Menu
 

Topic:

Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas

Mv5  schreef op: 20-08-2013 15:09:08

Hallo,
Twee van mijn dochters zitten dit schooljaar bij elkaar in de klas, groep 8. De oudste van de twee was nog niet toe aan de middelbare school (sociaal-emotioneel gezien) en doet zodoende groep 8 over. Ik verwacht geen problemen, gezien ze vrijwel nooit ruzie hebben en ook totaal anders zijn wat betreft interesses en hobby's, maar ze zitten nu wel echt de hele dag bij elkaar. De school is niet zo groot, dus er is maar één groep 8 klas.
Hebben jullie ervaring met broertjes/zusjes die bij elkaar in de klas zaten?

 
Quote
Navigatie
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 20-08-2013 15:29:27
Heel even snel ja ik zelf heb het ervaren en vond het verschrikkelijk ben in de 3 klas blijven zitten en zo bij zusje in de klas gekomen mik liep overal achteraan en ik was de zus van .....het waren haar vriendinnetjes dus niet die van mij en dit was nog maar 1 van de vele dingen. Maar begrijp heel goed dit is mijn verhaal he het kan ook anders gaan. Ik en mijn zusje hadden ook nooit ruzie ja de zusjes ruzie die iedere zusjes hebben zeg maar. Maar dit is dus mijn ervaring he succes met de keuze!
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Mamaartje  schreef op: 20-08-2013 15:31:26
Mijn dochter en zoon zaten afgelopen jaar vanaf feb bij elkaar ib de klas, dichter deed groep 2 en zoontje stroomde in in groep 1, ze hadden heel veel aan elkaar. Nu zit dochter in 3 en merk ik dat ze elkaar veel minder zien. Ze zijn ook weer liever voor elkaar.  niet echt te vergelijken dus..
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Kat  schreef op: 20-08-2013 19:39:53

Sofie en sade zitten ook bij elkaar maar dat is een tweeling dus wel een hele andere situaite. En ze zitten nog in de kleuterklas. Als ze straks naar hogere groepen gaan waar het eventueel mogelijk is om verschillende klassen te nemen laat ik die keuze in overleg met de docent bij hun zelf. Maar zoals ik al zei dat is natuurlijk wel een hele andere situatie.

 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Mamavan2boys  schreef op: 20-08-2013 21:38:48
Hier mag het ook niet, zelfs tweeling mag niet bij elkaar. Wij hebben 6 kleutergroepen. Dus ze zaten beide in een andere groep 1/2.

het heeft in jou geval misschien 2 kanten, aan de ene kant makkelijker voor de dochter die blijft zitten omdat ze de vriendinnen van haar zus waarschijnlijk wel kent en dus niet in een hee vreemde/nieuwe groep komt, aan de andere kant misschien lastig voor je dochter die al jaren in die klas zit dat ineens haar zus erbij komt. Wat vinden je meiden er zelf van??
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Maris1974  schreef op: 20-08-2013 21:45:00
Jada en Joa hebben ook bij elkaar in de klas gezeten, welliswaar groep 2 & 1.

Een kleine school waarbij alle klassen gecombineerd zijn. Er is dus geen andere keuze.
Ze vonden het beide heel leuk. Zo heb ik Joa nog nooit huilend in de klas achter gelaten. Zijn zus was natuurlijk altijd bij hem.
Ze kwamen ook altijd voor elkaar op, dat was leuk om te zien.
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Hannes  schreef op: 20-08-2013 22:29:12
Mijn 4 dochters zitten bijelkaar in de klas.
Groep 1,2,3 zitten hier bijelkaar.
Ik had het graag anders gezien,maar helaas het is maar een klein schooltje.
Ze zitten dus nu 24 uur per dag bijelkaar.
Hopelijk kunnen ze het daar beter uithouden met elkaar,als dat ze thuis kunnen....
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Jesmv3  schreef op: 21-08-2013 22:19:34
onze kids schelen 1 md en zitten beide nu in groep 4.
Alle klassen zijn combiklassen behalve groep 3.Ze zaten dus bijelkaar vorig.
Ik vond het niks,ze zitten echt de heeeele dag bijelkaar.Dag in dag uit.Geen wonder dat er ruzie komt.
Ook de privacy is weg,alles word doorgeluld aan mama.
In veel gevallen wil ik alles weten,maar voor hen niet leuk uiteraard ;-)

Voor sis,mij lijkt het ook echt beter,ik ben zelf 1 van een tweeling.
Hele basischool bijekaar,middelbare school bijelkaar en dan.....kies je beide een andere richting en sta je er helemaal alleen voor.En dat is moeilijk als je je hele leven al iemand had waar je op terug kan vallen.Ik raad het dus iedereen af.
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Mv5  schreef op: 21-08-2013 22:22:46

