Menu
 

Topic:

PGB

Truusje  schreef op: 04-02-2013 19:14:44
De indicatie van mijn zoon is onlangs aangepast naar een ZZP 3c.

Nu wordt de ZIN omgezet naar een PGB.
Dit houd in dat wij de facturen krijgen/betalen aan de zorgaanbieder.

Nu mijn vraag.....

Wat kun je allemaal met dat PGB?
Kan ik daar bijv. zijn slaapkamer mee aanpakken (het is nogal een sloperd) om hem Julian-proof te maken?
Of...
Zijn eigen plekje (tuinhuisje) mee laten isoleren?

Ik schrok toen ik het bedrag hoorde wat we gaan krijgen wat een geld elke maand....
heb me nooit gerealiseerd dat zorg zo duur is
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: PGB
Ellen  schreef op: 04-02-2013 22:23:44

Quote joltje:
Ik werk zelf in de zorg en heb ook een aantal pgb clienten en de fraude is enorm. we hebben 1 client, die heeft een zoon en die heeft het goochelen met pgb geld tot kunst verheven.  Elektrische fiets, nieuwe meubelen, een verhuizing, noem het maar op..als je daar pgb zegt, knalt alles in elkaar. 
Ik ben absoluut een voorstander van pgb en het zelf kunnen inkopen van de zorg, maar dat ze strenger en strenger gaan worden, dat is echt wel hard nodig voor sommige mensen...want zij verpesten het voor de mensen die er wel netjes mee omgaan. 



Het is toch gewoon van de zotte!! ik kan daar ongelooflijk boos om worden! ik heb het op een ander forum zoveel gelzen, mensen die steeds maar op vakantie gingen, dat ook heel trots vertelden, idd meubels enz.

Ben misschien wel heel fel nu, maar vind het zo oneerlijk, de mensen die het echt heel heel hard nodig zijn, knallen door deze mensen tegen zoveel muren op
In eigen beheer...hmmm ik denk dat iedereen in het begin verplicht een jaar of wat het via een speciaal kantoor moeten laten regelen, of dat er een scherpere controle komt, net wat jij zegt, ik denk dat je niet wilt weten wat ermee gesjoemeld wordt.

Wil je dat soort mensen niet aangeven dan, of mag dat niet ivm met privacy? Bah vreselijk zulke personen.
 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 04-02-2013 23:00:43
ja, ik zou ze graag willen aangeven, MAAR zijn vader is dus mijn client en die hele man kan er helemaal niets aan doen...hij zal de dupe worden uiteindelijk ben ik bang. Mijn collega en ik zitten enorm in dubio...als je ziet wat wij per uur betaald krijgen en wat die zoon zich in zijn eigen zak steekt......dat is gewoon inderdaad heel oneerlijk! 

In dit soort gevallen zou het uit handen moeten geven van de administratie echt zo slecht nog niet zijn......
 
Quote
RE: PGB
Ellen  schreef op: 04-02-2013 23:37:54
enórm triest...idd zon man moet daar niet onder lijden.
weet hij dan niet dat zoon dit doet? Onvoorstelbaar toch dat je eigen kind met jouwn diagnoses fraudeerd!
 
Quote
RE: PGB
Sabrah  schreef op: 04-02-2013 23:56:04
Ik heb (gelukkig) totaal geen ervaring en kennis van PGB. Wil wel even reageren op Joltje. Ik kan me voorstellen dat jullie in dubio staan, maar eerlijk gezegd ook weer niet. Die vader is client bij jullie zeg je, maar zijn zoon strijkt het geld op. Dan is zijn vader er toch ook al de dupe van? Bovendien vind ik dat jij juist in jouw functie eigenlijk verplicht ben om dit soort zaken te melden. Door deze figuren worden de regels veel strenger en uiteindelijk word de hele PGB onbetaalbaar. Dan zijn er nog veel meer mensen de dupe....


