Menu
 

Topic:

Kinderen soms onterecht uit huis geplaat

Even Zo  schreef op: 17-08-2013 17:37:22

'Kinderen soms onterecht uit huis geplaatst'



Door onjuiste rapportages van Jeugdzorg worden kinderen soms onterecht uit huis geplaatst. 



Foto:  EPA

Dat zeggen advocaten, Kamerleden en hoogleraren zaterdag in het AD.


Gezinsvoogden van Bureau Jeugdzorg presenteren meningen volgens de krant als feiten. Ook zouden ze passages uit oude rapporten zonder controle meenemen in nieuwe analyses. Verder wordt de bron van hun informatie vaak niet genoemd.



Het is belangrijk om te weten wat de bron is, legt de Bredase kinderrechter Jolande Calkoen-Nauta in de krant uit. "Als er bijvoorbeeld staat dat iemand borderline heeft, moeten wij weten wie dat heeft gezegd. Was dat de ex of de psycholoog?"


Rapportages


 


De Rotterdamse kinderrechter Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn stelt in de krant dat de rapportages van zeven op de tien gezinsvoogden onder de maat zijn. "Ze zijn niet opgeleid voor het schrijven van rapporten." Ondans de onvolledigheden zouden kinderrechters vaak de mening van Jeugdzorg volgen. "Jeugdzorg heeft er geen belang bij om te liegen, ouders hebben dat wel", zegt de kinderrechter.


Er zouden geregeld fouten in de rapportages sluipen. Zo schreef een gezinsvoogd dat een moeder met een persoonlijkheidsstoornis kampt, terwijl haar psycholoog dat tegenspreekt. Ook kan in een rapport staan dat een kind blauwe plekken heeft, zonder dat is uitgezocht of sprake is van mishandeling. "Zoiets komt wel in het rapport en dan sta je met 10-0 achter bij de kinderrechter", zegt advocaat Richard Korver in de krant.


Kinderombudsman


 


Er moet veel verbeteren, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "Het zou kunnen dat kinderen onterecht uit huis zijn geplaatst."


De Tweede Kamer stemde in met een voorstel van haar om de Kindsombudsman de rapportages te laten onderzoeken. De resultaten worden in het najaar gepresenteerd. Hoogleraar jeugdbescherming Ido Weijers concludeerde eerder uit onderzoek naar tweehonderd uitspraken over uithuisplaatsingen dat Bureau Jeugdzorg in een op de tien zaken onzorgvuldig handelde.



 
Quote
Navigatie
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Even Zo  schreef op: 17-08-2013 17:42:04
Ongelovelijk dit....helaas hebben wij dit vorig jaar ook meegemaakt. Kinderen vanuit het niks zo van school gehaald. 3 maanden lang gestreden en toen waren ze weer thuis. Onterecht verklaard door de kinderrechter, dat was tenminste iets....want iedereeen heeft z''n mening klaar, ja, maar zoiets doen ze toch niet zomaar enz...het leed wat de kinderen hebben moeten doorstaan....mn oudste heeft een jaar traumaverwerking moeten ondergaan.

