Menu
 

Topic:

Galstenen

E Mv 2  schreef op: 21-05-2013 13:22:40
Even een vraagje,hoe moet ik het onderstaande opvatten:
Patiënten met galstenen en pijn in de bovenbuik en bijkomende klachten van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid of boeren hebben geen indicatie voor een cholecystectomie.
Echo-onderzoek bij patiënten die zich met deze combinatie van klachten presenteren is overbodig
 
Quote
Navigatie
RE: Galstenen
Boterbloem  schreef op: 21-05-2013 13:34:05

Hoe ik het lees is dat wanneer je die klachten bij elkaar krijgt je niet de ingreep krijgt om de galblaas te laten verwijderen.


Maar waarom niet is mij de vraag als ik eerlijk ben.

 
Quote
RE: Galstenen
E Mv 2  schreef op: 21-05-2013 13:40:19
Dat is ook hetgene wat ik niet snap.

 
Quote
RE: Galstenen
Boterbloem  schreef op: 21-05-2013 13:43:08
Achtergrond Een kwart van de patiënten heeft na cholecystectomie nog dezelfde klachten als voor de operatie. Van alle volwassenen met galstenen ondervindt slechts 20% klachten van deze stenen. Bij 50% van deze symptomatische patiënten zullen de galstenen op den duur (soms levensbedreigende) complicaties veroorzaken. Er bestaat consensus dat galstenen die klachten veroorzaken behandeld moeten worden. Het dilemma van de huisarts is dat het onduidelijk is of de klachten waarmee een patiënt zich presenteert, worden veroorzaakt door galstenen. Methode Door middel van twee systematische reviews en een vervolgonderzoek onder patiënten verdacht van galsteenlijden, is in kaart gebracht hoe de huisarts patiënten kan selecteren die baat hebben bij een cholecystectomie. Resultaten Geen enkel symptoom blijkt specifiek voor galsteenlijden. Pijn in de bovenbuik zonder bijkomende klachten van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid en boeren, in combinatie met galstenen, verdwijnt meestal na een cholecystectomie. Echobevindingen (b.v. verdikte galblaaswand, geïmpacteerde steen en/of hydrops van de galblaas) geven alleen extra informatie over het postoperatieve beloop bij patiënten bij wie geen goede klachtenanamnese kan worden afgenomen. Conclusie Pijn in de bovenbuik zonder bijkomende klachten als brandend maagzuur, veel last van een opgeblazen gevoel, boeren en winderigheid, vormt bij patiënten met galstenen een indicatie voor cholecystectomie. Voor patiënten mét deze bijkomende klachten moet geen bovenbuikecho worden aangevraagd, omdat deze geen therapeutische consequenties heeft.
 
Quote
RE: Galstenen
E Mv 2  schreef op: 21-05-2013 13:48:18
Ik heb dus wel last van brandend maagzuur,opgeblazen gevoel, winderigheid en koliek/galaanvallen en krijg de operatie wel.
Heb een echo gehad en daar waren geen galstenen op te zien maar wel het zogenaamde slutsch,wat erger schijnt te zijn omdat het fijner is en dus nog sneller in de leidingen komt.
Voor de arts was het gelijk duidelijk dat de pijnen/aanvallen kwam door de galblaas en deze zsm verwijderd moet worden.
Ik vraag me dan af waarom je geen indicatie krijgt als je wel last hebt van brandend maagzuur,winderigheid,boeren enz
Heb trouwens voornamelijk na een golf van aanvallen.
 
Quote
RE: Galstenen
Minou  schreef op: 21-05-2013 14:24:08
geen idee, ik kreeg gelijk echo na maanden van aanvallen en de zak zat vol zeg maar..eruit met dan ding!

Maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr af en toe nog wel een aanvalletje hoor..na bepaald vet/gekruid eten. Gelukkig houdt het niet lang aan, kwartiertje ofzo.
 
Quote
RE: Galstenen
E Mv 2  schreef op: 21-05-2013 20:17:38
Minou heb je nu ook verandering van ontlasting, even brutaal gevraagd
 
Quote
RE: Galstenen
Spatje  schreef op: 22-05-2013 17:18:59
ik denk omdat jouw symptomen ook lijken op een maagzweer of slokdarmontsteking, iets wat in de leiders komt hoeft niet perse gevaarlijk te zijn zei mijn arts, aangezien ik een steentje had wat er in zat, daar komt dus helemaal niks meer langs

heb je al een maagonderzoek gehad?

hoop dat ze je snel helpen, ellende is het, die aanvallen
 
Quote
RE: Galstenen
É Mv 2  schreef op: 22-05-2013 17:25:16
Ja ik heb voor deze aanvallen een maagonderzoek gehad.
Het is ook niet gevaarlijk,maar veroorzaakt wel sneller aanvallen omdat het fijner is en er dus sneller in kan.
Op de een of andere manier twijfel ik door het stukje wat ik als eerste postte,maar 3 artsen hebben gezegd dat het door de galblaas komt.
Bij een maagzweer heb je vaker/constante pijn zei de laatste arts en niet zoals ik nu heb
 
Quote
RE: Galstenen
E Mv 2  schreef op: 22-05-2013 17:30:38
Bij een maagzweer schrijven ze vaak oa pantozol voor,die slik ik sowieso al elke dag.
Zou dan toch minder moeten worden of niet eens moeten ontstaan?
 
Quote
RE: Galstenen
Minou  schreef op: 22-05-2013 17:42:19

Quote E mv 2:
Minou heb je nu ook verandering van ontlasting, even brutaal gevraagd



je mag me alles vragen hoor, hihi


Nee ontlasting is altijd normaal geweest voor EN na verwijdering galblaas. Ik heb nooit problemen daarmee gehad. het waren bij mij puur de aanvallen en na maanden van "kliene"aanvallen van kwartier/half uur, bleef ik zowat erin qua pijn.

Daarom ben ik naar de ha gegaan. Ik ga voor mezelf niet gauw naar een ha.
 
Quote
RE: Galstenen
E Mv 2  schreef op: 22-05-2013 19:46:39
Kennis heeft nu dus heel erg last van diarree en daar zit ik ook niet op te wachten
 
Quote
RE: Galstenen
Anna28  schreef op: 22-05-2013 19:50:06
Ik ben in febr geholpen, galblaas verwijderd. Ik heb na het eten van bepaalde dingen nog altijd last. Maar die pijn is niet zo heftig en lang als voorheen. De pijn is erg vervelend en houdt soms uren aan maar als je weet waarbij je die klachten krijgt kun je ze voorkomen door dat dus niet te eten. 
HIer is verder alles normaal gebleven, ontlasting en eetpatroon. Alleen niet te vet en niet te veel tegelijk eten. En geen fruit, maar dat had ik al voor die tijd,alleen krijg ik nu koliekpijn dan erbij. 

Als je last hebt van galsteen aanvallen dan zou ik me zeker laten helpen. Als zo'n steentje vast komt te zitten in een galweg heb je een groot en gevaarlijk probleem! Ook kan je alvleesklier ontstoken raken en ben je nog verder van huis. 
Veel mensen hebben galstenen zonder ooit klachten te hebben, die hoeven ze niet weg te laten halen. Maar als je klachten hebt zou ik t zeker laten doen!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Galstenen
Naam
Bericht