Menu
 

Topic:

'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'

Boterbloem  schreef op: 27-06-2013 10:11:40

'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'




De aanschaf van een huis zou met tienduizenden euro's eigen geld betaald moeten worden.


Foto:  Thinstock

Dat is volgens De Telegraaf een van de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken. De krant zegt inzage te hebben in een rapport dat vrijdag wordt aangeboden aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.


Volgens de commissie, onder leiding van Herman Wijffels, mag de hoogte van de lening in de toekomst niet hoger zijn dan 80 procent van de koopprijs van een huis.



Een huis kost momenteel gemiddeld 211.000 euro. De plannen van Wijffels zouden bij zo'n bedrag leiden tot de inbreng van ruim 42.000 euro spaargeld.


 


Bouwsparen


 


Om dat kapitaal bij elkaar te sparen zouden kopers tot 35 jaar een deel van hun pensioenpremie, met belastingaftrek, opzij kunnen leggen onder de noemer 'bouwsparen'.


De commissie wijst erop dat in Nederland huizenkopers vaak meer dan 110 procent van de waarde van een woning lenen bij een bank. In de landen om ons heen is dat tussen de 80 en 100 procent.


Met de al jaren dalende huizenprijzen staan daardoor een miljoen huishoudens 'onder water', oftewel de waarde van hun huis is lager dan de schuld bij de bank.


Omdat het voorstel van de commissie zou leiden tot een lagere vraag naar huizen, zou dit pas moeten worden ingevoerd op het moment dat de huizenprijzen weer stijgen.


 


Banken


 


De commissie, met in totaal dertien wetenschappers en andere experts, ging eind vorig jaar aan het werk om te onderzoeken hoe de Nederlandse bankensector stabieler kan worden gemaakt.


Een van de uitgangspunten daarbij was dat er onvoldoende spaargeld beschikbaar is om de behoefte aan bankleningen te kunnen financieren. Dat komt door grote hypotheekportefeuilles en doordat veel geld naar pensioenfondsen vloeit.


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 27-06-2013 14:04:37
@Corine,
Nou met 1500 euro kun je maandelijks wel meer overhouden als iemand anders.  Dus zo'n inkomen voorbeeld zegt mij niks meer.
Sowieso kun je in NL beter in de bijstand zitten dan werken tegen een laag loon.

Je kunt landen niet met elkaar vergelijken.
Daarnaast zijn de prijzen zo enorm gestegen ook met een reden. Als je dit in wilt voeren dan moet je heel wat meer veranderen op de markt.
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
E Mv 2  schreef op: 27-06-2013 14:11:52
Wij wonen in Duitsland en hebben ook 10% me moeten nemen.
Hiervan werden de kk betaald, ook konden we niets extras op nemen voor de verbouwing.
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Anna28  schreef op: 27-06-2013 14:14:16
Ik heb vanaf mn 14e gewerkt, veel. Daarvan heb ik mijn rijbewijs gehaald zodat ik naar mn nieuwe baan kon rijden. Daarmee was mijn gespaarde geld op. 
Op mn 19e op kamers gegaan. Daar best veel kunnen sparen. Op 21e getrouwd en huis gekocht met toenmalige man. Kort daarna gescheiden en blut. 
Heb zelfs een krediet moeten vragen bij de bank om opnieuw op kamers te gaan wonen. 
Inmiddels alweer 8 jaar samen met mijn huidige man en gelukkig geen kredieten meer. Wij zijn denk ik wel luxe levers. Houden van een etentje, rijden in prima auto's en gaan met vakantie. Sparen kan inmiddels weer. Maar voordat je 40 duizend bij elkaar hebt gespaard.... tja, dan zou een huis kopen er niet meer inzitten voor ons. 
Voorlopig blijven wij huren, maar ergens zou ik graag willen kopen eigenlijk. 
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Boterbloem  schreef op: 27-06-2013 14:20:06
Ben wel benieuwd hoe ze het gaan oplossen met aantallen woningen. Volgensmij zijn er veel te weinig huurwoningen en heel veel koopwoningen blijven dan leegstaan. Dat gaat dan finaal mis. Dus of veel koopwoningen weer omzetten in huurwoningen (desnoods tot je het kan kopen) of allemaal maar zwerver worden.

Ik gam aar vast een grote doos bij de AH uitzoeken, kan er maar beter vroeg genoeg bij zijn ;-)
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Nimmie  schreef op: 27-06-2013 14:32:14
ik ga dan wel met mijn paviljoen en met mijn 10 pers tent op een hei wonen ofzo gezellig tussen de koeien en of paarden hahahahahaha... 

och och..
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Femke  schreef op: 27-06-2013 14:53:58
Denk dat als starters een kapitaal moeten neerleggen dat heel veel ouders daarvoor garagt gaan staan. Vergis je niet hoeveel van onze vorige generatie hun hypotheek volledig afgelost hebben en kapitalen op de bank staan..maar ook die hebben meestal erg zuinig geleefd..
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Soesjaa  schreef op: 27-06-2013 15:53:57
Op Sint Maarten is dit ook al zo. Als je een financiering wil voor een auto of zelfs huis, moet je zelf zoveel % zelf inleggen..

