Menu
 

Topic:

spreken is zilver......

Even Niet  schreef op: 13-08-2013 22:23:42
moet even uitratelen hoor.... heb ruzie gehad met mijn man en ben een beethje onder de indruk van de gevolgen. Lijk het niet glad te kunnen strijken.... en dat kunnen we níet gebruiken....



Was vanmiddag erg erg pissig op mijn man. De reden was maar deels terecht, maar ik was echt super pissig. Normaal let ik goed op de dingen die ik zeg, maar vanmiddag dacht ik 'ach, zo voelt het toch en hij mag het best weten ook!'. Dus ik heb gezegd dat ik het moeilijk vind dat hij weinig van onze zoon kan verdragen en hem liever achter de tv wegstopt / weinig tijd in hem investeert.

Tja... dat had ik dus beter niet kunnen doen    Het gevoel heb ik wel echt. Nu ik er goed over nadenk denk ik dat het gedeeltelijk terecht is. En dat het deels onterecht is (mijn eigen onkunde om te zien hoe het echt zit), en deels een stukje projectie want ik vind dat ik het soms ook wel eens te lang voor de tv laat zitten.

Maarja, dat had ik dus beter niet kunnen zeggen. Onze relatie staat al niet zo heel sterk het laatste half jaar. En nu blijkt dat mijn man als deel van onze relatie in ieder geval blij was dat we elkaar zo goed vonden en vertrouwen hebben in elkaars manier van omgaan met onze zoon. Een extra deuk in onze relatie dus



En voor mij, ik merk dat de meningsverschillen die we eerder hadden over de opvoeding ( en de daariut volgende ruzies), mij echt gekwetst hebben. Mij gekwetst hebben in mijn eigen gevoel, in mijn vertrouwen in mijn man, en in ons gevoel van samen-zijn. En hoewel we die discussies nu bijna niet meer hebben, blijven ze pijn doen.
Hoe doe je dat, loskomen van oude patronen en oude kwetsuren in je relatie? Momenteel valt alles bij ons verkeerd: alles wordt meteen 'herkend' als horende bij dit of dat irritante patroon. Wordt er wat moedeloos van af en toe...
 
Quote
Navigatie
RE: spreken is zilver......
Bepje  schreef op: 13-08-2013 22:28:36
Lastig want het gaat eigenlijk om communucatie problemen. Relatie therapie kan vaak enorm helpen om de neuzen weer dezelfde kant op te laten kijken. Veel sterkte en succes.
 
Quote
RE: spreken is zilver......
Marie8  schreef op: 13-08-2013 22:34:02
Mag je er niet op terugkomen dan? Ik vind het wel mooi dat je vervolgens zo eerlijk naar jezelf kunt kijken en ook je eigen aandeel kunt benoemen. Maar het moet ook ok zijn om dingen die spelen uit te kunnen spreken.
Zwijgen werkt niet. Althans, je kunt natuurlijk afspreken dat je tijdelijk zwijgt, maar het helemaal niet zeggen maakt waarschijnlijk dat je daarna dingen er toch uit gaat gooien, maar dan erger dan dat ze zijn. 
Is je relatie dan beter nu de discussies er niet zijn?
Of zijn jullie zoekende naar een manier om dingen uit te spreken zonder elkaar te kwetsen? Kun je je man vragen naar zijn bereidheid daartoe.
Zeg wat je hier zegt, ik vind het echt een open manier om een gesprek aan te gaan en blijken van je goede intentie om te praten om het samen beter te krijgen. En niet om elkaar te kwetsen. Als je man dat alvast zou kunnen zien...
 
Quote
RE: spreken is zilver......
Nellemv2  schreef op: 13-08-2013 22:36:09
Ja... het ligt er ook heel erg aan vooral bij mannen volgens mij hóé je het brengt..

Persoonlijk kan ik in mijn hoofd altijd heel goed bedenken hoe ik het ga brengen en dan vanuit mijn ik-gevoel en mijd de woorden 'altijd en nooit'  maar dan nog barst de bom dan wel eens, want dan heeft hij ook ineens vanalles over mij en hij gebruikt die woorden juist wél!

Lastig, communiceren is ontzettend belangrijk en ook de positieve dingen benoemen, complimentjes geven, maar het moet wel weer geven en nemen zijn. Kortom, heel lastig en moeilijk, want je zegt toch nooit iets juist om te kwetsen?

Misschien moeten jullie allebei goed nadenken wat je allemaal wilt vertellen en benoemen en dat dan zsm rustig uitpraten.. en je mag best terugkomen op eerder gedane uitspraken, dus dan vertel je wat je eigenlijk bedoelde vandaag,maar omdat je boos was het er verkeerd uitgooide.. Fouten durven toegeven en uitspreken kan ook heel verhelderend zijn en opluchting geven.

Succes!
 
Quote
Navigatie


Reageren op spreken is zilver......
Naam
Bericht