Menu
 

Topic:

Explosieve stijging Polen met uitkering

Patriciia*  schreef op: 21-12-2011 20:25:15
DEN HAAG - Het aantal Oost-Europeanen in Nederland met een uitkering is explosief gestegen. Bijna 12.000 Polen en andere arbeidsmigranten uit de nieuwere EU-lidstaten ontvangen nu een uitkering. Van hen zitten bijna 3200 zit in de bijstand, ruim 2500 in de WW en ruim 1400 krijgt een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Daarnaast ontvangen ongeveer 4400 AOW of een uitkering volgens de Nabestaandewet.

Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) woensdag in de Tweede Kamer gezegd. Eind vorig jaar zaten nog 1070 Oost-Europeanen in de bijstand en 1527 in de WW, zo meldde Kamp deze zomer. Toen zei hij al bezorgd te zijn over het beroep op onze sociale zekerheid door Polen.
De minister zei woensdag tijdens het Kamerdebat over het nog niet volledig openstellen van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren geschrokken te zijn over de nieuwe cijfers. „Wie zegt dat het straks niet gaat om 30.000 of 40.000?”, stelde hij. Volgens hem kost dit honderden miljoenen euro's.
Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA en SP sprak steun uit voor het kabinetsplan om tot 2014 een werkvergunning te blijven eisen voor Roemenen en Bulgaren die hier willen werken. Volgens deze partijen blijkt uit problemen met onderbetaling en slechte huisvesting met de al aanwezige Oost-Europeanen dat ons land niet klaar is om de grenzen voor Roemenen en Bulgaren volledig open te stellen.
VVD en PVV maken zich ook met Kamp zorgen dat Nederland met relatief hoge uitkeringen aantrekkelijk is voor bepaalde migranten. De minister vraagt al langer aandacht binnen de EU voor verschillen in welvaart en sociale voorzieningen tussen lidstaten en de aanzuigende effecten hiervan.
GroenLinks en D66 vinden het onzin dat de grenzen niet volledig opengaan voor Roemenen en Bulgaren volgend jaar. De arbeidsmigranten zouden zo juist in de illegaliteit worden gedrukt, terwijl onze economie profiteert van het werk dat deze mensen verzetten. Ook stelden zij dat door de vergrijzing straks een personeelstekort dreigt. Maar Kamp wees erop dat de werkloosheid in Nederland komend jaar nog stijgt.
 
Quote
Navigatie
RE: Explosieve stijging Polen met uitkering
Satekroket  schreef op: 21-12-2011 20:56:14
En wat is nu het probleem? Zou het beter zijn om polen in Nederland te laten werken en dan wanneer ze ziek worden of geen werk mee vinden het land uit te zetten?
Ze hebben als werknemers dezelfde plichten en dezelfde rechten als Nederlanders en dat is goed zo. Polen die in Nederland werken betalen net zo goed belasting en mogen ook gebruik maken van ons sociale netwerk. Dat is toch niet meer dan logisch.
En je krijgt echt niet zomaar een ww uitkering, of een bijstandsuitkering. Dan moet er wel aan voorwaarden voldaan worden. Net als bij nederlanders.
Ik woon niet in Nederland, ik ben dus ook een buitenlander. Wanneer ik hier recht zou hebben op een uitkering, dan krijg ik die ook. Is toch niet meer dan logisch.
In dit stukje lijkt het erop alsof roemenen bulgaren en polen massaal over de grens willen komen om in Nederland een uitkering aan te vragen. Vind het nogal opruiend en niet erg objektief geschreven.
 
Quote
RE: Explosieve stijging Polen met uitkering
Patriciia*  schreef op: 21-12-2011 21:04:06
Het probleem is dat de werkloosheid hier steeds hoger wordt en er OOK nog flink bezuinigd moet worden. Ik vind het heel dubbel allemaal.

 
Quote
RE: Explosieve stijging Polen met uitkering
E Mv 2  schreef op: 21-12-2011 21:18:06
Dubbel hoor!En als je als Nederlander in Nederland werkt maar in het buitenland woont,je korter dan een jaar gewerkt hebt,mag je in je WOONLAND gaan bedelen voor een uitkering.
Heb je dan ook nog ietsje gespaard mag je dat eerst opmaken en ga je daarna de bijstand in.
Ook al is het 1 dag dat je geen werk gehad hebt.
 
Quote
RE: Explosieve stijging Polen met uitkering
Anoniem  schreef op: 22-12-2011 14:45:53
Als je emigreert naar het buitenland, bv australie, moet je minstens 2 jaar gewerkt hebben wil je in aanmerking komen voor sociale voorzieningen. DUs zo gek is het niet dat de regering hier naar kijkt. Maar hier is het anders, half jaar werken en je hebt overal recht op. Dan is het toch niet gek dat er gebruik van wordt gemaakt
 
Quote
Navigatie


Reageren op Explosieve stijging Polen met uitkering
Naam
Bericht