Menu
 

Topic:

wel of geen opvang

To  schreef op: 23-06-2013 16:03:56
Ons zoontje is nu 13 maandjes oud. Wij werken beiden fulltime en kunnen de zorg goed combineren met de kinderen. Het is een heerlijk en vrolijk ventje. Het zou voor ons wat makkelijker worden wanneer hij naar de opvang zou gaan. En voor hem lijkt het mij ook wel leuk met andere kindjes spelen. De peuterspeelzaal is hier zo prijzig geworden en tot 4 jaar thuis houden is ook niet wat. Wij overwegen dit te doen wanneer hij 18 maandjes oud is.

Is het voor een kindje wel zo fijn om naar de opvang te gaan? Wij zouden dan voor de kinderopvang kiezen.

Ik denk aan twee dagen wanneer de anderen ook de hele dag naar school zijn. Of is het beter om voor 4 dagdelen te kiezen verspreid over een week?

Mijn man werkt gemiddeld de minste uren per week. Deze schommelen  van 30 tot 55 uur. Hoe reken je zoiets uit?
 
Quote
Navigatie
RE: wel of geen opvang
Fruitsalade  schreef op: 23-06-2013 16:06:50
Als je geen opvang nodig hebt, zou ik het niet doen en zou ik gewoon voor psz kijken. Psz blijft volgens mij goedkoper een een kinderopvang
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mafkees  schreef op: 23-06-2013 16:07:24
waarom kies je dan voor een kinderdagverblijf terwijl het niet nodig is, want hoe doe je het nu?

ik ben een rare hierin, maar mijn kinderen komen niet in een KDV.
alleen in heeeele uiterste nood denk ik.

ik zie een KDV als noodmiddel om je kind te brengen als je het samen niet opgelost kan krijgen.

een KDV is niet slecht voor een kind, maar goed? neuh...geloof ik niet zo
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Jolanda1974  schreef op: 23-06-2013 16:12:40
Als het niet nodig is zou ik onze kinderen zeker niet naar een kinderdagverblijf brengen. Ik ben daarin ook een rare dan denk ik..

Ik zou gewoon kiezen voor peuterspeelzaal.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 16:20:25
Ik werk nu veelal s'avonds, dit valt mij erg zwaar. Papa heeft een wisselend rooster en slaapt overdag regelmatig.

Wij hebben altijd zelf voor ons kinderen willen zorgen. Ik denk met 18 maanden dat hij wel doorheeft dat ik zijn ouder ben.

PSZ kost hier 110 euro voor 2 dagen. Dit kan pas vanaf 2,5 jaar. Daarnaast is het maar ruim 2 uurtjes en moet je nog vaak meehelpen ook. Teveel gedoe en vind ik niet het geld waard. Daarnaast zitten hier de KDV en PSZ kindjes samen in 1 klas.

Het voelt niet helemaal goed. Ik weet dat er enorm veel kinderen naar toe gaan. Ik zou voor mezelf extra rust creëren. Heeft het niet de liefde nodig van ons. Moeilijk... 
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mafkees  schreef op: 23-06-2013 16:22:59
kinderdagverblijf is duurder hoor!
of je moet niet in NL wonen....

 
Quote
RE: wel of geen opvang
Alice  schreef op: 23-06-2013 16:23:37
Als het niet nodig is, zou ik het zonde van mn geld vinden. Op de leeftijd van 18 maanden denk ik niet dat kinderen er veel aan hebben. Op sociaal gebied is er niet echt een voorsprong te meten. Samen spelen kunnen ze nog niet. 
Als het is om jezelf te ontlasten en je hebt er echt baat bij, dan zou ik eerder kiezen voor 4 halve dagen tegenover 2 hele. Vanaf 18 maanden is wel meer een leeftijd waarop ze het aankunnen en enigszins begrijpen. 


@Mafkees.. jij werkt toch in een kdv he.. Wat denk jij dat het effect is als je een baby vanaf 7 weken, minstens 5 dagen in de week brengt? Altijd langer dan 8 uur. Soms ook nog in het weekend of meer dan 10 uur. Met jouw ervaring, denk je dat dat schadelijk is voor een kind?


 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 16:37:01
Klopt de opvang zal zeker meer kosten. Daar heb je wel meer uren voor.

4 halve dagen is beter? Er zullen ook weken zijn dat de zorg onderling wel goed verdeeld kan worden. Ik zou kiezen voor flexibele opvang.

