Menu
 

Topic:

Ringworm?

Jessmveliah Niet Ing
elogd
  schreef op: 04-03-2013 15:01:00
Ik heb sinds een week ongeveer een plekje op mn arm. Het is rond, rood en schraal. Ik heb jaren terug al eens ringworm gehad en dat kwam van een kat af. Nu heb ik zelf 2 katten maar die komen niet buiten, kunnen ze het dan wel hebben? Ik bel morgen de dokter even maar misschien wist iemand hier het wel.
 
Quote
Navigatie
RE: Ringworm?
Hope  schreef op: 04-03-2013 15:08:25
 Is het een egaal rood plekje, of zit er ook een soort "kern" in het midden?
 
Quote
RE: Ringworm?
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 04-03-2013 15:08:55
als ze niet ontwormd zijn wel ja...Heeft er dan niks mee te maken of ze buiten komen (is mij toen eens verteld) ik heb het ook gehad...Van een cavia...
 
Quote
RE: Ringworm?
Patricia  schreef op: 04-03-2013 15:14:15
ja kan je ook krijgen ook al komen ze niet buiten.
hier ook een keer gehad.
even een zalfje halen bij de huisarts, ben je er zo vanaf.
hier waren het 3 schrale plekjes bij elkaar, licht van kleur, groeiden langzaam en dan zie je er een donkerdere rand omheen (dus rodere rand, lichtere binnenkant), ik had er ook jeuk aan, maar niet continu
 
Quote
RE: Ringworm?
Jessmveliah Niet Ing
elogd
  schreef op: 04-03-2013 15:40:38
@Hope, het is een egaal plekje. Ongeveer 7mm doorsnede.

@Linda, ze zijn ontwormd toen ik ze kreeg 7 jaar geleden. Vind het gek omdat ik verder al zeker een maand geen ander beestje heb aangeraakt, daarom ook de vraag of het mijn katten konden zijn.

@Patricia, ik bel morgen idd even. Ik heb er ook geen last van, jeukt ook eigenlijk niet behalve als ik er per ongeluk langs wrijf
 
Quote
RE: Ringworm?
Angelique  schreef op: 04-03-2013 15:46:31
geen idee of dat dan ringworm is
ik had het vorge week ook op mijn borst klein plek ongveer cm vurig rode ring die velletjes had en binnen in gewoon lichtere plek
moet bekennen ben er niet mee naar de huisarst geweest maar vermoed dus ring worm en nee ik heb gene huisdieren
ik ben gaan smeren met creme voor voetschimmel en het is nagenoeg weg is nog beetje zichtbaar
ringworm is immers ook een schimmeltje
 
Quote
RE: Ringworm?
Hope  schreef op: 04-03-2013 16:12:04

Zo'n plek als jij omschrijft Angelique, had mijn zoon dus ook op zijn arm. Daarom vroeg ik to of hij een kern had. Hij liet het me zien, en het was droog en schraal. Verder maar afgewacht, maar vanaf woensdag kreeg hij op zijn romp allemaal rode bultjes en vlekjes die niet wegtrokken.


Vandaag even naar de huisarts geweest en die had al veel meer gevallen gehad, daarom vond ik het zo apart dat het juist vandaag nu hier gevraagd werd. Misschien kan zoiets heersen? Ze noemen het ook wel voorjaarsgriep, maar dit kreeg ik van hem mee: (sorry het is misschien nogal lang, maar wie weet hebben jullie er wat aan?)
PITYRIASIS ROSEA 


Pityriasis rosea is een onschuldige huidaandoening, die vanzelf weer overgaat binnen enkele weken. Verspreid over het lichaam, vooral op de romp, ontstaan rozerode schilferende plekjes, die licht kunnen jeuken.


