Menu
 

Topic:

Cavia alleen, wat te doen?

Essie@  schreef op: 26-08-2013 11:48:59

Sinds september 2011 (nu dus bijna 2 jaar) hebben wij 2 lieve CH-teddy cavia's aangeschaft. Helaas hebben we vorige maand 1 van de broertjes moeten laten inslapen omdat hij een hele grote tumor op zijn koppie had, te groot om te opereren. Ik wil geen nieuwe cavia er meer bij maar ik vind de over gebleven caaf Sammie zo zielig alleen. Maar ja wat is wijsheid. Hem met met veel liefde en aandacht de rest van zijn leventje alleen laten (wat nog best een aantal eenzame jaren kunnen zijn dus) of naar de knaagdierenopvang brengen. Dat stuit me eigenlijk ook een beetje tegen het lijf maar ik wil het beste voor hem. Wat zouden jullie doen? Eentje erbij is echt geen optie want ik wil niet de rest van mijn leven cavia's hebben dus je komt altijd op het moment dat er eentje over zal blijven.
Maar zal hij gelukkiger zijn in zijn eentje bij ons of moet ik hem de kans geven op een nieuw maatje in de knaagdierenopvang die hem herplaatst?

 
Quote
Navigatie
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Debbel79  schreef op: 26-08-2013 11:52:26

lastig. 1 erbij nemen gaat ook niet altijd goed. hebben wij trouwens wel gedaan hoor, maar dat was soms echt wel ff vechten.

alleen laten zou ik niet doen, dan kwijnt hij weg.

 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Angelique  schreef op: 26-08-2013 11:59:26
idd een erbij is ook lastig kan behoorlijk k nokken worden
ik heb best veel caafjes gehad heel lang en ik zou hem alleen laten maar wel elke dag proberen minimaal een uur aanacht te geven liefst nog vaker/langer
zoalng ze genoeg aandacht krijgen dan kan dat goed gaan hoor
zorg voor wat afwisseling in de kooi huisje brugje tunneltje knaagdingetjes verse groente lekker afwisselen zodat hij toch steeds iets anders heeft enz dan komt het vast goed
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Miesje  schreef op: 26-08-2013 12:09:43
ben het met angelique eens
alleen kan wel zolang hij mar zijn aandacht krijgt,evt los lopen ook.
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Femke  schreef op: 26-08-2013 12:38:51
ja hoor, hier altijd 1 cavia, maar wel in de woonkamer, heel vaak eruit, lekker opschoot en een rennetje buiten, gaat prima!
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Essie@  schreef op: 26-08-2013 12:39:57
Ik heb net ook even de knaagdierenopvang gemaild wat hun advies is, zij zeggen:
Een cavia is een groepsdier dus hem alleen laten is zielig. Hoeveel liefde en aandacht u hem ook zal geven, u spreekt geen caafs dus u kunt nooit een maatje vervangen. Er zijn dus 2 mogelijkheden, of een vriendje erbij of hem hier brengen en dan gaan wij op zoek naar een vriendje. Moeilijk moeilijk moeilijk. Weet je wat het is, ik heb altijd zoiets, als ik ergens aan begin (met huisdieren) dan maak ik het ook af. Het voelt dus een beetje als falen. Maar anderszijds als ik dit hoor van de opvang....
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Debbel79  schreef op: 26-08-2013 12:43:08
ik zou hem ook niet alleen houden hoor. ik heb dat 1x gedaan met onze eerste cavia Pip. die is echt gewoon weggekwijnd. zooo zielig!
en toen hebben we er gelijk 2 gekocht, waarvan er 1 doodging na een poos. in de eerste instantie die ene ook alleen gehouden, en ondanks dat de kinderen er dagelijk mee aan het knuffelen waren, zag ik hem weer wegkwijnen. na een paar weken toch maar een andere erbij aangeschaft. dat was ff knokken in het begin. beetje haantjes gedrag, maar na een paar dagen ging het al beter, en nu zijn het dikke maatjes.
ollie fleurde weer helemaal op, en werd weer lekker levendig ipv zielig in een hoekje zitten.
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Kolibrie  schreef op: 26-08-2013 13:14:12
Ik zou hem laten castreren en er een leuk dametje bij zoeken! Dat is succes verzekerd! Zonder ruzie!
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Essie@  schreef op: 26-08-2013 13:28:22
Ja maar Kolibrie, wat ik al aangaf is dat ik geen nieuwe er meer bij wil. Want als er dan weer 1 dood gaat heb je hetzelfde. Er komt altijd een moment dat er 1 overblijft.
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Blauwtje  schreef op: 26-08-2013 13:33:30
Ik zou m denk ik naar de opvang doen (zeg ik wel heel stoer,maar 1 vind ik ook zielig) Voor het diertje toch veel leuker een kameraadje..
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Essie@  schreef op: 26-08-2013 13:36:43
Ik heb gemaild dat ik hem morgen kom brengen. Ik vind het moeilijk en wil het eigenlijk niet maar ik zou het fijn vinden als hij nog heel wat jaren een leuk plaatsje kan vinden met 1 of meerdere cavia's!
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Kolibrie  schreef op: 26-08-2013 13:37:55
Nou ja, als jij geen cavia's meer wilt houden kun je hem naar de opvang brengen ja... Ik had niet begrepen dat je geen nieuwe meer wilde...
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Essie@  schreef op: 26-08-2013 13:43:34

