Menu
 

Topic:

Heeft internet de mentaliteit veranderd?

Monica Mv 2  schreef op: 30-08-2013 09:30:31
Gisteren met een vriendin gebabbeld over vanalles en nog wat.

Ze geeft de laatste tijd wat kleding die haar dochter te groot is en nog heel mooi is aan mij voor mijn dochter.

Ik geef mijn kinderkleding aan verschillende mensen waaronder ook haar met een zoon die jonger is als Guus. Vroeger zette ik wel eens wat op mp maar daar worden nu zo'n belachelijke prijzen geboden op merkkleding dat dat echt niet meer loont.

Toen kwamen we eigenlijk aan de babbel over onze regering en toen weer over marktplaats en internet.

In onze tijd toen wij klein waren (ik ben 36) was het normaal dat je gedragen kleding droeg die van je nichtje of het buurmeisje of een ander meisje uit je straat was geweest. Daar hoefde de ander nooit voor te betalen, als je er iemand blij mee maakte en mijn moeder dan eens een sportbroek in elkaar naaide was het goed. De halve voetbalclub droeg destijds broekjes die door mijn moeder waren gemaakt en mijn moeder vroeg daar niks voor. Geld was om eten te kopen en om leuke dingen te doen en je lasten te betalen. Men zorgde voor de rest veel meer voor elkaar.

Wij dachteen dat internet en dan ook vooral marktplaats de mentaliteit veranderd heeft. Bij mij zeker weten door babybrabbel wel en dat werd me nu echt wel duidelijk. Ik wist voor babybrabbel niet ééns dat er echt echte kindermerken waren. Zelf droeg ik uit verschillende winkels alles en ik was retetrots op mijn shirtjes van nike, esprit en adidas. (ok 15 jaar geleden was dat echt hip) Voor de rest wist ik weinig over merken. Nu weet ik alles over merken, heb een tijd gehad dat als er geen merk op stond ik het niet kocht. De laatste 2-3 jaar is dat weer over en koop ik wat ik leuk vind en mooi vind staan. Merk of geen merk. Net zoals vroeger toen ik net 20e er was alleen had ik dat besef toen niet zo.

Snappen jullie wat ik bedoel en denken jullie dat dat ook zo is, dat internet de mentaliteit en gedachtengang veranderd heeft?

Is de tijd nu niet langzaam zo aan het veranderen dat we terug moeten naar die tijd, dat het voor de medemens en jezelf beter is om elkaar te helpen ipv gelijk aan die euro te denken. Kijk, voor veel mensen is leven, overleven en natuurlijk begrijp ik dat sommige dingen worden verkocht, zeker als je het verder aan niemand kwijt kunt.

Maar toch, mijn vriendin zei heel terecht. Jij geeft kleding van jouw aan 4 jongens en daarmee maak je 4 moeders blij, de meidenkleding geef je aan je zus, dat trotse koppie van je nichtje is geweldig. Zegt ze, en ik doe het andersom en zo moet het het toch kunnen. Ik kan er niks mee en jij bespaart je centen en tis altijd leuk om "je eigen" kleding terug te zien.

Ik vond het een mooi gesprek, denk idd dat we elkaar veel meer moeten gaan helpen en niet meer zo ikke ikke ikke denken.

Internet heeft veel veranderd, goede dingen maar ook de mens egoistischer gemaakt. Misschien, ik twijfel, weet het niet. Maar wel een mooie om over te filosoferen.
 
Quote
Navigatie
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Made  schreef op: 30-08-2013 09:46:08
Internet zal wel degelijk de mentaliteit veranderen. Alleen leg ik de link niet zo met kleding

Mij boeit het niet of er een merk op staat. Wel vind ik het belangrijk dat mn dochter er leuk bij loopt, maar of dat nu in een broek van Vingino is of een broek van de Takko, die laatste staan haar ook veel beter haha. Maar als ik 2e hands kleding krijg wat er nog goed uitziet (op schoenen, ondergoed en zwemkleding na) ben ik daar ook blij mee.