 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 05-02-2013 07:41:42
Ik begrijp jou gedachtengang sabrah, maar ik zal je proberen uit te leggen waarom het allemaal niet zo eenvoudig ligt. 
Deze client is behoorlijk hulpbehoevend en heeft heel wat uren staan. Hij heeft iedere dag minimaal 1 uur verzorging,die wij hem geven, geindiceerd is ongeveer 1,75 uur. hij heeft 4 dagdelen opvang, hij heeft recht op begeleiding indiviueel thuis.  Hij heeft uren staan om bijv. 1x per maand naar een logeerhuis te gaan. Wow zul je denken, dat is behoorlijk wat, maar geloof me, dit is nog niet alles. Er zijn nog meer uren. 
Als wij de zoon gaan aangeven, dan zal alle pgb voor deze client gaan vervallen en zal alles opnieuw geindiceerd moeten gaan worden. Omdat hij dan over zal gaan naar ZIN.  Gezien de bezuinigingen zal hij nooit meer aan uren krijgen wat hij nu heeft. Pak bijvoorbeeld begeleiding individueel. dat wordt bijna nooit meer toegekend in de situatie van deze man. De verzorging, daar wordt de laatste tijd heel erg op beknibbeld, hij zal de hoeveelheid uren die hij nu heeft dus nooit meer krijgen. 
Deze man ligt nu in het ziekenhuis en door de hoeveelheid uren die hij heeft staan zegt het ontslagburo, deze meneer kan prima thuis verder verzorgd worden ( als zoonlief dan wel met de centjes over de brug komt, maar dat weet het ontslagburo dan niet) 
Het is een vrij jonge man nog, met een behoorlijke zorgvraag , die heel graag thuis wilt blijven. Als wij de zoon zouden aangeven, zal de hoeveelheid uren die wij nog te besteden hebben hoogstwaarschijnlijk zo krap worden, dat hij opgenomen zal moeten worden................. is dat dan in het belang van deze client? 

Ik besef heel goed dat de fraude met pgb's de spuigaten uitloopt en dat dit gestopt moet worden. Ik zou die zoon heel graag aangeven..maar de redenen om het niet te doen, lijken mij vrij duidelijk als je bovenstaand leest.  
De client gaat mij voor alles. Als je ziet wat ik daar per uur betaald krijg en wat ik ergens anders betaald krijg, dan zou je zeggen, tjeemig, daar had ik allang mijn biezen gepakt, maar er zit een stukje menselijkheid achter..deze man heeft het al zo moeilijk en is meestal zo onbegrepen.  

Het is kiezen tussen 2 kwaden....de zoon aangeven en er dus verantwoordelijk voor zijn dat deze client een groot gedeelte van zijn uren gaat verliezen, of kiezen voor de client, zorgen dat hij de juiste zorg krijgt en hopen dat de pgb's uiteindelijk zo zullen worden aangepakt dat de zoon bijv. alles uit handen moet gaan geven en dat er geen fraude meer mogelijk is.  vandaar dat ik ook vroeg in het begin of die regel er al door is, want dat zou een heel groot gedeelte van de fraudes kunnen oplossen als de mensen moeten gaan werken met goedgekeurde bedrijfjes. die de administratie gaan doen. 


 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 05-02-2013 07:47:55
@ ellen, nee deze man heeft geen idee ervan dat zijn zoon dit doet. Hij heeft bijv. geen idee meer van de waarde van geld...hij zal ook niet begrijpe dat wij uitbetaald worden door zijn zoon. Hij heeft de nieuwe fiets van zijn vrouw wel gezien, maar zal nooit de link leggen dat dat eigenlijk betaald is van ZIJN pgb. 
Zover snapt hij het allemaal niet meer...helaas. 
 