Quote Kolibrie:
Nou ja, als jij geen cavia's meer wilt houden kun je hem naar de opvang brengen ja... Ik had niet begrepen dat je geen nieuwe meer wilde...



Nee klopt. Ik ben begonnen met 2 en ik heb besloten geen cavia's meer te willen. Ik wilde het liefst gewoon tot zijn dood voor hem blijven zorgen maar als dat zielig is dan doe ik hem uit liefde toch maar naar de opvang (wat klinkt dat gek).

Sis ik heb even gekeken op de site van die knaagdierenopvang en dit staat er over konijnen:Huisvestiging
Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een gecastreerd mannetje en een vrouwtje is de beste combinatie. Twee zusjes uit hetzelfde nest gaat ook vrijwel altijd goed. Twee ongecastreerde mannetjes gaan altijd vechten als ze ouder worden. Ook bij een combinatie van twee vrouwtjes uit verschillende nesten, komt dit geregeld voor. Zet nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden, zelfs met de dood tot gevolg.

Wist ik ook niet, ik dacht dat een konijn wel alleen kon.
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Onsjanneke  schreef op: 26-08-2013 13:51:22

Quote Smvn&d:
Ja misschien wel beter om hem dan weg te doen.. Heb niet echt verstand van cavia's
Ik heb een konijn alleen, soms vind ik het ook wel zielig, maar hij lijkt er zelf geen moeite mee te hebben.
Ik wil wel eigenlijk bij de konijnen opvang een gestereliseerd vrouwtje bij nemen, en char laten castreren, dat schijnt goed samen te gaan.



Volgens mij hoef je he vrouwtje niet te steriliseren hoor. Onze vorige konijnen waren een gecastreerd mannetje en een vrouwwtje. Niet uit hetzelfde nest, maar het vrouwwtje is op 1 jarige leeftijd bij het mannetje gekomen (ongeveer even oud). En dat ging hier prima...na even wat gekibbel in het begin.

Nu hadden we twee mannetjes, broertjes. Die hebben we laten castreren, ze hadden op zich nooit ruzie, maar zaten constant onder elkaars spuiterij. Helaas een aantal weken geleden een van de twee overleden. En we twijfelen nog een beetje wat we willen...eentje erbij of niet.
 
Quote
RE: Cavia alleen, wat te doen?
Onsjanneke  schreef op: 26-08-2013 13:55:23

Quote Smvn&d:
Nee weet ik, maar bij de opvang hebben ze alleen gestereliseerde konijntjes.



Haha, dat is waar. Onze konijnen halen we vaak van marktplaats.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Cavia alleen, wat te doen?
Naam
Bericht