Menu
 

Topic:

Minder vroeg geboren baby's door rookver

Alice  schreef op: 15-02-2013 11:26:55

Minder vroeg geboren baby's door rookverbod





BRUSSEL - 

Er zijn minder te vroeg geboren baby's in Vlaanderen, sinds daar het rookverbod is ingesteld. In Vlaanderen zijn er 360 vroeggeboorten per jaar minder. Dat is de conclusie van milieu-epidemioloog Tim Nawrot, die verbonden is aan de Universiteit van Hasselt.


Het aantal te vroeg geboren baby's, bevallingen voor het einde van de 37e week, was tot 2006 vrij constant. Maar na de invoering van het rookverbod in restaurants in 2007 daalde het risico op vroeggeboorten met 3,13 procent. Met het rookverbod in eetcafé's in 2010 daalde dit risico met nog eens 2,65 procent, concludeert Nawrot, die zijn bevindingen in het prestigieuze British Medical Journal publiceerde.


Voor het onderzoek werd gekeken naar meer dan 606.800 geboorten, die van 2002 tot en met 2011 in Vlaanderen werden geregistreerd. „De studie bekijkt of de invoering van het rookverbod ook echt invloed heeft op het gezondheidspatroon van de bevolking. Roken wordt minder aanvaard en mensen stoppen ook meer met roken”, stelt de professor vast.


Zijn bevindingen komen overeen met een onderzoek dat eerder in Schotland werd uitgevoerd





 
Quote
Navigatie
RE: Minder vroeg geboren baby's door rookver
Alice  schreef op: 15-02-2013 11:27:55
Of er 100% verband is, weet ik niet. Maar toch wel een verschil
 
Quote
RE: Minder vroeg geboren baby's door rookver
Ivy  schreef op: 15-02-2013 12:11:35
Zou dat echt met het rookverbod te maken hebben of met het feit dat er gewoon minder gerookt wordt?  In mijn nabije omgeving is eigenlijk iedereen gestopt de afgelopen jaren.  Kan natuurlijk zijn dat dat een algemeen verschijnsel is.

Ik vraag me af of de meeste zwangere vrouwen nu echt zo vaak uit eten/op café gaan dat het verschil kan uitmaken. 

Hoe dan ook, toch een mooi positief gevolg van minder rook!
 
Quote
RE: Minder vroeg geboren baby's door rookver
Alice  schreef op: 15-02-2013 12:19:24
Denk dat het verschil er misschien meer in zit, dat mensen zich meer bewust zijn van de kwalijke gevolgen. Door het rookverbod, ben je een beetje een paria geworden als je rookt. Denk dat er veel mensen zijn die gestopt zijn erdoor. Ook binnenshuis roken enzo, denk ik dat een heel stuk minder gebeurt de laatste jaren. 

Maar jippie! voor de baby's! 

 
Quote
RE: Minder vroeg geboren baby's door rookver
Ivy  schreef op: 15-02-2013 12:21:45
Dat is wel waar, inderdaad!  Er wordt veel minder vanuit gegaan dat er overal zomaar gerookt mag worden.  Je merkt het ook bij feestjes bij mensen thuis enzo.  En sowieso mensen met kinderen/zwangeren zijn zich inderdaad veel meer bewust van negatieve gevolgen. 

Goed voor die baby's inderdaad!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Minder vroeg geboren baby's door rookver
Naam
Bericht