Menu
 

Topic:

Twijfel over juiste schoolkeuze

Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 20:28:09
Hoi Allemaal,

Ik twijfel een beetje over de schoolkeuze die ik heb gedaan. Vorig jaar met de intake met de directrice (dit jaar met pensioen gegaan) en daaruit kwam bij mij naar voren dat de school veel klassikaal doet. De kindjes hebben structuur en werken het hele jaar thematisch waarin letters en cijfers naar voren komen. Ze kunnen aan de hand van pictogrammen ook activiteiten kiezen en leren ook dat soms hun keuze niet meer vrij is en dat ze wat anders moeten kiezen. Zo zal ze ook dingen moeten doen die ze niet leuk vind.
Voor mijn gevoel past dit ideaal bij mijn dochter.


De school is aan de start van het schooljaar gefuseerd en sinds de start in september is het soms rommelig. De schoolgids is net uit maar die hebben we niet gekregen. Ik zie de gids wel op de site staan. Daar lees ik dat ze de stoplicht methode gaan hanteren. Dit roept al een heel verkeerd gevoel op. Daarna willen ze eigenlijk dat de ouders van groep 1 en 2 niet meer mee het lokaal in mogen. De communicatie daarin was erg dwingend. Alles komt last minute aan met weinig uitleg. Ze werken met methode Bas. Nou Bas is na het eerste kwartaal op vakantie gegaan en is nog niet terug. Behalve de jaargetijden thema's komt er niets extra's. We horen hier ook niets van. Ook heb ik geen idee wat voor letters ze behandelen of krijgdaar feedback over. 
Het kindaantal looptdrastisch terug dus waarschijnlijk gaan er klassen gecombineerd worden. Dan krijg je een klas met 2 groepen en 3 niveaus per groep en een stoplicht. Het idee staat me echt niet aan. Dat betekent dat 5/6 deel van de tijd het stoplicht voor haar op rood staat en geen dingen kan vragen. 


Nu is mijn dochter al een tijd boos en gefrustreerd en soms ook agressief als ze thuis is. Daarbij hoort ze ook niet echt goed. Daarvoor heb ik volgende week woensdag een afspraak bij de KNO. Maar dat zal iest meespelen in de frustratie.

Vandaag ging ik op gesprek met de juf en die gaf aan dat ze gelukkig geen agressie op school zag bij Zoë. Daarbij hoorde ik dat er eigenlijk geen letter van de week of maand is. Ze komt ook helemaal niet in aanraking met letters want dat kiest ze niet uit. Ze tekent erg slordig (heeft ze van haar moeder die is ook ongeduldig ) want ze wil zo snel mogelijk klaar zijn. Maar dat geeft niet. Ze is nog klein.  Werkt wel graag mee met de werkjes. Ze kiest alleen de leuke dingen en dat is oke. Ze moeten al zoveel hoor ik de juf zeggen.  Ze moeten ook nog kind blijven en leuke dingen kunnen doen.

Ik snap dat kinderen leuk moeten kunnenblijven spelen en kind moeten kunnen zijn in groep 1. Maar ik vind ookdat ze uitgedaagd moet worden en dat ze dingen moet doen die ze niet leuk vind. Dat hoort bij het leerproces.  Zelf zegt ze de laatste tijd bij sommige dingen thuis "ja mama, daar ben ik nog te klein voor"  Dit heb ik nog nooit gezegd dus moet ze van school hebben.

Mijn gevoel zegt nu de foute keuze te hebben gemaakt. Voor haar maar ook voor mijn jongste dochter. Zij gaat nu naar een MKD omdat ze achter loopt in haar ontwikkeling. Zij heeft de structuur en lichte dwang nodig om te leren. En deze school wodt steeds vrijer. dit laatste heb ik nog niet uitgesproken tegen de juf. Ik moest alles eerst even laten bezinken en overdenken.

Maar wat nu te doen? Zomaar opstappen en naar een andere school gaan? In dat geval leer ik mijn dochter zomaar ergens op te stappen en niet door te zetten. Maar aan de andere kant zit ze nu nog maar in groep 1. Ze kan nog wennen aan een nieuwe klas en kan stabiel beginnen aan groep 3 tegen die tijd dat ze daar aan toe is. Maar nu heeft ze al wel wat vriendinnetjes.


Heeft iemand misschien in hetzelfde schuitje gezeten? En wat zouden jullie doen.