In 80% van de gevallen wordt de huiduitslag voorafgegaan door het verschijnen van één enkele 2-5 cm grote plek met een roze schilferende rand en een huidkleurig centrum, die de voorbode vormt van de rest (ook wel 'herald patch', 'plaque-mère’ of ‘moederplek’ genoemd). Eén tot 2 weken later verschijnen meerdere soortgelijke plekken, vaak iets kleiner en ovaal van vorm, vooral op de romp en bovenarmen en bovenbenen. De handpalmen en voetzolen blijven meestal gespaard. De plekken verschijnen meestal in een patroon dat de huidlijnen volgt. Op de rug kan daarom een patroon ontstaan dat lijkt op de takken van een dennenboom. De eerste 1-2 weken kunnen er nog nieuwe plekken bijkomen, in de 2-4 weken daarna neemt de uitslag vanzelf af, zonder littekens achter te laten. Wel kunnen, vooral bij mensen met een donker huidtype, pigmentverschillen ontstaan, die geleidelijk weer wegtrekken. Zowel lichtere als donkere verkleuringen komen voor.


 


 














Pityriasis rosea (klik op foto voor vergroting) [bron: www.huidziekten.nl]



Pityriasis rosea (klik op foto voor vergroting) [bron: www.huidziekten.nl]



herald patch



denneboomvorm



 


 


De meeste patiënten zijn binnen 5-6 weken weer helemaal klachtenvrij. Een enkele keer duurt het wat langer (3-5 maanden), maar dat is een uitzondering.


Het ontstaat vooral bij jongeren (75% is tussen de 10 en 35 jaar, met een piek rond 23 jaar). Vrouwen hebben het iets vaker dan mannen. De oorzaak is onbekend. Het komt over de hele wereld voor. Er wordt gedacht dat het een reactie zou kunnen zijn op een virusinfectie, maar dat is niet zeker. Aanwijzingen daarvoor zijn dat het vooral in de koudere maanden wat vaker voorkomt, en dat er ook gevallen bekend zijn die vrijwel tegelijkertijd zijn ontstaan binnen één gezin, of schoolklas. Verder meldt circa 20% van de patiënten dat ze voorafgaande aan de uitslag griep-achtige verschijnselen hebben gehad, zoals koorts, hoofdpijn, keelpijn, diarree, of gezwollen lymfklieren. Het is niet besmettelijk, in de zin dat het via huidcontact kan worden overgedragen op een ander. Het is ook niet gevaarlijk voor het ongeboren kind, in geval van zwangerschap. Wie het eenmaal gehad heeft, krijgt het meestal niet nog een keer (de kans daarop is slechts 2%).


In de meeste gevallen is het beeld en het verloop zo typisch en herkenbaar, dat het niet nodig is om aanvullend onderzoek te doen om de diagnose te stellen.


Behandeling is niet nodig, en ook niet goed mogelijk.


Er kan wel aan symptoombestrijding worden gedaan. De belangrijkste klacht is jeuk, tussen de 25 en 75% van de patiënten heeft daar last van. De jeuk kan worden bestreden met lokale anti-jeukmiddelen van de apotheek, zoals menthol-gel (1% menthol in carbomeerwatergel FNA). Ook lokale corticosteroidcrèmes (hydrocortisoncrème, triamcinoloncrème) en anti-jeuk tabletten (antihistaminica) kunnen worden gebruikt bij jeuk. In uitzonderlijke gevallen, bij langdurige hevige jeuk, wordt lichttherapie met UVB (ultraviolet B) gegeven. Droogheid en schilfering van de plekken kan worden tegengegaan met licht vettende crèmes of bodylotions.


 



 

 
Quote
RE: Ringworm?
Hope  schreef op: 04-03-2013 16:13:04
Oh ja, de foto links laat dus eigenlijk de "beginvlek" zien. Die zat op zijn arm. De bultjes komen pas later dus schijnbaar.
 
Quote
RE: Ringworm?
Angelique  schreef op: 04-03-2013 16:18:09
o daar schrik ik wle even van hope
ben verdrorrie al maanen ziek verschillende griepen virusen infecties bronchitus enz
ik vond al vreemd dat ik ringworm had (ken het van hier ) dus ben gaan smeren met schimmel creme maar na 2 keer smeren zo goed als weg
er zit nog ea onder de leden dus ga dit even heel goed in de gaten houden
had echt alleen een plek zon 1a 1,5 cm op mijn linkerborst net op bh rand
ga maar hopen dat toch ringworm was
heeft er denk ik kleine week gezeten en was dus na dat ik ging smeren binne 2 dagen zo geod als weg
als je goed kijkt zit er nog wat maar nagenoeg niet zichtbaar
 