Ik ken mensen die perse hun kinderen in merkkleding stoppen om voor de buitenwereld te laten zien dat ze het goed hebben.
Ik heb zo'n iemand in mijn familie bv. Kijk mijn kind, broek kost 80 euro, maar kind mocht niet over de grond kruipen, want dan ging ie stuk. Dus ik zei: jij bent gek dat je dat ervoor betaald. Ja maar ik betaal dat er niet voor, koop het 2e hands op mp.
Ik: goh die van mij krijgt nieuwe kleren
Stil was ie

Nu moet ik zeggen dat daar al een hele geschiedenis van 33 jaar achter zit. Hoor mn hele leven al hoe geweldig zij zijn en wat ze zich allemaal kunnen veroorloven en kijken een beetje minachtend op mij neer omdat ik mn kleding bij de h&m, zeeman, takko etc haal, terwijl zij perse merkkleding kopen, maar dit wel 2e hands halen, puur voor de stempel *mist kots smiley*

Ik heb laatst wat kleding gekregen van mijn bazin. Ze vroeg of ik haar niet beledigde.....nee tuurlijk niet, zolang het er nog goed uitziet wil ik dat best overnemen
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Son  schreef op: 30-08-2013 09:46:33
misschien dat de kredietcrisis dan toch ergens goed voor is...
het wordt tijd dat mensen weer anders gaan denken.
Materialisme is tegenwoordig belangrijker dan vriendschap/liefde.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Myself  schreef op: 30-08-2013 09:55:16
Hier in onze straat gaat het dat wel een beetje zo dat we elkaar met gesloten beurzen helpen. Erg leuk vind ik dat.
Mijn buurvrouw had een feest en wist niet hoe ze d'r dochters haren moest vlechten, dat heb ik toen gedaan en andersom heb ik een lap stof voor gordijntjes maar geen naaimachine en dat doet zij nu voor mij. En dat is één vd velen voorbeelden.

Je hoort al vaker dat we door de teruglopende financiële mogelijkheiden bij iedereen, toch weer zorgzamer worden voor elkaar.

 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Famke  schreef op: 30-08-2013 09:55:43
Ik denk dat dat met heel veel zo is,niet alleen kleding.
Mijn ouders kochten vroeger meubels en pas als ze versleten of kapot waren kwam er iets anders al duurde dat 20 jaar.
Kleding kregen we 2 keer per jaar voor de zomer en de winter,en alleen wat we nodig waren en tussen door niet.
Net als kado's vroeger kregen we alleen met verjaardag en sinterklaas,tussen door niet.Alleen in de zomer als we niet op vakantie gingen mochten we naar de speelgoedwinkel om wat uit te zoeken.
Nu is dat heel anders,kinderen krijgen regelmatig iets kleins bv bij de action.Meubels worden na een paar jaar op mp gezet omdat we toe zijn aan iets anders of gewoon iets anders willen kort gezegd.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Claudia  schreef op: 30-08-2013 10:02:46
ik weet niet of het door internet komt. Alles veranderd om ons heen.
Merken hebben mij nooit iets gezegd, toen ik zelf klein was niet. En nu ook niet. Ik kijk naar: a wat ik wil uitgeven en b ik kies wat ik mooi vind.

Kleding doorgeven is fijn als dat kan, maar als die optie er niet is. Dan is het wel fijn dat je het bijv via MP kan verkopen, helemaal als elke euro zeer welkom is.

Ik denk dat het gewoon per persoon verschilt. Er zijn mensen die nou eenmaal stapelgek zijn op merken, er zijn mensen die zodra iets nieuws uitkomt het meteen moeten hebben en ja de kinderen van die mensen nemen dat over. Dat is logisch.
Er zijn vast kinderen die niet eens weten wat 2ehands is of het misschien zelfs niet aan willen, mijn dochter krijgt al 7 jaar 2ehands (en tuurlijk ook wel eens uit de winkel) en voor haar is het gewoon en zelfs leuk (tot het pakket dan deze week)

Ik zelf vervang pas iets als het kapot is. De meubels die hier staan heb ik zelf uitgekozen, vind ik dus mooi dus zie niet in waarom ik het zou moeten vervangen als het nog prima is.
Kijk als mijn bank uit elkaar valt, dan zou ik wel moeten haha.