Sorry vooor de typefouten. Mijn man zot te roepen dat ik moet opschieten dus ik heb de tekst niet meer gecontroleerd.

 
Quote
Navigatie
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 20:32:23
En nu hoeft hij niet meer op de pc. Grrr had ik net zo goed rustig mijn verhaal kunnen afmaken.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Ikke  schreef op: 15-04-2013 20:39:06
Snap niet alles wat je typt hoor want het staat er wat rommelig maar lees dat je gehaast was haha

Tja ik vind het zelf ergens wel goed dat die jonkies van net  4 jaar nog niks moeten.. heeft ze nog geen interesse voor letters laat haar dan lekker.. het komt allemaal vanzelf wel. Ik heb 3 oudere kinderen (waarvan 2 tieners) en ukkie in groep 1/2 en ik vind het wel best hoe het allemaal gaat..hij moet ivm zijn geboorte datum een jaar extra kleuteren en ik vind het prima.. 2 van mijn kinderen zijn vervroegd ooit doorgegaan maar nee bij mijn jongste heb ik zoiets van laat hem maar lekker even klein blijven.
Ze moeten al zoveel!

Wat betreft feedback..op veel scholen moet je daar gewoon om vragen bij de leerkracht als je iets wilt weten.

De schoolgids heb ik ook nooit op papier gekregen, dat is denk ik juist de bedoeling van online staan dat je 'm daar kunt lezen.

Kijk je twijfel over te grote groepen en combinatieklassen kan ik me wel voorstellen..weet niet of ik daar zou blij mee zou zijn.

 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Anne Mv 3  schreef op: 15-04-2013 20:40:50
Tsjah...
Onze ervaring is dat schoolgidsen e.d. leuk zijn voor de inspectie ofzo, maar in de praktijk hangt toch erg veel af van de leerkracht.
Het ene jaar dus prettiger dan het andere jaar, ligt er net aan hoe goed de leerkracht het kind begrijpt en 'ziet'
Heb je in de buurt keuze in scholen? Dan zou ik in ieder geval ook al eens op andere scholen gaan kijken.
Om daar nu al zware termen aan te hangen als 'dat je dochter dan niet leert door te pakken' vind ik nogal wat.
Niet zo zwaar bekijken hoor!

Wat betreft de werkjes moeilijk/makkelijk, leuk en niet leuk; een leerkracht kan soms nog niet goed in schatten welk kind een extra duwtje nodig heeft en welk kind dit op eigen tempo oppakt. Het is vrij normaal dat je dit zelf aan geeft bij de leerkracht. Uiteindelijk ken jij je kind het beste en zie jij je kind 1 op 1, de leerkracht ziet het alleen in klassikaal verband

Suc6 met je keuze!
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Liefje  schreef op: 15-04-2013 20:43:30
Ik zou wel opzoek gaan naar een andere school toen je je ingeschreven hebt kon je je vinden in hun lesmethodes nu gaan ze die ineens allemaal wijzigen.

En een stoplicht methode sorry daar moeten ze hier op school ook niet aan beginnen vind toch dat kinderen altijd dingen moeten kunnen vragen in de klas zeker nog in de kleuter groepen.

Letter van de week vind ook wel iets leuks daar leren ze toch al wel wat van en kun je thuis mooi op inspelen.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 21:02:35
@Anne; IK bedoelde niet zo expliciet dat mijn dochter aangepakt moet worden. Maar ik vind wel dat ze ook dingen moet doen die niet leuk zijn. Ook daar leert ze van. Ik denk dat Zoë wel een duwtje nodig heeft maar meer in de zin van om het leuk te laten worden. Bij de start in september was ze echt eigenwijs en vond ze veel dingen leuk. ik heb haar nooit gepush of extra uitdaging gegeven. De letters vind ze sinds een maandje of 2 wel leuk. In iedere geval thuis. Ze probeert letters na te schrijven van de andere kindjes uit haar klas. Schrijft dat ook op haar tekeningen. Maar wat vandaag in het gesprek naar voren kwam is dat de juf haar niet actief letters aanbiedt omdat ze liever voor de poppenhoek kiest. Heel logisch. Dat zou ik ook doen. Daarbij geeft zoe nu zelf aan dat ze voor sommige dingen te klein is terwijl ik dit niet bij haar aangeef. Maar ik ga zeker nog even tegen de juf zeggen dat ze misschien even de interesse wat op kunnen wekken.

