Menu
 

Topic:

Dyslexie of gewoon slechte lezer?

Bakkenm  schreef op: 08-03-2013 13:34:11
Zoonlief, 9 jaar groep 5, heeft altijd al moeite gehad met lezen. Vanaf groep 3 scoort hij op de DMT een d score. Spelling was altijd een c, maar eind groep 4 een B( net aan) en nu midden groep 5 weer een d score.
Begrijpend lezen was een c maar nu een flinke D geworden. Op school nemen ze ook een ilo toets af en dit was ilo 6. Ons is tot vorige week voorgehouden door juf dat dit op niveau was, en nu door de ib-er dat hij onder niveau zou zitten.
Met school meerdere gesprekken gehad waar het aan zou kunnen liggen. School gooit het erop dat meneer geen tijd voor de opdrahten neemt en daarom zo slecht scoort. Daar kunnen wij als ouders voor een deel in mee gaan Want alles is leuker dan een cito maken
Echter broerlief van 6 jaar leest momenteel beter dan zijn broer en zit zijn broer de spellingsregels haarfijn uit te leggen.

Onze zoon heeft gisteren nav een ziekenhuisopname met een kinderpsycholoog gesproken. Zonder ouders erbij, op ons verzoek, zodat hij vrij was in het praten. Wat haar meteen opviel was hoeveel spanning er bij hem naar boven kwam zodra ze het over lezen en spelling op school had. Wij hebben haar geen info van te voren gegeven zodat het een objectief gesprek zou worden. De psychologe adviseerd met klem om een dyslexietest te gaan doem met hem.

School is het hier niet mee eens omdat er nog steeds sprake van groei zou zijn. Zijn citoscores hollen achteruit Maar toch is er groei?
zelfs zijn rekenwerk begint er nu onder te lijden omdat het steeds meer leessommen worden. Ook hierin een achteruitgang in cito.
Kortom een lang verhaal.

Maar mijn vraag aan jullie is wie is er bekend met dyslexie, heeft met zijn/ haar kind zo'n onderzoek ondergaan ondanks dat er geen sprake was van hele slechte citoscores? En wat was toen de uitkomst?
Wij moeten het onderzoek als we het gaan doen zelf betalen dus ik wil goed beslagen ten ijs komen!

 
Quote
Navigatie
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Jacquelien  schreef op: 08-03-2013 13:43:04
Dat rekenen ook minder goed wordt kan komen doordat tegenwoordig rekenen ook steeds 'taliger' is.

Weet je het iq van je zoon? Ik zou zelf namelijk dat gaan bepalen, kan de kinderpsycholoog doen. Aan de hand daarvan kun je dan dus zien of je zoon op/onder of boven niveau presteert.

Hier zelf nu dus ook problemen. iq is bekend, maar ook laatste cito d en e score terwijl het hoger zou  moeten kunnen. Was het eind groep 3 ook.

Als er kans is op dyslexie dan zou ik het zelf laten onderzoeken. Denken de juffen dat er kans is op? vaak zijn er dan signalen die toch een vermoeden geven.

 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Bakkenm  schreef op: 08-03-2013 13:49:49
Het iq gaat 2 april getest worden. De juffen vinden niet dat het dyslexie is maar slordigheid van zijn kant. Nogmaals ook daar kunnen wijnons voor een deel in vinden, maar je kan niet altijd alles slordig doen. 

Daarom vinden wij het lastig een keuze te maken. Om het geld gaat het niet......
Als we het niet doen, doen we hem misschien te kort. als we het wel doen en het blijkt geen dyslexie te zijn dat krijg je op school misschien het zie je wel vingertje. wn daar It ik voor hem niet op te wachten.

 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Bepje  schreef op: 08-03-2013 13:55:57
Als jullie het vermoeden hebben dat hij dyslexie zou kunnen hebben en de psycholoog adviseerd ook een onderzoek dan zou ik dat zeker doen. Dat kun je op school toch gewoon zo melden ? Al is het maar om het uit te sluiten, dan moet er misschien in een andere hoek gezocht worden. Dan maar een vingertje, dat zegt meer over een ander dan over jullie, wat zou dat. Succes.
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Jacquelien  schreef op: 08-03-2013 14:04:50
Ik snap je zorgen, maar zou me dus niet druk maken om wat school zegt of denkt ivm dyslexie. Het gaat om je kind en daarvoor wil je het beste!

