Menu
 

Topic:

Wat vinden jullie...

Alice  schreef op: 29-05-2013 20:45:31
Ik bleef vanmorgen even staan gluren bij school om te zien hoe mijn zoontje zich gedroeg. De kindjes waren nog allemaal op het schoolplein. Ze werken met het systeem van 3 bellen. Bij de 3e bel moeten ze stil zijn, komt de leerkracht en gaan ze naar binnen. Nu duurde het echter wat lang voordat de leerkrachten er waren en werden de kinderen wat rumoerig (alle klassen) 
De leraar die toezicht hield op het schoolplein, had al eens gesommeerd tot stilte, maar dat duurde niet zo lang. Toen plukte ze een kindje er uit, denk van een jaar of 8 ofzo. Die moest midden op 't schoolplein gaan staan en moest aan alle andere kinderen uitleggen wat de 1e, 2e en 3e bel betekent.

Wat vinden jullie? 
 
Quote
Navigatie
RE: Wat vinden jullie...
Alice  schreef op: 31-05-2013 09:19:05
Nee hoor, ik zei niet dat het beter of slechter was. Zelfs letterlijk gezegd dat ik niet wist of het een voor- of nadeel was. Dat belgen beschaafder zijn dan nederlanders heb ik ook niet gezegd. 

Maar.. ik heb n beide landen gewoond en gewerkt en heb gemerkt dat belgen meer accepteren van een autoriteit dan nederlanders. Toen ik in Maastricht werkte, namen wij opzettelijk liever een belg aan dan een nederlander om deze reden.

Het onderwijs in Belgie is hoog aangeschreven. Niet op alle gebieden, maar op meeste gebieden ligt het niveau hoger dan in Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken, het onderwijs is hier voornamelijk veel breder (en dus ook algemener) maar denk ook dat de discipline er wel iets mee te maken heeft. 

http://www.refdag.nl/opinie/onderwijs_kan_leren_van_buurlanden_1_205736
Bvb
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Spatje  schreef op: 31-05-2013 09:31:52
ja wat het onderwijs betreft ben ik het met je eens, veel gestructureerder, en ja de kinderen eindigen beschaafder, als ik een auto had gehad waren mijn kids in belgie op school gegaan, niet dat ze nu niet beschaafd ofzo zijn, maar er zijn meer regels en structuur op die scholen

als het even meezit dan hoop ik dat mijn oudste de middelbare gaat doen in belgie, daar heerst rust, orde en structuur, ben van mening dat kinderen en zeker pubers dat nodig hebben

en ja ook het nivo ligt hoger
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Baby2  schreef op: 31-05-2013 19:59:33
Waarschijnlijk ben ik dan echt Nederlands want ik zie echt niet in waarom het beter is om altijd te luisteren naar een autoriteit. Ben niet onbeschoft maar nee ik volg niet klakkeloos. Toch ben ik wel een goede werknemer, ben altijd netjes op tijd, doe mijn werk goed, ben flexibel. 

Wat betreft het school niveau, dat wist ik echt niet dat het onderwijs in België hoger staat aangeschreven dan in Nederland. Vind ik echt opmerkelijk. Dacht dat het onderwijs in Nederland goed voor elkaar was. Ga ik me eens wat meer in verdiepen. Bedankt voor de link.
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Ivy  schreef op: 01-06-2013 20:04:50
Voor het jongetje van 8 vind ik het best sneu om zo naar voren gehaald te worden ten overstaan van de hele school. Lijkt me pedagogisch niet verantwoord.

Het idee dat er geluisterd moet worden als de bel gaat, begrijp ik heel goed en vind ik ook prima, maar dan moeten de onderwijzers wel het goede voorbeeld geven en er ook zijn als die 3e bel gaat.

Wat betreft NL onderwijs vs. Belgisch onderwijs, zoveel onderzoeken, zoveel verschillende uitkomsten. Mijn ouders lazen laatst een onderzoek waar NL veel beter uit de bus komt dan Vlaanderen, maar ik heb ook onderzoeken gelezen die het tegendeel bewezen.

