Menu
 

Topic:

Over het graf regeren, of g beschermend

Huiverig  schreef op: 06-03-2013 18:33:53
Mijn schoonouders zijn bezig met hun testament. Nu willen ze mijn man aanwijzen om het eventuele erfdeel van zijn zus te beheren.
Zij is halverwege 30. Woont samen en heeft kids. Ze had in het verleden een hele slechte smaak van mannen.deze jongen lijkt aardig, met een klein hartje, maar hij is ook wel erg makkelijk. ze is zelf niet goed met geld. Er gaat geregeld geld van schoonouders naar toe om alles draaiend te houden. En haar vriend vind dat wel best... in het verleden is met studies, relaties, werk en geld vaker gebleken dat ze gevolgen van situaties niet goed in kan schatten. Tv op afbetaling kopen omdat het zo'n goedkoop maandbedrag zou zijn of even later abonnementen terwijl die na startperiode en dus hoger maandbedrag op hun inkomen niet op te brengen zijn. Opleidingen starten niet afmaken. Dat soort dingen gebeurd nooit 1x maar altijd alsmaar weer. schoonouders willen in geen geval dat vriend invloed krijgt op hoe de erfenis wordt uitgegeven..

ik snap mijn schoonouders. Ze willen mijn schoonzus beschermen. Het gaat om echt veel geld. haar kindsdeel is meer dan 5 ton na belasting (Dat is laag geschat) Genoeg om haar en haar kinderen een heel goed leven te laten hebben als het goed wordt beheerd en niet in 1 x verbrast. Mensen doen soms gekke dingen met en om geld.

maar tegelijkertijd..het kan toch niet dat mijn man dan over 10 jaar of 20 nog voor zijn volwassen zus moet bepalen wat ze met haar geld mag doen? Wat vinden jullie? hoe goed bedoelt ook, het voelt mij zo betuttelend. Mijn man ziet het als beschermen van zijn zus. En ik ben zo bang dat we in de toekomst hartstikke familieruzies tegemoet gaan.. Is dat geld dat waard..wat zou jullie standpunt zijn?
 
Quote
Navigatie
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Ikke  schreef op: 06-03-2013 18:36:23
Volgens mij kan hij dat helemaal niet doen tenzij ze het zelf wil. Elk kind heeft recht op zijn erfdeel en daar kan een ander niet over beheren.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Ikke  schreef op: 06-03-2013 18:37:03
Oja en vind het erg betuttelend.. ze erft het toch zou toch niet moeten uitmaken waar ze het aan uitgeeft
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Mafkees  schreef op: 06-03-2013 18:39:25
het is een volwassen vrouw en als zij het wil verbrassen moet zij het weten. haar geld dan toch?

een tip voor schoonouders: een groot gedeelte zou ik wel vast laten zetten tot de 18e verjaardag van de kleinkinderen. dat dan wel maar verder is het haar pakkie aan!
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Suus  schreef op: 06-03-2013 19:22:43
Ik sluit mij bij voorgangers aan. Dit geeft ellende en gevoel van wantrouwen.
beide kinderen evenveel nalaten en wat ze ermee doen is hun pakken an.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Minou  schreef op: 06-03-2013 19:27:50
Sluit ik me ook bij aan!

Hier komt juist ellende van..
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Huiverig  schreef op: 06-03-2013 19:37:08
Jullie bevestigen mijn gevoel. Ik voelde me al de gek. Het is ook niet iets wat je even met je vrienden bespreekt! nou nog man zover krijgen dat hij nee zegt..  ik hoop trouwens dat het ook gewoon niet mag. Hier komt alleen narigheid van
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Boterbloem  schreef op: 06-03-2013 19:39:25
Zou het niet willen, ze mag het naar mijn idee toch zelf bepalen? Als het geld van een ander wordt mag deze zelf beslissen. Maak je het in 1 keer op of doe je er zuinig mee.

Niet aan beginnen dus... Dan liever iemand inhuren als ze dat perse willen die haar elk jaar een bepaald bedrag geven ofzo.. als er officieel zoiets bestaat.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Slabbertje  schreef op: 06-03-2013 19:39:37
ze kunnen dit toch ook via een notaris regelen, hun beslissen wat er met hun geld moet gebeuren dus ze kunnen ook iemand het geld voor haar laten beheren hoor
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Ikke  schreef op: 06-03-2013 19:40:53
Het mag overigens wel , ik heb het net even opgezocht


Bewindvoering erfenis


Naar het begin van dit item



Soms vrezen ouders dat een kind de erfenis slecht zal beheren. Daarvoor heeft de wetgever bewindvoering bedacht. Hiermee kan in het testament een erfgenaam onder bewind worden gesteld. U kunt per testament een bewindvoerder benoemen. U kunt ook per testament vastleggen hoe en wanneer mag worden uitgekeerd.


De erfgenaam die de erfenis onder bewind heeft gekregen, kan de legitieme portie opeisen maar ook de bewindvoering in twijfel trekken. Hij kan de rechter vragen de bewindvoering op te heffen. Dat kan alleen als de erflater vijf jaar of langer dood is. De erfgenaam moet wel kunnen aantonen dat hij zelf het vermogen kan beheren, bijvoorbeeld door aan te tonen dat er geen schulden (meer) zijn. 