De manier van leven word denk ik grotendeels ook wel bepaald door het budget wat er is. Ik kan mij enigzins voorstellen dat wanneer je nergens op hoeft te letten, je dus ook veel minder oplet en bijv niet 2ehands koopt.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Bepje  schreef op: 30-08-2013 10:11:51
Internet zal er zeker ook mee te maken hebben maar ik denk dat de "rijkdom" van een paar jaar geleden nog meer speelt. Toen groeiden de bomen tot in de hemel, kochten veel mensen op krediet etc. Alles kon en dat zou zo blijven dachten veel mensen.
Het tegen elkaar opbieden met spullen, kleding is toen begonnen. Auto`s nieuwe meubelen, dure televisies, vaak op vakantie, in veel kringen moest dat allemaal anders telde je niet mee.
Toen ik kind was, ik ben 42, droeg iedereen gekregen kleding. Ik heb een achternicht van een paar jaar ouder maar die was veel steviger dan ik dus tegen de tijd dat ik het paste was er al een paar jaar verstreken maar moest je dat gewoon aan, dat was heel normaal. Ook maakte mijn  moeder veel kleding zelf en zodoende werd er niet veel nieuw gekocht maar toen telde merken nog totaal niet. Toen ik op de middelbare school zat waren puma schoenen ineens in en daar begon het zo`n beetje mee.
Nu krijg ik ook veel kleding en ik geef veel weer door en merken geven we ook niet om en de kleding die ik koop komt uit de aanbieding, daar zit voor mezelf wel eens esprit bij en voor de oudste wel eens adidas en daar houd het geloof ik mee op. Het enige wat we duur kopen zijn goede kinderschoenen omdat die goed moeten zitten.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Monica Mv 2  schreef op: 30-08-2013 10:26:18

Quote son:
misschien dat de kredietcrisis dan toch ergens goed voor is...
het wordt tijd dat mensen weer anders gaan denken.
Materialisme is tegenwoordig belangrijker dan vriendschap/liefde.



Precies Son
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Mafkees  schreef op: 30-08-2013 10:50:25
ik snap denk ik wel wat je bedoeld.

wat er laatst ook al in een topic voorbij kwam door de bezuinigingen...
ik denk dat we massaal de portomonnee gesloten moeten houden en de harten meer open moeten zetten.

ik had laatst een heel pakket weer thuis gevonden met zo'n opblaasooievaar, slingers en veel meuk voor als je kind geboren is.
ik zette het op MP (zonder na te denken)
een kersverse vader bood en kwam het bij me ophalen.
toen die man aan de deur stond dacht ik ineens: " wat onwijs stom is dit! ik heb het liggen, doe er niks meer mee, waarom toch overal geld voor hebben als hij het nu gewoon nodig heeft"

ik heb het die meneer gegeven en hij keek me stom aan! mensen zijn het zo gewend al.

ik denk niet dat het met internet te maken heeft.

ik denk dat dit de maatschappij gewoon geworden is.

maar we zijn er wel met zn allen bij om het verschil te maken en wat dat betreft sluit ik me bij Son aan....ik hoop dat deze crisis ook iets goeds kan brengen.

als je nu een uurtje overwerkt omdat er zoveel ligt is iedereen er als de kippen bij om het te noteren.
jemig zeg...als we allemaal 1 stapje harder lopen, wordt de maatschappij vast wat zonniger
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Claudia  schreef op: 30-08-2013 10:59:04
ja en weet je welke dingen het ook weer ingewikkeld maakt, er zijn altijd rotte appels bij.

Zo ken ik er ook een paar, dacht eerst ook: die hebben het ook niet breed, stepje van dochter was te klein doe maar naar hun dochter.