Zelf laat ik mijn kinderen nu Cito-vragen maken om aan te kunnen tonen aan de onderwijsinspectie hoe ver ze zijn. Dat zijn NLse toetsen.
Als ik die vergelijk met wat er aan einddoelen staat voorgeschreven in de Vlaamse leerlijnen, lijkt het mij dat het Vlaams onderwijs toch beter is dan het Nederlandse. Maar, blijft lastig te beoordelen, omdat die Cito-vragen maar een deel van de behandelde lesstof behandelen (denk ik).

Wat betreft discipline, daar heb ik niet zo'n moeite mee. Toch zou ik zelf mijn kinderen, als het moest, liever naar een Nederlandse school sturen. Ik wil niet dat ze brutaal of onbeschoft worden, maar hoop vooral dat ze voor zichzelf leren denken. Dat zal op een Nederlandse school waarschijnlijk meer gestimuleerd worden dan op een Vlaamse.
Ik heb hier een lesprogramma van het Vlaams Parlement liggen voor maatschappijleer. Tenenkrommend hoe men o.a. ''burgerzin'' en ''actieve deelname aan de maatschappij'' op de leerlingen wil overbrengen. Dan ben ik blij dat ik mijn kinderen hier thuis heb en ze nog wat extra informatie bij sommige punten kan geven en ze ook vrij hun mening over zaken kunnen geven.
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Pacific  schreef op: 01-06-2013 21:47:52
Wij hebben een aantal jaar in Belgie gewoond en mijn kinderne dus ook in Belgie op school gezeten. Zowel op regulier onderwijs als speciaal onderwijs. Het sbo is daar echt heel goed, kleine klassen(max 8) gratis bus vervoer(lees: touringcars, al woon je in hetzlefde dorp). Het regulier onderwijs heeft ook veel structuur, ook wordt je vanaf 2,5 jaar bij gebracht dat je respect moet hebben voor anderen, natuur, dieren, materialen enz. Pesten zal dan ook echt absoluut niet voor komen. Veel husiwerk, vanaf het eerste leerjaaar(gr3), 3x pw. Maar ze doen ook heel veel aan algemene ontwikkeling.

Maar, wat ze niet gewend zijn zijn ouders die ergens tegenin gaan. De leerkrachten zijn gewend dat ouders ze volgen op hun advies. Ik was het een keer ergens niet mee eens en ging hierover in gesprek en liet mijn mening horen . Ze waren helemaal overrompeld.

Wat ook opvallend is dat mijn zoon door havo/atheneum nivo scoorde, hoge cijfers. En hier in Nedl. met zijn cito's op D nivo(gr. 7) zit(dus nog geen vmbo). IN Nedl. tellen de cito's heel zwaar voor het vervolgonderwijs, in Belgie kennen ze dat niet.


Ook zie je dat de afstand tussen bijv arts en patient héél groot is. Heel raar om mee te maken als je in een in zkh bent.
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Anne  schreef op: 01-06-2013 21:57:56
voor pacific
Belgische tieners heel veel gepest

België is de beste van de Europese klas wat onderwijs betreft: de meeste kleuters gaan naar school en veel jongeren volgen hoger onderwijs. Maar pesten vormt een groot probleem: alleen zes andere landen, waaronder vooral voormalige Oostbloklanden, doen nog slechter.
België doet het inzake pesten en geweld op school slechter dan tien jaar geleden. photo news




 



 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Ivy  schreef op: 01-06-2013 22:13:32
Dat van dat vele pesten op Belgische scholen  heeft laatst ook in NLse en Bse kranten gestaan.  Er zijn ook behoorlijk wat ouders die hun kinderen vanwege het vele pesten thuis houden van school en ze dan maar thuisonderwijs geven.
 
Quote
RE: Wat vinden jullie...
Pacific  schreef op: 01-06-2013 22:27:56

Quote anne:
voor pacific
Belgische tieners heel veel gepest

België is de beste van de Europese klas wat onderwijs betreft: de meeste kleuters gaan naar school en veel jongeren volgen hoger onderwijs. Maar pesten vormt een groot probleem: alleen zes andere landen, waaronder vooral voormalige Oostbloklanden, doen nog slechter.
België doet het inzake pesten en geweld op school slechter dan tien jaar geleden. photo news




 






Dank je, daar had ik niks van mee gekregen. Maar waar wij hebben gewoond kwam dat echt niet voor op school. Ook op de middelbare school 20 km verderop(Hoogstraten) komen veel Nederlandse leerlingen vanwege de disipline
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wat vinden jullie...
Naam
Bericht