Ik zou testen eerder zien als uitsluiten van. Het geeft je duidelijkheid en kan je verder helpen om het voor je zoon gemakkelijker te maken. Stel dat het wel dyslexie  is dan is het beste om het zo snel mogelijk te weten zodat je nog een training/behandeling kunt doen.
Is het het niet prima dan is dat ook weer duidelijk.
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Jarofe  schreef op: 08-03-2013 17:27:13

Is er een zorgplan op school? Krijgt hij bijles met spelling/ lezen, zo nee dan word de dyslexie test moeilijk.
Voor een dyslexie onderzoek komen ze vanuit een instantie op school maar dan moet ze wel zwart op wit hebben dat er zorgplannen zijn opgesteld met daarin doelen en dat die doelen niet gehaald worden ondanks intensieve bijlessen.
Mijn oudste dochter heeft dyslexie zij liep al heel wat avi's achter tov de klas helaas voor dat de test afgenomen werd had ze opeens een avi niveau erbij gehaald wilden ze niet komen uiteindelijk heeft de IB-er het toch voor elkaar gekregen en was het met de test heel duidelijk.
Maar mijn middelste dochter die heeft het niet zo heel duidelijk ze gaat met alle bijlessen die ze krijgt echt steeds net dat ze toch de opgestelde doelen haalt lezen gaat dan ook wat beter dan spelling dus dat oefenen we thuis met haar met een computer programma net als bij de oudste, maar zij komt helaas niet in aanmerking voor een onderzoek ja of op onze kosten en dat geld hebben we niet helaas, maar de IB-er heeft ook gezegd dat ze dat wel in hun achterhoofd houden en dat het haar niets zou verbazen als het erbij haar uiteindelijk later toch uit zou komen.

 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Misbren  schreef op: 08-03-2013 17:35:48
voor een test kom je in aanmerking als je een bepaalde tijd achter elkaar een d scoort.
Je kan een test wel doen maar dan betaal je zelf de kosten tussen de 850-1000 euro.
ik heb dat geld niet dus mijn kind gaat niet getest worden helaas.
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Jarofe  schreef op: 08-03-2013 17:41:17
Nee misbren dat is dus zo jammer voor onze oudste dochter was het gewoon heel duidelijk maar onze middelste dochter haalt het net aan en dat met alle tijd die we erin steken, zij is dus te goed om in aanmerking te komen en dat geld dat hebben we niet helaas.
En dat werkt naar alle vakken door als ik het rekenwerk zie van mijn kinderen op school er is steeds een heel inleidend verhaalt voordat eindelijk eens de sommen komen mijn oudste snapte iets van rekenen niet en nam dat werk mee naar huis, ik houd echt van rekenen dus dacht leuk kom maar bij je moeder ik help je wel nou echt een heel verhaal je moet echt sterk zijn in begrijpend lezen want jeetje gewoon belachelijk ook het is toch rekenen geen begrijpend lezen.
Ik ben blij dat dat in mijn tijd niet was ik was sterk in wiskunde maar als ik nu zie dat je pech hebt als je zwak bent in talen dat je dan op alle fronten vast loopt
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Cir  schreef op: 08-03-2013 18:08:34
Onze zoon gaat volgende week getest worden. Eerst een IQ test en de week daarop een dyslexie-test. Bij ons op school gaat het het hetzelfde als Jarofe omschrijft. Eerst hebben we 1.5 jaar extra leestondersteuning gehad voor onze zoon. Hij is nu in groep 4 blijven zitten. (terwijl hij van januari is dus hij had al lang gekleuterd)
Hij scoort nu nog steeds D op de toetsen. De laatste rekentoetst is voorgelezen en daar scoort hij gelukkig nu B.
Ben benieuwd hoe het zal gaan. Mochten ze toch nog moeilijk gaan doen over de kosten dan gaan we het zelf betalen. We willen nu gewoon weten of het wel of niet zo is. Dan kunnen we tenminste gerichter gaan helpen. 
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Bakkenm  schreef op: 08-03-2013 18:48:20
Het probleem is dat hij inderdaad alles netaan haalt. Daarnaast is hij van de zomer van school gewisseld. De oude school heeft aangegeven dat hij een half jaar instructie in een groepje heeft gehad. Dit is niet voldoende.

Het gaat ons er nu om dat we willen weten of zijn werkhouding een probleem is, of dat er daadwerkelijk dyslexie in het spel is. De psychologe zei het heel treffend dat zijn werkhouding ook uit onmacht kan voortkomen.
Omdat het ziekenhuis nu het een en ander aan testen gaat afnemen waaronder de iq test blijft er voor ons alleen nog het daadwerkelijke dyslexie onderzoek over om te betalen.
De kosten hiervan zijn "maar" 300 euro.
Misschien een tip voor anderen hier?
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Ano  schreef op: 08-03-2013 21:29:10
Hier een mama met de nodige dyslexie kennis door ervaring en achtergrond. Het is idd zo dat er een vergoeding is voor enkelvoudige ernstige dyslexie. realiseer je wel dat je niet heel blij wordt als je hiervoor in aanmerking komt, want het betekent wel dat je bij de 5%  slechts scorende leerlingen hoort. Ja je krijgt een vergoeding, maar je kind heeft wel een ernstig leerprobleem. De school moet gedurende een 20 weken ondersteuning bieden 3 maal per week, 30 minuten in een groepje van max 3 kids. Tussendoor wordt de voortgang gemeten. Je kind scoort 3 keer een e of v- . De geboden hulp heeft dus geen effect. Jouw zoon kan wel dyslectisch zijn maar niet ernstig. Een vergoeding zit er niet in. Voor 300 euro heb je dan ook een koopje. Let wel dat het een onderzoek is door een gz psycholoog want anders is je verklaring mogelijk later niet geldig.sommige orthopedagogen mogen het ook maar zij moeten daarvoor een speciale aantekening dyslexie hebben. 
Het is wel jammer dat de juffen zo reageren. Als je zekerheid wil hebben zou ik wel voor onderzoek gaan. Misschien eerst het iq onderzoek afwachten en nagaan of er aanwijzingen zijn voor dyslexie zijn en dan verder kijken.
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 08-03-2013 21:45:06
ik ben een mama van een dochter,met een ernstige enkel voudige dyslexie.
vanuit de bassisschool is er onderdruk vanuit mijn eerst een IQ test gedaan.
met die uitslag is ze naar SBO onderwijs gegaan.
daar weer 1,5 jaar geprobeert om haar vooruit te krijgen en eindelijk wilde ze luisteren en werd 
ze getest voor dyslexie.
maandag is de laaste dag ,na 12 maanden hulpverlening in het begeleiden van haar dyslexie
langer word niet vergoed vanuit het ziekenfonds.
ze is begonnen met E3 en zit nu in E4 dus 1 niveau hoger gekomen.
na zoveel hulp en inzit.
na jaren fallangst ,verdriet,inzet,depri wezen zo erg,dat ze meedere keren heeft geroepen
dat het leven niet leuk is.
kan ik heel eerlijk zeggen het is een HEL voor je kind,ze trekken op alle manieren aan je kind,
na schooltijd elke dag moeten leren,zelfs in de vakantie's.
ze heeft nu gezegt ,ik geeft het op en ik heb mijn eigen erbij neergelegd dat ik nooit beter ga lezen.