Quote
RE: Ringworm?
Angelique  schreef op: 04-03-2013 16:25:08
hmm zit nog verder te leze enz maar ringworm heeft vaak nog rode plek in midde
en die andere die blijft die plek en ontstaan de vlekker terglijk

mijn vlek zag er exact zo uit alleen dan stukje kleiner



en is dus nu nagenoeg weg
 
Quote
RE: Ringworm?
Kaasje  schreef op: 04-03-2013 18:02:13
Mijn zoontje heeft nu 2x ringworm gehad. Zag eruit als de plek hierboven...
Eerste keer hadden we geen huisdieren.... maar had hij een kleuterjuf met een ringworm op haar pols.

En het kan dus wel besmettelijk zijn als je het niet behandeld!

Zoonlief moest ook een keer zwemles overslaan, moest eerst 3 dgn smeren met zalf voor hij daar weer mocht komen....

Dus houd het even in de gaten...
 
Quote
RE: Ringworm?
Mamami  schreef op: 04-03-2013 18:09:09
Ik heb het bijna altijd (werk met dieren) en is bijna niet te voorkomen. Smeer het in met schimmeldodendecreme en meestal is het na een paar dagen weer verdwenen.
 
Quote
RE: Ringworm?
Angelique  schreef op: 04-03-2013 18:49:08
sorry voor misbruikv van je topic

ik weet dat het besmettelijk is maar dan zou je toch eerder op blote huid (dus iets want niet bedekt is onder kleren) verwachten dan onder mijn trui nota benen
vraag me echt af hoe ik eraan kom
 
Quote
RE: Ringworm?
Hope  schreef op: 04-03-2013 20:03:34
Laat het anders toch even nakijken Angelique. Volgens mij kan je beter dit hebben dan ringworm. Hier is niet zoveel aan te doen en gaat ook vanzelf weer over zoals je kan lezen. Kan even duren haha, maar heel ernstig is het niet. En ook niet besmettelijk. En dat is ringworm juist wel.

Maar als die plek van jou nog zo vurig rood is als op de foto zou ik toch even langs de dokter gaan. Misschien is het wel de reden dat je al zo lang aan het kwakkelen bent??
 
Quote
RE: Ringworm?
Jessmveliah  schreef op: 04-03-2013 20:14:34
Geeft niks hoor Ang! Maar als jij idd zo een plek hebt moet je denk ik ook maar naar de ha. Ik ga morgen ook maar even bellen, het moet toch bekeken worden denk ik. Maar zoals dat andere wat Hope beschrijft zal het bij mij niet zijn, het zit er al een week en word niet groter
 
Quote
RE: Ringworm?
Angelique  schreef op: 04-03-2013 20:18:24
de plek bij mij is niet meer zo rood hoor hij is nagenoeg weg
was ook geen jeuk ofzo alleen schilverig en viel op omdat in zicht zit op mijn rug zou ik t nooit gemerkt hebben bijv

zo is ie nu de ha kan er daarom ook niet veel mee
en ja jess ik zou eigenlijk mee naar ha gaan maar dit jaar l zon 12 x geweest dus steek ff kop in t zand met zulke dingen



net boven mijn vinger zie je nog een rondje
 
Quote
RE: Ringworm?
Jen9  schreef op: 04-03-2013 20:20:35
ringworm heeft helemaal niks met huisdieren en ontwormen te maken, is gewoon een schimmelinfectie van de huis.
Idd even met een schimmelcreme, daktarin bijvoorbeeld (miconazol...) behandelen.
 
Quote
RE: Ringworm?
Jen9  schreef op: 04-03-2013 20:21:25
Je kan t trouwens wel krijgen van huisdieren, maar dat hoeft dus niet..
 
Quote
RE: Ringworm?
Chantal31  schreef op: 04-03-2013 21:09:23
angelique: lijkt precies op wat ik een paar weken terug had... had het op mn buik borsten en op mn rug. Was wel roder maar jeukte ook niet...na een week of 2 was het ineens stukken minder en sommige weg.Nu een last meer. Ben er ook niet mee naar de huisarts geweest dus weet niet wat het was
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ringworm?
Naam
Bericht