Menu
 

Topic:

ouderschapsverlof

Mo27  schreef op: 04-09-2013 12:26:11
 Ik ben nu 11 weken zwanger.  25 maart ben ik uitgerekend.Ik wil graag achter mijn verlof ouderschapsverlof opnnemen tot 1 sept.

Zou iemand mij kunnen vertellen wat beetje de regels zijn.

Als ik ouderschapsverlof achter elkaar opneem word dit denk ik niet uitbetaald? En van de belastingdienst kun je ook geld terug vragen toch?

 
Quote
Navigatie
RE: ouderschapsverlof
Onsjanneke  schreef op: 04-09-2013 12:30:56
Of je ouderschapsverlofbetaald is hanvt af van je cao. Het mijne is onbetaald, ik krijg dus 8 uur minder per week betaald.

Je kan bij je aangifte inkomstenbelasting opgeven hoeveel uur verlof je in een jaar hebt opgenomen, daarvoor krijg je 4 euro per uur terug van de bd, maar alleen als het een inkomensverlies tot gevolg heeft. Je moet dus kijken wat je totaal verdient hebt in 2013 en in 2014, en als 2014 minderis kan je maximaal dat bedrag terugkrijgen.
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Kaatje  schreef op: 04-09-2013 12:41:01
Je mag 26x je uren in de week opnemen. Dus een half jaar vrij zijn. Ik weet niet of dit altijd in een keer mag of dat dit toch aan je werkgever ligt hoe je die uren verdeeld.
ik kreeg ook geen vergoeding alleen via de belastingdienst zoals Janneke schrijft.
ik heb nog wel een maand onbetaald verlof gehad aansluitend aan het bevallingsverlof. Ouderschapsverlof heb ik verdeeld over meerdere jaren en dan 2 uur per week. 
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Femke  schreef op: 04-09-2013 12:58:58
ik had langer verlof, je hebt recht op het bovenstaande, maar het is maar net waar je werkgever mee accoord gaat, ik heb mijn verlof verdeelt, begon met 1 dag werken en dat langzaam opgebouwd, en inderdaad onbetaald, zwaar wegende bedrijfsbelangen hoeven ze het niet goed te keuren en dat is in sommige gevallen al best snel, als je bijv specialistisch werk doet of in een klein bedrijf werkt of je hebt een auto van de zaak..
Ik had dus ook gewoon al mijn ov-uren opgegevenn aan de belastingsdienst, maar kon mooi alles terug betalen hihi...had ondertussen promotie gemaakt  en mijn functiejaren lopen natuurlijk ook gewoon door. dus ik had op het laatst nog 2 uur per week ov maar kon die 4 euro per uur gewoon terugbetalen..viel wel mee gelukkig.

Oja ze willen ook weten of je over je ov uren nog wel premies wil betalen voor je pensioen enzo...als je van plan bent uiteindelijk weer meer te gaan werken dan kun je dat beter doen, als je toch denkt dat je werkuren alleen nog maar minder worden hoef je het niet te doen en zul het het later ook niet missen in je pensioen.
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Onsjanneke  schreef op: 04-09-2013 13:01:41
Volgens mij is wettelijk geregeld dat je tot de helft van de contracturen ouderschapsverlof mag nemen. Hier moet een werkgever mee akkoord gaan, hoge uitzonderingen daar gelaten. Wil je meer opnemen, dan gaat dat in overleg.
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Kaatje  schreef op: 04-09-2013 13:02:38
Femke hier ook het zelfde met 2 uur in de week heb je 'geluk' dat je eerste jaar wat terug krijgt van de belasting, maar tweede jaar niet meer omdat inderdaad het loon omhoog gaat per jaar. Bij mijn vriend zijn ov die fout dus gemaakt en moest terug betalen ivm een promotie.
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Pixie  schreef op: 04-09-2013 13:03:16
ik heb er geen verstand van maar ik begreep van mijn vriendin ( die nog wel ouderschapsverlof heeft en een gedeelte vergoed krijgt van de belastingdienst ) dat DAT wordt afgeschaft en je niets meer terug kan vragen 
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Kaatje  schreef op: 04-09-2013 13:04:28
Maar je werkgever mag wel zeggen dat dit niet aansluitend kan volgens mij, daar weet ik de regels ook niet van.
mijn vriend mocht niet minder gaan werken ivm zijn functie, maar ouderschapsverlof konden ze inderdaad niet weigeren
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Mv2  schreef op: 04-09-2013 13:08:58
Ik heb na mijn bevallingsverlof ook nog 3 mnd ouderschapsverlof opgenomen. Dat was in mijn geval onbetaald en je krijgt wat terug vd belasting, dat heb ik het jaar daarna teruggevraagd. Mijn werkgever was hier niet blij mee en hebben het ook uit mijn hoofd proberen te praten. Ik ben daar niet op in gegaan en heb uiteindelijk mijn ouderschapsverlof gekregen, dat mogen ze niet zomaar weigeren namelijk. 
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Sammie  schreef op: 04-09-2013 15:01:00
Als je ambtenaar bent, heb je recht op twee periodes. Eerst het betaalde ouderschapsverlof (wordt 60 tot 70% van je salaris gewoon betaald) en daarna het onbetaalde ouderschapsverlof. De totale periode is niet langer dan wettelijk is vastgelegd. En daarnaast kun je dan ook nog de vergoeding van de belastingsdienst krijgen, zolang die niet afgeschaft wordt.
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Femke  schreef op: 04-09-2013 15:37:02
tjja ambtenaren...vooral fijn als je eerst fulltime werkt en daarna parttime terugkomt...dan heb je dus een volledig betaald verlof op parttime basis...hihi gelukkig hebben ze in ieder gevak nu een 0-lijn...
 
Quote
RE: ouderschapsverlof
Sammie  schreef op: 04-09-2013 16:15:09

Quote femke:
tjja ambtenaren...vooral fijn als je eerst fulltime werkt en daarna parttime terugkomt...dan heb je dus een volledig betaald verlof op parttime basis...hihi gelukkig hebben ze in ieder gevak nu een 0-lijn...



Grapje zeker, die nullijn is er al jaren. Maar toch hebben we er in januari 1% bijgekregen en krijgen we er in september weer 1% bij. Ja het ligt wel 'rond' de nullijn.....
 
Quote
Navigatie


Reageren op ouderschapsverlof
Naam
Bericht