Quote
RE: PGB
Truusje  schreef op: 05-02-2013 07:54:28
mnjm,kgiuyhuy
 
Quote
RE: PGB
Truusje  schreef op: 05-02-2013 07:54:49
 
Quote
RE: PGB
Mama Van Drie  schreef op: 05-02-2013 07:55:12
Het hele PGB systeem zou anders moeten,er zou veel meer controle op moeten zijn, als NL dan toch moet bezuinigen dan valt er in die hoek ook nog wel te doen.
Ik keb bv een gezin met 1 kind, kind zit op een speciale school en wordt gehaald en gebracht met een busje, is dus van pakweg 8 uur tot 3 uur/half 4 van huis...maar...moeder heeft zich ingekocht voor zorg voor haar kind....hele dagen...toe maar!......Ze hebben een nieuwe vloer laten leggen....ze gaan vaak tussendoor op vakantie en ook vliegvakanties zitten erin, oma gaat dan mee want ook oma krijgt haar deel uit de PGB omdat dat kind ook regelmatig bij oma is, zoals ieder kleinkind regelmatig bij oma is maar die krigen daar geen geld voor.
In het geval van dat gezin klopt het voor geen meter, hoe vaak ze wel niet uit eten gaan en leuke dingen doen, terwijl hij geen goed betaalde baan heeft en zijzelf niet werkt want ja....ze heeft de zorg voor haar kind.....die hele dagen op school zit...maar goed.....schiet mij maar lek want ik snap er geen zak van.

Mijn zus had ook een probleemkind en kon daar PGB voor krijgen maar NIET om ZELF met hem naar een pretpark te gaan, ze kon wel een ander laten gaan met hem zodat zij die ander daarvoor kon betalen....lekker rom allemaal....
maar ik ben er niet zo in thuis, ik weet alleen dat er schandalig misbruik van gemaakt wordt en niemand die landelijk aan de bel trekt.

 
Quote
RE: PGB
Truusje  schreef op: 05-02-2013 07:56:42
Sorry bovenstaande was mijn zoon
 
Quote
RE: PGB
Truusje  schreef op: 05-02-2013 08:01:16
Pfoe wat een reaties.....

Laten we voorop stellen dat ik absoluut niet van plan ben om op wat voor een manier dan ook misbruik te maken van het PGB.
Ik weet hoe verschrikkelijk moeilijk het is om het te krijgen dus nu ik het heb ga ik er zeer zeker niet mee sollen!

De dingen die ik aandraag zijn in het belang van mijn zoon, ik ga bijvoorbeeld niet luxe op vakantie ervan naar een 5 sterrenhotel.
Het zijn puur dingen die nodig ijn om het voor hem fijner te maken.

Ik zal hier zeker nog met het zorgkantoor over gaan praten en kan het niet dan houd het op en betalen we het uit eigen zak!


 
Quote
RE: PGB
S@ssefr@s  schreef op: 05-02-2013 08:46:46

Quote :
ze kon wel een ander laten gaan met hem zodat zij die ander daarvoor kon betalen....lekker rom allemaal....
maar ik ben er niet zo in thuis, ik weet alleen dat er schandalig misbruik van gemaakt wordt en niemand die landelijk aan de bel trekt.



Zo krom is dat niet. Als je een ander betaalt om met jouw kind op stap te gaan, dan is dat ter ontlasting van jezelf en je gezin. En er is wel degelijk landelijk aan de bel getrokken, want er gaat veel veranderen in PGB land. Bovendien wordt er ook veel gecontroleerd en als je je zaakjes niet op orde hebt, kan je alles terug betalen en dat is een hoop geld!
 
Quote
RE: PGB
Sabrah  schreef op: 05-02-2013 08:58:04
Joltje, is een duidelijk verhaal. Het is duidelijk, er moet echt wat veranderen aan de PBG. Het is natuurlijk van de zotte dat de zoon nu de dans ontspringt omdat zijn vader anders de dupe word. Het zou gewoon zo geregeld moeten zijn dat zoonlief wat mij betreft de bak in kan en dat meneer iemand anders aangesteld krijgt om e.e.a te beheren. Zoals het nu geregeld is stimuleert nl alleen maar fraude.
 