Via mp tijdje later een 2ehands fiets voor dochter gekocht. En serieus de moeder keek erna en vroeg mij om de oude fiets van mijn dochter.
Toen krabte ik mij wel even achter de oren hoor. Nogal onbeschoft om zomaar dingen te gaan vragen.
Maar ben er nu wel achter dat die mensen heel anders zijn, ook heel andere cultuur dan wij.
Ik heb gezegd dat haar 3wieler al weg is (en was ook zo) en dat gezicht toen. Stond haar helemaal niet aan.
Kijk als je een keer iets krijgt dan is dat leuk, maar het is geen RECHT. Een week later stond er bij haar: een nieuwe damesfiets en een fiets voor dochter. Op 1 of andere manier krijgen ze alles voor elkaar. En ja geef ze 1 vinger en ze pakken je hele hand.

Nouja laatst ook weer: heeft de dochter gezegd tegen mijn dochter: dat als de step van dochter te klein is voor haar dat zij hem wil hebben.
Ik heb tegen mijn dochter gezegd: dat gebeurd niet, we zetten hem op MP en van die centjes kan jij zelf ook iets leuks kopen.

Die dochter liep elke dag hier. Drinken, eten, pleisters vragen, moeder melde dat ze boodschappen ging doen, met buitenspelen kwam ze altijd hier naar binnen, om te plassen, om te poepen. (woont 2 huizen naast ons)
Ik werd gebruikt en daar houd ik niet van.
Als ze daar wilde spelen dan kan het telkens niet, want of moeder/vader liggen te slapen of moeder is aan het schoonmaken. Als ze er al eens binnen komt dan moeten ze in de gang op de mat spelen,.
Dus ik heb het spelen hier in huis geminderd. Heb het ook een keer met de moeder erover gehad, ja het huis word dan vies.
Werd best een beetje pissig, want dat meisje was 19 van de 20 keer hier, knutselen, verven, in het zwembadje..alsof mijn huis niet vies word. En wat is vies..als de keuken wat nattig en zanderig is, dan kan je dat toch zo even dweilen als het spelen klaar is.
Maargoed, het is nog niet veranderd en dat zal waarsch ook nooit gebeuren. Jammer is het wel, ik vind dat je dan een beetje over en weer moet doen met spelen.
Het kan niet altijd maar hier, en dat ik 2 kids heb ipv 1. En drinken en koekje etc etc en van die kant nooit.


Een heel pleisterverhaal zelfs. Iedere keer met buitenspelen of zelfs als ze niet samen buiten spelen kwam dat meisje hier. Ik pleisters plakken. Totdat ik hoorde mijn mama heeft geen pleisters (als ze het niet kon kopen, oke dan zou ik gerust zo een doosje heen brengen). Ik ben er na de zoveelste keer en dat ik met het meisje huilend op schoot had na die moeder gelopen. Om te praten. Ja ja ik vergeet, ik vergeet..ik wel halen. Dus ik ook: bij de action (komt zij ook vaak) heb je een doosje kinderpleisters voor 0,40 ofzo. Echt niet duur.
A fijn, denk ze gaat het halen en dan kan het meisje naar haar mama toe om getroost te worden en voor een pleister.
Niet dus...we zijn nu 2 maand verder en er zijn geen pleisters. Ze komt hier iedere keer en ik stuur haar naar haar mama.
Een doos pleisters meegeven is makkelijker..maar dan neemt die moeder nog niet haar verantwoordelijkheid.

Nogmaals als ze geen geld hebben voor dingen, alle begrip. Maar dat is er wel..ik heb haar met papieren/bellen geholpen ivm vergoeding voor sport (ik zelf ook met het minimuminkomen, betaal het wel zelf), schoolreisjes/schoolgeld krijgt ze vergoed (ik doe het zelf), ze loopt met de nieuwste touch-telefoon, uitgebreid tvpakket, dan maak je mij niet wijs dat je geen pleisters kunt kopen of de kinderen een keer wat drinken kan geven met het spelen.
Kijk, en daar krijg ik dan kippevel van hoor. Ik moet het ook doen met een basistv pakket, de simpelste telefoon met 11euro bg, ik spaar ook zodat ik een 2ehands fiets voor dochter kan kopen en heb een potje zodat ze in elk geval haar sport kan doen.