@Liefje, De stoplicht methode vind ik ook echt niet bij mij passen. Ik wil dus dat ze dingen kan vragen op het moment dat ze die heeft. En als ze dan even moet wachten dan snap ik dat want ze zal ook de andere kinderen dingen moeten uitleggen en leren. Maar daarom ben ik oko meer van het klassikaal. Met de stoplichtmethode moet ze misschien wel zo lang wachten dat ze op een gegeven moment niet meer weet wat ze wou vragen. En het roept bij mij ook geen fijn gevoel bij mij op.

In de loop van het schooljaar zijn ze meer overgegaan op de zelfstandigheid van de kinderen. Ik ben daar helemaal voor maar op een gegeven moment kan je daar ook in overdrijven. Een kind van 4 heeft structuur en leiding nodig. En ik ken mijn dochter, die gaat liever alleen voor de poppen of verven als het kan. Het begint erg op het montessori onderwijs te lijken en helemaal als de klassen gecombineert gaan worden. Daar heb ik bewust niet voor gekozen.

 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Liefje  schreef op: 15-04-2013 21:16:56
Dan heb je je antwoord al en als je dan gaat wijzigen dan het liefst zsm zodat ze voor de zomervakantie bv nog op een nieuwe school kan wennen
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 21:21:27
Ja je hebt gelijk. .....Pff wordt er gelijk toch ook wel wat verdrietig van. Qua vriendinnetjes vind ik het jammer voor mijn dochter.

Ik ga het morgen met mijn man/vriend bespreken. Hij moet natuurlijk wel hetzelfde gevoel hebben.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Bepje  schreef op: 15-04-2013 21:25:52
Ik denk dat je een beetje een ander beeld hebt van de stoplichtmethode. Ze mogen bij rood niet praten, bij geel zachtjes en bij groen voluit. Bij de kleuters is dit nog niet heel strikt maar wordt er een beginnetje gemaakt. Het geeft rust en overzicht in de klas voor kinderen vind ik. Hier hebben ze het nu een tijdje en het werkt naar tevredenheid. Bij vragen hebben ze een blokje met een vraagteken erop en die mogen ze op de tafel zetten en kont de leerkracht langs.
Ga nog eens op gesprek en stel daar al je vragen en leg uit dat je twijfeld, van school veranderen kan natuurlijk wel maar heeft ook weer impact op je kind en op andere scholen is weer wat anders.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Suus  schreef op: 15-04-2013 21:26:45
Ik lees eigenlijk niks geks, bij ons gaat het exact zo en ik ben daar erg tevreden over. Kinderen "moeten" leren op hun beurt wachten. Je kan niet te pas en te onpas roepen wat je vragen wil, dat hoort naar mijn idee ook wel bij school die discipline. Stoplicht werkt hier top, wordt gebruikt t/m groep 8.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 21:31:55
Hoi Suus, Heb je ook ervaring met gecombineerde klassen en het stoplicht? Zo ja, wat is jou ervaring hierin dan bij je kinderen?

 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Bepje  schreef op: 15-04-2013 21:33:52
Hier zijn op een paar na alle klassen combinatieklassen trouwens. Voor de kinderen is het juist overzichtelijk.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 21:38:09
Hoe groot zijn dan de combinatieklassen ongeveer?

Zoë zit nu in een klas van 32 leerlingen.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Bepje  schreef op: 15-04-2013 21:41:28
1/2 ook zoiets, aan het eind van het jaar zijn het er 35 ongeveer. De rest tussen de 18 en 25 denk ik, alleen groep 3 en 8 zijn apart. Groep 3 is groot genoeg voor 1 klas en 8 omdat dat dit jaar zo kon.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Joyce_1979  schreef op: 15-04-2013 21:56:14
Voor groep 3 lijkt het me ook wel heel belangrijk als ze moeten leren lezen.


Ik weet ook wel dat elke school wel ïets"heeft en waar je niet helemaal mee overweg wil of kan. Maar het gevoel is nu gewooon even niet goed. Ik ga er nog maar even een nachtje over slapen..
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Suus  schreef op: 15-04-2013 22:01:06
Hier ook combi's 1/2. Mijn kinderen vinden het stoplicht erg fijn en vooral duidelijk. Nu zit mijn dochter inmiddels in groep 6 maar zij vond het als kleuter ook prettig. Mijn zoon zit in groep 2 maar heeft er vanaf dag 1 geen probleem mee gehad.