Quote
RE: PGB
Mama Van Drie  schreef op: 05-02-2013 09:01:02
Sassefras...dat wist ik niet...ik zei ook dat ik er niet zo goed van op de hoogte ben , het wordt wel tijd dat er iets gaat veranderen idd.

Voor mijn zus was het wel krom dat ze zelf niet met haar zoon eens ergens heen kon, zij was een alleenstaande moeder met alleen maar haar zoon en ze had het best leuk gevonden om ook eens iets te kunnen doen met haar kind, hem te zien genieten van een dagje uit, maar dat kon dus niet, terwijl een ander dus voor de zoveelste keer naar disneyland gaat of met het vliegtuig een tussendoor vakantie doet alleen maar omdat ze zich ingekocht hebben voor zorg voor hun kind, voor heel veel uur terwijl dat kind gewoon hele dagen op school zit en zich prima zelf kan aankleden en zelf kan eten etc.....daarom klopt het voor geen meter.
 
Quote
RE: PGB
Marie8  schreef op: 05-02-2013 09:20:58
Het is dan niet krom dat je zus dat niet kan. Het is krom dat die ander het wel doet.

Overigens waren die kantoortjes die het allemaal onder beheer hadden over het algemeen ook enorm bekend met frauderen.
Ik heb er samen met mijn leidinggevende wel eens melding van gemaakt. De indicatie werd niet veranderd (geen herindicatie), maar een omzetting naar ZIN. Ze werden hierdoor gedwongen om naar een erkende organisatie te gaan. Dat was dus bij ons. Maar daar waren ze maar al te blij mee. 
Ik vraag me dus af Joltje of jou cliënt werkelijk zijn uren zal verliezen. Of alleen dat jij de uren niet meer kunt werken omdat het mogelijk niet meer vanuit PGB zou gaan.
 
Quote
RE: PGB
Mama Van Drie  schreef op: 05-02-2013 09:22:53
Ja marie8 je hebt gelijk!......duidelijk is in ieder geval dat er eens met kritisch naar gekeken moet worden.
 
Quote
RE: PGB
Corine  schreef op: 05-02-2013 09:52:52
Ik zal nog 1 x proberen uit te leggen hoe het hier zit.
Mijn schoonvader km krijgt pgb. Mijn schoonmoeder heeft een contract bij hem voor
X aantal uren per week (geďndiceerd door bureau) zij declareert ook xaantal uren, deze krijgt zij uitbetaald, betaald zij belasting over. Van het geld dat dan overblijft mag zijn zelf weten wat zijn doet, in dit geval huis laten verven.

Niks illegaals aan toch?
Gaat via boekhouder, belasting is betaald....wat is er dan verkeerd aan?

Mijn schoonvader had ook mij in kunnen huren, dan had mijn schoonmoeder haar handen vrij gehad en zelf het huis kunnen verven.
Mijn schoonvader kan niet meer alleen zijn!
 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 05-02-2013 11:30:40
Marie8, voor mij zou dat helemaal niets uitmaken, ik heb namelijk 2 clienten op pgb basis en de rest is in ZIN. Ik werk als zelfstandige binnen de zorg, ben nu ook aangemeld om zelf de zorg te mogen inkopen bij het zorgkantoor, dus ik zou heel graag zien dat hij overging naar ZIN. Feit is wel dat als ik nu clienten heb, waar de indicatie van afloopt er een herindicatie wordt aangevraagd en er toch een aantal uren en soms zelfs een flink aantal uren worden afgepakt. 
Volgens mij werk jij dan ook in de zorg en jullie zullen dat dan toch ook moeten merken?  De tijd voor bepaalde dingen wordt steeds minder en minder. en als dat al gebeurdt bij iemand die van 1 uur zorg per dag naar nog maar 45 minuten gaat, dan kan je zelf wel uittellen hoeveel dit kan gaan schelen als iemand met een zzp 5 thuis is......dat gaat uren schelen.....
Ik heb vorige week nog een heel gesprek gehad met iemand van het Ciz, ik wou een BI aanvragen voor een cliente met alzheimer. Klasse 1 wordt nog maar afgegeven en dat is echt heel weinig..zeg 2 jaar geleden werd er rustig klasse 3 voor afgegeven.
Dus voor mij mocht dat hele pgb op de schop, maar mijn ervaring is dat ze echt knabbelen aan de uren en dat kunnen we bij deze specifieke client niet gaan riskeren..zoon zal zijn zakken blijven vullen en ja, van mij mocht hij ook rustig de bak in, maar zijn vader zal toch echt minmaal een aantal uren zorg nodig hebben, willen we hem kunnen geven wat hij nodig heeft! 