Ik ben nu zo gehaast van het gevlieg. Ik zou minder kunnen gaan werken. Maar in deze tijd niet zo'n goeie keuze.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 16:38:15
@Alice Ik denk dat het voor een baby niet goed is. Hij heeft toch de moederliefde nodig. En jij bent zijn mama.
Maargoed als je niet anders kunt. Moeilijk hé
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mafkees  schreef op: 23-06-2013 16:52:40
@ Alice, ik denk dat een kind zich moeilijk kan hechten en weinig tot geen moeder/vaderliefde zal ontvangen. De basis van een leven (rust, geborgenheid, liefde) is er dan gewoon niet. Op het KDV krijgen kinderen zeker ook liefde, maar dan gedeeld door 14

Er is nooit bewezen dat het slecht is voor een jong kind, maar het is ook nooit bewezen dat het goed is

2 dagen per week is een soort tussenoplossing. Kind heeft de overige 5 dagen een thuisgevoel.
Hoewel ik in sommige gezinnen wel eens mijn vraagtekens heb...ouders die dag en nacht willen werken om maar hun carriere omhoog te krikken...dan denk ik...zat het kind maar vaker bij ons

Ik weet niet wat het op langere termijn met een kind zal doen. Een kind kan zn eigen ritme niet volgen bijv. Hij moet zich aanpassen aan de wereld om hem , mij stuit dat vreselijk tegen de borst!

En oja, ik word vaak raar aangekeken, ik werk er zelf maar maak absoluut geen reclame net als een vegetarsiche die slager wil worden ofzo
Ik ben dol op kinderen, wil ze een leuke dag bezorgen als hun ouders willen werken.
Ik geniet er intens van. Maar voor mijn kinderen...nee!
 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 16:57:24
ik vind het zo moeilijk
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Alice  schreef op: 23-06-2013 17:04:16
Thanks! 
Het gaat niet om mijn kindje TO.. om mijn neefje. 
Hij is nu 3 en zijn gedrag wordt op autisme gegooid (wat natuurlijk kan, ik heb hem niet onderzocht) maar volgens mij lijkt het meer op een hechtingstoornis.   
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Anmv3  schreef op: 23-06-2013 17:07:12
Geen opa of oma in de buurt die het leuk vinden om een dagje op te passen ?
Of een leuke gastouder ?

Als het niet echt nodig zou zijn zou ik mijn kind niet naar een kdv brengen dan zou ik het anders oplossen..
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Alice  schreef op: 23-06-2013 17:09:49