Mensen helpen, daar ben ik helemaal voor. Maar als ik weet dat ik gebruik word (terwijl ik het zelf ook niet breed heb) dan is het nu bij mij klaar hoor. Als de kinderen buiten spelen, roep ik af en toe dochter ff naar binnen voor wat drinken oid.
En wanneer IK het wil, geef ik ze eens beiden een ijsje en ook wel eens wat drinken als het hardstikke warm is (want ik weet dat het van die kant niet gebeurd en het meisje dus ook geen drinken krijgt).

Sorry voor mijn lange verhaal. Mensen waarvan ik weet die het echt goed kunnen gebruiken, die help ik.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Nathalie Mv Cad  schreef op: 30-08-2013 11:08:25
Ik denk ook niet dat het met internet te maken heeft. Wel met een veranderde mentaliteit door de mogelijkheden van een paar jaar geleden.

Zelf zou ik heel blij zijn met kleding voor mijn oudste. voor de middelste krijg ik via verschillende mensen kleding. en mijn jongste krijgt de kleding van de oudste aan. Ik geef de kleding en het speelgoed dat niet meer gebruikt wordt ook weer door. van de middelste aan ons neefje en van de jongste aan onze nichtjes of dochter van een vriendin. Speelgoed gaat elk jaar naar de goede doelen piet (ons werk zamelt speelgoed in voor de voedselbank voor het sintfeest).

ik hoop dat er weer een verandering van mentaliteit komt en er spullen weer wat meer worden geruild, doorgegeven of weggegeven. Als ik af en toe de snoetjes van mijn kinderen zie als ze weer "nieuwe" kleding krijgen, zo mooi.

Mijn jongste kreeg van de week, de oude badjas van een klasgenootje van de oudste. ze stond te juigen in de woonkamer van dat klasgenootje. Dat zijn de mooie dingen. daarom geef ik de kleding ook weer door, als ik een kindje net zo blij kan maken als anderen de mijne daar kan geen euro tegenop. 

 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Monica Mv 2  schreef op: 30-08-2013 11:09:40

Quote MaFKeeS:
ik snap denk ik wel wat je bedoeld. wat er laatst ook al in een topic voorbij kwam door de bezuinigingen... ik denk dat we massaal de portomonnee gesloten moeten houden en de harten meer open moeten zetten. ik had laatst een heel pakket weer thuis gevonden met zo'n opblaasooievaar, slingers en veel meuk voor als je kind geboren is. ik zette het op MP (zonder na te denken) een kersverse vader bood en kwam het bij me ophalen. toen die man aan de deur stond dacht ik ineens: " wat onwijs stom is dit! ik heb het liggen, doe er niks meer mee, waarom toch overal geld voor hebben als hij het nu gewoon nodig heeft" ik heb het die meneer gegeven en hij keek me stom aan! mensen zijn het zo gewend al. ik denk niet dat het met internet te maken heeft. ik denk dat dit de maatschappij gewoon geworden is. maar we zijn er wel met zn allen bij om het verschil te maken en wat dat betreft sluit ik me bij Son aan....ik hoop dat deze crisis ook iets goeds kan brengen. als je nu een uurtje overwerkt omdat er zoveel ligt is iedereen er als de kippen bij om het te noteren. jemig zeg...als we allemaal 1 stapje harder lopen, wordt de maatschappij vast wat zonniger



Precies, jij zegt hoe ik het bedoel. Die kleding was als voorbeeld omdat ik het juist daar met mijn vriendin over had.

