Menu
 

Topic:

'Kleine basisscholen moeten dicht'

Mv E.l.s  schreef op: 14-02-2013 15:38:10

DEN HAAG - Basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten de deuren sluiten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. 



Kleine scholen, die vaak in dunbevolkte gebieden staan zoals bijvoorbeeld de Achterhoek of het noorden van Nederland, hebben vaker een matige tot zwakke kwaliteit.
De ondergrens ligt voor scholen in dunbevolkte gebieden nu op 23 leerlingen.



 


De Onderwijsraad vindt daarom dat het aantal kleine scholen beperkt moet worden. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.


 


Zeer ingrijpend


 


Het advies is donderdagochtend aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij noemde het een ''zeer ingrijpend'' advies, met vergaande gevolgen.


''Maar je mag je ogen hier niet voor sluiten. Nu kunnen we er nog wat aan doen, over een paar jaar wordt dat veel lastiger.'' Kete Kerverzee, voorzitter van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, gaat nog een stap verder: ''Het onderwijs raakt in een vrije val als we nu niks doen.''


 


Daling


 


De komende jaren wordt een daling van het aantal leerlingen verwacht. Tussen nu en 2020 neemt het aantal scholieren volgens schattingen af met 100.000 kinderen, dat is zo’n 6 procent. Lokaal kan dit percentage zelfs oplopen tot 20 procent, meldt de Onderwijsraad.


Kleine scholen zijn echter duur en zetten de onderwijskwaliteit onder druk. Daarom moet het minimumaantal leerlingen verhoogd worden naar 100 scholieren.


 


Keuzevrijheid


 


Om toch de keuzevrijheid van ouders en kinderen te waarborgen, pleit de raad voor meer regionale samenwerking tussen scholen. Uit concurrentieoogpunt is het nu wettelijk nog vrij lastig voor scholen om samen te werken. Die regels moeten vereenvoudigd worden, vindt het adviesorgaan.


Vanuit christelijke hoek wordt het rapport niet juichend ontvangen. De Besturenraad voor christelijk onderwijs noemt het advies te rigoureus en vreest een kaalslag.


Onderwijsvakbond CNV Onderwijs is bang voor ''spookdorpjes'': jonge gezinnen trekken weg uit kleine gemeentes als de scholen daar verdwijnen. Politieke partij ChristenUnie pleit ervoor om juist te investeren in de onderwijskwaliteit in de krimpregio's.


 


Desolate gebieden


 


Het CDA vindt het plan "getuigen van eendimensionaal Randstaddenken". Kamerlid Michel Rog: "In plaats van te veroorzaken dat Nederland opgedeeld wordt in drukke delen met goede voorzieningen en desolate gebieden waar je nergens meer voor terecht kunt, kan de Onderwijsraad beter nadenken over manieren om de onderwijskwaliteit op kleine scholen te verbeteren."


Volgens het CDA moet niet Den Haag bepalen welke scholen moeten sluiten, maar moet er geluisterd worden naar de wens van de lokale gemeenschap.

 
Quote
Navigatie
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Bakkenm  schreef op: 15-02-2013 09:04:28
Hier in Haarlem speelt het op de school van onze jongste zoon. Een SO school met na de zomer nog maar 65 lerlingen ivm een grote groep 8 die vertrekt. Reguliere scholen proberen, terecht, waar het kan hun rugzakkinderen binnen de eigen klassen te houden. Met als gevolg dat ik waarschijnlijk over ander half jaar weer kan gaan leuren met mijn kind. Want het bestuur zegt doodleuk we hebben deze kinderen nu eenmaal en we moeten maar even kijken waar we ze gaan laten.

Een ondergrens ben ik zeker voor, echter er dient goed gekeken te worden naar bijv. de leefomgeving van de kinderen. Een paar dorpen verderop naar school is voor veel kinderen geen verbetering!
In een grotere stad vind ik dat een ondergrens van 100 zeker gesteld kan worden. Als ik zie hoeveel scholen er hier zitten en hoeveel er netaan 100 ll halen dan is een fusie zeker een goed idee.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Maris1974  schreef op: 15-02-2013 22:09:17
Jada en Joa zitten ook op een kleine school (70 leerlingen), in een klein dorpje in Zuid Limburg. Waarvan de helft uit het naastgelegen Duitse dorpje komt...zo ook die van ons ;-) Er zijn 4 klassen, 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Ik vind het juist fijner dan een grote school. Jada zat in de Randstad op een school met alleen al 6 of 7 groepen 1/2.
De aandacht op de huidige school is zoveel beter. Voldoende extra begeleiding voor de kinderen die het nodig hebben. Alle kinderen kennen elkaar bij naam en de hogere groepen helpen de lagere groepen. Heel leuk om te zien.
2 keer per jaar is er wel een wandeling door het dorp/ naar het bos. Iets wat ook makkelijk kan met zo weinig kinderen.

Over een paar jaar wordt er een nieuwe school gebouwd en gaat de school samen met een andere school een dorpje verder, die maar 40 kinderen heeft. Maar het zal altijd een kleine school blijven.
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Mama_anja  schreef op: 16-02-2013 20:41:28
nou ik zie wel problemen daar in in noordoostfriesland gaat strx in 1 dorp 2 scholen dicht de dichtsbij zijnde school is niet binnen 5 km  ov is slecht dus ja 

o ja ving vandag ook op dat de  christelijke en andere byzondere scholen gaan verdwijnen dat strax je moet betalen om zelf zo'n school open te houden en je kind er heen te doen 
en dan worden openbare scholen de scholen van de toekomst dus geen godienst ondewijs meer
 
Quote
RE: 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Bepje  schreef op: 17-02-2013 14:58:47
Ik begreep nu dat fuseren een mogelijkheid is. Als dat zou zijn bied dat nog kansen voor dorpen waar de school anders zal verdwijnen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op 'Kleine basisscholen moeten dicht'
Naam
Bericht