 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Linnie  schreef op: 06-03-2013 20:12:44
Idd... ik zou proberen je man er tussenuit te houden, anders krijg je nog meer geklier ermee.

en aan de andere kant.... oke, je schoonouders hebben veel geld, maar als ze dat niet aan hun kind(eren) willen geven omdat ze denken dat ze er niet mee om kunnen gaan zoals zij dat willen... misschien een tip om het dan naar goede doelen te geven?
Of een soort van trustfonds te maken voor haar?
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Jolijn  schreef op: 06-03-2013 20:37:07
je schoonouders maken een testament zoals de zaken NU zijn. Mocht de a.s. erfgename in de toekomst heel anders in het leven staan, dan is dat zo weer te veranderen.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Jessica  schreef op: 06-03-2013 20:50:44
Als je schoonouders het toch willen regelen is het misschien verstandiger alles in een soort polis te storten, en daaruit jaarlijks uitkeringen aan je schoonzus te laten vrijvallen. Ik ken ook iemand die dat zo heeft. Als je schoonzus nog eens met geld om leert gaan is in ieder geval nog niet alles verbrast en jouw man hoeft haar ook niet in de gaten te houden.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Bepje  schreef op: 06-03-2013 21:40:32
Dan kunnen ze een proffesioneel bewindvoerder aan laten stellen die dat gewoon tegen honorarium doet. T.z.t. zou de notaris daar zorg voor kunnen dragen.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Vanity  schreef op: 06-03-2013 21:43:42
Het ligt eraan hoe ze t willen vast laten leggen. Bepaalt hij of ze mag verhuizen, een auto mag kopen of op vakantie mag? Ik vind het absurd, en zou het weigeren. Ze kunnen toch OOK een gedeelte apart houden voor de kinderen...
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Mama_anja  schreef op: 06-03-2013 21:46:41
dan zoeken ze maar een bewindvoering die het geld gaat beheren en niet je man want dat kan tot problemen lijden en dat lijkt mij  niet de bedoeling
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Suus  schreef op: 07-03-2013 13:10:41
Ik denk dat bij alle bovenstaande opties ellende komt.Hoe moet het voelen voor een kind dat haar broer iets krijgt en zij via een bewindvoerder. Dat voelt als niet vertrouwd worden en dat zet alle verhoudingen scheef. Zo wil je als ouders je kinderen toch ook niet achter laten?

 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Dicha  schreef op: 07-03-2013 18:15:04
Ouders kunnen in ieder geval de vriend uitsluiten.. door een voorwaarde in testament op te laten nemen, dat bij scheiding etc de partner van het kind nooit aanspraak kan maken op deel van het kind.
Kind bepaald dan hoe het geld wordt uitgegeven etc...maar goed als zij niet met geld om kan gaan.. moeilijk.

Ik kan me als ouder ook voorstellen dat de centen/huis waar jij zelf misschien hard voor hebt moeten werken,.. door dochterlief even binnen notime er doorheen gejaagd wordt..
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Debby1977  schreef op: 07-03-2013 18:22:03
Mijn schoonouders hebben in hun testament opgenomen dat (ex) schoonkinderen geen aanspraak kunnen maken op de erfenis. Dit is voor mijn tijd gebeurt omdat zowel manlief als zijn zus met geldbeluste mensen getrouwd waren
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Cassandra  schreef op: 07-03-2013 18:29:34
Dit mag inderdaad gewoon. Máár... je schoonouders kunnen hun zoon nooit dwingen deze bewindvoering op zich te nemen. Hij mag altijd weigeren. Het is eigenlijk net als met voogdij: je kunt testamentair een voogd over je kinderen aanwijzen, maar deze persoon kan na het overlijden van de erflater altijd nog weigeren de taak op zich te nemen.

Daarom is het goed om zulke dingen vooraf naar elkaar uit te spreken. Als je man nu al het idee heeft dat deze taak voor hem niet fijn is om opgedragen te krijgen, kan hij dit naar zijn ouders uitspreken en je schoonouders kunnen dan zoeken naar een professioneel bewindvoerder voor hun dochter.

Of het wel of niet verstandig is om zo'n bepaling over bewindvoering op te nemen? Het maakt eigenlijk niet uit, ouders hebben het recht om dit te doen, zij mogen zeggen hoe er na hun dood over het geld beslist mag worden. Wij zijn  een tijdje geleden naar de notaris geweest voor een testament. En hebben ook bepaalde aanvullingen laten vast leggen waarvan wij weten dat er in de families mensen zijn die er moeite mee gaan hebben. De notaris zei toen: Of je nou wel of niet dingen vast legt, eigenlijk ontstaat er sowieso in 90 % van de gevallen onenigheid onder de nabestaanden. Maar leg je wel bepaalde voorwaarden vast, dan weet je ten minste nog enigzins dat jouw eigen wens/mening nog gewoon meegenomen word in plaats dat nabestaanden elkaar de tent uit vechten en alleen maar aan hun eigen mening/belang denken en niet meer in termen als wens van de overledene. Conclusie van de notaris: ruzie ontstaat er meestal toch wel, je kunt beter nog je wens gewoon duidelijk maken.
 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Liefje  schreef op: 08-03-2013 00:30:18
Niet alles gelezen maar als ik als ouder wist dat 1 kind van mij het ws over de balk zou gooien en nutteloze dingen daar zou ik neit willen dat mijn geld aan gespendeerd zou worden.

Dus ik zou schoonouders adviseren zoals hierboven: laat het door hun vastleggen en laat de broer erbuiten want je wilt na je dood natuurlijk geen ruzies veroorzaken.

 
Quote
RE: Over het graf regeren, of g beschermend
Liefje  schreef op: 08-03-2013 00:31:09
En willicht is het ook handig dat er verplicht wordt dat ze een deel voor haar kinderen (hun kleinkinderen) op de spaarrekening zet waar ze zelf niet aan mag komen maar voor de kinderen is als ze bv 18 of 21 zijn.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Over het graf regeren, of g beschermend
Naam
Bericht