 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Anmv3  schreef op: 16-04-2013 13:47:12
Hier op school wordt ook met de stoplicht methode gewerkt.
Ik vind het wel een prima methode.
Het is echt niet zo dat je kind geen vraag mag stellen.
Op de dobbelsteen in de hogere klassen staat ook een vraagteken, dus een teken
voor de juf/meester dat het kind een vraag heeft.

Ik denk juist dat het voor in grotere klassen een stukje rust geeft. En dan vooral de stilte om
geconcentreerd een werkje te kunnen doen.

Ook zijn er in elke klas wel een paar kindjes die altijd maar aan het woord zijn en ook vragen stellen terwijl
ze die zelf op kunnen lossen...die moeten bij een rood stoplicht toch echt eerst zelf goed gaan nadenken en dan
kunnen ze wel een antwoord bedenken..
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Krumelke  schreef op: 16-04-2013 13:58:43
elke school heeft wel iets. hier staat school hoog aangeschrevewn maar nu wij er 2 jr mee temaken hebben vragen we af waarom het goed aangeschreven staat. wij merken er niets van. hier helaas geen keus, anders hadden we wel verder gekeken voor onze zoon.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Mama Van Drie  schreef op: 16-04-2013 14:52:48
Mijn dochter zit op een Dalton school en zelfstandigheid stimuleren staat hoog aangeschreven, ik kan me daar wel in vinden.

Stoplicht werken ze hier in elke groep mee en wat is daar nou mis mee? Ik vind het een heel goed systeem, staat hij op rood dan moet het stil zijn en mag je niks vragen, staat hij op oranje dan mag je de juf niet vragen maar WEL je buurman of buurvrouw en groen spreekt voor zich.
Laat het wel duidelijk zijn dat in de kleuterklassen dat stoplicht niet zo vaak en al helemaal niet zo lang op rood staat he.
Wat is er nou erg aan als je kind eens even moet wachten of als het niet aan juf maar aan zijn maatje ( want dat hebben ze ook bij ons) iets moet vragen? daar krijgt je kind dus niks van en het wordt alleen maar uitgedaagd om ook zelf eens na te denken.

Wat betreft het niet meer mee mogen in de groepen 1 en 2....tja.....ik ben denk ik een van de wenige maar ik juich het erg toe....heb je wel eens goed gekeken wat er gebeurt als ouders mee mogen? Ouders staan allemaal te drinken bij de juf om hun praatje over Pietje kwijt te kunnen......want ooo Pietje zei zus en pietje is zo goed in dat blablabla....en wat gebeurt er ondertussen?...juf heeft geen aandacht en tijd meer voor de kleuters want al die moeders staan haar aandacht op te eisen.
Staat er zo'n kleuter die iets wil vertellen of vragen aan juf ( als ze bv iets nieuws hebben gekregen ofzo) geduldig te wachten......en maar te wachten.....en daar kan ik me dus heel erg aan ergeren.

Kleuters krijgen onderlig mot of er loopt iets uit de hand en juf ziet het niet op tijd....kan dus niet reageren....en dat allemaal omdat moeders zo graag staan te beppen met juf over hun o zo bijzondere kind.

wellicht lees je er frustratie in, dat klopt...ik heb me er altijd aan ge-ergerd.
Als ik wat aan juf wil vragen/vertellen dan doe ik dat dus NA schooltijd zodat juf tijd heeft daarvoor en ik die tijd niet van de kinderen afneem.

Maar goed...als jij niet tevreden bent dan zoek je een andere school...bedenk wel dat het op een andere school ook weer wat kan zijn en wat dan?....weer een andere school?...ik zou dus heel goed informeren en rondkijken voordat ik die stap zou zetten.
Als een kind slecht luistert en aggressief is dan hoeft dat niet aan de school te liggen.
 
Quote
RE: Twijfel over juiste schoolkeuze
Mama Van Drie  schreef op: 16-04-2013 14:55:02
Oja...en op onze school hebben ze regelmatig inloop spreekuur, dan kan je daarvoor inteken en heb je tussendoor een gesprek als je dat wilt, over de vorderingen van je kind..hoe of het gaat etc....dus NIET tussen neus en lippen door ff snel in de klas voor schooltijd etc...vind ik ook niet oke als ouders dan willen weten waar de klas mee bezig is.
Daar zijn andere, betere momenten voor.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Twijfel over juiste schoolkeuze
Naam
Bericht