ik ga binnenkort verder kijken,voor een speciale dingen die haar kunnen gaan helpen in het leven
zoals een klok die haar verteld hoelaat het is enz.
ook kijken wat de mogelijkheden zijn op school.

 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Ano  schreef op: 09-03-2013 07:03:03
@sabje, wat jammer dat er tijdens de dyslexie behandeling en op school ook niet meer aandacht is geschonken aan het accepteren van de handicap. Wist je trouwens dat je recht had op 60 behandeling (dus andeerhalf jaar). Daarna heeft ze recht op ondersteunende middelen soms vergoed door de verzekering zoals een daisyspeler of kurzweill. 
Je dochter is trouwens meer dan 1 niveau omhoog gegaan. Bij het oude aviniveau waren 3 avis per jaar de richtlijn.je kan ooko stellen dat de achterstand niet is ingehaald maar ook niet groter ois geworden.
 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Sabje Mv Jm En ??  schreef op: 09-03-2013 08:27:56
Ano er is gezegt 12 maanden langer word er niet vergoed.
en heel eerlijk mijn dochter kijkt er erg naar uit,dat het stop.
voor zo kind is een schooldag al zwaar genoeg en dan ook nog eens 6 dagen in de week na schooltijd.
ze is er klaarmee.
en school heeft er echt wel veel aangedaan hoor.
zo kind is dag in dag uit ,jaar in jaar uit bezig met lezen.
en ik snap maar altijd goed,dat ze er nu wel klaarmee is.
en nee ze is niet achteruit gegaan,maar dat je zegt dat het allemaal veel heeft geholpen nee.
ik ga ervan uit,dat ik nog een gesprek krijg en dan ga ik kijken,wat er allemaal nodig is
zowel op school ,als thuis,om het voor haar een stuk makelijker te maken.
ik weet dat sommige dingen vanuit het ziekenfonds worden vergoed en sommige dingen aftrekbaar zijn
via de belasting.

ik heb het afgelopen jaar ook niks mogen doen op dat gebied,
ze wilde er alles uithalen,zonder hulp middelen.
en nu ga ik aan de slag.
ik weet dat blauw bij haar werkt ,en dat ze dan geen blokjes om de woorden ziet.
dus wil vragen of school ,alles op blauw papier wilt doen.
er zijn blauwe schriften te krijgen en zo zijn er nog een aantal dingen.
die ik wil kopen.
ik ben alleen ook opzoek naar een klok of horloge die haar verteld hoelaat het is.
en die heb ik nog niet kunnen vinden.


 
Quote
RE: Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Bakkenm  schreef op: 09-03-2013 09:19:21
Dank voor jullie reacties! Nogmaals het gaat mij niet erom of hij het wel of niet heeft.
Het is nu zo dat hij alleen al met het dictee, oefenen met lezen en zijn extra begrijpend lezen werk per dag zeker 45 minuten thuis bezig is. Als hij dan ook nog een toets natuniek, aardrijkskunde of wat dan ook heeft wordt dit nog meer. En dat begint hem en ons nu wel op te breken.
Zeker omdat begrijpend lezen eind groep 5 niet getoets gaat worden dmv cito en er dus geen meetmoment meer volgt dit jaar.....
Ik ben de laatste die hem heilig gaat verklaren want ik kan zeker meegaan in de opmerking van de juffen dat het aan zijn houding ligt. Maar goed hij heeft alleen dat met alle taalvakken en dus niet met rekenen, natuniek en ga zo maar door.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Dyslexie of gewoon slechte lezer?
Naam
Bericht