Quote to:
ik vind het zo moeilijk



Kan ik me voorstellen

Maar ik denk niet dat je je kind echt schaadt als je hem met 1,5 een korte tijd naar een kdv doet. Als dit jou meer ademruimte geeft, dan is het voor hem misschien juist ook fijn. Als jij hierdoor beter in je vel zit, uitgeruster bent.. ga je automatisch anders met je kindje om. Heb je meer geduld (heel belangrijk eens dat hij de 2 is gepasseerd haha) , doe je meer leuke dingen samen. 
Dus in die zin denk ik dan dat het voor hem ook een voordeel is. 
1,5 is geen kwetsbare kleine baby meer, hij kan al wat begrijpen en heeft dan al een hele stevige basis
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Chloe  schreef op: 23-06-2013 17:12:32
toen ik nog studeerde -pedagogiek- was een uitspraak van 1 van de docenten waar ik nog steeds achter sta: 'een goede creche is goed voor kinderen, een slechte creche is slecht voor kinderen'. Als een kindje zeg maar 2 dagen in de week naar een kinderdagverblijf gaat, dan is echt niet te verwachten dat hij daar negatieve effecten van krijgt. Voor mijn eigen gevoel was 2 dagen per week het max voor ons en voor onze kinderen. Ik zie nu als positieve effecten achteraf kijkend bv, dat mijn van nature superverlegen en eenkennige kinderen al jong geleerd hebben dat andere volwassenen echt ook te vertrouwen zijn. Ze hadden de neiging om zich erg aan me vast te klampen, maar door de creche hebben ze dat wat afgeleerd en zijn ze wat ontspannener met andere vreemden geworden. Ook krijgen ze op een creche activiteiten aangeboden die er thuis niet of minder zijn en krijgen ze de kans om jong met andere kindjes te spelen en 'vriendschappen' te sluiten bv. Ik persoonlijk zag minder in de peuterspeelzaal. Bij ons in de buurt gaan daar toch vooral de kinderen naartoe die bv taalachterstanden hebben door hun culturele achtergrond etc, ik heb dit niet als een verrijking gezien.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 23-06-2013 17:20:48
Persoonlijk vind ik 4 halve dagen wel veel, dan is hij maar 3 hele dagen thuis. Ik zou voor 2 hele dagen gaan, dan is hij 5 hele dagen thuis. Persoonlijk vind ik 2 dagen ook de max, heel soms heb ik 3 dagen nodig maarja dan is het niet anders.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Alice  schreef op: 23-06-2013 17:22:40
Maar Chloe, denk je niet dat dit sowieso uit jouw kinderen was gehaald?
Als ik naar onze situatie kijk. Mijn oudste is een verlegen, kwetsbaar jongetje, zeer gevoelig, zeker als baby. Ik ben altijd bij hem geweest, in zijn eerste 2 jaar, ben ik geloof ik 2x een paar uur weg geweest en bleef hij thuis bij papa. 
Met 2,5 ging hij zonder problemen naar school (belgie), huilt niet, speelt met andere kindjes.. doet gewoon normaal mee. Laatst op schoolreis was een kindje van 4! hem aan het pesten en hij beet prachtig van zich af, zonder het kind pijn te doen, of te kwetsen, ik was megatrots op hem. 
Sociale vaardigheden heeft hij in feite alleen van mij geleerd tot nu toe, maar zelfvertrouwen en vertrouwen in de wereld om zich heen ook. 
Ik denk dat dat vertrouwen het belangrijkste is wat je ze kunt geven. Dus in jouw geval denk ik dat ze anderen durven vertrouwen omdat ze vertrouwen hebben gekregen van jou.. Maar dat dat pas tot uiting is gekomen op de creche (toen was 't pas nodig) 
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Femke  schreef op: 23-06-2013 17:46:11
Tja mijn kids zijn altijd vanaf een week of 15 2 dagen in de week geweest. In jouw situatie zou ik zeker geen 4 dagdelen doen, dás met 18 maanden best wel veel, maar met 2 jaar hebben ze er best wel wat aan en vinden ze het ook echt wel leuk, zeker mijn oudste ging altidj huilen als ik haar ophaalde. Mijn kids wisten natuurlijk niet beter, maar met 18 maanden kan de verlatingsangst best groot zijn...zou als het nodig was nooit mijn kind onder dwang achter kunnen laten, dit gebeurt wel op een kdv en ook ik heb mijn kind weleens huilend achter meoetn laten...maar alleen omdat ik moest werken...Als je nog even wacht zou je beter die fase kunnen afwachten zodat je het beter kan uitleggen, gewoon op psz leeftijd dus, rond de 2,5...maar ook dan is het voor veel kindjes best zwaar, maar dan wordt het ook wel een beetje leerzaam...samen delen, wachten op elkaar, samen naar de wc, spraakontwikkeling etc..
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mv2  schreef op: 23-06-2013 18:09:12
Kinderdagverblijf is niet duurder hoor. De peuterspeelzalen zijn overgenomen door dezelfde organisaties als de kdv waardoor de kids vaak samen zitten alleen voor de Psz betaal je hier €9 per uur, dat is €150 bruto per maand voor iedereen en daarover vraag je toeslag aan, ons zou het netto €100 kosten voor 2x een paar uurtjes in de week. Ik wil onze zoon dus ook niet naar de Psz brengen, ik overweeg nu 1x pw een gastouder, dat is goedkoper. En zo leert hij ook met andere kindjes spelen.
Ik zou qua loon het minste opgeven in jou geval anders moet je straks heel veel terug betalen. En 2 hele dagen is best veel, 2x een halve dag zou ik dan doen.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mafkees  schreef op: 23-06-2013 18:15:44
Hoe kom je daar nou bij mv2?

Ik betaal voor 2 ochtenden psz 45 euro pmnd
Een kdv betaal je voor 1 dag per week ruim 300 euro pmnd!
Van de psz krijg je geen toeslag, dagopvang wel,maar dat is inkomensafhankelijk.
2 dgn pwk is dan al 600, misschien krijg je de helft terug?
Dat is wel uit te rekenen.

Zit nogal een verschil tussen,ook qua uren. Of 3 uurtjes of 11 uur pdag
 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 18:24:01
Mafkees  dat is in eke gemeent anders. Hier is het sinds 2 jaar ook  veranderd. Hier kun je van de psz ook geld terug krijgen van de belasting. Kijken niet naar inkomen maar naar opleiding. Opleiding zegt zeker in deze tijd helemaal niks.
PSZ en KDV zitten soms gewoon samen in een groep.

