelen, gooit hij door de kamer heen...
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Angelique  schreef op: 06-09-2013 22:53:29
nee vooralsnog word er niet echt aan gegeten het handoeken prbleem ken ik wel ja maar let wel op dat ze niet heel veel van binnen krijge
overigens aten mijn cavias daar ook altijd van vroeger en ook nooit problemen gehad
konijnen zijn ook nieuw voor mij

hier blijvende konijnen binnen
heb dus wel buiten hok voor als het weer lekker is en alleen overdag in de avond net na eten komen ze binnen en gaan pas in middag weer buiten
zodra kouder word of veel wind ofzo gaan ze niet meer naar buiten jist ook ivm de vacht
kan ze niet tot nov ofzo buiten laten en dan binnen halen ze hebben dan wintervacht opgebouwd en dan kan binnen halen prblemen geven
maaar wij hebben dus bewsut binnen gekozen gewoon dan horen ze er echt bij kunnen binnen ook los lopen en kunnen we ze lekker blijven knuffelen en hebben de kids meer interactie
zijn dus echt huis dieren bewust niet buiten

en bijzaak we hebben best wat last gehad van muizen buiten en zit daar ook niet zo op te wachten si natuurlijk een ideale plek voor die muizen en ratten in de winter
nu gaat voor de winter buiten hok gewoon kaal en leeg dan hebben die er vast neits te zoeken
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Caatje  schreef op: 06-09-2013 23:12:10
Konijnen kunnen vaak beter tegen kou dan warmte. Ze kunnen zeker tot -10 buiten blijven, mits de omstandigheden goed zijn; geen tocht in de kooi (en wind- en regendicht) en een dikke bodembedekking enzo.
Ons konijn vindt het bijvoorbeeld heerlijk om door de sneeuw te huppelen. Als hij het koud krijgt, gaat hij zijn hok wel weer in.
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Pup78  schreef op: 06-09-2013 23:13:54
Nou jij schrijft eigenlijk precies hoe ik het ook zou willen Angelique. Dan blijven ze inderdaad een onderdeel van het gezin uitmaken.
Maar dan moet ik opzoek naar een ander hok voor binnen, via Marktplaats denk ik.
Ga van het hok buiten de poten afzagen, de ren er aan bevestigen, dan kan hij zelf in en uit zijn hokkie gaan als hij dat wil.
En dan nog een oplossing bedenken voor binnen, hoewel het wordt een kooi op de grond, dus denk dat hij dan wel zelf in en uit zijn hok kan komen om te poepen en plassen.
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Jarofe  schreef op: 07-09-2013 06:20:10
Hier ook konijnen 2 stuks.
Ik heb een gecastreerd mannentje en een vrouwtje.
We hebben een grote tuin en daarvan hebben we een stuk voor ze afgezet en dat is konijnenproef.
Ze zitten hier nooit in hun hok dag en nacht lopen ze los.
Konijnentoilet heb ik ook alleen mijn mannentje doet daar wat op het vrouwtje is zo slordig.
Hier krijgen ze biks en kruidenhooi je hebt hiervan verschillende smaken en dat vinden ze heel lekker.
Verder krijgen ze regelmatig takjes van de wilg goed voor de tanden en ze vinden het knagen heel leuk.
Blaadjes druif, framboos en paardenbloem, witlof, winterpeen krijgen ze hier regelmatig met sla en andijvie ben ik wat voorzichtig.
Het zijn wel echte lekker bekjes want als ze horen dat je een appel eet komen ze gelijk bedelen voor het klokhuis.

Ik vind het een super gezicht om ze te zien rennen of lekker languit over de tuintegels naast elkaar tezien liggen of als ze elkaar wassen zo lief.
In de zomer ben je inderdaad veel meer buiten en heb je wel meer contact met ze in de winter is dat toch iets minder al moet je dan toch meerdere keren per dag bij ze kijken de waterflesjes bevriezen dan ook als het heel koud is.
De eerste winter vond ik het ook wel eng maar ze hebben nu al zoveel winters meegemaakt ze huppelen hier gewoon door de sneeuw ook dan willen ze los.
Het scheelt hier wel dat het echt een stelletje is ze hebben altijd aandacht van elkaar.
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Myself  schreef op: 07-09-2013 06:43:45
Hier ook een konijntje wat buiten alles op houd en bij binnenkomst netjes op zijn toiletje gaat zitten en daar alles eruit gooit.
Werkt ideaal zo'n ding. Gewoon kattebakkorrels erin en klaar ben je.
Die van ons zit overdag in de ren op het gras en verder binnen in een kooi of los.
Dochter neemt hem graag mee naar haar kamer bijvoorbeeld, hij rent zo de trap op en ook weer af.
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Spatje  schreef op: 07-09-2013 08:03:37
hier ook 2 konijnen, beiden zindelijk, hebben we niks voor hoeven doen, in de ren gewoon een bak met kattebakkorrels gezet en ze begrepen het gelijk , ze staan buiten en bij droog weer op het gras in een soort van grote box van gaas
 
Quote
RE: konijnen vraagjes
Mamavonn  schreef op: 07-09-2013 08:58:03
Probeer eens een kattenbak. Ja echt, wij hebben een binnenkonijn gehad die alles op de kattenbak deed. De bovenkant van de bak eraf halen. Op de bodem zaagsel en stro en hem er regelmatig op zetten.
 
Quote
Navigatie


Reageren op konijnen vraagjes
Naam
Bericht