 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Lisje  schreef op: 27-06-2013 16:09:52

Quote Caithy:
Precies Xsara!! Van sparen is er nooit iemand slechter geworden! 
Als je 250 euro p md spaart, dan spaar je mooi 3000 euro per jaar, over 5 jaar 15 duizend eurie die mooi in je huis kan stoppen!



250 euro voor het huis ja. En je auto dan? Die is ook niet gratis, dus ook voor sparen. En ook nog voor als de vaatwasser, wasmachine e.d. het begeeft. Voor de meesten is dit onhaalbaar naar mijn idee. Of je moeten bieden fulltime blijven werken of echt een hele goedbetaalde baan hebben. Maar Jan Modaal gaat dit gewoon niet lukken.
Denk dat als dit plan doorgaat de huizenprijzen nog verder zullen zakken.
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Flower  schreef op: 27-06-2013 16:21:59
wat ik me afvraag, al sik het plan zo lees is het de bedoeling dat je geld bij elkaar spaart met een deel van je pensioen premie.

en waar eet en drink je dan van als je 65 bent?
ik neem aan dat dat pensioen dan helemaal niets meer voorstelt.

of moet iedere 65 plusser dan maar zijn huis gedwongen verkopen om toch maar aan zijn eigen geld te kunnen komen....
wat een gebrek aan huurwoningen en overschot aan woningen gaan we dan krijgen!!!
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Anoniem  schreef op: 27-06-2013 16:45:16
ja maar flower ook daar is een oplossing voor tegen de tijd dat wij oud zijn is er al geen pensioen meer dus daar hoeven we ons dan geen zorgen meer over te maken je blijft gewoon door werken tot je dood probleem opgelost .
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
K  schreef op: 27-06-2013 20:10:26
Eerlijk gezegd vind ik dit best een logisch idee, een deel van het huis meteen kunnen financieren. 
Maar dit kan alleen als er meer maatregelen getroffen worden zoals uitbreiden van het woningaanbod in de huursector (sociaal en vrije sector), geen vervolghypotheken meer voor babyboomers na 30 jaar maar sturende regelingen om overwaarde te gebruiken, etc. 
 
Het probleem is dat jongeren nu hard getroffen worden: studieleningen, moeilijk werk vinden, moeilijk huis kunnen huren/kopen, stijgende belasting om de stijgende zorgkosten voor de babyboomgeneratie te kunnen bekostigen. Terwijl dit een relatief rijke generatie is, met een flink pensioen, een afbetaald huis, een flinke levensverwachting met nog jaren voor de boeg waarin zij niet meer hoeven te werken..... Hier is sprake van maatregelen die een generatie buiten spel gaat zeggen. We hebben het nu misschien moeilijk, maar ik voorzie alleen maar grotere problemen in de komende 20 jaar. Eigenlijk zouden we in plaats van die ouderenpartij van Henk Krol een jongerenpartij moeten hebben.... Maar goed ik dwaal af.....

Zelf heb ik een huis dat 'onder water staat' en flink ook. Niet zozeer door een veel te hoge hypotheek (100%), als wel door een enorme waardevermindering in deze ongeving en ruim aanbod. Daardoor krijgen we het (als we op inspanningen van buurtgenoten moeten vertrouwen) het van zijn levensdagen niet verkocht.... Gelukkig hebben we flink wat reserves en bovendien kan ik het huis op enkel mijn salaris financieren. Dus ik maak me geen zorgen, vooralsnog... 


 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Sabina Mv Milou En R
avi
  schreef op: 27-06-2013 20:54:30
Mensen die een te hoge hypotheek hebben kunnen nooit meer gaan verhuizen als ze deze regeling erdoorheen duwen! Wanneer je hoge lasten hebt, wordt het lastiger om te sparen. Huizen worden onder de waarde van de hypotheek verkocht momenteel. Je blijft dus met een restschuld zitten die opgehoest moet worden. Sparen lukt gezinnen daardoor niet meer. Kortom de hele woningmarkt en economie lopen vast. Ik zeg goed idee dit!
 
Quote
RE: 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Mvi  schreef op: 27-06-2013 22:05:38
als je jaren kosteloos en werkend thuis mag blijven wonen bij je ouders en je hele salaris mag sparen ja, dan lukt dat wel. maar als je studeert, kostgeld moet betalen en geen welvarende ouders hebt wordt het toch verdomd lastig.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op 'Verplicht eigen geld bij aanschaf huis'
Naam
Bericht