Ik moet eerlijk bekennen dat dit wel het grootste twijfelpunt was om de oudste van de twee wel of niet groep 8 over te laten doen. De leerkracht en ik hebben uiteindelijk in overleg met haar besloten om het wel te doen. Ze zijn nu anderhalve week bezig en tot nu toe gaat het goed. De andere dochter hebben we wel gevraagd wat ze er van vond, maar pas toen het besluit al genomen was. Ze had er naar eigen zeggen geen moeite mee als dat beter was voor haar zus. Bovendien is het maar voor een jaar, want volgend jaar gaan ze allebei een ander niveau doen op de middelbare, dus dan zitten ze weer apart. Ze hebben thuis eigenlijk vrijwel nooit ruzie, maar ik was bang dat dat wel ging gebeuren als ze de hele dag op elkaars lip zitten. Gelukkig zijn ze wel totaal verschillend en hebben ze ook eigen vriendinnetjes. De oudste speelt vaak buiten, voetbalt veel, meer van de sportieve, wat wildere kant. De jongste is meer van het tekenen, knutselen en elkaars haren doen met vriendinnetjes, dus de wat rustigere kant. Scheelt ook wel dat de oudste ook vaak met jongere kinderen speelt en al vriendjes/vriendinnetjes heeft in de nieuwe klas. Waarschijnlijk vindt ze zelfs meer aansluiting dan in haar vorige klas. Daar waren ze al wat volwassener, sociaal-emotioneel al een beetje verder. Ze was daar ook de jongste, nu de oudste (wordt zondag 12 jaar). Op de kleuterschool werd eigenlijk al geadviseerd om haar een jaar langer te laten kleuteren, maar dat leek me toen geen goed idee omdat ze dan van groep 2 tot en met groep 8 bij haar zusje in de klas zat. Achteraf gezien was het voor haar zelf wel beter geweest, maar ja, dat is allemaal achteraf.

 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Ch  schreef op: 16-06-2014 11:04:31
Hoi Mv5,

Hoe is het uiteindelijk gegaan het afgelopen jaar? Wij hebben ook een zelfde soort dilemma. Dochter 1 gaat naar 8 en dochter 2 naar 7, maar dit iseen combi groep, dus komen ze bij elkaar. De school is heir niet voor, maar ik kan ook niet een van de twee in een andere klas zetten.

Daarom ben ik erg benieuwed hoe het is gegaan. Ze hebben bij mij natuurlijk allebei de eigen vriendinnetjes.

 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Ivy  schreef op: 16-06-2014 11:42:01
Hier zitten alle 6 mijn kinderen bij elkaar in de klas   Nooit problemen mee

Ik denk dat je dochters dat ene jaar wel zullen doorkomen.  Zeker als ze het goed samen kunnen vinden. 
 
Quote
RE: Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Mv5  schreef op: 16-06-2014 13:22:17

Hoi Ch,
Het is dit jaar eigenlijk heel erg goed gegaan. Ze hebben echt hun eigen vriendinnetjes en nog steeds niet vaak ruzie. Ze hebben het ook beiden niet als vervelend ervaren dat ze bij elkaar zaten. Alleen de jongste van de twee heeft daar in een boze prepuberbui weleens wat negatiefs over gezegd, maar dat meende ze eigenlijk niet, want ze was gewoon boos. Maar ik denk dat het wel goed is dat ze volgend jaar ieder naar een andere klas gaan op de middelbare, vooral omdat ze dan lekker op hun eigen niveau kunnen leren met gelijkgestemden. Over het algemeen is het trouwens beter gegaan dan ik had durven hopen. Ook de juf is zeer tevreden over het verloop van het schooljaar. Ze had eigenlijk niet eens het idee dat ze twee zusjes in de klas had. Ook de klasgenootjes hebben deze situatie absoluut niet als problematisch ervaren. Achteraf gezien had ik het nu dus wel aangedurft om de oudste langer te laten kleuteren en ze dan de rest van de basisschool in één klas te zetten. Gelukkig is het uiteindelijk toch allemaal goed gekomen. Dat extra jaartje groep 8 heeft haar laten groeien op sociaal-emotioneel gebied en nu is ze er veel meer aan toe om naar de middelbare school te gaan, dus het doubleren hebben wij absoluut niet als negatief ervaren, maar juist als iets zinvols.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Broertjes/zusjes bij elkaar in de klas
Naam
Bericht