 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mv2  schreef op: 23-06-2013 18:26:53
hier is dat helemaal verandert. Toen mijn dochter naar de Psz ging 3 jaar geleden betaalde ik ook €45 per maand maar nu is het anders, tenminste hier. Iedereen hier betaald €9 per uur, €150 bruto per maand. Er zitten 2 organisaties hier en bij beide werkt dat nu zo, de 'gewone Psz' bestaat niet meer. De gemeente heeft hiervoor gekozen, er gaan hier nu bijna geen kids meer naar de Psz omdat het zo duur is, best jammer. 
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Corine  schreef op: 23-06-2013 18:31:19
Ik ben niet voor KDV, zou zelf kiezen voor een gastouder. Daar zijn net zo goed andere kindjes om mee te spelen. Maar het  is minder kolossaal, ik moet er persoonlijk niet aan denken dat mijn kind (onderde 4) er 1 is van een groep van 30, hoe kunnen ze hem dan goed in de gaten houden? De aandacht geven die hij nodig heeft?

Een gastouder heeft maximaal 6 kinderen (incl eigen kids) dus meer tijd en aandacht voor jou kind.

Maar goed ik ben bevooroodeeld, ben zelf oppasmoeder ;-)
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 23-06-2013 18:33:06
Hier is het ook veranderd,
ik heb mijn zoontje dus ook nog niet ingeschreven voor PSZ.
omdat je veel moet betalen ervoor.
ik zit ook te denken aan KDV omdat hij dan eerder kan,
want ik denk dat hij er ontzettend veel aan zal hebben,
al is het maar voor 1 dag in de week.
maar weet niet hoe het zit,omdat mijn man thuis zit nu,kwa belasting enz
want ik merk gewoon aan mijn kind dat hij vastloopt,
hij is de hele dag opzoek naar uitdagingen en zit geen sec stil,
hij verveeld zich gewoon dood hier.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Debby1977  schreef op: 23-06-2013 19:01:42
Waarschijnlijk krijg je niks van de belasting omdat je man thuis is Sabje. Misschien kan de gemeente of uwv hierin nog iets betekenen
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 23-06-2013 19:06:45
Ja Debby dat dacht ik zelf ook al.
dacht ooit een keer er iets van gelezen had.

 
Quote
RE: wel of geen opvang
To  schreef op: 23-06-2013 19:08:18
Sabje jou man heeft toch ziekte wet? OF al ww?
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Alice  schreef op: 23-06-2013 19:08:46

Quote Corine:
Ik ben niet voor KDV, zou zelf kiezen voor een gastouder. Daar zijn net zo goed andere kindjes om mee te spelen. Maar het  is minder kolossaal, ik moet er persoonlijk niet aan denken dat mijn kind (onderde 4) er 1 is van een groep van 30, hoe kunnen ze hem dan goed in de gaten houden? De aandacht geven die hij nodig heeft?

Een gastouder heeft maximaal 6 kinderen (incl eigen kids) dus meer tijd en aandacht voor jou kind.

Maar goed ik ben bevooroodeeld, ben zelf oppasmoeder ;-)



Als het een lieve en goede oppasmoeder is wel ja. 
Maar er is nauwelijks controle
Mijn buurvrouw is oppasmoeder.. ik zou mn goudvis er nog niet achterlaten
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Debby1977  schreef op: 23-06-2013 19:09:00
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 23-06-2013 19:10:42
To die heeft WIA tot juni 2014.
hij is nu wel weer bezig om te kijken voor weer een 
andere opleiding,en of daar werk in te vinden is.
en of hij de werkzaamheden aan kan.
 
Quote
RE: wel of geen opvang
Mafkees  schreef op: 23-06-2013 19:15:41
hier sluiten de peuterspeelzalen bij bosjes omdat de gemeente geen subsidie meer geeft. zonde hoor!
een ochtend KDV kun je wel afnemen TO, dan betaal je een dagdeel, 5, 5 uur meestal.

idd..een gastouder, moet je het ook bij treffen.

Ik krijg ook geen geld terug van de belasing trouwens. Mijn man werkt niet, dan gaan ze er van uit dat ie automatisch voor de kinderen kan zorgen. grappig, hij zit toch niet voor jan doedel thuis?

mag alleen maar hopen dat ze het zeer spoedig zullen terugdraaien allemaal! qua financien want het is huilen met de pet op


en het gaat niet helemaal op, qua sociaal ontwikkelen.
ik zie de kinderen van broer, vriendinnen etc. allemaal naar de opvang ...maar zo verlegen en contactgestoord zou ik bijna zeggen...
mijn jongens hebben alleen papa en mama gehad en vanaf 2,5 jaar dan 2 ochtenden PSZ, maar ze zijn een open boek naar jan en allemaal (iets te soms )
volgens mij ligt het gewoon aan het kind en de ouders als voorbeeld.

 
Quote
Navigatie


Reageren op wel of geen opvang
Naam
Bericht