Gelukkig gaat het met mijn kinderen nu goed. Maar dat het z''o vaak voorkomt...
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Mama V Jurre,stijn,j
oris
  schreef op: 17-08-2013 17:45:06
Heftig voor je maar zo zijn er ook gevallen waarbij heg noodzakelijk is hopelijk kan jullie gezin de rust weer terug vinden. Knuffel 
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Misbren  schreef op: 17-08-2013 17:55:02
Kinderbescherming maakt er ook een potje van hoor, ze speculeren en nemen woorden soms te letterlijk.
Gelukkig heb ik altijd goed meegewerkt maar dat had me mijn kinderen ook kunnen kosten.
Ze hebben de woorden van mijn oudste dochter zo erg verdraait, wel de juiste woorden gebruikt maar in een heel andere zinsopbouw geplaatst.
Tis dat mijn dochter zelf goed gebekt is want wil niet weten wat voor een ellende ik dan gehad zou hebben.
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Gewoonano  schreef op: 17-08-2013 21:13:21
1 op de 10 zaken onzorgvuldig handelen... ik vind het nogal wat zeg!
Begreep in een ander stuk dat er 3500 kinderen per jaar uit huis geplaatst worden. Dat zou dus betekenen dat ze in 350! gevallen onzorgvuldig zijn geweest. Dat is dus om de dag een kind waarbij men stappen neemt die waarschijnlijk helemaal niet nodig zijn.
Helaas ook hier bij een vriendin de 'slechte kant' ervan gezien. 4 kinderen uit huis gehaald waarbij uiteindelijk alleen de oudste 2 terug zijn gegaan. De jongste was nog baby en is zich zo erg gaan hechten aan het pleeggezin dat het beter was daar te blijven, en de ander hebben ze naar de klote geholpen. Medicatie die hij moest hebben niet gegeven, rituelen en dergelijk radicaal afgekapt waardoor het mannetje compleet de weg kwijt is en zulke psychische hulp nodig heeft dat hij niet thuis maar ook niet in het pleeggezin kon blijven. Mannetje zit nu intern en is amper meer aanspreekbaar. Zijn diagnoses odd/cd - adhd - en gilles de la tourett werden weggewuift, dat zou allemaal in het hoofd van moeder zitten. Nou ze hebben het gezien, maar helaas te laat.
Natuurlijk zijn er ook kinderen waarvoor het beter is, maar juist daarom vind ik dat men maar eens beter te werk moet gaan. Duidelijkere en meer informatie verzamelen voor er stappen worden ondernomen. En ook niet geheel onbelangrijk, geef ze een dikke vette cursus rapporteren! Als daar volgens de beste kinderrechter veel fouten in voorkomen omdat ze er niet in opgeleid zijn moeten ze misschien daar maar eens mee beginnen.
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Mamsie  schreef op: 17-08-2013 21:30:08
tja ik vind dit dus erg lastig...
Ik weet dat ze fouten maken, maar ze zijn ook mega overbelast.
En die overbelasting daar zitten wij gewone burgers achter.
Wij zijn degene die meldingen maken, en nogal eens op verkeerde gronden.
Ík werk nu bij een huisartsen praktijk, en als je leest hoeveel kinderen er gemeld zijn bij BJZ dat is gewoon triest.
Exen die elkaar dwars liggen, zelfs buren die zo hun ruszies proberen op te lossen, of de overlast van de kinderen...
Het is zo ongelofelijk belachelijk hoeveel meldingen er ongegrond zijn.

Ik heb dus moeite met BJZ altijd in een ngeatief daglicht te zetten.beroepsmatig met BJZ te maken gehad, en echt inderdaad soms met horken, maar die kom ik in het ziekenhuis tegen, bij de politie, bij de slager e.d. maar ik heb ook met mensen te maken gehad die zo hun best deden om het voor een grote groep kinderen op te nemen. en tegen muren van onbegrip liepen, waardoor er soms beslissingen gemaakt werden die ook hun aan het hart gingen.

Daarnaast krijt BJZ vaak de schuld, maar zit er een rechter achter.
En we horen en lezen alleen de foute dingen.
Nooit de goede dingen.
Ik ken zoveel gezinnen via het werk waar ze op afstand mee kijken, en helpen daar waar nodig is.
Maar die verhalen hoor je niet.
Maar oh oh als een vader/moeder zijn kinderen vermoord dan is het de schuld van BJZ.
Als kinderen onterecht na meldingen uit veiligheid uit huis worden geplaatst is het de schuld van BJZ.
Ze zitten in een zo'n moeilijk pakket!
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Cir  schreef op: 17-08-2013 23:10:28
Ik ben geen fan van BJZ maar ik ben het met mamsie eens, die caseload is veel te hoog, het kán ook bijna niet anders dan dat daar fouten worden gemaakt. Er is veel te weinig tijd per gezin. honderd keer een nieuw gezicht in een gezin, vreselijk.
 
Quote
RE: Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Sela  schreef op: 17-08-2013 23:20:19
er is een tijd geleden een docu op televisie geweest, de gezinsvoogd. Pfff dan zijn er mensen met alle goede wil van de wereld maar de druk is gewoon te veel en te groot. Dan kun je nog zoveel goede wil hebben, de capaciteit is er gewoon niet voor. Dus wat dat betreft ben ik het ook met mamsie eens. 

Ik heb zelf jaren in een instelling gewoond van de Jeugdzorg, soort van vrijwillig verplicht uit huis gehaald. Nooit geen klachten over gehad, vond het erg fijn dat ze er waren. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kinderen soms onterecht uit huis geplaat
Naam
Bericht