 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 05-02-2013 11:32:36
op het moment dat er dus fraude in het spel is, gaan ze niet zomaar omzetten, dan wordt alles opnieuw bekeken..tenminste dat is mijn ervaring!  ik heb ook al eens gehoord van een bedrijf dat gefraudeerd heeft en waar tegen de 100 clienten zaten en die mensen hebben ze zonder her omgezet, want de mensen meosten gewoon zorg blijven krijgen, maar een individueel geval, wordt onder de loep gehouden..
 
Quote
RE: PGB
Joltje  schreef op: 05-02-2013 11:35:39
@ corine, volgens mij is ook geschreven dat je gewoon famlieleden mag inhuren, maar de regels zijn strenger geworden en  er staat precies beschreven wat wel en niet mag.....als jou schoonvader bij. vp nodig heeft, dan mag jou schoonmoeder dat niet doen, dan willen ze dara ook een gedilomeerde voor hebben, maar helpt jou schoonmoeder met wassen en aankleden, dan is het toch goed?  De discussie gaat in mijn geval tenminste, over een zeer complexe zorg.....
 
Quote
RE: PGB
S@ssefr@s  schreef op: 05-02-2013 11:57:58
Straks gaat de PGB over naar de gemeenten en je kan straks alleen nog maar zorg krijgen van instanties. Niet meer van bijvoorbeeld de buurvrouw of een familielid, dat is straks allemaal afgelopen. Daarmee ben je dus ook al die constructies kwijt van mensen die elkaar inhuren of zichzelf uitbetalen. De indicaties gaan ook naar beneden, er is dan dus minder geld beschikbaar voor iedereen. Daar komt bij dat er straks een scheiding komt tussen wonen en zorg. Zorg gaat nog betaald worden, maar het wonen gaat er uit. Ouderen in een tehuis kunnen dus wel de persoonlijke zorg nog betalen, maar niet meer het wonen in het tehuis. Dat geld moeten ze straks zelf betalen. Jongeren die begeleid gaan wonen kunnen straks de begeleiding nog wel financieren via de PGB, maar de huur van hun kamer, de boodschappen, gas, water en licht ed, moeten ze uit eigen zak betalen. Dat laatste vind ik logisch.

Feit blijft dat de overheid die PGB en de regels eromheen zelf ingesteld hebben, ze hebben zelf de fraude mogelijk gemaakt en de controle erop is te laag. Nu is er geld tekort en zullen ze het moeten gaan aanpassen. Het is niet anders.
 
Quote
RE: PGB
Ano  schreef op: 05-02-2013 12:11:50
En toch vind ik situaties zoals van corine onzin. Mijn moeder verzorgt mijn vader ook nadat hij een auto ongeluk heeft gekregen. Hij mag niet alleen thuis zijn dus een dagje weg voor mijn moeder kan in principe niet. Regelmatig pas ik dus een dagje op. Tuurlijk kan ze PGB krijgen (mijn moeder heeft zelf reuma dus eigenlijk ook zorgbehoevend) maar dat vragen wij niet aan omdat het nu nog gaat en mijn moeder vindt dat ze getrouwd is in voor en tegen spoed. En zo zou het eigenlijk moeten gaan. (wij als kinderen hebben de buitenboel geschilderd en onderhouden de tuin, geen haar op mijn hoofd om daar geld voor te vragen....).