 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Sneeuwwitje  schreef op: 30-08-2013 11:18:00
ja ik snap helemaal wat je bedoel, en ben het ook compleet met je eens, maar het gaat niet meer zo helaas. Ik ben een type lekker opruimen en weggeven. Kinderkleding, positiekleding, speelgoed alles geef ik weg. Maar ben al meermalen zo op me bek gegaan, dat mensen aan wie ik het gegeven heb op de koninginnedagmarkt met mijn spul stonden, of mijn kleding op mp te koop aan boden! ik durf er dan niks van te zeggen, maar o o o wat kan ik hier boos en verdrietig om worden. Ik gooi het nu in de kleding container. En laatst had ik wat merkkleding op mp gezet, dat doe ik haast nooit. Ik kreeg er maar weinig voor, maar dacht, tja anders gaan die kennissen waar ik het anders altijd aan weggeef er geld van maken. Daar ben ik klaar mee. Ze mogen het met alle liefde hebben, maar niet om zelf te verkopen.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Laura  schreef op: 30-08-2013 11:32:25
wat is het probleem als ze de kleding op marktplaats zetten??? Als ze het geld ook kunnen gebruiken...Ik geef ook vaak dingen weg, heb zelf geen zin om het op marktplaats te zetten... Ik zeg er altijd bij, kijk maar wat je ermee doet, ik wel het alleen niet terug... Kijk als ze een stepje vragen voor hun kind en dan niet aan hun kind geven maar op MP zetten, daar zou ik ook niet blij mee zijn. Dan had ik het liever aan het KDV gegeven ofzo...
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Marli  schreef op: 30-08-2013 12:50:03
Ik merk juist dat het zich aan het omdraaien is?
Mensen die gezamelijk tuintjes maken. Projecten binnen buurten om de boel op te knappen of iets samen te organiseren.

Wat Sis ook schrijft; internet is ook een medium om ruilhandel op te zetten. Hoeveel mooie initiatieven zijn er al online ontstaan?
- kleding ruilen (groene jurkje ofzo?)
- weg geef site's
- site's waar gratis dingen verzameld worden.
- projecten zoals de verjaardagsdoos voor kinderen die bij de voedselbank 'lopen' en toch kunnen trakteren
- voedselbank, kledingbank, speelgoedbank, vakantiebank

Ik maak kleding zelf en kom via de verschillende blogs op erg leuke site's uit (o.a. ook pinterest) waar allemaal gratis ideetjes worden gedeeld om je leven leuker te maken met weinig.

Nee, voor mij heeft internet iets toegevoegd. Ik zie juist een verschuiving naar meer samen doen de laatste tijd...
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Marli  schreef op: 30-08-2013 12:52:22
Wat ik wel zie is dat marktplaats geen 'markt'plaats meer is, maar meer als 'rommelmarkt' wordt gezien; dit op basis van de biedingen. Maar goed, ik ben op maar een klein deel (kinderkleding) van MP te vinden.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Ivy  schreef op: 30-08-2013 12:56:21
Ik ben 37, maar heb mijn jeugd heel anders ervaren.  Ik kreeg altijd volop nieuwe merkkleding en mijn zusjes ook.  Wij kregen nooit kleding van derden.  Ikweet niet of mijn moeder ooit kleding door heeft gegeven aan iemand.  Ik denk het niet.

Ik ben het eigenlijk juist met Sis en Marli eens.  Ik zie ook juist eerder mensen dingen samen/voor elkaar doen door internet.
Misschien is het wel zo dat mensen spullen als kleding en speelgoed eerder verkopen, maar ik denk dat dat meer te maken heeft met de economische crisis dan een negatieve mentaliteitsverandering door internet.
 
Quote
RE: Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Deborah Mv ....  schreef op: 30-08-2013 12:56:58
Ik vind het ook leuk om anderen happy te maken. Op MP krijg je er nog zo weinig voor en al dat werk zonde van mijn tijd.
Gister nog een hele hoop leuke kleding weggeven. Wel gevraagd als zij ervoor open stonden. Want sommige mensen winkelen zelf graag of hebben alles liever nieuw.
Maar ik geef dus niet perse aan mensen die het kunnen gebruiken. Ik denk dat elk mens het leuk vind om iets te krijgen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Heeft internet de mentaliteit veranderd?
Naam
Bericht