Nu zie ik PGBs ingezet worden voor kinderen en volwassenen waarvan ik denk, kan je dit echt niet zelf? Jammer dat mensen altijd misbruik maken van regels want de mensen die het echt nodig hebben zijn er weer de dupe..
 
Quote
RE: PGB
S@ssefr@s  schreef op: 05-02-2013 12:25:29
Nee ano, mensen maken niet ALTIJD misbruik van de regels. De meeste mensen passen de PGB toe zoals toegestaan is door de overheid. Dat jij dat onnodig vindt, daar kunnen die mensen niets aan doen. Ze krijgen de mogelijkheid om het zo te doen, dus waarom niet?
 
Quote
RE: PGB
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 05-02-2013 12:28:40
@ano zo zie ik het ook. Daarom hebben wij PGB nooit willen aanvragen. Ik kon volop geld kirijgen voor mijn kind. Hij is niet ernstig ziek, tenminste dat vinden wij! het is toch logisch dat ik voor mijn kind zorg.

Hulp inhuren zodat wij rustig weg kunnen. Als of je met normale kinderen altijd weg kunt.

Prachtig dat het bestaat. Maar niet in elk geval terecht. Daarom ook onbetaalbaar.

Wel heb ik TOG aangenomen. Dat vind ik een mooie tussenweg.
 
Quote
RE: PGB
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 05-02-2013 12:32:23
@sas daarom moeten de regels ook anders. Zo hou je het betaalbaar!

 
Quote
RE: PGB
S@ssefr@s  schreef op: 05-02-2013 12:32:53
Terwijl je van de TOG mag doen wat je wil en de PGB puur en alleen naar je kind gaat.
 
Quote
RE: PGB
S@ssefr@s  schreef op: 05-02-2013 12:33:43

Quote :
@sas daarom moeten de regels ook anders. Zo hou je het betaalbaar!



Precies en daarom worden de regels ook anders, maar je kan het mensen niet verwijten dat ze doen wat toegestaan is .
 
Quote
RE: PGB
Corine  schreef op: 05-02-2013 12:34:37
Mijn schoonouders hebben jaren lang hard gewerkt schoonvader tot zijn 80ste jaar toe. Daarna hoop belasting moeten betalen ivm het stoppen van eigen bedrijf (gaat echt om een giga bedrag) en nu rond moeten komen van aow...... Ik vind dat ze het verdienen.
Wij doen het ook voor niets maar mijn schoonmoeder wilde ons er graag iets voor geven als dank, dan is het toch mooi als zoiets bestaat?

Daarbij hoeft mijn schoonvader niet naar een verzorgingshuis wat zede staat ook een hoop geld zou kosten (en zijn dood zou betekenen)
Mijn schoonvader is nu trouwens 88
 
Quote
RE: PGB
Debby1977  schreef op: 05-02-2013 12:36:25
Maar als die moeder van Corine nu niet meer kan werken omdat ze voor haar man zorgt? Dan vind ik dat best terecht. Mensen oordelen zo lekker snel
 
Quote
RE: PGB
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 05-02-2013 12:43:35

TOG krijg je alleen als je zorg nodig bent voor je kind. JE krijgt niet zomaar zorg voor je kind in NL. Maar ook hier vallen veel ouders buiten de boot. Waarom ? ook door de hebzucht, was te duur geworden.

Jezelf uitbetalen als ouder. Mooi bedacht als je kind dit echt nodig heeft. Want ik vind wanneer je aan kinderen begint ook het risico moet aanvaarden dat hij of zij iets kan mankeren. Ik vind niet alle situaties terecht. In ons geval echt niet noodzakelijk.


Mensen zoeken de grenzen op. En straks is het hele idee om zeep geholpen door de hebzucht van de mens. Ik vind het zo jammer! Want het idee is echt mooi!

@Corine, het gaat toch niet om wat je de staat heb opgeleverd.


 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op PGB
Naam
Bericht